Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Dessa enheter kommer hjälpa oss med odling och sommarens projekt.

Vecka 15 – Nyheter inom smarta hem & bloggen

Då var det återigen söndag. Den här veckan har vi förberett mer inför trädgårdsautomationerna i sommar.

På bilden finns enheter för bevattning, styrning av lamellgardiner, Avlastning i Frigate, Temperaturövervakning.

För att få intressant innehåll på bloggen som passar sommaren så kommer vi  arbeta med automatisering i trädgården och bevattning. Detta med hjälp av smarta enheter och tekniker anpassade just för detta. Några av beställningar vi gjort på nya enheter har redan kommit och är fortfarande på väg.

Dessutom har vi under veckan hjälp till att felsöka en Zigbee lösning med flera Zigbee koordinatorer i samma Home Assistant. Kan vara en mycket intressant lösning om det fungerar, mer om det i inlägget. Vi behövde dock beställa en för att kunna gå ner på djupet i vad som strulade, hoppas på att inom kort kunna skriva mer om den.

Den här Zigbee koordinatorn SLZB-06 fungerar med Zigbee2mqtt och kopplas via Nätverket istället för direkt via USB. Fungerar med Zigbee2mqtt bland annat. Det finns även en variant med Power over Ethernet. Bildens källa: Aliexpress

Vad gäller nyheter inom smarta hem så har vi inte hittat något speciellt den här veckan.

Prenumerera gärna på vårt innehåll, då får du hela inlägget som ett mail vid publicering.

Innehåll

Som vanligt på bloggen så går alla länkar inom sidan om vi inte skriver ”extern länk” efter länken.

LänkInfo
Bevattning i uterumMålet är att vi under sommaren ska ha en miljö som är optimal för att odla gurka och tomat i uterummet, så i år kommer vi utöver automatisk bevattning även styra värme och ljusinsläpp.
Automatisering på gårdenUnder sommaren så är planen att skriva om hemautomation som underlättar utomhus. Det är allt från bevattning till att kameraövervaka så inget blir stulet på gården.
Bevattning på gårdenVi hopas på att kunna lägga mycket fokus på att ge tips på hur du kan automatisera på gården i år. Allt från bevattning till klippning.
Övervakning med FrigateMed hjälp av Frigate och Google Coral så kommer vi få koll på om någon tjuv eller liknande är på vår gård under sommaren.
Bättre koll på postenTroligen så kommer vi uppdatera vår postlåda för att utöver få posten inlåst även få koll på när den levererats.
Felsökning av Zigbee koordinator och Zigbee2mqtt.Enheten SLZB-06M verkar mycket lovande och har egenskaper vi inte hade sett tidigare, den kopplas upp via nätverket och har dessutom stöd att kommunicera via VPN.
Önskemål inför sommaren?Har du några önskemål eller tips inför sommaren för att underlätta i automationer hemma och i trädgården?
Rekommenderade inläggNär det gäller just vatten och få koll på om det blir för mycket så kan Badring från IKEA vara en lösning.

Bevattning i uterum

Resultatet av automatisk bevattning
2022 fick vi mest tomater och misslyckades med gurkan. 2023 lyckads vi däremot bättre med gurkan.

Under några års tid har vi odlat gurka och tomat i uterummet. Något som vi innan automatisk bevattning ofta misslyckades med. Oftast så har dom fått för lite vatten. Nu har vi löst den biten så vi behöver inte längre fundera på bevattning utan kan fokusera på andra faktorer.

Med hjälp av den här mycket enkla bevattning kunde vi skörda en massa gurka helt utan arbete. Nu valde vi att styra den mer automatiskt så vi kunde vattna mer än bra en gång om dagen.

Här finns ett längre inlägg som beskriver olika delar vi använt oss av för utrumet: https://automatiserar.se/automatisera-tradgarden-och-bevattningen/. Nu var det inte bara vatten som saknades utan det verkar även ha vara brist på näring och för hög värme i uterummet.

Xiaomi Mi flora ger oss bra koll på Temperatur, Ljus, fuktighet i jorden samt nivån på näring i jorden.

För att just lösa problemet med näring och rätt nivå vatten så kunde vi använda oss av Xiaomi Mi Flora och en ESP32 med ESPHome för att få in näring i jorden och att fuktigheten var rätt. Här kan du läsa en mycket genomgående recension av Mi Flora.

Förra året satte vi upp många temperatursensorer i uterummet för att få full koll på temperaturen, vilket gav insikten att lamellgardinerna gjorde stor skillnad. Nu hade vi dock inte någon styrning för lamellgardinerna utan det hanterades manuellt, vilket inte är hållbart i längden… Så i år kommer vi försöka oss på att automatisera dessa med.

Den här Bluetooth (Zigbee) sensorn för 50kr/st har ersatt de äldre Xiaomi Aqara sensorer temperatursensorerna på många platser hemma. Däremot så har den nya Aqara T1 sensorn nu löst den brist vi irriterade oss på med den äldre generation.

Däremot så hade vi svårt att hantera temperaturen i uterummet.. Men inför årets odling där så har vi eventuellt en lösning för värmen med. Det vi kommer testa är att automatisera lamellgardiner för att minska värmen. Vad vi kan se så ska den klara ~6 månader på batteri utan att behöva någon extra ström. Nu har vi bara öppnat lådan ännu så det kommer ett test på den inom kort.

AM43 Blinds Drive
Med den här så kan vi styra lamellgardinerna i uterummet
AM43 Blinds Drive

För att förlänga säsongen så har vi även köpt in växtbelysning, något som vi under hösten kommer montera och skriva mer om. Det här kommer bli något vi kommer börja skriva om under hösten.

Växtbelysning för att förlänga säsongen på sallad

Vi har även laborerat med att använda NFC taggar till växter för att med hjälp av automationer ha koll på när olika växter senast manuellt fick vatten.

Även om automationen med NFC taggarna bygger på manuell scanning så är det både bekvämt och ett billigt sätt att få koll på växterna. Vi sätter NFC taggar på olika växter och enheter. Med telefonen så scannar vi taggen när växten vattnas, då får vi koll på när det senast gjordes. Varje gång vi vattnar och scannar så räknas antalet varningar i Home Assistant och en schemaläggning skapas för att påminna om när nästa bevattning borde göras automatiskt.

Tjockleken på taggen är ~2-3mm
Först började vi med klisterlappar för NFC, men insåg att dessa blir förbrukade när vi sedan byter krukor eller vill flytta taggen. I vissa fall så spelar det inte någon roll. Vi kommer göra en liten hållare till dom här NFC plastbrickorna för att kunna återanvända dom till olika saker. Men primärt för att kunna flytta dom mellan olika krukor allt eftersom växterna blir större och behålla automationer. Just nu har vi monterat Taggarna med dubbelhäftande tejp.

Vi köpte in extra taggar och kommer troligen inte använda alla. Eventuella pengar för NFC taggar används för att köpa in saker till bloggen. Så är du intresserad av att stötta bloggen och göra samma automationer som vi med NFC taggar så kan du beställa dom av oss.

Automatisering på gården

Under sommaren kommer vi fokusera på automationer utomhus. Vilket innebär att många av de enheter vi skriver om och testar under sommaren är just för utomhusbruk. Ikea Knycklan på bilden nedan kommer nu ersättas av den riktig enhet för styrning av bevattning ute.

Listan just nu på automationer till gården som vi planerar:

  • Automatisk bevattning via färskvatten
  • Bevattning med hjälp av regnvatten
  • Övervakning med hjälp av Frigate
  • Övervakning med hjälp av sensorer
  • Bättre koll på posten
För några år sedan testade vi något liknande och då var IKEA knycklan den enda enhet för Zigbee som vi hittade för att starta och stoppa vatten.

Vi gav upp det projektet med att använda oss av IKEA knycklan för att styra bevattningen eftersom den krävde USB laddare permanent och dessutom var gjord för att sitta inomhus. Nu gick vi all in på att automatisera med den, allt från röststyrning till att med hjälp av en smart klocka och Homey få en notis som avgjorde om bevattningen fick starta eller inte.

Vi testade en hel del med IKEA Knycklan innan vi beslutade oss för at den var olämplig att sitta utomhus

Den enhet vi nu kommer använda för att styra bevattningen är den här från GiEX.

GiEX_QT06_02 ventil för bevattning.
Den här enheten för att styra bevattningen på gården publicerade vi nyligen. Den kommer vara det som startar stoppar vatten ut till gården.

Har du tips på bra enheter där som vi borde testa och skriva om så skriv gärna en kommentar.

På listan över saker vi funderar på så står en robotgräsklippare högt upp på listan. Här skulle vi gärna ta emot tips på modeller som är bra att integrera i hemautomation.

Bevattning på gården

Bevattning på gården är några veckor bort tyvärr, fortfarande 40-50cm snö kvar på gården. Där har vi höga förhoppningar på den bevattning vi kommer bygga med hjälp av GiEx ventilen på filmen nedan.

Vi kommer använda

Däremot så har vi på gården inte haft någon lösning för att just mäta fuktighet i jorden och hur pass bra näring det är i jorden. Även här har vi beställt och fått hem en helt ny typ av växt sensor för utomhusbruk. Den använder nu zigbee istället för Bluetooth som Xiaomi Mi Flora använder.

Vi hoppas att den här Zigbee enheten för att mäta egenskaper i jorden fungerar bra med. Den löser nämligen ett problem vi har med Xiaomi Mi Flora, och det är att den här använder Zigbee och inte Bluetooth. Så täckningen till sensorn bör fungera via gårdsbelysningen.

Med hjälp av den så kommer vi få bättre koll på om näringen är korrekt och om vi behöver vattna mer utifrån faktiskt data där vi odlar sallad mm. Vi hoppas på att kunna få ut något liknande som vi kan med Xiomi Mi Flora som nedan.

Med hjälp av Xiaomi Mi Flora så fick vi följande insikter presenterade i Grafana.

När det kommer till bevattning av olika zoner på gården så kommer vi även använda oss av Rainbird enheterna vi köpte förra året. Dom kan du hitta mer om här: https://automatiserar.se/bygg-en-smart-tradgardsbevattning-fran-grunden/. Men de kommer användas tillsammans med en ESP32 och ett bygga själv projekt.

Rainbird solonoider
Rainbird solonoider dessa kommer fördela vatten till olika zoner på gården.

Övervakning med Frigate

I vårt test av den billiga kameran RLC-520A från Reolink så använde vi oss av Frigate för att fånga upp en räv som rörde sig på gården. Där kommer du se hur Frigate hjälper oss att tagga upp när olika saker hittas av en kamera. Mer om kameran kan du läsa här: https://automatiserar.se/test-av-reolink-rlc-520a-som-billig-overvakningskamera/

Som vi förra veckan skrev så har vi nu den Google Coral vi beställde kommit. Något som gör att den Raspberry Pi 5 vi dedikerat till bloggen kommer klara bildanalys.

Den fysiska skillnaden mellan en extern SSD via USB och den här NVME disken via adaptern blev stor.
Google Coral TPU
Google Coral TPU gör det möjligt att men en klen hårdvara köra avancerad objektsdetektering i Frigate.

Tack vare en NVME disk, extern lagring och Google Coral så bör RPI 5 vara lämplig för även Frigate utan att påverka Home Assitant eller andra lösningar på hårdvaran.

Här ser du hur pass liten en RPI 5 blir med 1 TB lokal lagring via PCI-Express.

Vi kommer nu bygga vidare på de guider vi tidigare publicerat om Home Assistant med nyheterna i 2024.4.x. Inom kort kommer vi skapa en guide för hur du kommer igång med Frigate med.

Tänk dock på att övervara din installation. Vi insåg nämligen i helgen att vår egna Home Assitant hade fått hicka senast vi editerade Frigate.. något som vi upptäckte tack vara våra grafer för lagring i Home assistant, detta slutade dock med att en mängd filmer behövde tas bort. Så i samband med att vi inför Frigate i våra guider så kommer vi beskriva saker som du bör ha koll på, där lagring är en av de viktigare.

Nu hade vi tur att vi övervakar lagringen på vår Home Assistant för bara på några dagar hade Frigate tagit nästan en halv TB data av vår disk.

Med hjälp Frigate så kommer vi bygga ett mer avancerat larm som kan avgöra vad som finns på bilden. Det i kombination med rörelsesensorer och andra sensorer hjälper oss få ett tillförlitligt larm för gården. Philips Hue Outdoor sensorn är den sensor vi i dagsläget använder för att få koll på Ljus, Temperatur och rörelse på gården.

Vad ingår med Philips Hue röreslevakt?
Följande delar ingår till Philips Hue utomhusrörelsevakt

Är du intresserad av mer information om Philips Hue Outdoor sensor så finns det här – https://automatiserar.se/test-philips-hue-outdoor-motion-sensor/

Även om du inte använder Frigate så kan du via ONVIF och Reolink få upp en hel del information i Home Assitant. Bilden nedan visar de sensorer som kameran exponerar

Med ONVIF i Home Assistant får du upp följande med Reolink

Vad gäller kameror för Frigate projektet så är Reolink och Dahua kameror de vi i dagsläget kör. Men kan bli aktuellt att testa fler varianter med.

Med hjälp av Power over Ethernet så kan vi även koppla ut utrustning som behöver permanent ström på gården, tex kameror. Är du intresserad av att veta mer om den tekniken så kolla on vårt sammanfattning om det här: https://automatiserar.se/power-over-ethernet-poe-och-batteribackup-ups/.

Bättre koll på posten

Det digitala låset från Inside The box i brevlådan Biggi
Det digitala låset från Inside The box i brevlådan Biggi

Att ha koll på posten under sommaren är primärt utifrån en bekvämlighets faktor, förra året så fick vi en smart brevlåda som gör att den post vi får är inlåst. Men den rapporterar inte in till oss när posten kommer utan den är helt fristående. Planen där är nu med hjälp av att modifiera en av IKEA:s dörrsensorer PARASOLL få koll på när luckan till lådan öppnas.

Vi hoppas att PARASOLL med ett vanligt AAA batteri ska räcka för att vi ska kunna se när vi fått post och inte.

Felsökning av Zigbee koordinator och Zigbee2mqtt.

SLZB-06M-AliExpress
Bild från AliExpress

Den här veckan har vi även felsökt en lösning för att använda flera Zigbee koordinatorer i samma Home Assistant via Zigbee2mqtt. Nu var det något i miljön som strulade så vi lyckades inte lösa det tyvärr. Det slutade med att vi beställde en egen Zigbee koordinator för att kunna felsöka och se hur den här borde fungera och vad som eventuellt felade.

Den här Zigbee koordinatorn har dock inte kommit ännu så vi avvaktar den innan vi kommer vidare. Men vi ser stora möjligheter med den här enheten eftersom den kopplas via nätverket och inte via USB. Något som tillåter dig att bygga olika Zigbee nät där räckvidden för ditt nät är för stort.

Vi kommer publicera mer om den när vi väl får den med posten, tyvärr är det enda ställe vi hittade den på AliExpress så gissningsvis är det några veckor till innan vi får den.. Det enda vi är lite skeptisk till är att det är en mjukvara i den som vi inte har koll på, troligen så kommer vi blockera den här enheten för att koppla upp direkt mot internet.

Vårt nya Zigbee nät
Vi har här valt att gå all in på Zigbee2mqtt och Sonoff 3.0 stickan.

Nyttan vi ser med att ha en dedikerat Zigbee nät är att enheter som beter sig illa kan placeras på ett liknande nät. För oss så tänker vi primärt på den här luftkvalitetssensorn Smart Air Huse keeper. Den skickade nämligen för mycket data på vårt primära Zigbee nätverk så den påverkade andra enheter negativt.

Smart Air sensorn gav oss en mängd insikter, men på bekostnad av att hela vårt Zigbee nätverk blev ostabilt.

Önskemål inför sommaren?

Har du några önskemål inför sommaren? Vi har än så länge inte planerat allt för bloggen så det finns säkert mer saker vi hinner med. Skriv gärna en kommentar här eller på några av våra sociala medier.

Stort tack för den här veckan

Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder/bjudit på Swish-kaffe på 0705470065. Det uppskattas och vi använder det för att köpa kaffe, driva bloggen och köpa enheter att skriva om.

Vill du stötta bloggen på andra sätt? Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen

Prenumerera gärna på vårt innehåll, då får du hela inlägget som ett mail vid publicering.

Du kan även följ oss på:

På de länkarna brukar vi dela vad som händer löpande och om vi hittar några erbjudanden på roliga tekniker. Sen har vi Facebook med där vi delar snarlik information som på Instagram – https://www.facebook.com/automatiserar/ (extern länk)

Hoppas du får en fortsatt trevlig söndag!

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

Ett svar till ”Vecka 15 – Nyheter inom smarta hem & bloggen”

  1. Det är synd att man inte kan ha flera kordinatorer i nätverket som är nätverksansslutna med kabel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.