Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Gör ditt Zigbee-nätverk redo för julen!

Julen närmar sig sakta men säkert. Detta innebär att julbelysningen är väg fram, vilket troligen ersätter andra ljuskällor. Något som kan leda till att Zigbee-nätverket får en smärre chock om det inte är förberett!

Det kan vara lampor som hjälpt ditt Zigbee-nätverk nå enheter riktigt långt från din kontroller, en förutsättning som nu kanske försvinner. Nya enheter som installeras för att styra julbelysningen och behöver plats i kontakter. Sedan finns risken att alla dessa enheter förvinner efter julen, vilket skapar ett nytt hål Zigbee-nätverk. Nu är detta överdramatiserat, men hoppas vi lyfter ett problem som säkerligen många upptäcker när enheter slutar svara eller sensordata slutar trigga automationer.

Nu börjar julbelysningen dyka upp igen.
När julbelysningen börjar leta sig fram i hemmet så finns risken att andra ljuskällor hamnar i en låda eller flyttas. Något som påverkar ditt Zigbee-nätverk negativt i värsta fall. Nu är det primärt enheter som har svårt att uppdatera sin mesh (möjlighet att hoppa) via andra enheter som drabbas. Där Xiaomi Aqara tyvärr inte löser detta själv, utan dom behöver manuellt hjälp.

Utöver att Zigbee-nätverket påverkas så dyker behovet upp att kunna styra alla dessa nya lampor på ett smart sätt under julen. Därför tänker vi dela med oss av hur vi förbereder vårt Zigbee-nätverk och vilka enheter vi använder för att lösa detta så smidigt som möjligt. Vi har tränat på kombinationen smarta hem och julbelysning sedan 2010, så vi är redo för utmaningen!

Olika hårdvaror för att underlätta

I år har vi dessutom hittat ett uttag som gör det möjligt att behålla styrningen även efter julen. Det som löser detta för oss är Lidl:s Smart USB Extension Lead, dvs en grendosa med tre individuellt styrbara uttag med 4x USB uttag på 2.4Ah. Just den här formfaktorn är inte något vi sett allt för ofta än. Att den dessutom hade fyra USB-A uttag gjorde att vi kunde lösa några andra behov med.

Nu finns det mängder med styrbara uttag med allt från Zigbee, Z-Wave, wifi, 433Mhz osv, listan kan göras lång. Värt att tänka på att många av de andra protokollen vi nämnde inte har samma problem med mesh.

Lidl grenuttag
Inför det här inlägget så passar vi på att publicera en ny sorts sida på bloggenhttps://automatiserar.se/test-av-lidl-smart-usb-extension/. Där hittar du en recension på grenuttaget och all fakta förknippat med det till olika kontrollers. Kom gärna med feedback på hur du tycker upplägget fungerar, för tanken är att detta blir en mall för hur vi skriver tester på enheter framåt.

När det gäller just fönsterbelysning så är det ofta det ska styras 2 – 3 nya ljuskällor under julen. Något som tar en hel del plats i grendosor och uttag. Att behöva använda grendosor vid varje fönster är inte alltid optimal. Men att kombinera ett smart uttag och en adapter gör att du kan med hjälp av ett enda uttag hantera hela fönstret med en enda smart strömbrytare med. Så det finns många sätt att lösa problemet på.

Att vi väljer att skriva om grenuttaget som en del av detta inlägg är för att det löser problem som troligen många står inför:

  • Hur ska uttagen räcka till för all julbelysning?
  • Hur gör jag för att inte behöva flera olika styrbara uttag i varje rum.
  • Hur gör jag för att kunna behålla befintliga automationer utan att behöva plocka bort styrning.

Nu finns det säkerligen många fler saker som detta kan vara aktuellt för. Men vi hoppas du får en bild över vilka möjligheter som finns och hur du kan använda olika tillvägagångssätt för att lösa problemen så permanent som möjligt.

Lidl grenuttag och julbelysning
Nu har vi möjlighet att både styra ett uttag eller flera med hjälp av samma enhet. Detta gör att vi kan behålla annan automation och komplettera med styrning av julbelysning under en kortare period av året.

Nu har vi inkluderat just det här uttaget med Zigbee2mqtt in till Home Assistant. Tyvärr hade vi inte lika stor tur med samma uttag och kombinationen Homey Pro 2023..

lidls grenuttag med zigbee2mqtt och mosquitto mqtt.
Namnsättningen på enheter gör att vi kan ändra syfte med en enhet under en period utan att behöva döpa om allt igen efter julen. Detta kräver dock en del struktur och gör det lite svårare att redigera i Home Assistant gränssnittet ibland.

En annan hårdvara som kan vara smidig att kompletta enkeluttag med är någon liknande adapter, den är mindre och smidigare än en fullstor grendosa. Dessa på bilden nedan är dock dumma och inte möjliga att styra. Så där behöver du ett styrbart uttag och kontakter på ljusstakarna som matchar den här typen av kontakt.

Nu är dessa inte smarta, men dom går att koppla på ett smart uttag för att göra det möjligt att styra flera ljusstakar via samma uttag. Något som gör att du kan slippa en grendosa på golvet. Vilket bukar kunna uppskattas av resten av familjen.

Nu är detta dock ett problem att koppla direkt i vissa uttag, i det uttag från Lidl där kontakterna är vridna 45 grader så lyckas ett stort uttag skymma uttagen på sidan tyvärr….

Med ett uttag som ovan kan vi nu styra båda dessa ljuskällor från samma smarta uttag. Tyvärr så finns det en baksida med dessa uttag med.

Ljuskällor och enheter som försvinner

När det just gäller enheter som stängs eller släcks under julen så kan det ställa till det i vissa automationer. Här är det tyvärr svårt att avgöra vilken påverkan det kommer få. Men ett tips är att lagra hur pass bra signalstyrka ditt Zigbee nätverk har varje gång en sensor rapporterar in något. Detta kräver dock att du har en kontroller som tillåter det.

Vi har valt att köra den öppna mjukvaran Zigbee2mqtt tillsammans med en Zigbee sticka. Något som ger oss möjligheten att med Mosquitto MQTT, Node-Red och Grafana göra en trend som nedan mycket enkelt. Det gör det enkelt att se om några av dina enheter har dålig signalstyrka över tid eller om det ändras något stort i Zigbee-nätverket i samband med ändringar.

Ett tips kan vara att du sparar information om signalstyrka från ditt Zigbee-nätverk och sedan lägger ut det på en tidslinje. Vi har valt att göra det för att se hur olika sensorer påverkas och hur pass bra signalstyrka dom har över tid. När vi började testa temperatursensorn med display så var detta guld värt.

Skapa automationer för julen

Under tiden vi funderar på hur vi ska lösa all julbelysning så är känslan något liknande som på bilden… kaos..

När det gäller att automatisera alla dessa lamor så blir det snabbt komplicerat om man tar rum för rum. Börja istället med att göra en lista över förväntade beteenden som belysningen ska uppfylla. Dessa enheter lägger du sedan med i en grupp som förknippas med olika jul automationer.

Ett måste för att alla ska acceptera smart styrning på julbelysning är att ljuskällorna styrs tillsammans och inte kräver en extra hantering. Något som ibland är svårt eller omöjligt tyvärr.
  • Vilka lampor ska vara tänd på natten.
  • Vilka lampor ska släckas när det är dags att sova.
  • Vilka lampor ska vara släckt på dagen? Borde vara alla, men ibland är det inte så..
  • Ska det gå att starta alla lampor manuellt när som helst.
  • Ska det gå att släcka vissa lampor?
  • Ska VERKLIGEN den här lampan styras automatiskt? ( eller är det strömknappen som gäller )
  • Mer?

Vi brukar sedan skapa olika grupperingar i Home Assitant som innehåller de olika kombinationerna av lampor vi behöver. Sedan skickas ett kommandon utifrån önskat beteende till alla enheter i den gruppen. Ofta är det on eller off eftersom julbelysning sällan hanteras via själva ljuskällan. När julen är klar så kan vi tömma dessa grupper om enheterna ska användas till annat. Ofta så inaktiverar vi själva automationen eftersom behoven troligen är samma kommande år.

Nu är detta några exempel på saker att ta med det är dags att styra belysningen. Och även om det är lockande så kan det tyvärr vara en sådan här enhet som finns på bilden nedan som är det enda accepterade sättet att automatisera vissa enheter under julen.

Vissa lampor kommer det inte vara värt att försöka styra automatiskt.. Då är det bättre att inse att det är smidigare att hantera dessa via den här konstiga typen av enhet på bilden. En typ av enhet vi inte riktigt har allt för god relation med tyvärr… 😉

Tack för den här veckan

Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder på Swish-kaffe på 0705470065. Vill du stötta bloggen på andra sätt? Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen.

Just den här veckan skulle vi verkligen uppskatta feedback på vår nya ”mall” för recensioner: https://automatiserar.se/test-av-lidl-smart-usb-extension/.

Glöm inte att prenumerera på våra mail. Då får du hela inlägget på mail varje gång vi publicerar ett blogginlägg, så du behöver inte besöka vår sida för att få läsa våra blogginlägg.

Vad skulle du vilja veta mer om till kommande vecka eller har du input på det här inlägget? Skriv en kommentar så kollar vi vad som är möjligt.

Vi önskar dig en fortsatt trevlig helg!

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

Ett svar till ”Gör ditt Zigbee-nätverk redo för julen!”

  1. Skulle uppskatta en MQTT for dummies.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.