Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
Vecka 10 – Nyheter inom smarta hem & bloggen
Då var det söndag igen och dags för en summering av veckan.
Vi börjar med en upplysning om att Sigify med sitt varumärke Philips Hue får försäljningsstopp på några utomhusenheter. Det kan vara värt att kolla upp om du har någon av dessa enheter och behöver byta nätdelen, mer om det i inlägget.
Vi har den här veckan fått delar till ett projekt som vi kommer återuppta i sommaren, nämligen smart bevattning. Ett projekt vi försökt oss på förra sommaren med men på grund av konstant regn så valde vi att pausa projektet.
Innehåll
Som vanligt på bloggen så går alla länkar inom sidan om vi inte skriver ”extern länk” efter länken.
- Smart bevattning och automatisering av trädgården
- Stöd för Xiaomi Aqara T1 temperatur och luftfuktighetssensor i Deconz
- Problem med Signifys äldre nätdelar för utomhusenheter
Smart bevattning och automatisering av trädgården
Vi har en tid letat ett billig och vettigt alternativ för att slå på vatten från huset sommartid. Den tillfälliga lösningen med att använda IKEA:S knycklan ska äntligen ersättas med något mer anpassat för utomhusbruk. Den enhet vi beställt är fri GiEX och är ett batteridriven enhet med bra batteritid enligt det vi läst oss till. Ska bli spännande att se hur pass bra den fungerar framöver.
Den tidigare lösningen med Ikea Knycklan vilket är en zigbee enhet för att slå på / av vatten till diskmaskinen egentligen. Vi gjorde en film om den i kombination med Google Home för några år sedan. Nu var detta som sagt en tillfällig lösning.
När vi sedan har aktiverat vatten ut på gården så tänker vi med hjälp av fem Rainbirld ventiler bevattna olika delar av gården utifrån behov. Något som kommer skötas av en ESP32 och ESPHome.
Vill du läsa mer om vilka planer vi har för det här projektet så kan du läsa det här inlägget: https://automatiserar.se/bygg-en-smart-tradgardsbevattning-fran-grunden/
Stöd för Xiaomi Aqara T1 temperatur och luftfuktighetssensor i Deconz
Under de år vi kört bloggen så har vi troligen lagt mest tid på förra versionen av Xiaomi:s sensor. Vilket har varit den sensorn vi haft väldigt bra erfarenheter av. Men den sensorn hade sina brister, där avsaknaden av uppdateringen i Mesh nätet var den största för sensorn.
Den tidigare generationen av sensorn inkluderade sig i nätet och ”kopplade” sig mot den första enhet den anslöt mot. Vilket leder till problem då många inkluderar sensorn vid sin kontroller och sedan flyttar sensorn.
Nu med den nya generationen av Xiaomi Aqara sensorn så är det problemet löst, däremot så har stödet för sensorn i kontrollers mjukvaror saknats, något som ändrats. Det som ledde till uppdateringen av inlägget var ett tips att det nu även ska fungera i Deconz med Conbee stickan.
Vi har ett längre test på den nya generationen av sensorn här (Uppdaterad 2024-03-09): https://automatiserar.se/test-av-xiaomi-aqara-t1-temperatursensor/
Problem med Signifys äldre nätdelar för utomhusenheter
Tillverkare/säljare informerar. Signify med sitt varumärke Philips Hue stoppar försäljningen av ljusslinga på grund av tekniska brister i nätaggregatet som kan leda till elchock eller brand. – Källa elsakerhetsverket
Typ av åtgärd: Försäljningsstopp med återkallelse från konsument och slutanvändare
- Lily
- Lily XL
- Calla
- Econic
- Impress
- Calla Large
- Ljusslinga för utomhusbruk 5 m, 40 W nätaggregat för utomhusbruk
mer detaljer om bristerna hittar du hos Elsäkerhetsverket (extern länk)
Hur vet jag om jag har ett felande aggregat?
Vi har kollat in vilka enheter de gäller på Hue:s hemsida med, bilden nedan är de enheter som kan ha ett felande nätaggregat. Det finns där detaljer för deras utbytesprogram.
Är mitt nätaggregat drabbat?
Om du vill kontrollera om det är berättigat att byta ut ditt nätaggregat ska du först koppla ur produkten eller stänga av strömmen. På nätaggregatets framsida finns en fyrsiffrig tillverkningskod där de två första siffrorna avser året och det två sista siffrorna avser veckonumret. Alla produkter fram till och med vecka 46 år 2020 kan påverkas. Du kan ha ett nätaggregat som påverkas om de två första siffrorna (dvs. året) är lägre än 20 eller om följande stämmer:
- De två första siffrorna i koden är 20
- De sista två siffrorna i koden är 46 eller lägre
Exempelvis är ett nätaggregat med kod 1835 drabbat, men nätaggregat med kod 2047 är inte drabbat.
Vi hoppas att de som har en enhet nu får veta detta och kontaktar Signify för att få adaptern utbytt.
Du hittar utbytesprogrammet här: Nätaggregat för utomhusbruk – Hue-support | Philips Hue SE (philips-hue.com) (extern länk)
Stort tack för den här veckan
Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder/bjudit på Swish-kaffe på 0705470065. Det uppskattas och vi använder det för att köpa kaffe, driva bloggen och köpa enheter att skriva om.
Vill du stötta bloggen på andra sätt? Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen
Prenumerera gärna på vårt innehåll, då får du hela inlägget som ett mail vid publicering.
Du kan även följ oss på:
- Instagram ( https://www.instagram.com/automatiserar/ (extern länk)
- Threads: https://www.threads.net/@automatiserar (extern länk)
- Youtube: https://www.youtube.com/@automatiserarse ( extern länk )
På de länkarna brukar vi dela vad som händer löpande och om vi hittar några erbjudanden på roliga tekniker. Sen har vi Facebook med där vi delar snarlik information som på Instagram – https://www.facebook.com/automatiserar/ (extern länk)
Hoppas du får en fortsatt trevlig söndag!
I mer än 10 år har Markus Jakobsson delat med sig av erfarenhet inom smarta hem på bloggen. Markus har testa det mesta och lärt sig massor på vägen, kunskaper och erfarenheter han delat med dig här på bloggen.
Favoriter inom smarta hem just nu:
Xiaomi Mi Flora
Raspberry Pi 5
Homey
Home Assistant
Displayen LYWSD03MMC
Hoppas du uppskattade innehållet och fick nytta kunskapen vi delat med oss på Automatiserar.se.
Stort tack för att du tog dig tid att läsa vårt inlägg.
Med vänliga hälsningar Markus Jakobsson
Allt går att automatisera!
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Taggar:
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar