Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Idag finns det en uppsjö uppkopplade uttag.

Tips: Vad är den stora skillnaden mellan smarta strömpluggar idag?

Från det att fjärrstyrda strömpluggar med fjärrkontroll dök på marknaden har det hänt mycket! Förväntningarna av oss användare är mycket högre idag än för bara för 4 år sedan. Vi förväntar oss att allt ska gå att hantera via mobilen, det ska gå att hantera oavsett vart telefonen befinner sig.

Därför tänkte jag göra en djupdykning i dessa fjärrstyrda strömpluggar innan IKEA släpper sin egna strömplugg (Enligt rykten oktober 2018). Att IKEA släpper strömpluggarna till serien Trådfri innebär att det blir lätt att styra uttagen oavsett vilken nivå man befinner sig i när det gäller hemautomation. Mer om detta i inlägget, beskriver vilka fler möjligheter som finns med IKEA:s lösning där.

Men som sagt… Det finns otaligt antal sätt att aktivera en strömplugg idag. Kommer göra en djupdykning i de olika teknikerna som finns, beskriva vad teknikvalen får för konsekvens i olika scenarion i hemautomationen.

Vad kan du förvänta dig av inlägget

I detta inlägg kommer jag beskriva olika tekniker som finns på den svenska marknaden idag, flertalet av dom har jag kört eller kör i dagsläget. Jag förklarar fördelar och risker med dem olika teknikerna så pass övergripande jag kan. Kommer även försöka beskriva vilken teknik som passar beroende på krav och behov man ställer.

Ställ gärna frågor, kom med tips och idéer om vad mer som behövs i guiden. För snabbast återkoppling eller för att diskutera detta använd gärna vår Facebook grupp om Hemautomation. Vi använder den som input till bloggen, tar emot tips och delar idéer där med.

Kommer börja med strömpluggar i det klassiska ”nexa” protokollet som säljs överallt idag. Alltså enheter som kommunicerar med hjälp av 433Mhz protokollet, vilket innefattar otroligt många fler märken än Nexa. Från den tekniken arbetar jag mig framåt mot Ikeas kommande uttag till serien ”Trådfri”, dessa kommunicerar på protokollet Zigbee (2,4Ghz) (utan att ha sett det ännu dvs!). Kommer även skriva en del om SONOFF och wifi kopplade ”Smart Plugs”.

Om du hittar något av värde i inlägget gilla / dela gärna sidan för att visa din uppskattning för denna hemautomationsblogg! Det motiverar att fortsätta skriva dessa guider med tips.

Är du bara intresserad av att se min slutsats kan du scrolla längst ner, försöker där även återge tips och åsikter som kommer in. Detta inlägg kommer därigenom att uppdateras löpande en tid efter publicering. Det kommer innefatta så mycket information som möjligt om vägval som bör övervägas innan inköp. När IKEA släpper sin enhet kommer jag troligen köpa en bara för att testa med och skriva om det här.

Enklaste och billigaste strömpluggen

När vi började bloggen var det vanligaste strömbrytarna styrda med en 433Mhz fjärrkontroll, dessa finns även idag i en uppsjö varianter. Fjärrkontrollen skickade kommandon till strömpluggen via en signal på 433Mhz.

Dessa strömpluggar svarade inte tillbaka till fjärrkontrollen om den verkligen fick kommandot. Det innebär att fjärrkontrollen inte hade någon aning om strömpluggen var inom räckhåll eller om den ens fått kommandot. Vilket gör att du ibland får trycka på ON upprepade gånger. Dessa uttag hade även en annan brist, det var en obefintlig säkerhet i kommunikationen mellan fjärrkontrollen och strömpluggen.

Vissa modeller av strömpluggarna stödjer även dimmer, detta ger dig möjlighet att ställa vissa ljuskällor i lägre styrka. Vilket ger dig möjlighet att använda starkare ljuskällor än tänkt och dimmra ner dessa till en behaglig nivå. Att strömpluggarna inte stödjer återkoppling gör att du inte vet vilken nivå lampan är dimmrad till om du befinner dig i andra rum. Detta kan upplevas störande om uttag styrs både via en huvudkontroller, exempelvis Telldus Znet och fjärrkontroll.

Säkerhet

Med en 433Mhz ”sändare/mottagare” som exempelvis Telldus Duo eller RFXTRX kan du enkelt ”tjuvlyssna” efter enheter och registrera knapptryckningar. Vilket var bra eftersom det var så jag själv började automatisera hemma innan kontrollers . Samma princip används även idag i färdiga kontrollers. Detta innebär att dessa ”dumma” uttag går att schemalägga, styra start / stopp via en huvudkontroller. Detta gör att strömpluggar även fungerade som ett uttag med timer och fjärrstyrt via mobil om kontroller stödjer det. Det finns flertalet varianter av 433Mhz uttag, vissa går att bygga in i kopplingsdosor. Dessa används i regel till belysning men är inte begränsade till det.

Att någon kan tända och släcka din fönsterlampa är inte hela världen, men om någon stänger/startar strömmen till tv, kaffebrygg, brödrost eller annan utrustning som kopplats in kan det få konsekvenser. Skulle nog aldrig rekommendera att koppla in en kaffebryggare på en så osäker enhet när jag inte är hemma.

Att en anonym enhet kan styra uttagen innebär att vem som helst med en kontroller idag kan göra precis samma som du om dom är inom räckhåll. Nu har jag inte varit utsatt för detta, men bor man i en lägenhet eller mycket centralt är risken större att någon med flit eller av misstag styr dina uttag.

Om någon i närheten använder avlyssnaren/fjärrstyraren RFXTRX eller någon liknande 433Mhz kontroller kan dom styra strömpluggar hos dig om dom är inom räckhåll.

En annan brist var att dessa enheter hade begränsad räckvidd, vilket i och för sig minskar risken att någon annan styrde dina enheter. Men det begränsade även hur långt bort en strömplugg kan vara. Enheter på detta protokoll har utvecklats och några kan idag återrapportera att ett kommando mottagits. Är tyvärr osäker på om säkerheten blivit något bättre tyvärr.

Min slutsats om dessa enheter

Ska jag styra fönsterbelysning spelar det mindre roll om lampan inte alltid tänds eller släcks. Priset på enheterna är mycket lägre än motsvarande enhet med Z-Wave eller Zigbee. Men du bör tänka på att dessa strömpluggar är helt öppna och andra kan ”hjälpa” dig starta / stoppa din utrustning.

Du bör även ha i åtanke att du har en liten ”klump” i vägguttaget som inte ser allt för snygg ut. I dagsläget finns det lampor där själva styrningen sitter direkt i ljuskällan. Bland annat Philips HUE, IKEAS Trådfri och WIFI lampor. Är du bara ute efter att kontrollera belysning är detta troligen ett bättre alternativ än att koppla dessa väggpluggar.

Har du tips på vad mer som behöver tas upp?

Säkrare kommunikation med Z-Wave?

Idag finns det strömpluggar med protokollet Z-Wave, protokollet arbetar på en frekvens av 868Mhz, vilket är en annan öppen frekvens än 433Mhz för ”Nexa” enheterna. Protokollet erbjuder säkerhet, återkoppling och upprepning av information till närliggande enheter. Vilket gör att desto fler uttag du använder desto bättre täckning kommer du att få.

Z-Wave enheter krävde i regel en huvudenhet, även kallad kontroller. Har själv testat en del huvudkontrollers, bland annat Telldus Znet, Razberry, VeraLite och VeraSecure. Många av dessa kontrollers har även stöd att styra flera olika protokoll / tekniker. I dagsläget finns det en uppsjö kontrollers som klarar just Z-Wave, kommer därför inte gå in i detalj på kontrollers eftersom inlägget gäller smarta uttag.

Att uttagen även bygger ett ”mesh nätverk”, enkelt förklarat så håller uttagen lite koll på varandra och kan vidarebefordra meddelanden från huvudenheten till enheter långt bort. Alla Z-Wave enheter kan dock inte aggera ”mesh” enhet, det krävs i regel att enheten har en permanent strömkälla, vilket betyder att temperatursensorer och andra batteridrivna sensorer inte förlänger nätverket. Men dessa enheter sparar energi ju närmare en ”mesh” enhet dom sitter.

Kontrollers har i regel en appar eller webbgränssnitt för manövrering. Kontrollers brukar ger möjligt att fjärrstyra, schemalägga och styra utifrån givna scenarion även när du inte är hemma. Detta gäller även 433Mhz enheter om huvudenheten har stöd för detta protokoll.

Att Z-Wave protokollet är dubbelriktat gör det möjligt för enheten att rapportera förbrukning på inkopplad utrustning. Detta gäller dock inte alla Z-Wave strömbytare, utan detta måste man läsa om enheten stödjer innan inköp. Med hjälp av den informationen kan du addera säkerhet som inte riktigt är möjligt med merparten av 433Mhz enheter.

Z-wave Plus VS Z-wave är ännu en del att ta med i beräkningen. Har du inte några Z-Wave enheter sedan tidigare kan det vara värt att endast införskaffa Z-Wave Plus enheter. Vilket är den senaste versionen av protokollet. Dessa enheter ger både längre räckvidd och bättre säkerhet. Utöver det så drar även batteridrivna sensorer mindre energi om hela Z-wave nätverket kör native Z-Wave Plus.

Stort tack till Henrik Östman som kom med bra input om Z-Wave delen jag skrivit. Informationen ovan är uppdaterad med den informationen (Finns i kommentar längre ner med).

Att kunna ”se” vad utrustning gör i din kontroller ger dig väldigt mycket mer övervakningsmöjligheter än bara ON/OFF. Du kan enkelt bekräfta om du kom ihåg att koppla kabeln till motorvärmaren genom att snabbt starta uttaget och se om förbrukningen går upp.

Vad är värdet med återrapportering av förbrukning?

Med hjälp av förbrukning kan du ”uppgradera” inkopplad utrustning med mer avancerade funktioner, här är ett axplock av tips och idéer på vad du kan göra med hjälp av effektförbrukningsinformationen. Det är allt från bekvämligheter till undvika eventuella fel i inkopplad utrustning.

Tips: Så gör du ditt automatiska morgonkaffe!

Vi fick en fråga i slutet av 2015 om det skulle gå att få en tvättmaskin att skicka sms när den var klar. Det kunde vi ge tips på hur man gjorde och även bygga med hjälp av att mäta strömförbrukningen på strömbrytaren.

Vera UI7 – Tvättmaskin som rapporterar med SMS/Mail

En gammal luftavfuktare kopplades in med ett uttag som rapporterar hur många Watt som används. Hur den startas och stoppas styrs utifrån luftfuktighetsmätaren. Som ännu en bonus kunde jag få ett larm när vattenbehållaren var full, förbrukningen gick då ned till 0.3W och det gick att associera med full behållare.

Test: Hur bra är Philio Tech temperatur och luftfuktighetsmätare (PAT02-1B)

När du använt något verktyg för att skapa grafiska vyer av din förbrukning över tid är det möjligt att förhindra brand, det är absolut inte en garanti att det inte kommer brinna. Men har du sett att din brödrost aldrig nyttjar mer 1000W kan du skapa en händelse i kontrollern som stänger strömpluggen om belastning överstiger 1500w, eftersom detta inte bör förekomma. I bästa fall förhindrar du en brand och i värsta fall får du starta rosten igen och öka gränsvärdet.

Fail-safe brytare vid överförbrukning

Mycket enkla scenarion möjliggörs med hjälp av återrapporteringen. Du bör dock välja utrustning som har ett så pass stort värde i din hemautomation eftersom dessa Z-Wave strömplugg är dyrare än andra alternativ.

Finns det något negativt med Z-Wave?

Nu till det som är mindre roligt med Z-Wave… Enheterna kostar en bra slant, ett uttag för Z-Wave kan säkert kosta som 3 – 5st 433Mhz strömpluggar. Vilket gör en fönsterlampa dyrt att styra med Z-Wave strömbrytaren. Utöver det behöver du även en huvudenhet/kontroller och tid att sätta dig in i hur den fungerar.

Dessa Z-Wave strömpluggar gör sig bäst till utrusning du är mer rädd om, där du verkligen behöver kontroll. Om du aktiverat ett element vill du garanterat kunna stoppa igen och veta att det är gjort även om du inte befinner dig på platsen.

Protokollet för Z-Wave har även det en del säkerhets brister, men det är inte så att gemene man kan ta sig in i ett nätverk med Z-Wave.. Men det är samtidigt inte helt omöjligt heller tyvärr. Kan vara värt att tänka på om du kopplar upp dörrlås eller annan kritisk utrustning hemma.

Nätverkskopplade strömpluggar

Det säljs idag enheter som inte ställer mer krav än befintligt WIFI för att fungera. Något som finns i de flesta hem. En av dessa är WIFI Smart Plug, den kopplar upp sig mot en molntjänst och kräver enbart att du installerar en app i telefonen. Via appen i telefonen konfigurerar du scheman för när den ska startas och stoppas. Tyvärr återrapporterar inte denna enhet strömförbrukning, vilket omöjliggör mer avancerade scenarion.

Har du en sommarstuga med WIFI och internet året om kanske detta är ett alternativ för att styra belysning eller annan utrustning från mobilen. Men du har färre möjligheter att med just denna enhet bygga avancerade scenarion i standardutförande (Det går att styra dessa med Home Assistant), mer om detta kommer om intresse finns i framtiden.

Wifi Smart plug just uppackad ur förpackningen.
Wifi Smart plug just uppackad ur förpackningen.

Enheter jag sett kräver 2.4 Ghz wifi. Sakta går standarden för wifi mot 5Ghz, men den lägre frekvensen på 2.4Ghz kommer troligen finnas kvar under MYCKET lång tid framöver. Använder du Ikeas kontroller eller andra Zigbee enheter så nyttjar även dessa 2.4 Ghz. Vilket gör att du bör placera ditt WIFI och IKEA:S trådfri på olika kanaler på 2.4Ghz spannet.

Sonoffs Wifi enheten

Gillar du att själv bygga hemautomationssystem och vill tänja på begränsningarna så finns SONOFF, vilket är en ”strömbrytare” som kopplas på en kabel och ger motsvarande funktionalitet som en strömplugg. Tyvärr har jag inte hunnit testa dessa allt för ingående och väljer därför att inte skriva så mycket om hur och vad man ska göra med dom. Men i korthet är det ett litet WIFI chip med namnet ESP8266. Du kan byta mjukvaran i SonOff om den förinstallerade inte passar.

Att dessa enheter inte finns på den svenska marknaden i allt för stor utsträckning tror jag beror på att dom saknar ”äkta” CE märkning, kanske det egentligen är ”Chinese export” på dom. Den som väljer att importera dessa står som ansvarig om något händer på grund av utrustningen (Rätta mig gärna om jag har fel, då kanske jag skriva mer om dom och våga testa mer utförligt).

CE-märkning är en produktmärkning inom främst EU men även inom EES. Bokstäverna CE är en förkortning för Conformité Européenne (’i överensstämmelse med EG-direktiven’). En produkt med CE-märkning får säljas i EES-området utan ytterligare krav.

  • Förutsättningarna för att få CE-märka en produkt är att: Produkten överensstämmer med grundläggande krav på exempelvis hälsa, säkerhet, funktion, miljö
  • Föreskriven kontrollprocedur har följts

Källa: CE Märkning Wikipedia

SonOff har en smidig formfaktor och den utbytbara mjukvaran gör det möjligt att skräddarsy dina behov. Dessa enheter kräver dock att du klipper en befintlig kabel eller köper en och kopplar in mellan strömuttag och utrustning. Enheten känns gedigen och levereras i en professionellt utförd låda och ger motsvarande funktion som en strömplugg.

Är dessa värd att använda?

Jag packade upp en WIFI Smart Plug, laddade hem appen och installerade uttaget på under 5 minuter. Så en fördel den typen av utrustning är att du snabbt kommer igång och får en enhet som inte kräver någon huvudenhet. All konfiguration görs via en app på Android eller Iphone och styrs/lagras i ”molnet”.

Enheterna i sig visar om dom är aktiva i appen och det går att göra schemaläggning för respektive uttag du lägger till i appen. Vilket gör att du kan nyttja statusen i telefonen för att veta om du har internet och ström hemma.

SonOff har modeller som även rapporterar förbrukning, vilket gör att du kan bygga liknande scenarion som med Z-Wave strömpluggarna med effektrapportering. Dessa har jag sett med en CE märkning, men jag vet inte om jag litar på den. Så tänk till en och tio gånger innan du väljer att nyttja dessa hemma.

Ikeas & Zigbee

Att IKEA lanserar egna strömpluggar för serien Trådfri visar att IKEA äntligen har valt teknik för fjärrstyrd utrustning för en lång tid framöver. Att dessa går att kontrollera via andra huvudenheter än IKEA:s egna gör det inte sämre. Ikea stödjer redan nu röstassistenter från både Amazon (Alexa) och Googles med sitt egna system.

Idag finns inte enheten utan det är rykten och diverse sidor på internet som nämner att ”smart plug pe645930″ släpps till TRÅDFRI i Oktober”, med all säkerhet kommer det att släppas en strömplugg och priset sägs hamna på under 100kr enligt rykten. Tyvärr har IKEA valt att inte inkludera effektavläsning enligt den information som finns (hoppas det är fel!), vilket gör att du inte kommer kunna göra avancerade scenarion baserat på förbrukning. Det kanske är något kommer senare?

Zigbee protokollet är ”säkert” på liknande sätt som Z-Wave. Även det och nyttjar mesh funktionalitet, alltså att enheter repeterar meddelanden till andra enheter längre från huvudenheten. Genom att addera mängden enheter ökas tillförlitligheten i nätverket.

Tyvärr har jag inte allt för stor koll på vilka fler uttag med korrekt CE märkning som finns för Zigbee (du kanske har det, tipsa gärna i så fall!)

Är IKEAS uttag något att ha?

Att strömpluggen enligt rykten ska kosta under 100kr gör att dom hamnar bra till för att ersätta NEXA enheter. Detta ger säker kommunikation mellan huvudenheten och uttaget. Redan idag går det att styra Trådfri med Philips Hue och många andra kontrollers (använder själv Node-Red). Vilket gör det möjligt att komplettera med uttagen till befintliga lösningar.

Så fort dessa enheter finns på marknaden kommer jag testa och se vad jag hittar för användningsområden.

Vad bör du tänka på vid val av strömplugg oavsett protokoll och fabrikat?

Nu kanske det är idé att ta lite övergripande vad man bör tänka på vid val av strömpluggar, olika miljöer och utrustning som ska styras ställer kraven. Detta är i stort sett samma oavsett vilket protokoll dessa använder. När du närmar dig ett inköp ska du ta en extra funderare över effekt, ip klassning, användningsområde och det estetiska. Du bör även fundera över vilken övrig teknik du i framtiden avser att införskaffa. Desto mer tid du lägger på detta, desto större är chansen du väljer en enhet med kompatibilitet för kommande system.

Effekt?

När du väljer en strömbrytare så gäller det att kontrollera att den effekt (watt) du tänker styra är mindre än den effekt som är uttagets maxgräns. Det gäller även att fundera över om den belastning du avser att styra är kapacitiv eller resitiv (extern länk Nexa). Det kan nämligen skilja vad ett uttag klarar, vilket gör att du bör vad du ska koppla in till strömpluggen.

Ip klassning?

När du avser att använda uttag inomhus brukar du i regel bara behöva kontrollera effekten. Du behöver inte fundera på vilken ip klassning (extern länk wikipedia) ett uttag har. Men så fort du funderar på ett våtutrymme eller ett uttag utomhus behöver du kontrollera att uttaget får användas i utrymmet. Risken är annars att regn eller vattenstänk riskerar säkerheten på enheten.

Dimmer?

På den tiden då merparten av belysning bestod av glödlampor var det inte något problem att dimmra lampor. Tyvärr har detta blivit svårare i och med LED lampans intåg. Avser du använda ett uttag för att dimmra LED lampor behöver du verifiera att lampan klarar att dimmras. Det finns speciell elektronik i den LED belysning som stödjer dimmring.

Inbyggnads pluggar?

Många av de olika protokollen har varianter som går att bygga en i kabeldosor, både 433Mhz enheter och Z-Wave har sådana enheter. Fördelen med dessa enheter är att ett uttag inte behöver användas. Detta är ett vanligt tillvägagångssätt för takbelysning, vilket ger en snygg installation. Men detta kan kräva att en behörig elektriker utför installationen. Vilket ett vanligt strömuttag inte kräver.

Problem?

Som med all teknik är ingenting felfritt, olika tekniker kan ge dig problem. Strömpluggen kanske inte klarar enheten du kopplar in, vilket kan leda till att uttaget slutar fungera som tänkt. Ett vanligt problem är att reläet inne i strömpluggen ”svetsas fast”, då slutar det i regel ”klicka” i enheten när du trycker på starta/stopp. Läser du på vilken typ av last uttaget är anpassat för innan kan du undvika liknande problem.

Summering inlägget

Då var ett mycket långt inlägg publicerat, hoppas du hittat något av värde. Nu kommer jag addera information och fakta till inlägget. Får jag tips från läsare eller att jag hittar mer fakta så uppdateras inlägget.

En tanke att ta med sig är smart belysning. Då menar jag belysning som styrs direkt i armaturen, detta är i regel mer estetiskt och kan vara mer prisvärt om du idag funderar på en strömplugg för att styra en lampa.

Som med all hemautomation går samma sak att lösa på minst 1001 olika sätt, varje sätt har sin fördel och brist.

Var det allt?

Ha i åtanke att jag inte valt att prata om andra sensorer och kontrollers runt om kring strömpluggar. Fokus har varit på att presentera enbart strömpluggarna och de vanligaste protokollen var för sig. Det finns otroligt mycket mer att ta med i åtanke. Speciellt om du redan har ett fungerade system eller tänker bygga ett nytt. Inlägget har fokuserat på att visa brister och fördelar med de tekniker jag har testat och läst om. Ser du något som saknas eller felar så uppskattar jag feedback på det.

Du kanske sitter med något strömplugg du gärna vill dela erfarenhet om? Kanske sett något som är helt fel och vilseledande? Skriv gärna i Facebook gruppen eller skriv en kommentar nedanför om det i så fall. Har inte något självändamål med valet av respektive teknik, utan syftet är att dela information. Är du nöjd med det du läst så ge gärna bloggen en gilla och ännu bättre dela den så fler får se att den finns. Försöker hålla den så fri som möjligt från störande reklam i gengäld.

// Ispep

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

10 svar till ”Tips: Vad är den stora skillnaden mellan smarta strömpluggar idag?”

  1. Profilbild för Henrik Östman
    Henrik Östman

    Generellt sätt en bra skriven artikel som tar upp för och nackdelarna med de populära alternativen av strömpluggar som finns idag. Här är några förtydliganden:
    1. ”Att Z-Wave protokollet är dubbelriktat gör det möjligt för enheten att rapportera förbrukning på inkopplad utrustning.” – För den oerfarne så kan det tolkas som att alla enheter kan rapportera förbrukning, så är inte alltid fallet. Några enheter kan läsa av strömförbrukningen i uttaget, andra kan det inte. Så kontrollera detta innan du köper strömpluggen ifall det är en funktion du vill ha.

    2. Z-Wave enheter bildar ett mesh-nätverk, nästan alla som är anslutna till en fast spänningskälla (t.ex. våra strömpluggar) kan agera repeater som vidarebefordrar kommandon till andra Z-Wave enheter som är längre bort. Detta brukar dock inte gälla för batteridrivna Z-wave enheter, t.ex. Philiotech fuktmätare eller Fibaro röksensor då det skulle kräva att enheten alltid skulle behöva vara aktiv för att lyssna och vidarebefordra kommandon vilket i sin tur skulle tömma batterierna mycket fortare.

    3. Ta gärna upp begreppet ”Z-Wave Plus”, som erbjuder bättre säkerhet, längre räckvidd, m.m. DVS om möjligt se till att enheten du köper stödjer ”Z-Wave Plus”.

    1. Tack Henrik för bra och konstruktiv feedback!

      Adderar dina tips i guiden för att undvika att förvirra att alla Z-Wave enheter rapporterar förbrukning. Även förtydliga att mesh endast gäller anslutna enheter.

      Ska även försöka få in mer fakta om Z-wave Plus eftersom den versionen har flera förbättringar i protokollet som du säger, tror även den är mer energi effektiv.

      Som sagt tack för input!
      // Ispep

  2. Kopte tva strompluggar pa IKEA i Vasteras idag. Fungerar utmarkt!

    1. Använder du IKEA:s gateway till dem? Kommer själv köpa några med så fort jag får chans, tänker ersätta två 433Mhz brytare.

      1. Japp, och IKEA:s ganska dåliga app. Fungerar iaf ok med timers.

        Har också lyckats styra lamporna med Node-RED. Tror säkert man skulle kunna styra allt från kommandoraden, men det är ett för stort projekt för mig.

        Mvh.

        1. Smidigt, går det att lista strömpluggarna via coap i nod-red med? Att visualisera dom i node-red tar som bort behovet av kommandorad 🙂

          1. Ja, man kan gora ganska mycket, t.o.m. styra allt med mail eller twitter om man vill. Finns ganska bra videos pa tuben, t.ex:

            .

            Sjalv skriptar jag hellre an anvander visuella verktyg. Skulle vara idealt om man kunde styra allt med nagra tangentbordskombinationer eller CRON.

  3. Profilbild för Andreas S
    Andreas S

    Intressant med olika användingar när man har möjlighet att mäta strömförbrukningen på strömbrytaren. Väldigt synd att Ikea inte inkluderade ett sådant chip i sin strömbrytare. Om någon har kontakter på Ikea skulle de kunna tipsa som att släppa en lite dyrare plug som kan mäte strömförbrukningen.

    En annan intressant relaterad fråga jag har är varför man ser krypström/ström-läckage i vissa strömpluggar och hur mycket krypström/ström-läckage är acceptabelt när pluggen är avslagen. Har alla strömpluggar det problemet?

    Förra året köpte jag och lämnade tillbaka 6st Telldus Z-Wave pluggar (311912) för att de alla släppte igenom 2-16volt (antigen eller) beroende på vilket håll jag vände pluggarna.

    Fick reda på detta problem genom att upptäcka en lågvolt LED-lampa (1.7 Watt päronlampa) kopplad till en av plug alltid lös lite även pluggen var avstängd eller inte. Provade de andra Telldus Z-Wave pluggar (311912) och såg att alla hade samma problem. Mätte och såg att de släppe igenom runt 16 volt om pluggen var vänd åt enda hållet och runt 2 volt om pluggen var vänd åt andra hållet.

    Köpte förra vecka 3st nya Telldus Z-Wave mini-pluggar (313510) och efter har mätt dom ser att dom alla har samma problem. Förstår att det kan bli lite krypström/ström-läckage om man har pluggen vänd ”fel” så relä inte bryter fasen utan nollan, men det borde inte läcka så mycket som 16 volt tycker jag, och om man då vänder på den borde den väl bryta helt?

    1. Kan bara tala för min erfarenhet och jag har upplevt samma problem (Led-ljusslingor). Detta med Telldus Z-wave mini. Har dock löst det genom att sätta en mindre strömförbrukare emellan (läs gammal mekanism timmer som alltid står på on).

  4. Profilbild för Christer
    Christer

    Informativ artikel.
    Du nämde Sonoff och var lite skeptisk till dem och det är bra. Köpte själv en Sonoff 16A enligt speksen men när jag öppnade den så var releet bara för 10A……. OCH det största problemet var att Sonoff ville inte “förstå” problemet…. Hoppas att de har bättrat sig men jag undviker dem nog för en tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.