Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Bloggens Raspberry Pi 5 med en 1TB stor NVME disk

Vecka 13 – Nyheter inom smarta hem & bloggen

Kategori:

– Taggar:

Då var det söndag och dags för en summering av veckan.

Den här veckan har vi haft möjlighet att lägga mer tid på bloggen. Vi håller på att förbereda inför sommarens projekt med automatisk bevattning i trädgården, detta resulterade i några publicerade sidor på bloggen och någon film på Youtube. Vi hittade däremot inte så mycket nyheter inom smarta hem den här veckan i övrigt.

Några beställningar blev dessutom gjorda, så nu inväntar vi några nya enheter till bloggen. Bland annat en Google Coral och några Atom Echo.

GiEX_QT06_02 ventil för bevattning.
Vi hoppas att bevattningsprojektet behövs i sommar. Vi köpte därför en Zigbee enhet för att starta och stoppa bevattningen på gården. Den ska som en bonus rapportera hur mycket vatten vi gör av med via Zigbee med.
Rapsberry Pi 5 med NVME disk.
Raspberry Pi 5 med NVME disk för Home Assistant. Nu behöver vi inte längre en extern SSD disk via USB.

Kolla gärna på filmerna i inlägget och kom med feedback på vad som går att göra bättre. Vi har långt från experter där och fokuserar nu på att berätta om enheterna, själva klippandet och justering av innehåll är saker vi kommer förbättra allt eftersom. Ge gärna en tumme upp om det duger och fyller ett syfte.

Har du några tips på saker som hänt inom smarta hem under veckan i övrigt så kommentera gärna med det längst ner i inlägget.

Innehåll

Som vanligt på bloggen så går alla länkar inom sidan om vi inte skriver ”extern länk” efter länken.

LänkInfo
Test: Zigbee vattenventilen QT06 från GiEXHär får du en sammanfattning av den enhet vi kommer använda för bevattning i sommar.
Test: Raspberry Pi 5 med NVME diskHär kommer du få en bild över hur Raspberry pi 5 med en NVME disk ser ut och vad som krävs för att komma igång med den.

Test: Zigbee vattenventilen QT06 från GiEX

Enheten känns mycket gedigen och vekar vad vi kan se stabil i vårt Zigbee nätverk. Så fort det blir varmt så kopplas den in och börjar styra bevattningen.

Enheten känns gedigen och vi har inte något att klaga på (nästa), vi hade önskat att den vänstra sidans gängor var av mässing med. Nu är de av plast och risken finns om man gängar av / på allt för ofta att dom blir slut.

Är du intresserad av vårt betyg så kan du hoppa dit direkt.

Efter att ha packat upp sensorn och skruvat upp de 4 skruvarna för att komma åt batterierna så var den redo. Ingen instruktion eller manual följde med i boxen, och det finns endast en knapp på själva vatten ventilen.

Utifrån hur andra tillverkare väljer att hantera inkludering i av sina Zigbee enheter så kunde vi ana att det borde basera sig på att hålla in knappen. Något som vi gjorde ett korrekt antagande på. Vi ställde vår hanterare av Zigbee enheter Zigbee2mqtt att tillåta inkludering av enheter och höll in knappen i ca 10 sekunder, den ramlade omgående in i Zigbee2mqtt och exponerade allt korrekt.

Nu visar det sig att den vatten ventilen från GiEX hade mer information än bara vatten på / av. Den rapporterar när vattnet startades och hur många liter den gjort av med, nu har vi i skrivande stund inte kunnat testa om den verkligen rapporterar hur många liter som används.

Här skruvar vi upp enheten, berättar om våra erfarenheter på den, du får även se alla de delar som ingår.

Hela testet hittar du här: https://automatiserar.se/test-av-vattenventil-qt06/

Alla komponenter som eventuellt kommer ingå i vårt projekt med smart bevattning.

Vi planerar sedan att lägga till det här som komponenter på vårt större inlägg om att bygga en smart trädgårdsbevattning från grunden: https://automatiserar.se/bygg-en-smart-tradgardsbevattning-fran-grunden/

Test: Raspberry Pi 5 med NVME disk

Den fysiska skillnaden mellan en extern SSD via USB och den här NVME disken via adaptern blev stor.

Vi upplever Raspberry Pi 5 som en mycket kraftfull och genomtänkt enkortsdator. Den har ett mycket stort ekosystem av både mjukvaror och hårdvaror som ger den stora möjligheter. Vi har under många år använt oss av Raspberry Pi i olika sammanhang. Vårt hem använder en Raspberry Pi 4 med OPENWRT som brandvägg.

Mjukvaror och det stora ekosystem av tillbehör lyfter RPI 5 och dess funktionalitet. Är du ute efter att komma med smarta hem eller vill börja laborera med olika tekniker så kan RPI 5 vara en mycket bra start. Den har ett stort Community och sällan dyker du på ett problem som inte någon annan redan varit på.

Här ser du hur pass liten en RPI 5 blir med 1 TB lokal lagring via PCI-Express.

Läs hela testet här: https://automatiserar.se/test-av-raspberry-pi-5/

Stort tack för den här veckan

Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder/bjudit på Swish-kaffe på 0705470065. Det uppskattas och vi använder det för att köpa kaffe, driva bloggen och köpa enheter att skriva om.

Vill du stötta bloggen på andra sätt? Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen

Prenumerera gärna på vårt innehåll, då får du hela inlägget som ett mail vid publicering.

Du kan även följ oss på:

På de länkarna brukar vi dela vad som händer löpande och om vi hittar några erbjudanden på roliga tekniker. Sen har vi Facebook med där vi delar snarlik information som på Instagram – https://www.facebook.com/automatiserar/ (extern länk)

Hoppas du får en fortsatt trevlig söndag!

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Taggar:

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.