Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 45 – Nyheter på bloggen

Veckor vi bara uppdaterar äldre inlägg på bloggen kommer vi ha svårt att skriva nya inlägg. Som en lösning på det så kommer vi skapa en typ av summering av veckan i ett liknande inlägg.

Vår plan är att om vi publicerar ett längre inlägg så dyker den här typen av inlägg inte upp. Men har vi däremot uppdaterat befintliga inlägg så dyker ett liknande inlägg upp. Där ger vi dig en sammanfattning av veckan och vilka nyheter vi dykt på inom smarta hem. Dessutom kan du vara med påverka vad vi ska skriva om på bloggen genom att kommentera.

Nytt för vecka 45

  • Den Raspberry Pi 5 vi beställde i September är ÄNTLIGEN på väg! Vi har ett riktigt roligt projekt planerat för den. Du kanske har lite idéer på vad den skulle gå att använda till med när vi är klar med vårt projekt?
  • Vi råkade köpa på oss mer än bara godis från Lidl:s i fredags…. LIDL:s serie SilverCrest börjar ha riktigt många typer av modeller nu. Det kommer dyka upp mer om dom i kombination med Homey Pro och Zigbee2mqtt inom kort. – Mer om LIDL beställningen på den här sidan.
När vi såg det här så hade vi MYCKET svårt att låta bli att köpa LED-Lampan, den är nämligen 149cm lång och passade perfekt för att belysa hörnet i ett rum.
  • Den här veckan har vi fokuserat mycket på att se hur stabil LYWSD03MMC sensorn är med Zigbee. För dom som missat den Bluetooth sensorn så har den funnits i säkert två år. Men nu på slutet så kom det ett enkelt sätt att konvertera dom för att till 110% stödja Zigbee i Zigbee2mqtt. Med Firmware 1.0.6 så kan du nu nästan jämföra dom med Xioami Aqaras temperatursensor! – Mer detaljer om LYWSD03MMC. Tänk på att inte uppdatera den med original firmware om du vill göra som oss!
Efter att sensorerna fått ligga på samma bort i ca 8 timmar så diffade dom ENDAST 0.1 grader!
Efter att sensorerna fått ligga på samma bort i ca 8 timmar så diffade dom ENDAST 0.1 grader! LYWSD03MMC med zigbee och version 1.0.6 av Open source firmwaren. Den första enheten vi riktigt känner att vi äger kontrollen över till 100% Detta eftersom vi själv nu väljer vad den ska köra för mjukvara.
  • När det gäller kameror så har vi snart gjort klart allt vi tänkte med Reolink kameran vi beställde på en Amazon rea – Mer om vad vi gör där med Frigate.

Nya inköp från LIDL

Är du intresserad av att se alla typer av enheter vi köpt från SilverCrest? Vi har nämligen bara skrivit på bloggen om dom vi tror du som läsare är intresserad av. Just den här lampan och några som är ~30cm höga kommer vi dock skriva om på bloggen eftersom dom är riktigt bra och lite unika. Dessutom har dom fullt RGB stöd.

Just LED-lampan på bilden var nersatt den här veckan till 299:-, så hade svårt att låta bli att köpa en för att testa tillsammans med stämningsbelysning i hallen.

Väldigt nöjd med LED-Lampan vi köpte på LIDL, planen var dock godis till barnen. Hade tänkt göra något med en LED-Strip i hörnet, men detta blev mycket enklare. Gick in i Zigbee2MQTT utan problem.

Mer arbete med att testa LYWSD03MMC

Svårt att missa att vi lägger massor med tid på att testa om den här sensorn kan vara en vettig display för att lösa en mycket efterfrågad funktion från familjen. Nämligen att kunna SE temperaturen i ett rum utan att fråga en röstassistent eller ta upp en telefon. Nu har vi mycket stora förhoppningar om att det är den här sensorn. Att den dessutom är mycket prisvärd har inte gjort det sämre! – ALLA detaljer om hur det går hittar du här Få koll på fuktighet och temperatur med LYWSD03MMC.

20st LYWSD03MMC
Vi köpte tidigare totalt 20st LYWSD03MMC för ~1000:- inkl moms från Kina. Nu har vi kontakt en Svensk sida och kollat om dom kan ta hem dom. Dvs snart finns dom på fler ställen i Sverige, vilket minskar ledtiden för att få dom.

Inget lämnades åt slumpen! Efter vi bytt firmware i 8 enheter analyserade vi allt från hur pass stabila avläsningar den gav till hur lika dom rapporterade.

Och bilden nedan visar att 8 sensorer som max diffade 0.1 grader efter en natt på bordet. Däremot så diffade luftfuktigheten lite mer, men det är något vi tycker var ”nice to have” och inte lika kritiskt.

När det gäller batteritiden så utgick vi från att sändning av data är det som drar mest energi, vilket vi då kunde analysera genom att räkna antal meddelanden varje sensor skickade.

Vi lämnar inte något åt slumpen, utan vi loggar ALLT vi kan. Det du ser på bilden är hur mycket kommunikation det sker från varje enhet den senaste timmen. Detta gjorde att vi direkt såg att firmware 1.0.5 till sensorn verkade fela (bilden nedanför), här är det rätt data. Nästan alla sensorerna på sista raden är H132M-H142M är dessa sensorer. Dvs med nyaste firmware 1.0.6, vilket gör att dom beter sig som dom andra sensorerna.

Är du fundersam på varför vi namnsätter enheterna så här och vad det betyder? då kan du läsa mer om det här: Kom igång med Zigbee2mqtt och Home Assistant – Syftet för oss är att kunna flytta runt sensorer utan att behöva döpa om dom, vi flyttar dom till olika rum i HA istället och bibehåller ID:n.

Bilden nedan är med firmware version 1.0.5 med en kommunikationsbugg, där tog vi de senaste 12 timmarna om jag inte mins fel, men där kan du se att dom nästan skickar 7-10ggr så mycket meddelanden, något som äter onödigt med batteri. Nu är detta dock löst 🙂

Här ser vi att sensorerna H132M till H142M längst ner i listan har 7-10 ggr så mycket skickningar som andra sensorer i vårt Zigbee nät. Något som äter batteri i onödan, detta löste sig dock med senaste firmwaren till sensorn.

Få koll på fuktighet och temperatur med LYWSD03MMC – Nu hörde vi dock att företaget bakom sensorn har uppdaterat så man inte lika enkelt ska kunna flasha om dom. Så har du några som du eventuellt funderar på att göra om till Zigbee så undvik att koppla dom till Xiaomi gatewayen eller appen!

Om du är fundersam och tror det är avancerat att göra om sensorn från Bluetooth till Zigbee så kan vi lugna dig, allt som behövs är en dator med wifi, något att dricka och sedan följa den här guiden från oss

Vi tog fram den här guiden med steg för steg instruktioner på ALLT som behövs för att flasha en sensor, tar ~5 minuter totalt. Varav den mesta tiden är att vänta på att uppdateringen skicka till sensorn.

Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder på Swish-kaffe på 0705470065. Vill du stötta bloggen på andra sätt?

Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen 🙂

Vi tror den här sensorn kommer bli en favorit hos många. För allt eftersom tekniken rör på sig så kommer vi nu kunna uppdatera sensorn. Något som tex Xaiomi Aqara inte gjort alls med sin temperatursensor. Något som gör att den fortfarande inte klarar att uppdatera sin Mesh…

Reolink och Frigate

Vår tillfälliga montering och test av ReoLink kameror och Lidl:s rörelsesensor är nu klart. Fått båda kameror att fungera bra med Frigate, så mer om det kommer framöver med. Den vänstra kameran är mycket imponerande med 180 graders vy.

Vad skulle du vara intresserad av när det gäller just kamera som en del i ett privat larm? Dvs ett som du själv äger och väljer hur det ska fungera.

Vill du ha ett mail varje gång vi publicerar ett inlägg? prenumerera då på vår blogg, då får du hela inlägget i mail och avgör själv om du vill besöka sidan för att fördjupa dig i något ämne.

Stort tack till alla er som följer bloggen och trevlig helg och farsdag!

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.