Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Automatisera julbelysning inomhus och utomhus

Kategori:

– Taggar:

Den här veckan delar jag med mig om hur du kan automatisera julbelysning inomhus och utomhus. Jag visar vilka enheter jag använder och hur jag planerade julbelysning. För varje år som går så lär jag mig nya saker inom smarta hem, dessutom kommer det ny teknik och utmaningar med med mer julbelysning hemma…

Flytt av lampor och uttag påverkar mina smarta hem sensorer och automationer kopplade till dom. Hoppas det inlägget kan hjälpa dig se vad som är viktigt att tänka på, och samtidigt kanske du får några idéer på saker som gör att du får en smidigare styrning.

Automationen jag beskriver i inlägget fungerar på många kontrollers. Men jag kommer visa det utifrån Home Assistant. Kommer även börja använda grupper i Home Assitant och visa hur jag i mina automationer använder dessa. Målet är att jag från och med nu har en mall som gör att jag slipper det här jobbet varje år. Kommande år ska det räcka att lägga till enheterna i Julgruppen och tillfälligt ta bort dom ur sin nuvarande grupp.

I inlägget kommer du hitta:

Min utmaning i år är att det innan jul är ganska så bra upplyst i alla fönster, och merparten är automatiserat redan innan. Vilket nu delvis försvinner eller plockas ner…

Säkert fler som känner igen sig och vet vilka konsekvenser det får i ett Zigbee nätverk med Aqara enheter.. Men jag tänker att i år är det läge att börja gruppera enheter och därav slippa det här problemet varje år. Detta är något som säkert många av er redan gjort, men jag har inte hunnit med mig.

Enheter som koppla in och tas bort vid jul

Runt jul är det tyvärr många enheter som flyttar, kopplas bort och ersätts med nya. Dessutom så kommer det till en massa nya lampor i samma fönster, så det är inte alltid möjligt att individuellt styra respektive lampa.

Nu är julen en fin högtid och det ska vara mycket ljus för att få bort mörkret, så accepterar att det blir justeringar i automationer mm under en period. Men jag väljer att göra det på ett sätt så jag enkelt kan återställa allt efter jul.

Jag har i år verkligen försökt att se till så all julbelysning är släckt dagtid. Något som verkligen har visat sig vara en utmaning i år eftersom det tillkommer nya ljusslingor och lampor hela tiden. Nu finns det självklart inte någon orsak till att koppla upp och styra alla enheter, så vida dom inte drar mycket ström. Vilket sällan är fallet med just julbelysning inne.

Men i och med att jag bloggar om just smarta hem så kan jag inte låta saker lysa dagtid, därav det här inlägget. Så ha överseende med mitt behov att styra belysningen automatiskt.

Jag har köpt på mig många olika enheter under åren, de senaste ovan är på grund av pris och funktionalitet ( ~100 – 200 kr). Att jag väljer att ha några WIZ enheter på Wifi är för att priset på dom var helt ok vid tidpunkten jag köpte dom. Nu hade jag även Wiz uttagen i garaget för att testa hur mina Zigbee Element från Namron presterade. De blev nu överflödiga i och med att min recension av dom är klar så passande att kunna nyttja dom till julbelysningen.

Du kan köpa motsvarande uttag som ovan från IKEA för inomhusbruk för runt 100kr, dom heter INSPELNING & TRETAKT. Du bör välja INSPELNING om du ska välja en av dom från IKEA, eftersom Inspelning har effekt rapportering till samma pris som TRETAKT. Det ger dig möjlighet till mer avancerade automationer. Men dom ska du inte ha utomhus eftersom dom har fel ip klassning.

Ett tips om du nu ska styra allt i ett fönster är att koppla ett smart uttag till en grendosa, då får du snarlik funktionalitet som det här Zigbee uttaget ger.

Jag ska säga att den här Zigbee grendosan från Lidl är räddningen i många fönster tack vare att den tar 3 uttag och har USB laddning med, tyvärr så vet jag inte av att den säljs just nu på LIDL.

När det gäller utomhus uttag med rätt IP klassning så har jag inte hittat något mer prisvärt för zigbee än LEDVANCE uttaget. Det enda negativa är att två av dom inte ryms i samma dubbeluttag. Det som är värt att nämna om utomhussuttaget Ledvance är att de fungerar på de flesta kontrollers.

Uttaget från Ledvanced var relativt prisvärt och det uttag för utomhusbruk jag hittade med Zigbee.
Under tiden jag skrev om Ledvance enheten så satt den inne, men nu sitter dom utomhus. Tyvärr så är två av dessa uttag för bred för att sitta i samma uttag.

Jag har själv testat den med följande system och den går där att styra, den visar dig dock som ett generiskt uttag i Dirigera och Homey Pro 2023, men den går ändå att styra utan problem.

Redan nu när jag skriver inlägget är jag uppe i mer än 5 enheter och massor till på väg, åndå är det långt kvar till jul.. Jag har valt att år 2024 är det år jag inte längre förlitar mig på mina gamla billiga 433Mhz uttag. Även om jag har kvar rfxtrx för Home Assistant och native stöd med Homey Pro 2023 så är det så få kvar att jag kan motivera avvecklingen. Skulle du däremot ha kvar många av dom enheterna så går det självklart att integrera dom med Homey Pro native och Home Assistant (via RFXtrx). Jag väljer att avveckla dom utifrån räckvidd, säkerhet och tillförlitligheten som saknas på 433Mhz enheter.

I min automation så är det endast via RFXtrx och Homey pro enheterna jag kan styra mina 433Mhz enheter, OpenMQTTGateway har jag än så länge bara fått att lyssna av 433Mhz enheter. Så är du ute efter att styra befintliga 433Mhz enheter så tänk på det.

Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Nu har jag nämnt några av alla de enheter jag använder för att styra mina uttag och belysning. Nästa steg är att hoppa vidare till hur jag automatiserar mina uttag.

Jag nämnde att jag har många enheter igång, kollade och det är mer än 200+ aktiva enheter hemma, som nu kör med diverse protokoll och tekniker.

Hur designade jag min automation?

Jag valde att designa styrningen/automationerna för julbelysning utifrån en enda stor knapp ”Julbelysning 2024”. Den styr sedan en grupp med olika enheter och armaturer. Något som gör att jag kan frikoppla enheterna igen efter julen. Att jag bygger mina automationer runt just en grupp gör att jag nu kan lägga till och ta bort uttag ur gruppen och genast så styrs dom av samma automation som resten av all julbelysning.

Jag har valt att samla alla mina enheter under en enda stor gruppering som heter just ”Julbelysning 2024”.

Genom att designa med en grupp så vinner man en del funktionalitet på varje enhet. Så detta är inte något som tex passar om du har flera funktioner och färger i en belysning. Men för att primärt slå på / av en hel grupp av olika tekniker så passar det mitt behov perfekt. Jag har baserat det här inlägget på följande enheter, men principen nere i automationen bör du kunna göra i fler kontrollers.

Inlägget visar just nu en automation med Home Assistant, men jag ska se om det finns intresse av att se något liknande i fler kontrollers då kan jag försöka skapa det. Är du intresserad av att veta mer om så kan du läsa mer här:

Mitt primära syfte nu är att samla frikoppla enheter från olika automationer och sedan lägga dom i en ”grupp”. Den kommer endast vara aktuell under julen, när väl julen är över så kan jag flytta ur enheterna ur gruppen till sina ordinarie grupper allt eftersom och återställa andra automationer. Ett tips är att kolla respektive enhet du lägger in i en grupp så den inte används i andra automationer under julen.

Eftersom jag nu endast har enheter via Zigbee, z-wave och wifi så behöver jag inte skicka kommandon mer än en gång. Tidigare år med 433Mhz enheterna så behövde jag ibland skicka samma kommando 4-10ggr för att nå enheterna längst bort. Vilket inte är ett problem längre.

Regler & innehåll i min automation (Home assistant)

Men jag har begränsat mitt behov till att följa följande automation

  • 30 minuter efter soluppgången så stängs gruppen ”Julbelysning 2024
  • 30 minuter innan solnedgången så startas gruppen

För att detta ska vara möjligt så har jag skapat något som heter en hjälpare och där en ”knapp/switch” som styr en grupp. Detta gör att jag kan använda mig av knappen både i mina automationer men även ute i mitt gränssnitt, så vill jag tända eller släcka all julbelysning tidigare eller senare så är det möjligt med.

Skapa en hjälpare

Under ”Inställningar” / Enheter så hittar du något som heter ”Hjälpare” eller Helpers

Där väljer jag sedan att skapa en ”GRUPP” i listan. Jag väljer att det ska vara en ”brytargrupp” och sedan döpte jag min enhet till ”julbelysning_2024”. Jag har inte lagt in någon tagg här ännu eller lagt till några avancerade funktioner. Sedan väljer jag att spara utan att lägga till några enheter i gruppen.

Nästa steg blir att öppna brytargruppen och under ”Grupp alternativ” lägga till alla enheter jag vill ska bete sig på samma sätt som hjälparen / knappen Julbelysning 2024.

Nu kan jag under ”grupp alternativ” lägga till och ta bort enheter som ska styras.
Om du funderar på namnsättningen jag valt så finns den förklarad i det här inlägget

Med funktionen ovan kan jag nu enkelt lägga till och ta bort nya enheter ur gruppen. Dvs allt eftersom det kommer upp ny belysning så behöver jag bara fokusera på att flytta ett uttag eller lampa till den här gruppen för att styra den på samma sätt som resten av mina enheter.

För att nu styra all min julbelysning så behöver jag bara slå på eller av den här knappen.

Min automation för julbelysningen

Nu till det intressanta och helt okomplicerade sättet att styra all min julbelysning utifrån solens uppgång / nedgång. För det är något som de flesta lösningar idag har stöd för ganska så exakt. Den här automationen utgår dock från min helper och inte varje kontakt / lampa. Det innebär att om jag lägger till en ny lampa i min grupp så kommer båda automationer styra den direkt utan justering av automationen.

Det går att göra det här på många olika sätt, men för att hålla det enkelt så har jag valt att göra två olika automationer som nu körs varje dag när solens uppgång / nedgång matchar mina kriterier.

Du hittar automationer i Home Assistant under Inställningar / Automatiseringar. Där väljer du sedan att skapa en ny automation, när du är klar kommer du ha något som liknar bilden nedan.

Jag väljer ”NÄR” solen går ned förskjutit med -00:30:00, detta gör jag genom att lägga till just ”-00:30:00”, de första två nollorna är ”TIMME”, nästa ”MINUT” och sista är Sekund.. Så vill jag istället att min belysning ska tändas en timme innan så väljer jag -01:00:00. Genom att ta bort minus tecknet innan så skulle det istället köras en timme efter solnedgången.

Sedan väljer jag ”Och om” och där väljer jag ”Slå på en strömbrytare”, där söker jag fram min ”helper / hjälpare” som heter ”Julbelysning 2024”. Den kommer du hitta under ”Välj entitet”. När det är klart så väljer du att sätta ett namn på automationen och sedan spara.

Detta gör att du nu har en automation som tänder all julbelysning som jag lägger med i min grupp.

Nu har jag allt som behövs för att tända belysningen, men det innebär att dagen efter så vill jag släcka min belysning med… Det skulle även kunna vara så att jag skulle vilja släcka all julbelysning över natten, då skulle jag istället för solnedgång välja en tidpunkt varje dag istället för dynamiskt utifrån solens upp och nedgång.

Genom att göra som ovan men istället välja ”NÄR” solen går upp förskjutet med 00:30:00 och ”GÖRA SEDAN” där väljer jag ”Brytare ’stäng av’ på julbelysning 2024 vilket kommer stå när du under ”välj entitet” söker fram ”julbelysning 2024” och sedan ställer förskjut 00:30:00.

Nu har jag en automation som släcker 30 minuter efter att solen har gått upp. Mer än så här behöves inte för att nu styra en stor grupp med enheter utifrån solen upp och nedgång.

Vill du stötta mitt bloggande om smarta hem? Swisha några kr för att täcka driftkostnaden för bloggen eller göra det möjligt att
köpa enheter att skriva om, båda är mycket uppskattade och gör att den här bloggen går att driva utan reklam.

För att stötta så Swisha på: 070547006

Stort tack om du väljer att stötta bloggandet.
// Markus

Gillar du att sidan är helt fri från reklam och vill stötta bloggen? Swisha gärna en swish-kaffe på 0705470065 medans vi skriver på nästa inlägg :)

Den automation jag nu beskrivit har jag även gjort två speciella för all min utomhusbelysning, det gör att jag inte behöver fundera på att tända att släcka något under hela året utan det sköter sig helt automagiskt med.

Genom att sedan tömma gruppen julbelysning och under automationer inaktivera de två automationerna så är jag redo för nästa år, allt jag behöver göra är att justera så det eventuellt står 2025 istället för 2024.

Hoppas min förklaring och mitt val av automation ger dig en insikt i hur du kan designa dina automationer.

Vad är utmaningarna?

Utmaningen är dock fortfarande att vissa enheter flyttas, ändras och kanske stängs under julen. Detta brukar inte vara ett problem för själva nätet eftersom de i regel ”självläker”, men för vissa enheter så ställer det till det. Speciellt för Zigbee enheten Xiaomi Aqara temperatur sensorn. Dom är nästan perfekta om det inte vore just för att dom inte uppdaterar sin mesh (sätt att skicka data via andra enheter). Där kan du behöva kontrollera så dom fortfarande lever efter du flyttar dina enheter.

Nu har den nyare T1 sensorn nere till höger fått en uppgradering som verkar göra att den uppdaterar sitt kommunikationsmönster. Så nu under julen kan det vara idé att kolla om dina enheter börja bete sig konstigt eller sluta skicka data. Gör dom det så kommer de troligen börja dra en hel del batteri under tiden med, vilket gör att du både tappar en sensor för dina automationer samtidigt som den snabbare får slut på batteri.

Obs gäller bara Zigbee & Z-WaveDet kan även vara så att du råkar tappa en enhet som hjälper andra enheter att nå din huvudkontroller, då är det viktigt att se hur julbelysningen har påverkat din ”mesh”. Använder du en wifi enhet så kommer de troligen inte påverkas eftersom de kopplar direkt mot din accesspunkt och inte via andra wifi enheter.

Bilden nedan visar hur mitt zigbee nätverk mådde under tiden jag skrev den här inlägget om hur du just övervakar ditt zigbee2mqtt nätverk. Den här vyn gör att jag kan se om något i mitt nät börjar få dålig signalstyrka och behöver lite ”hjälp” att välja en bättre väg in till min kontroller.

Jag hoppas du får en fortsatt trevlig söndag och att du hittade något i mitt inlägg som gick att använda, har du tips på något som borde göras annorlunda eller bättre så lämna gärna en kommentar. För i det här området finns det sällan ett rätt eller fel, utan oftast är det medvetna val utifrån olika konsekvenser som tagits.

Några enheter som jag sällan haft problem med är Philips Hue, dom uppdaterar sin mesh och dessutom skickar riktigt fina sensorvärden kontinuerligt. Utomhussensorn går dessutom att använda som ett skymningsrelä eftersom den även skickar ljus och temperatur utöver rörelse.

Sammanfattningar av de tekniker jag nämnt

För alla er som prenumererar på bloggen via mail så försöker jag göra så all info som behövs dyker upp i mailet. Jag lägger därför med några av mina sammanfattningar här så får du en bättre uppfattning om teknikerna och själv kan avgöra om du vill läsa alla detaljer. Prenumererar du inte på mitt mail så är det väldigt lätt att göra det, du fyller bara i din epost och sedan får du alla mina inlägg som ett mail vid publicering. E-post adressen används bara i WordPress sedan för att skicka mail när jag publicerar inlägg.

Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Nedan så hittar du nu en massa sammanfattningar som uppdaterats:

Sammanfattning av LEDVANCE SMART+ Compact outdoor plug

LEDVANCED Smart+ Compatct outdoor plug är ett zigbee uttag för utomhusbruk med en IP klassning på IP44. Uttaget jag skriver om har inte någon effektrapportering, så det minskar möjligheten till avancerade automationer utifrån uttagets effektförbrukning. Men för att styra julbelysning utomhus så är det här uttaget ett bra alternativ. Den fungerade till både Homey pro 2023, IKEA Dirigera & Zigbee2mqtt utan problem.
Jag har här samlat relevant information om enheten, vill du sedan se hur den fungerar med olika lösningar så kan du fortsätta läsa längre ner i inlägget om den.

InfoFaktaÖvrigt
Max antal watt3680w
Max Ampere16A
ProtokollZigbeeVersion 3.0 om jag inte såg fel i dokumentationen
Antal ggr av / på100.000Antar att detta gäller reläet i enheten.
Volt230V @ 50Hz
IP klassningIP44(IP klassning – elsäkerhetsverket)
Typ av pluggF
SockelC,fMer info hos Ledvance.
OriginalnamnSMART+ Compact Outdoor Plug EU
Modellnummer4058075729322
MåttBredd, 57mm, Djup 70mm, Höjd 98mmUpplever uttaget lite väl långt.
Stöd för OTA (over the air) firmware uppgraderingJATestat att uppdatera via Zigbee2mqtt.
Inkludering via ZigbeeHåll inne strömbrytaren i 10 sekunder.När du återställer enheten så klickar den till och börjar pulsera grönt.
När det är gjort så kopplade jag ur och in den i eluttaget igen.

Mitt utlåtande

Att jag köpte två av den här enheten var för att kunna släcka min julbelysning utomhus dagtid. Nu var mitt mål med inköpet att kunna ersätta två gamla 433Mhz enheterna med en ”prisvärd” lösning för utomhusbruk. Det blev dock inte helt så eftersom det köptes fler ljusslingor…. Det här uttaget kommer sitta ganska skyddat av tak för min del så jag tror det kommer bli en bra lösning för målet även om det är ett ganska långt uttag.

Jag tycker att den här uttaget lever upp till förväntan och med Zigbee2mqtt så fungerar den som tänkt. MEN jag upplever det lite störande att jag inte kan släcka den gröna indikationslampan på enheten, den är lite väl stark och drar till sig uppmärksamhet tycker jag. Jag passade även på att testa den här med IKEA dirigera och där dök den upp och gick att slå på och av utan problem. Den dyker dock upp som en generisk enhet. Men som ett sätt att kunna styra utomhusbelysning med IKEA Dirigera så kan detta vara en prisvärd enhet. Detta kanske kan vara starten för att du kan styra mer enheter utomhus med.

Senast uppdaterat: 2024-11-16

Ett zigbee uttag för utomhusbruk är tyvärr inte allt för vanligt ännu.

Finns att köpa här:

Det finns en uppdaterad version nu med energimätning med, dock ej testat den själv ännu

Köplänkar kan vara affiliatelänk eller ha en tagg, mer info om orsak till eventuell affiliatelänk.
Genom att använda länken så stöttar du bloggen och gör det möjlighet att ha bloggen helt fri från reklam.
Du kan stötta bloggen genom att Swisha en donation om du uppskattar innehållet med på 0705470065

Sammanfattning av Wiz Smart Plug med energimätning

Strömpluggen från Wiz är en mycket prisvärd wifi enhet som även ger dig effektmätning. Du kan via appen se aktuell förbrukning och dessutom styra dina enheter
även om du inte är hemma via appen. Wiz Smart plug går dessutom att köra lokalt utan något konto i appen och integrera med andra kontrollers.

Wiz Smart Plug klarar 10A (2300w) och är IP20 klassad, så ingen enhet att köra utomhus dock. Den har energirapportering och ger dig därav möjlighet att utöver starta och
stoppa ett eluttag även övervaka den inkopplade utrustningens strömförbrukning. Något som öppnar för avancerad automation.

Som jag nämnde i inlägget för någon vecka sedan så har jag köpt en hel del enheter som jag håller på att testa. Wiz är ett av de globala märkena som ägs
av Signify.com (extern länk), där återfinns även Philips och Philips Hue, därav hoppa jag på liknande kvalité som Philips Hue.

Mitt utlåtande

Enheten är Matter-certifierad och när jag började testa den med Home Assistant så kan jag inte annat än säga att det gick väldigt enkelt att inkludera den.
Jag behövde lägga till stöd för WIZ via gränssnittet. Strax efter jag gjort det så dök den min enhet upp som en enhet som gick att kontrollera och inkludera i Home Assistant.

Den saknade dessutom en QR kod för Matter. Osäker om dom bara smugit ut den här funktionen i enheten för att börja prova hur det tas
emot. Jag har även läst att vissa inte fått energirapporteringen att fungera, jag gissar att det då är i andra kontrollers och inte i appen. För jag kunde få det att
fungera i både appen och i Home Assistant.

Jag upplever att den här enheten kan passa bra till många saker, både som fristående i sommarstugan eller hemma. Du kan välja om det är bara via mobilen du vill se och styra uttaget.
Men den kan även inkluderas och köras via en kontroller och använda ditt Wifi:s täckning, något som gör att du kan hålla ditt Zigbee nätverk lite renare.

Om du vill använda Homey så behöver du skapa ett konto i Wiz Connect appen för att få åtkomst till Wiz Smart Plug.

Sammanfattningen uppdaterades: 2024-10-17 – (Totalt tid för att skriva inlägget ~4 timmar)

Wiz Smart Plug är en mycket billig och prisvärd enhet för att få effektmätning och möjlighet att via molnet eller lokalt få data
om ditt hem eller sommarstuga.

Finns att köpa här:

Köplänkar kan vara affiliatelänk eller ha en tagg, mer info om orsak till eventuell affiliatelänk.
Genom att använda länken så stöttar du bloggen och gör det möjlighet att ha bloggen helt fri från reklam.
Du kan stötta bloggen genom att Swisha en donation om du uppskattar innehållet med på 0705470065

Sammanfattning av SONOFF USB 3.0 ZBDongel-P / E

SONOFF:s Zigbee koordinator har under lång tid varit en mycket populär lösning när det gäller att styra och
kontrollera ett Zigbee nätverk. Den i kombination med Home Assistant har fungerat mycket tillförlitligt.

  • Tänk på att uppdatera till en stabil firmware innan du börjar med stickan.
  • Om du använder den tillsammans med Zigbe2mqtt så säkerställ att du sätter en nätnyckel och unitk PanID.
  • Tänk på att använda en USB förlängningskabel för att få en extra stabil lösning.

Mitt utlåtande

Jag har testat många olika typer av Zigbee koordinatorer och gateways, men Sonoff:s sticka är den lösning jag primärt
valt att använda mig av eftersom den är både billig och tillförlitlig. Den har en extern antenn och dessutom ett chassi
av metall, vilket gör att den känns gedigen.

I min installation idag så har jag ~180st Zigbee enheter, nu är dock inte alla aktiva. Men större delen av dom är aktiva och
jag har nästa alltid kunnat köra de senaste sensorerna oavsett tillverkare med Zigbee2mqtt.

Sonoff USB Zigbee 3.0 är en mycket stabil och trevlig enhet som ger dig möjlighet att bygga riktigt stora zigbee nätverk.

Finns att köpa här:

Köplänkar kan vara affiliatelänk eller ha en tagg, mer info om orsak till eventuell affiliatelänk.
Genom att använda länken så stöttar du bloggen och gör det möjlighet att ha bloggen helt fri från reklam.
Du kan stötta bloggen genom att Swisha en donation om du uppskattar innehållet med på 0705470065

Sammanfattning av RFXCOM RFXtrx

RFXCOM men även kallad RFXCOM RFXtrx är en enhet som ger din mottagare möjlighet att ta emot och skicka 433Mhz signaler.
Detta gör att du kan fortsätta använda äldre teknik i din moderna lösning. Detta är en fristående USB enhet som du sedan kan
välja att koppla in i lösningar. Jag själv använder den i kombination med Home Assistant för att bibehålla funktionalitet och kunna ta emot gamla enheter.

Mitt utlåtande

RFXtrx är kanske den hårdvara jag tagit med mig flest gånger när jag uppgraderat kontrollers i mitt smarta hem. Det började med Vera Lite och nu sitter
den i min primära Home Assistant installation med. Även om antalet enheter minskar så fyller den sitt syfte och jag tar in väderdata från en äldre
väderstation via den. Nu ska jag tillägga att jag tar in samma data även via en annan lösning som heter OpenMqttGateway. Men har du en större mängd
433Mhz enheter så kan detta vara ett vettigt alternativ för att kunna styra äldre 433Mhz enheter.

Home Assistant loggan

Fungerar med:
Home Assistant

Senast uppdaterat: 2024-11-16

RFXtrx är en välbeprövad enhet för att styra äldre 433Mhz tekniker.

Finns att köpa här:

Köplänkar kan vara affiliatelänk eller ha en tagg, mer info om orsak till eventuell affiliatelänk.
Genom att använda länken så stöttar du bloggen och gör det möjlighet att ha bloggen helt fri från reklam.
Du kan stötta bloggen genom att Swisha en donation om du uppskattar innehållet med på 0705470065

Sammanfattning av Mjukvaran Home Assistant

Home Assistant är en mjukvara som du kan installera på olika hårdvaror, tex Raspberry Pi, virtuellt eller fysiskt.
Med Home Assistant (även kallat HASS) kan du mycket fritt koppla ihop en egen lösning för att styra ditt smarta hem.
HASS är den mjukvara som idag är ledande och Open Soruce, dvs många bidrar till koden och inget enskilt företag
äger det. Även om projektets grundare har ett företag som heter Nabucasa som erbjuder mervärden till Home Assistant.

Nu är Home Assistant inte riktigt ”plug & play” om du inte har lite vana av liknande lösningar, men det är där jag kommer in
med bloggen. Jag försöker här ge dig en förståelse och tips på hur du använder HASS för att få ett optimalt smart hem.

Home Assistant strävar efter att du som användare ska ha full kontroll och kunna köra smarta hem saker hemma
utan krav på koppling mot molntjänster.

Mitt utlåtande

Jag har under många år använt Home Assistant som min primära smarta hem lösning, detta beror på att jag ofta vill testa
de absolut senaste teknikerna och ibland kunna göra saker ”under huven” för att komma vidare med problem.

Jag upplever att Home Assistant har gått från ett projekt som krävde att du hade god kunskap om ”YAML” och script till
Något som snart är ”Plug & Play” tack vare det stora community som finns runt Home Assistant. Idag är det sällan jag är föst
med att upptäcka eller fundera på hur något ska lösas.

Home Assistant är det största Open Source projektet inom smarta hem.

Finns att köpa här:

Raspberry PI 5 är en mycket vettig lösning för att få en helt fristående installation:

Lämpliga tillbehör för att göra Home Assistant snabb & som Zigbee kontroller.

Köplänkar kan vara affiliatelänk eller ha en tagg, mer info om orsak till eventuell affiliatelänk.
Genom att använda länken så stöttar du bloggen och gör det möjlighet att ha bloggen helt fri från reklam.
Du kan stötta bloggen genom att Swisha en donation om du uppskattar innehållet med på 0705470065

Sammanfattning av Smarta hem kontrollern Homey Pro 2023

Jag har under nästan ett års tid nu använt mig av Homey Pro 2023 för olika scenarion hemma. Homey pro 2023 är mycket enkel att komma igång med och har
stora möjligheter när det gäller mer avancerade automationer med. Detta tack vare Advanced Flow vilket ingår.
Är du en person som gillar nyckelhålsfärdiga lösningar så kan Homey Pro 2023 vara ett vettigt alternativ.

Homey är en lösning som lämpar sig för den som gillar nyckelhålsfärdiga lösningar, men utan att tappa möjligheterna till de riktigt avancerade sakerna.

Mitt utlåtande

Jag har under många år använt mig av Homey och upplever deras mjukvara och app som kraftfull. Jag har stor erfarenhet av ett system
som heter Node-Red för att göra smarta flöden via så kallade block. Advanced Flow påminner mycket starkt om detta men på ett mycket enklare sätt,
redan efter några minuter var jag igång och skapade avancerade scenarion som skickade notiser till min telefon.

Athom Homey blev dock uppköpta till 80% 2024-07 av företaget LG, så frågan är om detta kommer påverka framtiden för Homey. Men i Oktober 2024
så har jag ännu inte märkt av några skillnader utifrån uppköpet.

Homey pro 2023 är en mycket mångsidig och kaftfull lösning som ger dig stora möjligheter att automatisera ditt hem
Med Homey Pro 2023 ingår
Advanced Flow och du
kan köra access direkt mot
den utan molntjänsten.

Finns att köpa här:

Köplänkar kan vara affiliatelänk eller ha en tagg, mer info om orsak till eventuell affiliatelänk.
Genom att använda länken så stöttar du bloggen och gör det möjlighet att ha bloggen helt fri från reklam.
Du kan stötta bloggen genom att Swisha en donation om du uppskattar innehållet med på 0705470065

Vill du stötta mej och hjälpa bloggen framåt? Här är några sätt som verkligen uppskattas av mig

Gillar du att sidan är helt fri från reklam och vill stötta bloggen? Swisha gärna en swish-kaffe på 0705470065 medans vi skriver på nästa inlägg :)
Stötta med några kr till driftkostnaden
av bloggen via en Swish – 0705470065
Här kan du läsa mer om bloggens
kostnader.
Kolla i min lilla webbshop efter något
som hjälper dig bygga ditt smarta hem.

Följ min resa till ett smartare hem via mina sociala medier

Gör som andra och prenumerera på min blogg via mail! Du får den senaste infon om smarta hem som mail och behöver inte längre hålla koll på bloggen för att hänga med.

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Taggar:

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.