Test av Smart Air House keeper för övervakning av luftkvalitet

Vi har under en tid kört en luftkvalitetssensor med namnet Smart Air House Keeper. Priset var 227kr från AliExpress och de funktioner den erbjöd verkade mycket lovande. Den har totalt 6st olika typer av sensorer: Formaldehyd, koldioxid, luftfuktighet, PM2.5, temperatur och VOC. Hade det inte varit för att vi loggar hur enheterna beter sig i vårt Zigbee nätverk så skulle den fått ett bra omdöme.

Den här sensorn verkade nästa för bra för att vara sann. Fick: Formaldehyd, koldioxid, luftfuktighet, PM2.5, temperatur och VOC.
Med hjälp av Zigbee2mqtt så går den enkelt att integrera i Home Assistant.

Sidan senast uppdaterad: 2024-02-10 – Länk till loggboken

Meny

Länkar inom sidanBeskrivning
SammanfattningEn summering av våra erfarenheter under tiden vi testade
Bakgrund till recensionenInformation om vad vi hade för input till det här ämnet
FunktionerVilka funktioner tillhandahåller det vi skriver om på sidan.
TeknikerDe tekniker som används för att den här lösningen ska fungera.
Lämpliga användningsområdenVart ser vi att den här enheten eller tekniken skulle passa in
Omdömevårt omdöme på det vi skrivit om på sidan
Värt att vetaBra information om saker vi upptäckt under tiden vi testat och skrivit om tekniken
Kompatibla kontrollers och mjukvarorVilka kontrollers och enheter vi testat den här i kombination hårdvaran / mjukvaran
AutomationerHär kommer vi skriva olika automationer vi skapat
Relevanta länkarLänkar till mer innehåll om tekniken vi skrivit om på sidan.
LoggbokHär kan du följa vad som hänt sedan vi publicerade på sidan.
Om Automatiserar.seEn sammanfattning om oss på Automatiserar.se.

Sammanfattning

Som vi nämnde så var den här sensorn nästan för prisvärd. Vilket fick oss att testa den längre än vi normalt brukar göra innan publicering. Och tur var nog det, för den skickar enorma mängder meddelanden på zigbee nätverket. Har du inte bekymmer med att ditt zigbee nätverk är allt för stort, då kanske du inte märker av detta.

Sensorn levererades utan någon manual och med mycket lite information.

Nu verkar det inte som i de versioner av Zigbee2mqtt än så länge inte varit möjligt att justera frekvensen för rapportering. Dessutom så skickar en av sensortyperna på ett visst intervall ett felande värde.

Är du intresserad av vårt betyg så kan du hoppa dit direkt.

Bakgrund till recensionen

Målet är att du ska få en bild över vad enheten är och vad den klarar. Sen kopplar vi våra tester av den tillsammans med olika smarta hem system för att visa vad som är möjligt med dessa. Vi vill dessutom ge dig en insikt till hur vi påbörjade detta inlägg och utifrån vilka förutsättningar det gjorts.

Vi letar ständigt efter nya sensorer, många av dessa har inte hunnit dyka upp i Sverige när vi börjar testa dom. Ibland så förstår vi varför dom förblir på den utländska marknaden.

Funktioner

Sensorn drivs av USB ström och registrerar följande sensortyper:

  • Formaldehyd
  • koldioxid
  • luftfuktighet
  • PM2.5
  • temperatur
  • VOC
Av dessa sensor så fungerar de flesta tillförlitligt förutom PM2.5. Den skickar ett värde på nästan 10.000 på ett visst intervall.
Vad vi kan se så reagerar PM2.5 sensorn som den ska, men den verkar skicka ett felande värde på ett intervall. Detta innebär att gör du en automation baserat på detta så se till att filtrera bort det här värdet.
Vi såg att värdet 43.522 & 43.521 verkar vara det som rapporteras in felaktigt med en frekvens på var 5:e minut.

När det sedan gäller hur sensorn beter sig i Zigbee nätverket så är det viktigt att kunna justera ”hysteres”, dvs hur mycket det ska skilja innan den skickar nytt data samt vilken basintervall den ska skicka på.

Tekniker

Sensorn drivs med USB ström, så vi behöver inte fundera på batterier när det gäller den här sensorn.

Sensorn använder sig av Zigbee, det framgår inte så mycket information om själva sensorn, det följde inte med någon manual.

ModellTS0601_smart_air_house_keeper, ZN347494_01
TillverkareTuya
BeskrivningSmart air house keeper
Exponerartemperature, humidity, co2, voc, formaldehyd, pm25, linkquality
Källa till tabellen Zigbee2mqtt (extern länk)

Sensorn är mycket stor, den är större än vissa kontrollers vi kör, därav så blir placeringen av den lite svårare. Men att den drivs av USB ström känns bra eftersom vi då inte behöver fundera på hur kvalitén för nätadaptern.

Storleken på sensorn är 10x10cm i omkrets
Höjden på enheten är ca 3cm.

När det gäller Zigbee och hur den där arbetar så vekar det så illa som att den skickar varje sekund.

Sensorn med namnet H159M med en röd ring är hur många gånger Smart Air House Keeper skickat data den senaste timmen. då delar vi den summan med 60 minuter så ser vi att den skickar 60 ggr i minuten. dvs en gång i sekunden, vilket är för mycket då det inte händer mycket med sensorerna.
Ser vi då till vårt näts beteende så kan vi direkt så att sensorn skickar över 800 meddelanden i snitt, medans övriga sensorer ligger runt 100 eller mindre. Detta gör att vårt nätverk till och från känns långsamt. Tiden det tar att trycka på knappen tills lampan reagerar kan ibland bli flera sekunder.
Vi ser däremot att den vekar uppdatera sin ”mesh”, det vill säga hur den hoppar via andra enheter för att nå vår Zigbee kontroller. Den vekar pendla mellan två olika enheter vad vi kunde se.

Zigbee2mqtt

Sensorn gick utan problem att inkludera i Zigbee2mqtt (Z2m). När USB strömmen kopplas in så påbörjas en inkludering.

Vi har än så länge bara testat den här sensorn med Zigbee2mqtt. Där gick den direkt in som följande sensortyp (extern länk). Där fungerar den som tänkt och vi upplever inte några konstigheter. Att vi däremot inte kan justera frekvensen för rapportering är mycket störande.

Sensorn rapporterar dessa värden frekvent.
Tyvärr så går det bara att kalibrera sensorn, det går inte att justera frekvensen för hur ofta något ska skickas.

Lämpliga användningsområden

Vi försöker här ge olika sammanhang där tekniken passar in i det smarta hemmet. Målet är att här visa hur du skapar värden med hjälp av det vi skrivit om på sidan.

Den här sensorn skulle vara passande att ha i utrymmen där det finns ett behov att direkt se ”dålig luft”. Men utifrån den frekvens den skickar på så kan det vara en sensorn som stör ditt Zigbee nätverk om det är riktigt stort.

Omdöme

Vårt omdöme är utifrån vår upplevelse under testet och hur vi tycker enheten eller tekniken fungerar vid publicering. Vi är objektiva och vet att mjukvara och hårdvara kan ha brister om dom precis släppts. Därav så brukar vi undvika att vara allt för tidiga med att ge ett omdöme på helt ny teknik.

Sensorn på papper verkade mycket lovande, men i verkligheten så upplever vi den dels väldigt plastig, vilket spelar mindre roll så länge sensorerna i den fungerar. Men nu visar det sig att PM2.5 rapporterar ett felande värde samt att den skickar för frekvent på Zigbee nätverket för vår smak. Har du inte några problem med detta så kan den här enheten var ett bra val.

Men med den storlek vi har på vårt nätverk så ser vi att detta är en sensor som helt enkelt inte passar in, vi kommer därför koppla ur den och fortsätta leta efter prisvärda sensorer.

Positivt

En mängd sensorer till ett mycket billigt pris på ~226kr inklusive moms från Kina.

Negativt

Den här sensorn beter sig mycket dåligt i ett Zigbee nätverk, den skickar för ofta och det i sin tur gör att nätverket kan kännas segt att svara. Vi håller på att se om det går att justera intervallet på något sätt, men för tillfället verkar det tyvärr inte möjligt.

Mycket lite information om sensorn på internet, verkar vara lite aktivitet runt den tyvärr.

Betyg

Vårt betyg är utifrån vår upplevelse och den totala bilden vi fått under tiden vi skrivit. Nu kan betyget komma att ändras över tid eftersom mycket kan ändras:

Motivering till betyget:

Vi väljer att ge den här sensorn en 2:a i betyg eftersom den beter sig dåligt i Zigbee nätverket, dessutom så skickar PM2.5 sensorn ett felande värde med ett fast intervall.

Betyg: 2 av 5.

Värt att veta

Den här sensorn kan påverka ditt Zigbee nätverk mycket negativt om det är större. Den gör så att dina övriga enheter svarar med en delay i värsta fall.

Kompatibla kontrollers och mjukvaror

Här gör vi vårt bästa för att testa med olika andra lösningar om det är relevant, skulle det inte vara relevant just i det här sammanhanget så kommer troligen kollumen stöds vara helt tom. Datum är det datum vi testade eller senast gjort någon verifiering av detta tillsammans med hårdvaran.

HårdvaraMjukvaraStödsDatum
Homey Bridge
Homey Pro (early 2016-2019)
Homey Pro 2023
Sonoff Zigbee 3.0 USB stickZigbee2mqttJA2024-02-10
Home Assistant
IKEA Trådfri
IKEA Dirigera
Conbee 2Deconz
Samsung Smartthings hub
Här har vi en länk till de kontrollers vi skriver om på bloggen. Den här listan kommer revideras i arbetet vi gör med att strukturera innehållet på bloggen.

Automationer

Vi beskriver här Automationer vi skapat med hjälp av det vi skrivit om på sidan. Nu kan detta vara tomt precis vid publicering ibland, men målet är om möjligt att visa hur vi använder lösningen för att underlätta hemma.

Relevanta länkar

Här hittar du relevanta länkar till olika saker som kan vara relevant till den här sidan. Alla länkar på sidan är interna om inte annat anges, externa länkar märks upp med just (extern länk) om den lämnar vår sida.

ÄmneLänk
Detaljerad information hos Zigbee2mqtthttps://www.zigbee2mqtt.io/devices/TS0601_smart_air_house_keeper.html#tuya-ts0601_smart_air_house_keeper
Tips på Luftrenare från IKEA med PM2.5 sensorhttps://automatiserar.se/test-av-luftrenaren-starkvind-fran-ikea/

Loggbok

Senast ändrad: 2024-02-10

  • 2024-02-10 – Publicerar testet av sensorn.

Om Automatiserar.se

Vi skriver på smarta hem bloggen helt ideellt och frivilligt på fritiden. Detta gör vi för att själv dokumentera vad vi lärt oss om tekniken, samtidigt vi vill dela med oss av erfarenheterna för att spara tid till andra. Detta gör att du som läsare kan få en sammanfattning av oss innan du själv beslutar dig för nästa steg, vilket besparar dig tid som vi ändå har lagt ner.

Har du redan kommit igång med det vi skriver om? ge då tips eller feedback på det som en kommenterar. Detta höjer kvalitén på innehållet och ger fler tipset med.

Du kan prenumerera på vår blogg via epost. Då får du blogginlägg direkt på din mail och behöver inte hålla koll på bloggen för att få nytt innehåll.

Vill du stötta bloggen? Bjud gärna på en Swish kopp kaffe0705470065 eller spana in de lösningar vi skapat för att underlätta hemma. Alla bidrag går oavkortat till driftkostnader för bloggen och att köpa ny teknik att skriva om. Detta gör att vi är helt oberoende och kan skriva det vi tycker och tänker om produkter och tekniker. Något som vi gjort sedan 2014!

Vill du veta mer om bloggen så kan du läsa på mer om Automatiserar.se här.