Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Philips Hue startkit

Guide: Kom igång med Philips Hue och smart belysning

Vi har tidigare nämnt Philips hue på bloggen, då i kombination med Vera redan 2017. Men vi har aldrig skrivit något om Philips hue i sig. Därför skriver vi nu en kom igång guide för Philips hue, inlägget innehåller hur du kopplar ihop hue med andra system, några av dessa i inlägget är homey, vera och animus heart. Vi kommer ge många bra exempel på sätt att öka bekvämligheten med hjälp av smart konfiguration med.

Här är Philips Hue

I inlägget hittar du filmer och information om följande:

  • Vad kan du förvänta dig av Philips hue?
  • Installation av Philips hue
    • Demo på hur enheter inkluderas i Philips hue
    • Lägg till Philips hue dimmer switch
  • Demo av philips hue (inte Automatiserars.se film)
  • Designa ditt smarta ljus
  • Integrationer med andra hubbar och kontrollers
    • Koppla ihop Homey och Philips hue
    • Koppla ihop Flic hub och Philips hue
    • Koppla ihop Vera Secure och Philips hue
    • Koppla ihop Animus Heart och Philips hue
  • Skillnader mellan Philips hue och Trådfri
  • Nu då?

Tanken med inlägget är här att både göra en snabb kom igång guide för Philips hue. Men även visa hur Philips hue sedan kopplas samman med av de smarta kontrollers vi skrivit om på bloggen.

Har du redan en Philips hue och har kommit igång med den så kan detta ändå vara ett intressant inlägg. Skippa bara delen ”installation av Philips hue”), vi kommer nämligen visa alla integrationer vi gjort mot den från andra system med, några exempel är Home assistant, Homey, Animus Heart, flic hub, Vera Secure. Vi testar även ett annorlunda sätt att presentera integrationer. Vi har gjort skärmfilmer som visar precis allt vi behövde göra för att integrera med en kontroller. Då ser du både hur gränssnittet ser ut i kontrollern och hur du faktiskt integrerar Philips hue med den. Gillar du det så sätt gärna ett betyg på inlägget med, då vet vi om det är något vi ska fortsätta på bloggen.

Det här inlägget kommer vi uppdatera allt eftersom vi adderar nya kopplingar mot Philips hue. Så prenumerera på inlägget så missar du inte uppdateringarna när dom publiceras.

Senast uppdaterat: 2020-05-11

Vad kan du förvänta dig av Philips hue?

En Philips hue Gateway kostar ~500kr i skrivande stund, vilket är mer än IKEAS motsvarighet Trådfri (läs vårt test på trådfri här), priset för Trådfri är då 299:-. Men kvalitén och hur genomtänkta de olika enheterna är skiljer sig åt en hel del. Efter du har läst inlägget så kommer du ha en riktigt bra uppfattning om det är Trådfri eller Philips hue du borde välja för din smarta belysning. Själv kommer jag att fortsätta med både Philips hue och Trådfri, vill du veta varför så skumma igenom inlägget och se om du hittar varför.

Philips hue använder sig av protokollet Zigbee (du kan här läsa vårt inlägg om trådlösa protokoll), vilket går på frekvensen 2.4Ghz som även trådlöst nätverk går på. Vi skriver mer om detta i slutet av inlägget.

Automatiserar.se är mycket nöjd med Philips Hue och kommer byta delar av belysning från trådfri till hue, speciellt när det gäller belysning som ska dimmras eller ha många färger.

Meny

Hur många enheter klarar en Philips Hue bridge?

I skrivande stund så klarar enligt Philips en Hue brygga ca 50 enheter, men det är inte hela sanningen. Använder du många scener i Hue så kommer du inte få in 50 enheter i värsta fall, vi har hört användare som fått stopp strax över 40-45 enheter då. Använder du däremot få eller inga scener i Hue Bridge så har vi hört många som fått in runt 65 enheter i en Hue brygga utan problem. Detta innebär att om du använder någon annan kontrollenhet där du skapar scener och automationer så kan du få in mer enheter i Hue bryggan.

Installation av Philips hue

För att komma igång med Philips hue (från och med nu Hue) så behöver du öppna app store eller play store på din telefon ( vi använder här Android).

Ladda hem Appen Philips Hue

När du installerat Philips hue appen och startat den så kommer du att mötas av följande uppmaningar, det kommer krävas att du fysiskt trycker på knappen mitt på Hue bryggan. Det tog ca 5 minuter att installera de två uppdateringar som behövde installeras innan Hue bryggan var redo.

Det tog ca 5 minuter att få in alla uppdaterar, så är du inte intresserad av att se uppdateringssnurran så kan du fortsätta med inlägget.

När uppdateringen är klar så kommer du uppmanas att inkludera belysning, tyvärr så gick det inte allt för bra i vårt exempel i filmen nedan, det gick inte automatiskt att inkludera belysningen. Men med hjälp av serienummer på lampan så gick det att inkludera lampan.

Demo på hur enheter inkluderas i Philips hue

VI har skapat en del filmer för att visa hur gränssnittet ser ut i mobilen (just nu Android, men vi hoppas på att visa på Apple inom kort med)

Här lägger vi till en Philips Hue white and color ambiance till Hue bryggan.
Vi skapar ett nytt rum och placerar lampan i rummet.
Öppnar lampan och visar hur den fungerar och snabbt gränssnittet svarar.

Lägg till Philips hue dimmer switch

När vi adderade Philips hue dimmer switch så gick det inte första gången tyvärr, så kollar du på filmen så kan du efter en liten stund hoppa 4 minuter in i filmen. Då ser du hur du konfigurerar knappen och hur den riktigt stiligt styr RGB lampan som vi inkluderade i filmen innan.

Lägg till Philips hue motion sensor

Philips hue har en egen rörelsesensor, det som många inte vet är att den faktiskt rapporterar både temperatur och ljus, utöver rörelse. Vi att detta fungerar innebär att du även kan med hjälp av Hue labs utföra händelser utifrån olika temperaturer eller ljus som hue motion rapporterar. När vi inkluderat hue sensorn så passar vi på att ta bort de defaulta scener som tänder och släcker lampor efter 10 minuter och minskar känsligheten för rörelseavkänningen.

Använder du Homey (som vi skriver om här) i kombination med hue motion sensor så ser du temperatur direkt på enhet i Homey som bilden nedan visar. Detta gör att du enkelt i Homey kan skapa automationer baserat på både ljus och temperatur ( detta går även att göra med hue labs, mer om detta kommer)

Vi blev less på att det inte gick att montera Rörelsesensorn från Philips Hue i ett hörn med korrekt vinkel, så vi har därför designat ett eget fäste som nu gör att den går att montera snyggt i ett hörn!

Med vår Philips Hue hörnhållare kan man nu montera rörelsesensorn snyggt med!
Philips hue motion sensor i homey
I Homey får du upp temperaturen från rörelsesensorn snyggt

Nu under våren har vi även hunnit med att börja testa av Philips Hue utomhusrörelsesensor och vi är mycket nöjd med dess funktionalitet när det gäller att läsa av temperatur och ljus. Vi gjorde en relativt ingående test av dom här.

Skillnaden i skala mellan Hue motion sensor och Hue motion sensor outdoor är enorm (i lux)
Skillnaden i skala mellan Hue motion sensor och Hue motion sensor outdoor är enorm (i lux)

Demo av philips hue (inte Automatiserars.se film)

Efter att ha börjat skriva guiden så kollade jag runt på vilka guider som fanns för att visa i ett rum hur hue upplevs, vi hittade den här på Youtube, så istället för att själv visa hur det ser ut i rummet när belysningen hanteras så kan du se den här filmen. När det är gjort så kan du fortsätta med inlägget och se vad du kan koppla ihop och hur integrationerna mellan dessa ser ut ( Vi har inte någon koppling mot klippet, men det var välgjort och innehåller info om hur du använder Hue med nativ appen. Där ser du även vilken otrolig skillnad det är mellan Philips hue och Trådfri RGB lampa.

Filmen är gjord av Nordchardware och inte Automatiserar.se. Dom har gjort allt jobb i filmen och har tillgång till de flesta lamporna från Hue så den är riktigt informativ, vi länkar till inlägget som pratar om i filmen med:
https://www.nordichardware.se/artikel/test-av-philips-hue-ikea-tradfri.html (extern länk)
Riktigt bra och informativt youtubeklipp tycker vi på Automatiserar.se! (vi har självklart gillat deras film med)

Designa ditt smarta ljus

Att designa smart ljus kräver en hel del, kan inte påstå att vi är experter på detta, men vi har försökt sedan 2014 på ett otal sätt. Under tiden har man lärt sig den hårda vägen att ljus FÅR INTE STRULA. Det ska även vara intuitivt hur ljuset fungerar och att automationer inte stör när en lampa hanteras via en belysningsknapp.

I dagsläget används både Trådfri och Philips hue för att hantera belysning. Trådfri har inte tagits bort och ersatts av Homey (Homey är vår favoritkontroller, om du inte vet varför så kan du läsa det i vår djupdykning på Homey här). Homey styr både Trådfri och Philips hue belysning via appar. Den har idag ansvaret för ALL automation av belysning, medan övriga kontrollers vi inkluderat tillåts tända, släcka och dimmra trådfri och hue enheter. Detta för att inte få ett fenomen där olika hubbar börjar tända / släcka på grund av olika automationer som tar ut vandra.

Vårt tips för att automatisera belysning är:

  1. SÄTT EN BUDGET INNAN DU BÖRJAR! Tyvärr går det mycket lätt att BARA köpa en lampa till, pengarna rullar fort…
  2. Se till att lysknappen går att använda (dock som sista utväg)
  3. Se till att det finns en ”smart” knapp som ersätter den fysiska väggbrytaren (annars sabbar du mesh, dvs möjligheten för kommunikation att hoppa)
  4. Använd en ”native” produkt för att styra lampan, integrera den sedan i övriga system. Som vi gjort med Homey, vi skrev här om varför zigbee fick vara kvar i trådfri och inte flyttades till homey. Samma sak gäller nu för Philips hue.
  5. Välj ett ställe där automationer körs, har du scener i trådfri eller Philips Hue så stäng dom där om/när du kopplar på en smart kontroller. Annars kommer du efter en tid kunna få konstigheter med belysning som är tänd/släckt, även om automationer säger något annat.
  6. Köp belysning som är anpassad utifrån syftet, vi har valt IKEAS Trådfri float (vi skrev var vi valde dessa här). Medan där dimmring och färger är viktigt kör s Hue. Wake upp light med Philips hue är bättre än Trådfri ännu.
  7. Fundera om det är värt att ha smarta lampor överallt eller om det faktiskt är så ett styrdon i väggen som styrs via din smarta kontroller är mer prisvärt.
  8. Ha roligt på vägen och stäm av med resten av familjen så dom står ut med det.

Integrationer med andra hubbar och kontrollers

En av styrkorna med Philips hue är integrationerna med andra kontrollers, vilket skapar en stor frihet och möjliggör många sätt att automatisera belysning utifrån händelser i andra kontrollers. Min dörrklocka är nu med och styr både Trådfri och Philips hue, självklart på olika sätt beroende när på dagen och hur man ringer på.

  • Philips hue och Animus Heart (Klart film nedan)
  • Philips hue och Flic Hub (Klart film nedan)
  • Philips hue och Vera Secure (Klart film nedan)
  • Philips hue och Homey (Klart film nedan)
  • Philips hue och Home Assistant (kommer inom kort)

Koppla ihop Homey och Philips hue

Det kanske syns på bloggen att vi flyttat fokus från Vera till Homey när det gäller automationer, har du missat det så kan du läsa här om allt vi gjort med Homey, när du läst det förstår du nog varför.

Vi har även inkluderat Philips hue till Homey, detta gick helt utan problem. Här är det möjligt att både inkludera fjärrkontroller och lampor till Homey via hue bryggan.

Här visar vi hur grässnittet på mobilen ser ut samtidigt som vi installerar Philips hue appen i Homey, när detta är gjort så inkluderas den lampa som fanns i hue vid tillfället vi gjorde filmen.

Homey är den kontroller som ansvarar för alla automationer idag, det kan vara så att den i framtiden ersätts om något bättre kommer (vi håller på kolla om det kan vara Home assistant som klarar det). En av orsaker till att Homey är just vår favoritkontroller är för stödet att ta integrera med enheter, ett exempel är Xiaomi Aqara temperatursensorer som är vår absoluta favoritsensor när det gäller temperatur, luftfuktighet och lufttryck. Här har vi skrivit allt vi hittat om Xiaomi Aqara, dom möjliggör verkligen en bra kontroll på temperaturer både inne och ute.

Xiaomi aqara Sensor med hållaren monterad.
Xiaomi aqara Sensor med hållaren monterad.

Koppla ihop Flic hub och Philips hue

Vi har tidigare skrivit om Flic och Flic hub. Just Flic hub (vi har här skrivit om flic hub och vad den klarar) är en kontroller som pratar med bluetooth knappar utan någon inblandning av telefon. Knapparna används flitigt i både automation hemma, men även för att automatisera saker via mobilen hem (då med IFTTT).

Att integrera Flic hub med Philips hue tog ca 2 minuter (filmen nedan), det var första gången jag testade att göra detta. Därav så gick jag in i fel meny någon gång. Men med hjälp av detta så styr flic knappen, loggning av händelsen, tända IKEA belysning om det är släckt, via ifttt => homey => skicka pushnotis till mobilen. och nu Philips hue lampan i källaren sätts till en random färg. Allt detta på under 2 minuter!

Så enkelt inkluderas Flic Hub med Hue

Om du undrar hur FLIC dörrklockan ser ut så är det så här (vill du själv skriva ut en hållare så har vi delat den på vår Thingiverse här)

Här är min dörrklocka med en Flic knapp, den kopplar upp sig mot FLIC hub.
Här är min dörrklocka med en Flic knapp, den kopplar upp sig mot FLIC hub.

Att låta belysningen helt hanteras från Philips hue gör att du kan styra samma lampa från flera helt skilda system helt ovetandes av varandra (vi har nu 5 parallella kontrollers som styr Hue), det kräver dock att automationer inte går emot varandra mellan systemen, risken är då att lampor börjar blinka och bete sig konstigt.

Koppla ihop Vera Secure och Philips hue

En favorit vi tidigare har haft på bloggen är Vera och deras kontrollers (Vi skrev ett kort inlägg om Philips hue och vera 2017) , när Homey släpptes så fick Vera Secure enbart aggera larm, dvs den sköter inte automationer längre. Tyvärr är den mycket ostädad och det finns flertalet enheter som borde tas bort och bytas namn. Men för att visa hur man kopplar Homey mot Vera gjorde vi en film ändå. Så ha överseende med att det finns flera enheter som inte ser helt ok ut.

Efter att testat inkludera hue i vera secure enligt filmen ovan så misslyckades det. Fick stänga filmen och felsöka lite… Genom att öppna philips hue enheten som dök upp och sedan gå till fliken ”Configure” (se bild nedan). Även om jag testade att trycka på knappen mitt på Philips hue så misslyckades inkluderingen, testade 3 ggr och sedan backade jag tillbaka till huvudmenyn i Vera.. Efter en liten stund dök alla Philips hue lampor upp!

Efter att ha misslyckats och avvaktat så dyker alla lampor upp, så ha lite is i magen om du själv testar detta.

Misslyckad inkludering till Philips hue från vera secure

När jag sedan gick tillbaka till Configure så var statusen helt ok där med. (bilden nedan)

Vera secure kopplad med Philips Hue

Nu testade jag att styra enheterna och grupperna dom i Vera, mycket snyggt och snabbt så kunde jag styra lamporna även från Veran nu.

Alla Philips Hue lampor i Vera Secure
Grupperad vy från Hue
Nu fick jag även upp scener i Veran under Hue:en.

Koppla ihop Animus Heart och Philips hue

Vi har tidigare gjort en genomgång av Animus Heart här, där lyfter vi fram styrkorna med en kontroller som går att köra helt ”offline” från internet. Den går självklart att koppla upp till det berömda molnet med om man så önskar.

Det kommer inom de kommande veckorna släppas en hel del nytt på Animus Heart, vi kommer då testa om detta gör någon skillnad mot Philips hue med.

Att inkludera Philips hue med Animus heart gick mycket enkelt, du behöver bara sitta i närheten av din hue brygga eftersom du behöver trycka på knappen mitt på Hue bryggan. I Animus Heart kommer du dock inte att få upp fjärrkontroller utan bara belysning,

Med integrationen i Animus Heart till Philips hue så kan jag nu kontrollera färger och status på belysningen även från Animus Heart.

Skillnader mellan Philips hue och Trådfri

Philips hue kräver att du fysiskt måste trycka på knappen mitt på hue, vilket gör att det från nätverket inkludera den utan att fysiskt nå den. Men det gör även att någon kan jäklas om din hue står öppet, genom att påbörja en inkludering i telefonen (förutsatt att du är på samma wifi) och trycka på knappen, sedan vet du själv inte om att någon integrerat mot den… Vi har nämligen inte hittat någon stans där det står vilka som integrerar mot hue bryggan. När det gäller Trådfri så är det en kod på undersidan för att göra motsvarande, Trådfri kan du då välja att riva bort koden under, vilket då omöjliggör för andra att inkludera sig mot hubben. Men skulle du tappa koden så blir du tvungen att skaffa en ny Trådfri gateway eftersom koden är hårdkodad..

Philips hue har en bra och snabb app för styrning av belysning från mobilen även när du inte är på samma WIFI (läs vårt inlägg om hur viktigt wifi är i smarta hem). Vi kommer troligen inte att tillåta gatewayn att koppla upp mot internet, detta eftersom vi integrerat och styr det mesta från Homey. Ikeas trådfri app är tyvärr lite segare och inte lika snygg. Att starta appen för hue går på någon sekund, medans IKEA:s trådfri app tar 5-15 sekunder innan du kan styra belysningen.

Nivåer av dimmring mellan trådfri och Hue skiljer sig sig åt, vi kommer återkomma till detta inom kort.

Mängden färger i Hue lampor skiljer sig en hel del, kollar du på slutet av filmen vi länkade till en bit upp så ser du en stor skillnad.

Philips kan byta kanal på Zigbee (om jag inte har helt fel), vilket däremot inte Trådfri kan göra (vi har därför skrivit en mycket djupgående artikel om felsökning för Trådfri här, mycket av de stabilitetsproblem med Trådfri som många skriver om avhjälps där. därav är det extra viktigt att du tänker på hur du designar ditt trådlösa nätverk hemma. Vi har tidigare gjort en relativt grundläggande guide på hur du optimerar ditt wifi för att inte krocka med ditt övriga smarta hem, du kan läsa det här: Hur viktigt är Wifi i smarta hem 2019?.

Du kan välja Zigbee kanal på din Philips hue
Du kan i Philips hue appen välja Zigbee kanal, det går att välja mellan 11,15,20,25

Nu då?

Inlägget är nu ~75% klart, vi kommer uppdatera med integrationer mot de kontrollers som saknas så fort vi har möjlighet. Men vi kände att vi lagt så mycket tid på inlägget och att det var länge sedan vi publicerade på bloggen, därför postade vi det redan nu. Inom kort så kommer vi uppdatera de vi känner saknas. Ser du något som inte stämmer eller något som har uppdaterats sedan vi skrev detta? Säg gärna till så uppdaterar vi inlägget med korrekt information. Du kanske sitter på något tips vi borde ta med i guiden med?

Kommande:

  • Addera en Trådfri lampa direkt i Philips Hue
  • Visa koppling mellan Home Assistant och Philips Hue

Är du intresserad av att se vad som händer mellan våra inlägg så kan du följa oss på vårt Instagram (länk till vårt Instragram konto), där försöker vi dela vad som händer och är på gång. Är du intresserad av att diskutera eller få tips från andra så kan du gå med i vår Facebook grupp (länk till facebook gruppen) som riktar sig till alla som tycker det är roligt med smarta hem och automation. Följ och gilla gärna vår sida på facebook med (länk till automatiserar på facebook).

Vi försöker tipsa hur du själv kommer igång och automatiserar. Vi kör sidan helt på fritiden och är helt oberoende och gör detta för att det är roligt 🙂

// Markus

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

4 svar till ”Guide: Kom igång med Philips Hue och smart belysning”

  1. Det går även att integrera Hue bruggorna med Telldus. Om man går in på den lojala telldus gatewayen. Då dyker alla GUE lanpor upp i Telldus.

    1. Har tyvärr inte någon Telldus att testa med för tillfället, får vi tillgång till en så ska vi självklart inkludera den i inlägget med.

      // Markus

  2. Läste att ni har på “to-do” listan att testa Trådfri i Hue bryggan och skulle vara tacksam om ni kunde testa kombinationen Trådfri dimmer (704.085.95) + Trådfri E14 (804.085.85) + Hue brygga. Så att lampan går att styra både från tridfri dimmern och hue bryggan samtidigt.
    Det finns ett youtube klipp (

    ) på detta men jag och många andra verkar inte ha fått det att fungera.

    Mvh/Tomas

    1. ps. har för avsikt att använde ALTHue plugin för Vera 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.