Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 2 – Nyheter inom smarta hem & bloggen

Kategori:

– Taggar:

Vi börjar med att berätta lite om vad vi hittat i omvärlden gällande smarta hem. Sedan fortsätter vi med vad vi hållit på med inom smarta hem på bloggen den här veckan.

Nyheter inom smarta hem

Den här veckan har CES 2024 (Consumer Technology Association) gått i Las Vegas. Verkar vara en hel del nytt inom smarta hem på gång. Vi väljer att avvakta och ser vad som faktiskt dyker upp på marknaden innan vi nämner något mer där.

Är du intresserad av alla spännande nyheter där så sök ”CES 2024” på Youtube så kommer du hitta massor eller deras hemsida här (extern länk).

Sen har det hänt en del från Homey med. Athom har nu aktiverat sitt stöd för ”Thread” i Homey Pro 2023. Här hittar du mer om det på Homeys hemsida (extern länk).

IKEA verkar ha fått bekymmer med en av deras laddare: IKEA återkallar USB-laddaren ÅSKSTORM 40W på grund av risk för brännskador och elektriska stötar. Har du den kan det vara värt att byta ut den: Gäller IKEA Åskstorm 40W (extern länk)

Har du den här laddaren så bör du kolla på att byta den på IKEA, det ska inte behövas något kvitto vad vi hört.

Home Assistant projektet har i slutet av förra året levererat fullt ut på lokal röststyrning (extern länk), Vi kommer troligen testa om detta är ett vettig alternativ till Alexa och Google Home. Vi avvaktar dock lite hårdvara även här för att själv kunna testa.

Är du intresserad av vad som händer både på bloggen och i omvärlden? Prenumerera på våra inlägg, då får du allt vårt innehåll som mail när något nytt spännande dyker upp.

Vad händer på bloggen då?

Den här veckan har vi haft en mängd saker på G saker som tagit tid. Men vi har ändå hunnit med en hel del som är relaterat till bloggen.

Det fösta vi kan hjälpa dig med det här året är att inte göra ett bottennapp som vi. Vi har just investerat 2000 kronor i en nästan obrukbar takfläkt från Philips, mer om det en bit ner i inlägget. Sedan har vi hållit på en hel del med uppvärmning, något vi hoppas kommer spara in sig själv och sköta sig någorlunda automatiskt när vi är klar.

Flytta värme & optimera uppvärmning

Vi har hållit på en hel del med att optimera vår uppvärmning. Mycket utifrån priset & hur optimal värmekällan är för tillfället. Nu är detta något som kommer få ett helt inlägg när vi är i mål, men fram tills dess delar vi med oss här.

De källor vi vill kunna styra utifrån är:

  • Pelletsbrännare och pellets pris vs elpris.
  • Luftvärmepump och temperatur ute
  • Kaminens temperatur
  • Elpris
  • Temperaturer nu och kommande dag/dagar

Nu kollar vi även om Shelly och styrning direkt från el-central kan vara ett behövligt alternativ med, för då får vi även med varmvattenberedaren i vår optimering.

Dessutom vill vi försöka trycka ner värmen i källaren med hjälp av luftvärmepumpen och en kanalfläkt. Vi gjorde en tillfällig montering av en kanalfläkt för att verifiera om det kommer ner något värme, vilket det gör så vi kan fortsätta med den planen.

Vi lämnade inte något åt slumpen, medans vi testade så använde vi dels vår nya favoritdisplay LYWSD03MMC och en luftflödesmätare för att se hur mycket flöde kanalfläkten lyckas trycka ner till källaren. Nu återstår beräkningarna av luftflödet, volymen på röret och temperatur uppe / nere och i källaren.

Nu har vi gjort detta en hel del på bloggen tidigare just kopplat till uppvärmning. Så det här är kanske inte så mycket nytt för många, men vi ser att det finns ett stort intresse och vi anser inte att vi är klar själva. Så vi väljer att dela med oss av våra erfarenheter under tiden.

När vi ser att temperaturen i källaren är lägre än det som är vid inloppet till kanalfläkten så startas den automatiskt via en strömplugg. Att det ser väldigt kallt ut i tv rummet beror på att vi monterat den vid fönstret, och kallraset från fönstret påverkar starkt. Något som visar hur viktigt placering av din temperatursensor är.

Här är några av de tidigare inläggen inom ämnet:

Utöver det så har vi två Zigbee termostater som vi ännu inte hunnit testa. Men vi hoppas att dessa kan ge oss en möjlighet att justera ner element i rum där vi ser att vi inte kommer vara.

Sedan har vi två Zigbee termostater. Vi har tidigare försökt testa det övre, men det visade sig att den satt för löst på elementet så den hoppade lös istället för att justera temperaturen. Vi hoppas nu att den nyare svarta med gängad metall ska klara det bättre.

Sedan vi ändrade så att vår Tibber pulse p1 skickade all data lokalt så har vi inte haft ett enda problem att följa upp förbrukningen på respektive fas hemma med Home Assistant. Detta är något som gör att vi kan se mönster i vår förbrukning och avgöra när en storförbrukare går igång utan att faktiskt ha en separat mätare på det.

På bilden har vi två källor för elförbrukning, de två uppe till vänster kommer från en blink räknare med en ESP32 och resterande är från Pulse P1:an. Att det skiljer mellan de två mittersta beror på att de rapporterar några sekunder olika.

Sen allt detta följer vi upp med vår temperaturövervakning. Där har vi tre sensorer idag som hjälper oss få full koll.

Den här bilden är tagen strax innan klockan 9 samma dag som vi publicerade det här inlägget. Informationen är från Home Assistant och den vy vi har för att se om allt fungerar som tänkt.

Utomhus så har vi idag rörelsesensorn på bilden nedan, den ger mycket tillförlitliga temperaturer. Sedan så använder vi både Xiaomi Aqara sensorer och zigbee displayer för att skapa övriga grafer inne.

Philips Hue utomhussensor
Philips Hue utomhussensor

Nu har vi med hjälp av våra temperatursensorer fått en mycket god bild över hur olika värmekällor presterar. Tex när det är många minusgrader ute så ser vi att vissa rum blir kallare om inte termostaten är stängd där.

Nu har vi tänkt att detta beror på att luften står för stilla inne, även fast vi kör luftvärmepumpen på fläkt läget. Vilket leder oss till nästa del i vårt test med att flytta värme, nämligen takfläkten.

Inköp av smart takfläkt

Det här inköpet var nog årets första riktigt stora bottennapp när det gäller förväntan vs verklighet. Sällan vi är negativ och inte kan lyfta fram något värdefullt om en teknik vi skriver om. Men den här har verkligen misslyckats på alla områden enligt oss… Nu är detta utifrån att vi vill kunna styra och integrera den i ett smart hem mestadels.

Som vi nämnt på våra sociala medier Instagram & Threads (externa länkar) så letade vi en smart fläkt länge. Målet var att den skulle kunna flytta värmen från köket där kaminen sitter till hela våningsplanet. Den skulle dessutom se snygg ut och gå att använda som taklampa.

Det resulterade i ett inköp av Philip Bliss efter mycket letande, vilket såg ut att vara helt perfekt. Fläkten döljer sina blad när den är stängd. Den hade styrning via fjärrkontroll som såg ut att vara IR… Det fanns noll information om just styrningen, men eftersom alla bilder visar en IR diod på fjärrkontrollen och det inte fanns en rad om det så tog vi detta förgivet.

Igår monterade och startade vi takfläkten Philips bliss. Tyvärr visade det ju sig att den hade många saker att önska…

Att fläkten fäller in sina vingar när den är stängd och dessutom går att köra åt båda håll (sommar / vinter ) gör den helt ok i ett rum. Den går lätt att ta för en helt vanlig taklampa. Sedan bygger den bara ner 42cm från taket.

Fläkten har de funktioner vi hade hoppats, flera olika lägen och en fjärrkontroll. Nu visade det sig dock att fläkten inte styra via IR som vi hade trott, utan det är en RGB lampa längst fram på fjärrkontrollen! Så med något egen teknik verkar den kommunicera på 2.4Ghz, nu hoppas vi att de är något som liknar ble, wifi eller Zigbee. Lutar åt att skruva isär fjärrkontrollen i värsta fall…..

Nu är den stora frågan hur det kan vara så otroligt lite information om den här fjärrkontrollen i deras information. Det enda vi trodde när vi såg bilder på den var att det satt en ”IR” led längst fram. Något vi kunde bygga en egen lösning för med en ESP32… Så nu har vi en 2.4Ghz fjärrkontroll med led lampa!

Nu kommer vi troligen kunna lösa det mesta, men det kommer behövas en hel del tid för att skapa förutsättningar att stänga strömmen till den helt och bygga en egen fjärrkontroll

För att testa respektive knapp på "trådlös" så valjde jag att nyttja port 13 på arduinon
Nu hoppas vi att det inte behöver bygga en styrning för fjärrkontrollen som vi gjorde innan IKEA:s Trådfri hade stöd någon gateway.

Nedan ser du hur fläktbladen ser ut när den kör och hur lampan ser ut när den lyser med kallaste ljuset.

Missade vi att nämna att den ”LAMPA” som sitter i fläkten är 10.000 watt och bara går att justera i tre olika toner / kelvin? Vilket gör att lampan i den här dessutom är obrukbar i ett normalt hem… Inte bitter alls.. Nu hoppas vi detta hjälper att undvika fläkten om du letar en smart fläkt, dvs en som går att styra både i ljusstyrka och fläktlägen. Du kan på vår Instagram här se en film på hur den ser ut i rörelse (extern länk).

Som en bonus så tjuter nätdelen när allt är stäng i takfläkten… Så detta var årets första riktigt stora bottennapp för oss. Vi kan ej rekommendera den här fläkten i ett smart hem eller vanligt…. Vi hoppas det kan hjälpa dig att undvika ett misslyckat inköp på ~2000 kronors som vi nu gjort.

Vi kommer framöver publicera ett dedikerat inlägg med fokus på att förflytta värme och automatisera. Detta med tekniker vi skrivit om på bloggen som gör att du slipper fördjupa dig i alla områden själv, utan kan välja vad som är intressant just för dig.

Taggar & NFC

Nu har vi testat flera olika sätt att använda taggar på ett mer konstruktivt sätt. Det bästa vi hittat ännu är att återställa olika typer av räknare och toggla enheter. Har du hittat några bättre användningsområden?

Vi har en tid nämnt att vi testat taggar i olika sammanhang med Home Assistant. Nu börjar vi ha flöden och lite scenarion som gör att dom faktiskt tillför ett värde och förenklar. Nu har vi börjat testa att använda en tagg på kattlådan med (utöver rörelsesensorn). Den ska återställa räknaren till noll och dessutom ange vem som tömde lådan.

Varje gång katten går på lådan så ökas den här räknaren.

Bland annat så använder vi en för att återställa räknaren på kattlådan. Något som gör att vi slipper fundera på vem som tömde sist och hur länge sedan det var.

Nu har vi satt en liten rörelsesensor i lådan. Nu har vi dock missat att återställa räknaren flertalet gånger, men för att få en snabb överblick i gränssnittet så är den här lösningen perfekt.

Vill du veta mer om det här?

Vad ska vi prioritera?

Det är mycket små och stora projekt som vi funderar på att skriva om. Det största problem är att hinna med oss. Nedan är några av alla de projekt vi skulle kunna skriva om.

Vi har många saker som vi ännu inte hunnit med att publicera på bloggen, nu kanske vi tycker de är mindre relevanta för oss. Men de kanske har ett stort värde för dig? Kom gärna med tips på vad vi borde få ut på bloggen.
Är olika typer av enheter för att övervaka kvalitén på din luft intressant?

Vad tycker du vi borde fokusera på eller förbättra? Kom gärna med feedback så vi vet att den tid vi kan lägga på bloggen är så intressant som möjligt.

Stort tack för den här veckan

Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder/bjudit på Swish-kaffe på 0705470065. Det uppskattas och vi använder det för att köpa kaffe, driva bloggen och köpa enheter att skriva om.

Vill du stötta bloggen på andra sätt? Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen

Du kan även följ oss på Instagram ( https://www.instagram.com/automatiserar/ eller https://www.threads.net/@automatiserar (extern länk), där brukar vi dela vad som händer löpande och om vi hittar några erbjudanden på roliga tekniker. Sen har vi Facebook med där vi delar snarlik information som på Instagram – https://www.facebook.com/automatiserar/ (extern länk)

Hoppas du får en fortsatt trevlig söndag!

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Taggar:

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.