Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
Har nu kommit fram till Flows i Homey, vilket verkar vara en av styrkorna i Homey. Ett Flow är en kedja av händelser som man själv väljer, det är ryggraden i smarta hem och automationer. Nu börjar det roliga!
Detta är del 3 av en serie om hur man byter eller inför en hemautomations kontroller, jag håller på att testa att gå från VeraSecure till Homey.
- Här hittar du Del 1 – Installera Homey 2.0
- Här hittar du Del 2 – Lägg till enheter till Homey
Fram tills nu är jag ganska imponerad över kompatibiliteten med sensorer och hur lätt det är att skapa avancerad logik utan att skriva kod.
Har sedan någon dag ett nytt flöde med Fibaro Swipe, den styr nu all köksbelysning (Trådfri från IKEA) via Zigbee. Genom att med handen göra olika gester framför Fibaro Swipe så tänds, släcks och dimras 2 lampor i köket.
Ett annars relativt krångligt område att få igång är pushnotiser till telefoner, men med Homey gick det otroligt lätt. Det finns ett färdigt kort under flows för pushnotiser. Det är som ett SMS fast gratis och kanske snabbare. Jag har nu skapat ett flow när ytterdörren öppnas, då får vi en pushnotis till båda telefonerna direkt, om rätt kriterier är uppfyllda.
I det den här delen kommer jag att visa lite av de flöden jag själv valt att bygga med Homey och ge lite tips på hur man ska skapa flöden.
Nuvarande känsla om Homey 2.0
Efter att ha använt Homey strax under en vecka så är känslan fortfarande god, jag har inte haft några problem med hängningar eller liknande. Ibland har appen genererat ett rött meddelande om att det jag höll på med inte gick att spara. När jag testat igen fungerade det utan problem.
Det jag kan sakna i Homey som jag har i VeraSeucre är tillgången till övervakningskameror. Håller på att kolla om det finns något sätt att få in kameror i Homey, men det vekar tyvärr trögt. Fram tills jag hittat något vettigt sätt så kommer jag trigga händelser i min Homey med ett script som märker när en kamera registrerat en rörelse. Detta för att inte behöva gå tillbaka till VeraSecure och ge Homey en ärlig chans.
Flytt av scener och logik från Vera
Sakta börjar sensorer och logik flyttas från VeraSecure. För att inte tappa grafer och liknande information som min VeraSecure tidigare tillhandahållit så har jag översatt scenes i vera till Flows i Homey. Några av dessa skickar information till en gammal loggserver jag skrev för några år sedan. Nu skickas det med flows i Homey. Av ren lathet har jag inte orkat byta den mot Node-Red, men dit kommer alla mina flows att skicka data i framtiden.
Jag kommer skriva lite mer om hur man bör gruppera enheter i rum och flows i grupper senare.
APPAR
Enheter som konfigureras i Homey använder sig av appar, man kan säga att appar till stor del är färdig konfiguration till enheter. Men det kan även vara kommunikation till olika gateways, som Trådfri eller Philips Hue. Jag kommer inte lägga allt för stort fokus på appar här, det kommer att komma mer information om det så fort jag ser att det finns nog att skriva om.
FLOWS
Här kommer det jag tycker är riktigt roligt och det som lyfter smarta hem! Jag har tidigare använt scener i Vera för att utföra något när en händelse inträffat. Ett flow är motsvarigheten i Homey. Här brukar det bara vara fantasin och kunskapen som sätter gränserna.
Med just Homey är det väldigt lätt att bygga avancerade händelseförlopp utan att skriva en rad kod. Vilket jag kan tycka är en styrka för en kontroller, det finns många som inte alls har intresse att lära sig varje skruv och mutter i hemautomationskontrollern, utan vill fokusera på att få saker utförda.
Vad är ett Flow och vad består det av?
Ett flow har egentligen två delar ”WHEN” och ”THEN”, ibland kan man även behöva använda ”AND”. Men de flöden jag initialt byggt har inte krävt något AND ännu. Kort sagt ”När” något händer ”DÅ” ska du göra följande saker. Mer avancerat än så är det inte. Det kommer lite bilder och exempel på hur jag byggt flöden längre ner, men först kommer lite mer förklaring om vad detta innebär.
When
Blocket ”When” är det som initierar ett flödet. När startkriteriet uppfylls så ska alla de block som finns i ”THEN” köras, vilket inte låter som att det går att göra allt för komplicerat. Men med den här logiken går det att göra väldigt mycket! För att sedan starta ett ”WHEN” block så väljer man ”add card” och det som ska starta en händelse. Här ser du alla sensorer i din Homey och du har möjlighet att aktivera ett flöde från sensorer och övriga händelser. En temperaturförändring från en sensor kanske ska starta en strömbrytare?
THEN
När ett flow startas och de krav man satte i ”When” uppfyllt, då kommer allt du angivit under ”THEN” att utföras. Listan nedan visar hur mycket saker som som går att utföra utan några externa enheter alls. Självklart går det att styra strömbrytare och liknande här med.
Enkelt flow för en ringklocka
Här visar jag ett exempel på hur man kan använda en 433Mhz dörrklocka för att registrera mängden regn (min designade och utskrivna regnsensor) . Att vippbrädan i regnsensorn tippar över får dörrklockan att ”ringa”. Det startar följande flöde i min Homey:
Filmen nedan visar hur min Homey kör en visuell ljuseffekt i 10 sekunder efter att ytterdörren öppnats.
För att utföra flödet ovan med Homey så valde jag att varje gång dörren öppnades skulle följande 3 kort köras.
Fibaro Swipe & Trådfri
Som jag skrev initialt längs upp så använder jag ett flow för att få min Fibaro Swipe att utföra händelser. Filmen en bit ner är gjord sedan tidigare, händelserna utförs i VeraSecure. Jag visar filmen för att ge ett exempel på hur gesterna man utför ser och hur dem fungerar. Den styr en Z-Wave brytare och en rullgardin.
Hur gjorde jag för att styra IKEA:s belysning då?
Jag började med att installera appen för Fibaro och inkluderade min Fibaro Swipe till Homey. När detta var gjort kunde jag skapa ett FLOW.
Flödet för att öka ljusstyrkan på en Ikea Trådfri lampa är följande:
Allt jag visat ovan är gjort utan att skriva en enda rad kod, att bygga logiken och få det att fungera har tagit mig under en timme. Så insteget till att göra ett hem smartare behöver inte vara komplext eller svårt om man har rätt verktyg.
Gilla gärna sidan Automatiserar.se på Facebook och ge gärna inlägget ett betyg nedan med stjärnorna, då får jag feedback och ser om det är bra kvalité på informationen jag skriver.
Inlägg kommer publiceras löpande framöver. Följ Automatisear.se på facebook för att inte missa kommande inlägg. Har du tips eller vill diskutera något? Gå med i vår hemautomationsgrupp på Facebook, där diskuteras även vad mer man kan göra med en Homey.
Jag vill även tacka m.nu som nämnde bloggen för företaget Athom och gjorde det möjligt att testa och skriva om Homey. Är du sugen på att köpa en Homey? Homey finns hos M.nu.
// Markus ( Ispep )
I mer än 10 år har Markus Jakobsson delat med sig av erfarenhet inom smarta hem på bloggen. Markus har testa det mesta och lärt sig massor på vägen, kunskaper och erfarenheter han delat med dig här på bloggen.
Favoriter inom smarta hem just nu:
Xiaomi Mi Flora
Raspberry Pi 5
Homey
Home Assistant
Displayen LYWSD03MMC
Hoppas du uppskattade innehållet och fick nytta kunskapen vi delat med oss på Automatiserar.se.
Stort tack för att du tog dig tid att läsa vårt inlägg.
Med vänliga hälsningar Markus Jakobsson
Allt går att automatisera!
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
6 svar till ”Del 3 – Flows & Apps i Homey 2.0”
Det sämsta med flows är att man bara kan ha en trigger i varje flow. I en Vera-Scene kan man ha flera triggers för samma flow. Det innebär att jag har fått göra massor med identiska trigger-flows i Homey, som sedan kör en “action-flow” (för att slippa göra samma sak flera gånger). Fördelen med Homey har varit att det har gått snabbt att kopiera Flows i web-GUIt. Jag har inte gått upp till 2.0 med sin nya app, så jag vet inte hur det går där.
Jag saknar också en vettig ersättare till Vera Alternate UI Workflows.Du kan göra flows som triggas av ”flow-kortet”. Dessa kan du sedan starta från olika triggrande flows (igen med ”flow-kortet”).
Absolut inte optimalt men blir i alla fall mindre jobb när man skall ändra något sen.
Jag skulle vilja säga att ”utan en rad kod” är lite missvisande.
Alla kort är ju ”kod” bara att du drar och släpper istället för att skriva.
Så det är ju mera bara att du skriver den med fingret istället för tangenbordet.
Jag tror nog att krävs programeringskunskaper för att bygga flöden även i Homey.
Av och till har jag (som programmerat hela mitt liv) svårt att klura ut hur man kan lösa vissa saker ur ett logiskt perspektiv.
Sen är det även så att Homey har en del begräsningar som gör att ska man bygga annat än enkla av/på triggers blir det ofta väldigt komplicerat (speciellt på grund av att man bara kan ha en trigger).Men även överlag tror jag t.ex. ”min mor” (försökt sälja på henne en Homey) inte skulle klara av att göra något annat än väldigt väldigt enkla flows då hon inte har programeringskunskaper.
Ja du har absolut en poäng där, bara för att man inte skriver kod utan drar färdiga block så krävs det logiskt tänkande som man får via kodande. Eftersom även jag skrivier en del kod så tänker man inte på logiken som krävs. Satt igår och skulle översätta mitt flow för automatiskt morgonkaffe, det blev väldigt komplext och ändå inte klart. Med VeraSecure krävdes det lite kod, men blev mycket lättare att bygga. Ska fortsätta att översätta flows från min Vera, när jag är klar blir det troligen en uppdaterad post om just FLOWS. Tackar för feedback.
// Markus
Vad tycker du hittils om bytet? Fördel till Homey eller Vera? Är lite sugen på att göra det omvända, faktiskt.
Grym blog!!
Än så länge är jag väldigt nöjd med alla roliga scenarion jag kan bygga i Homey. Kan dock tycka att det är lite väl trubbigt med möjligheten att begränsa övriga i familjen från vad man får och inte får göra i Homey. I vera:n kan jag styra väldigt detaljerat vilka enheter, scener och kameror någon ska få access till. Vilket känns som ett krav om man vill nyttja detta som ett larm där hela familjen har access (även barn dvs)
Eftersom jag aldrig fick möjlighet att testa gränssnittet som fanns tillgänglig på dator så vet jag inte hur mycket drygare det faktiskt är att konfigurera allt i telefonen ännu. Men det jag kan hålla med många om är att det börjar bli rörigt i Homeyn, även om man delat upp allt i flera rum / grupper mm.
Men som smart hem kontroller är Homeyn otroligt kompatibel och den jag tycker är i topp ännu.
Som larm tycker jag att VeraSecure är den kontroller jag än så länge har mest tillit till.
// Markus
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar