Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
Test av Lidl smart motion sensor
Nu har vi kommit till summeringen av den sista sensorn vi köpte på Lidl för några veckor sedan. Tidigare har vi skrivit en kort summering av Lidl:s flodlight och smart knapp. Nu kommer vi göra ett test av lidl smart motion sensor. Valet av placering för sensorn under testet blev i garaget tillsammans med en Philips hue motion sensor. För ett pris på 99 kr så kan vi dock inte klaga över hur den presterat än så länge.
Vilka funktioner stödjer Lidl smart motion sensor?
Nu måste vi säga att vi blev lite besvikna över vilka egenskaper sensorn stödjer. Den stödjer endast motion och ”tamper”, vilket innebär att den är inriktad bara mot övervakning av rörelse och skydd för nedtagning. Vilket förvisso vi sällan sett på Zigbee sensorer, på Z-wave har det däremot varit mycket vanligare med ett tamper skydd.
Inkludering av Lidl smart motion sensor
Vi har valt att nyttja Zigbee2Mqtt med Sonoff 3.0 sticka som nav för all vår Zigbee. När vi skulle inkludera sensorn så fick vi leta fram något litet för att kunna återställa sensorn till inkludering. Vi insåg då att telefoner ofta kommer med en smidig metallbit för att få ut simkorts hållaren. Den passar perfekt för återställning av sensorer med en dold resetknapp.
När vi väl gjort inkluderingen så fick vi inte den att hoppa in direkt, utan vi fick trycka snabbt någon gång till på resetknappen för att väcka sensorn. Då hoppade motion sensorn igång i Zigbee2Mqtt. Står mer om detta på Zigbee2Mqtt:s samlingssida för sensorn (extern länk).
Teknisk data
Modell | HG06335/HG07310 / TY0202 |
Tillverkare | Lidl / _TZ1800_fcdjzz3s |
Beskrivning | Silvercrest smart motion sensor |
Funktioner | occupancy, battery_low, tamper, battery, linkquality |
Bild i Zigbee2mqtt (vilket är felande) |
Väl inkluderad så får vi fram följande egenskaper från sensorn i Zigbee2mqtt.
När vi jämför Lidl:s sensor med en från Philips Hue så blir det tydligt vilken skillnad det är i funktionalitet. Men det är som sagt även en stor skillnad i pris på dessa sensorer med. Så bilden nedan över Philips Hue:s funktionalitet för att justera känsligheten är något vi saknar på Lidl:s sensor, för i nuläget är den lite väl okänslig.
Montering av Lidl smart motion sensor
Montering av sensorn valde vi att göra med skruvar eftersom vi väljer att ha sensorn i ett kallare garage. Vi monterar den på ~2 meters höjd mot ett bord där vi brukar hålla på med 3D skrivare, CNC fräsning och lödning. Är du fundersam på vad vi gjort där så kolla in vår projekt om 3D skrivare.
När vi väl skruvade fast hållaren på väggen så var det bara att klicka fram sensorn, tänk dock på att ha ett litet utrymme ovanför sensorn ledigt, annars kommer det ej att gå att trycka fast sensorn i hållaren.
Automation med Lidl smart motion sensor.
När väl sensorn är på plats så gör vi en automation i Home Assistant som håller garagebelysningen igång i 2400 sekunder (40 minuter) om ingen ny rörelse upptäcks. Detta har fungerat mycket smidigt och gör att vi sällan behöver fundera på om vi släckte i garaget.
Test av Lidl smart motion sensor gav följande resultat
Vi har nu kört sensorn under några veckors tid och rätt nöjd med sensorn. För 99kr kan man inte begära allt för mycket. Dock så går den inte att jämföra med designen och storleken på Philips Hues rörelsesensor för inomhus bruk. Där vi utöver rörelse även får temperatur och ljus. Men då får vi inte någon tamper varning, vilket kan vara bra om sensorn ska användas som en del i ett larm.
Det vi kan uppleva är att den har lite väl snävt fönster för att upptäcka rörelse, hittade inte hur många grader den ser, men vi upplever det som mindre än Hue Sensorn som satt där tidigare.
Nu har vi själv inte testat sensorn utomhus så vi har svårt att avgöra om det skulle vara ett alternativ till Philips Hues outdoor sensorn.
Betyg av Lidl motion sensor
Men summerat så är vi nöjd med köpet och har nu en smidig rörelsevakt för belysningen i garaget för 99kr. Vi ger den tre stjärnor utifrån att priset är bra, men att funktionaliteten den erbjuder är begränsat.. ( Är betyg något vi borde ta med i vår summering framöver med? )
I mer än 10 år har Markus Jakobsson delat med sig av erfarenhet inom smarta hem på bloggen. Markus har testa det mesta och lärt sig massor på vägen, kunskaper och erfarenheter han delat med dig här på bloggen.
Favoriter inom smarta hem just nu:
Xiaomi Mi Flora
Raspberry Pi 5
Homey
Home Assistant
Displayen LYWSD03MMC
Hoppas du uppskattade innehållet och fick nytta kunskapen vi delat med oss på Automatiserar.se.
Stort tack för att du tog dig tid att läsa vårt inlägg.
Med vänliga hälsningar Markus Jakobsson
Allt går att automatisera!
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
3 svar till ”Test av Lidl smart motion sensor”
Onödigt att ni sätter sifferbetyg eller dylikt. Ett sådant betyg ska ju vara jämförbart med annat.
Skulle hellre se en kort sammanfattning om en produkts för och nackdelar, i olika användnings scenarion kan det ha olika betydelser. Finns samma vara om-brandade från gnats varumärken? (fått uppfattningen att just smarta hem grejer brandas om hejvilt)
Samt en subjektiv bedömning om ni anser den som prisvärd.
Sedan en sida som samlar era produkttester, med filter/sök så man enkelt kan hitta och läsa om tex vilja rörelse sensorer ni har testat igenom åren.Tack för en grymt bra sida
Hej och tackar för den fina feedbacken!
Ja en summering kanske är mer värd än att ge någon typ av skala i betyg. Försöker lyfta fram olika sätt vi hittat att nyttja produkter på, men kanske inte på ett så strukturerat sätt. Försöker även påvisa eventuella brister och begränsningar med produkter.// Markus
Med Lidls gateway verkar sensorn inte återaktivera vid nya rörelser inom en viss tid. Jag har programmerat att den skall aktivera en kontakt vid ”Rörelsen bekräftad” och vid ”Rörelsen inte bekräftad” slå ifrån efter 3 minuter. Det borde innebära att så länge man rör sig inom detektorområdet skickas nya signaler som håller kontakten slutan och när man lämnar området så kopplar kontakten ifrån efter 3 minuter, men icke.
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Taggar:
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar