Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 48 – Nyheter Inom smarta hem & bloggen

Den här veckan har vi köpt på oss några nya Zigbee enheter från Lidl och Aliexpress, dessutom hittat ett sätt att återanvända vår Raspberry Pi 4 som brandvägg! Vi har utöver det även uppdatera och sammanställt några inlägg på bloggen utifrån den mall vi tagit fram. Vi hoppas det gör det enklare och snabbare för dig som läsare att hitta rätt information och ta dig vidare med ditt smarta hem.

Tips på nyhet inom smarta hem

IKEA meddelade att det kommer tre nya Zigbee sensorer med namnen PARASOLL, VALLHORN och BADRING. Där dörrsensor & rörelsesensor kommer i början av 2024, läckagesensorn kommer i april 2024. Vad vi sett så verkar det vara vanliga AAA eller AA batterier i dessa sensorer.

En av IKEA:s tre nya Zigbee sensorer som kommer i början av 2024. Den här dörr/fönstersensorn är från den nyheten.

Meny

Så i det här inlägget får du en bild över vad som hänt under veckan och vad som är på gång. Har du input eller önskemål på saker vi borde prioritera så skriv gärna en kommentar.

Egen brandvägg med Openwrt

Vi har börja testa en Open source-programvara för vår brandvägg med namnet OpenWRT på Raspberry PI 4, tidigare körde vi med PFSense virtuellt via Proxmox. Men i och med PfSense senaste ändring av licensformen så valde vi att lämna det projektet helt. Vi fick önskemål på våra sociala medier att skriva mer om OpenWRT, skulle det vara intressant för dig med?

Som en bonus kunde vi även byta hårdvara och använda ARM CPU:er, vilket tillät oss köra på en Raspberry 4 som blev över i och med inköpet av en Raspberry Pi 5. Vi antar att det är fler än vi som har gamla Raspberry Pi:s liggande.

Så med ett USB nätverkskort så har du plötsligt en mycket enkel och kompetent brandvägg. Nu har vi stängt av Wifi delen på vår Raspberry PI, men den funktionaliteten finns även i den här lösningen om man vill.

Vi kunde utan problem använda den totala bandbredden hemma med OpenWrt på en Raspberry PI 4. Vi har dock fått feedback på flera kanaler att den här typen av test inte säger så mycket. Vilket vi helt håller med om, vi har ännu inte testat DPI (paket inspektering). Men för hemmabruk ser vi att den här troligen kommer vara mycket bättre än andra alternativ på marknaden.

På Bredbandskollen fick vi ut maximalt av vår bandbredd på testet. Vi kommer använda oss av två externa USB nätverkskort och det inbyggda. Detta gör att vi kan ha ett helt fysiskt separerat IOT nät och hemma nätverk i framtiden. Tanken är nu att koppla hela vårt IOT nätverk till den här Raspberry PI:en. Där kommer bland annat Homey Pro 2023 med nätverkskort och vår Home Assistant placeras.

Vi har dessutom beställt och fått en publik IP-adress från vår ISP (internet leverantör). Så nu kommer vi få en möjlighet att skriva guider på hur du exponerar tekniker via ett publikt IP, tex via VPN eller via öppna portar och SSL certifikat.

Uppdaterat test på Xiaomi Aqara temperatur och luftfuktighetsensor

Den här sensorn från Xiaomi Aqara är fortfarande en av våra favoriter på bloggen. Även om den nu fått en mycket stark utmanare som dessutom har display!

Den här veckan blev det ett helt nytt inlägg av vårt gamla Xiaomi Aqara inläggen på bloggen. Det nya inlägget ”Test av Xiaomi Aqara temperatur och luftfuktighetssensor” är skrivit helt med vår nya mall och där beskriver vi allt som är relevant om den, dvs alla detaljer och information som är relevant om sensorn.

Vi har även sammanställt alla de tips du kan tillämpa för att få dom mycket stabila i ditt Zigbee nät. Med 22st aktiva Xiaomi Aqara sensorer så tycker vi att vi har ganska god bild på dom nu och våra tips fungerar.

Inköp till bloggen den här veckan

Lidl sålde några Zigbee enheter med nedsatt pris på 75%, så 149 kr för den lampan på bilden nedan. Vilket visade sig innehålla en helt vanlig Zigbee lampa! Vi kommer göra en recension på den med inom kort. Men är du fundersam på en vettig plastglob med separat ljuskälla så är detta ett mycket prisvärt alternativ just nu.

Kan dock inte säga hur status är på alla Lidl butiker, för på den butik jag handlar så var dom slut dagen efter när jag skulle köpa en till… Farligt att dela med sig om tips på Instagram, fanns 4-5st kvar innan vi publicerade på Instagram.

Den här lampan från SilverCrest säljs på Lidl, nu verkar det som att höstens sortiment reas ut. Den här köpte vi med 75% rabatt. Totalt 149:-, när vi sedan såg att ljuskällan är en extern lampa så blev det genast intressantare. Det skulle gå att använda tex Trådfri eller Hue som ljuskällor med i plastgloben.

Fler har börjat använda LYWSD03MMC

Flera som beställde den billiga Bluetooth sensorn från olika ställen har börjat få dom. Dom har sedan lyckats ändra Bluetooth sensorer och uppdaterat dom till Zigbee via vår guide. Det enda vi har hört som har strulat för några är att Bluetooth på den dator du flashar från verkar spela roll. Men alla verkar ha löst det när dom testat från en annan klient. Nu verkar det vara så att priset varierar mellan 50 – 150kr beroende på vart man får tag på dom.

Efter att sensorerna fått ligga på samma bort i ca 8 timmar så diffade dom ENDAST 0.1 grader!
Efter att sensorerna fått ligga på samma bort i ca 8 timmar så diffade dom ENDAST 0.1 grader!

Vi ser att den här sensorn får stöd i fler och fler kontrollers dessutom, när vi skrev guiden så var det nästan bara ZHA och Zigbee2mqtt som hade stöd. Men redan efter någon dag så hade Homey Pro 2023 stöd med. Att det går att flasha den här sensorn med egen mjukvara innebär att utöver att äga sensorn så bestämmer vi nu vilka egenskaper den ska ha med.

Den vy vi gjort över sensorerna i Home Assitant kommer förbättras inom kort, vi har en plan på en ny struktur även där

Vi har nu kört dessa sensorer i snart en månad och kan bara säga att med den mjukvara vi flashade in på dom så finns det nog inte någon mer prisvärd ”Zigbee” sensor med display idag. Vi har nu kunnat flytta Xiaomi Aqara till nya platser så dessa sensorer får kompletterar varandra.

På vår Youtube kanal skapar vi kompakta guider för att du snabbt ska kunna komma igång själv med olika tekniker, så prenumerera gärna på vår kanal om du vill stötta bloggen (extern länk)

Om du blev nyfiken på den här sensorn så kan du kolla på vår 2 minuter långa film som visar alla de steg som behövdes för att byta mjukvara i dom utan att behöva koda eller använda kabel. Vi har fått väldigt bra feedback på den guide vi gjorde på Youtube för att konvertera dom. Det uppskattar vi verkligen!

Familjen har dessutom uppskattat att få displayer, dvs dom få gånger det är intressant att se en temperatur.

Taggar i Home Assistant

Vi har nu börjat få till en struktur för hur vi ska använda NFC taggarna tillsammans med Home Assistant. Kan säga att det är rätt roligt att kunna kombinera flera faktorer på samma tagg. Du får nämligen ”användare i Home Assistant”, ”Telefonen som scannat taggen” och ”taggens id”. Så med samma tagg kan du trigga helt olika automationer.

Taggar är en rolig teknik som går att dölja bakom andra saker. Vi kommer använda det som ett sätt att ersätta / komplettera knappar på vissa platser. Då behöver bara telefonen föras över taggen så startas en automation i Home Assistant.

Nytt inom Smarta hem vecka 48

Genererad bild för att visa hur ett hem kan spara pengar med hjälp av hemautomation
Genererad bild för att visa hur ett hem kan spara pengar med hjälp av hemautomation

Vi kommer nu kolla vad som händer inom smarta hem och sammanställa det vi tycker verkar intressant, nu kan det självklart vara så att vi missat något. Tipsa då gärna!

IKEA släpper tre nya Zigbee sensorer

De två sensorerna på bilden är BADRING (till vänster), läckage sensor.
Till höger på bilden är en dörrsensor med namnet PARASOLL. Dessutom ska det komma en rörelsesensor med namnet VALLHORN. Nu hittade vi inte någon bild på den på IKEA:s nyhetssida.
Källa: Länk till bild hos IKEA (extern länk)

Ikea kommer i början av 2024 lansera tre stycken nya Zigbee sensorer till sin Dirigera hub. Namnet på dom tre Zigbee sensorerna är PARASOLL, VALLHORN och BADRING. Det vi upplever som positivt även om det var lite väl stor formfaktor är batteritypen dom valde att gå med!

  • PARASOLL är dörrsensorn – Ska gå att använda på både dörrar och fönster. Nu ser den här sensorn väldigt stor ut, så ska bli spännande att se den på riktigt.
  • VALLHOR är rörelsesensorn – Ska gå att placera både ute och inne, ska bli intressant att se hur den står sig mot tex Philips Hues rörelsesensorer.
  • BADRING är läckagesensorn – Den här sensorn är något som har saknats billiga och stabila alternativ för, blir intressant att se vad priset landar på.
Nu är dessa sensorer primärt tänkt att använda med IKEA:s egna gateway Dirigara, men från tidigare erfarenheter så kommer de flesta andra tillverkare stödja dessa zigbee enheter väldigt snabbt

Källa och hela nyhet hos IKEA: https://www.ikea.com/global/en/newsroom/innovation/parasoll-badring-vallhorn-smart-sensors-231128/ (extern länk)

Stort tack för den här veckan

Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder/bjudit på Swish-kaffe på 0705470065. Det uppskattas och vi använder det för att köpa kaffe, driva bloggen och köpa enheter att skriva om.

Vill du stötta bloggen på andra sätt? Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen

Du kan även följ oss på Instagram ( https://www.instagram.com/automatiserar/ (extern länk), där brukar vi dela vad som händer löpande och om vi hittar några erbjudanden på roliga tekniker. Sen har vi Facebook med där vi delar snarlik information som på Instagram – https://www.facebook.com/automatiserar/ (extern länk)

Så här mycket lyckades vi skapa den här veckan på bloggen, vi önskar dig en fortsatt trevlig söndagsmorgon.

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.