Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
Vid ett besök på IKEA idag så uppmärksammades att de äldre LED ljuspanelerna Trådfri FLOALT 60X60 (länk till IKEA) och Trådfri FLOALT 30X90 (länk till IKEA) reades ut för 495kr på IKEA Sundsvall, vilket är långt under originalpriset på ~1295kr för 30x90cm och 1195kr för 60x60cm. Att dessa reas ut betyder troligen att dom kommer fasas ut eller ersättas av en bättre/nyare modell inom kort. Men FLOALT fungerar med IKEA trådfri Gateway (Länk till vårt test Trådfri Gateway) och lär så göra under en lång tid framöver.
I FLOALT sitter det dessutom en 36W IKEA Trådfri led Powers Supply (vi har skrivit mer om ström adaptern här), vilket i sig kostar 250kr att köpa fristående. Det ingår även en Trådfri fjärrkontroll, vilket kostar 149kr att köpa fristående. Detta innebär att panelen i sig bara kostar ~95kr om du kan nyttja fjärrkontrollen och LED drivern till något annat.
Svaret på om det var värt att köpa FLOALT är därför JA, så vill du inte läsa mer om LED panelen så kan du nöja dig här. Vill du veta mer om ljuset i dessa så kan du fortsätta läsa inlägget. Vi testade skillnaden med hjälp av före / efter bilder mot en glödlampa.
Hur bra ljus är det i Trådfri FLOALT?
Vi har tidigare inte skrivit något om LED panelerna FLOALT, så därför passar vi på att skriva lite om den med efter det kan vara fler IKEA varuhus som rear ut FLOALT. Den modell vi kommer skriva om är inte den som bilden visar 30x90cm (artikel id 303.030.72), även om den köptes med. Den som vi kommer skriva om här är FLOALT 60X60 och 4cm hög (artikel id 204.363.17) . Där ingår det en fjärrkontroll (extern länk till IKEA).
Läser man specifikationerna från IKEAS hemsida så är Ljusflödet på 2800 lumen, och en effekt på ca 34W. Detta motsvarar 82 lumen / watt. Detta kan jämföras med en 60w glödlampa på 700 lumen som har 12 lumen / watt. Informationen om hur man ska räkna ljus hittade vi på följande sida http://www.belysningsplanering.se/ljusskola (extern sida), vi har inte kontrollerat all fakta vi hittat där, men den verkar riktigt seriös. Därför väljer vi att länka till den om du själv vill veta mer om hur du beräknar ljus.
När vi kontrollerar LED Drivern så ser vi att den klarar en hel del. 1A i 30V, Det står 36 watt, men 1A i 30V BORDE bli 30W och inte 36W som det står på led drivern (någon som har input till detta så jag kan uppdatera infon?)
För att montera Trådfri FLOALT snyggt mitt på taket så nyttjades en avståndsmätare mot en vägg, detta gjorde att vi kunde placera FLOALT där den gav optimalt ljus i taket, och ändå få den symmetriskt mot väggarna.
Exempel på gammal belysning VS Trådfri FLOALT
Innan belysningen byttes i rummet så togs två kort på några batterier på en bänk samt en NODEMCU på en ESD matta.
Som bilden visar så är den äldre lampan väldigt gul i tonen, samma ton går att få med Trådfri FLOALT med, men vi valde att visa den vitaste tonen av de tre möjliga tonerna. Detta för att visa vilket bra ljus det kan vara i rum där det behövs klart och vitt ljus.
Nästa kort vi tog blev tyvärr lite suddigt eftersom det var otillräckligt med ljus mot NodeMCU:n på ESD mattan. Däremot den andra bilden som togs från precis samma ställe med Trådfri FLOALT i maximal styrka blev riktigt bra!, reflektionerna på plasten blev betydligt mindre med FLOALT jämfört med glödlampan.
Vill du läsa mer om det vi testat om IKEAS trådfri produkter så gå via den här länken så samlar vi allt där: https://www.automatiserar.se/?s=Trådfri
Summering
Vi är mycket nöjd med FLOALT, skillnaden i rummet är mycket stor. Det är nu lättare att knäppa kort med mobiltelefonen på komponenter utan att få allt för mycket skuggor på det som fotograferas. Förhoppningsvis lär det även bli skillnad på kort som vi lägger upp på bloggen framöver med. Röststyrningen med Google Home mini är dessutom ett plus (länk till vårt test).
Saknar du något?
Ser du något som inte stämmer eller något som har uppdaterats? säg gärna till så uppdaterar vi inlägget med korrekt information.
Saknar du någon i inlägget eller tycker det är missvisade säg gärna till så försöker jag uppdatera. Är du intresserad av att se vad som händer mellan våra inlägg så kan du följa oss på vårt Instagram, där försöker vi dela vad som händer och är på gång. Är du intresserad av att diskutera eller få tips från andra så kan du gå med i vår Facebook grupp som riktar sig till alla som tycker det är roligt med smarta hem och automation.
Om du gillar inlägget så får du gärna dela / gilla vår sida, det hjälper oss. Vi driver nämligen den här sidan helt utan reklam och ideellt för att det är roligt
Om din kommentar inte syns eller det blir konstigt, gå gärna in och säg till på Facebook sida, verkar som att ett plugin för att snabba upp sidan ställer till det med kommentarerna på WordPress ibland
// Markus
I mer än 10 år har Markus Jakobsson delat med sig av erfarenhet inom smarta hem på bloggen. Markus har testa det mesta och lärt sig massor på vägen, kunskaper och erfarenheter han delat med dig här på bloggen.
Favoriter inom smarta hem just nu:
Xiaomi Mi Flora
Raspberry Pi 5
Homey
Home Assistant
Displayen LYWSD03MMC
Hoppas du uppskattade innehållet och fick nytta kunskapen vi delat med oss på Automatiserar.se.
Stort tack för att du tog dig tid att läsa vårt inlägg.
Med vänliga hälsningar Markus Jakobsson
Allt går att automatisera!
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
Ett svar till ”Trådfri: Är det värt att köpa Trådfri FLOALT?”
Hej
Går denna att inkludera direkt i Philips Hue bryggan ?
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Taggar:
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar