Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 9 – Nyheter inom smarta hem & bloggen

Kategori:

– Taggar:

Då var söndag och dags för en sammanfattning av veckan som gått. Den här veckan har vi några nyheter gällande Z-Wave och hur den i framtiden kan komma att stödja 4000 enheter i samma nät. Det nämns även att batteritiden för en enhet med knappcellsbatteri är upp mot 10 år. Detta kan göra att Z-Wave blir en teknik fler företag börjar jobba med igen, och förhoppningsvis segla får den att gå upp i popularitet inom smarta hem igen.

Vi har testat att mäta värme från några rör med en vanlig sensor, något som vi dock var medveten om skulle misslyckas med att visa någon precision på avläsningen, men det visar skillnad som vi kan följa. Vi kommer göra detta med en ESP32, ESPHome och DS18B20 istället i framtiden.

Sensorn LYWSD03MMC för 50kr har fått en mängd olika användningsområden.

Innehåll

Som vanligt på bloggen så går alla länkar inom sidan om vi inte skriver ”extern länk” efter länken.

Z-Wave släpper en nyhet om ZWLR (long Range Specification)

Vi nämnde för någon vecka sedan att Nabu Casa (företag som deltar i Home Assistant utvecklingen) gick med i Z-Wave Alliance för att få Z-Wave JS. Och med nyheten den här veckan att Z-wave alliance jobbar med att förbättra och uppdatera standarden så börjar tro och hoppas att Z-Wave kan bli mycket aktuellt i smarta hem igen. Z-Wave har haft det svårt sedan Zigbee kom igång.

Nyhet som släpptes från Z-Wave Alliance är att standarden för Z-Wave Long Range (ZWLR) är klar. Något som ger Z-Wave en hel del nya egenskaper, vi läste igenom specifikationen och kunde summera det till följande:

”ZWLR ushers in a new era of Z-Wave connectivity”.

  • ZWLE kommer inom kort bli tillgängligt för alla Z-Wave Alliance medlemmar, där nu Nabu Casa (Home Assistant) även igår om vi inte missuppfattat.
  • ZWLE är designat för:
    • Hög prestanda
    • Större möjlighet att skala
    • Energisnålt
    • Förbättrad säkerhet
    • kompabilitet mellan enheter.
  • Nätverkstopologin – Z-Wave Mesh och stjärn nät ska kunna samexistera med ZWLE på samma frekvens för att optimera för enheters förmåga att komunciera.
  • Bättre skalbarhet
    • Genom att öka adressrymden för Z-Wave till 12 bitar så får ZWLE möjlighet att stödja upp till 4000 enheter i samma nätverk. Vilket är 20X mer än nuvarande standard.
  • Förbättrad batteritid.
    • Upp till 10 års batteritid på ett vanligt knappcellsbatteri
    • Dynamisk energikontroll, vilket gör att sensorer ska använda så lite som möjligt för att sända på Z-Wave

Länk till källan: Z-Wave Alliance Announces Release of Z-Wave Long Range Specification for European Market – Z-Wave Alliance ( extern länk )

Inside the box släpper ny funktionalitet till sitt lås för postlådor

Det digitala låset från Inside The box i brevlådan Biggi
Det digitala låset från Inside The box i brevlådan Biggi

Vi publicerade under förra året ett test på låset från Inside The box för postlådor. Det låset ger möjlighet att säkra posten med hjälp av ett digitalt lås. Låset kan öppnas med hjälp av mobilen eller genom att knacka på lådan. Dessutom kan det i vissa delar av landet öppnas av brevbäraren för att få paket levererade och inlåsta i postlådan.

Den här veckan släpptes en del funktionalitet i appen som gör det möjligt att se historik över vem och hur brevlådan öppnats. Vilket kan vara välkommet om det är flera. Nu är detta något som vi kanske inte har saknat, men vi antar att det kan vara välkommet om du har möjlighet att låta olika fraktbolag öppna din postlåda.

Nu kan du se en kronologisk historik över vem som låst upp din brevlåda och när det gjordes. Du hittar låshistoriken i appen bredvid paketöversikten (svep upp från startsidan), eller genom att öppna menyn > Lås och access > Låshistorik.
Låshistoriken visar vem som låst upp, datum och klockslag för upplåsningen och på vilket sätt det gjordes (knack, app, etc.)*.

Text från nyhetsmailet, vi hittade inte något om detta på deras sida.

Mäta värme från rör

För att få koll på hur mycket värme som kommer via två rör så testade vi att sätta en sensor direkt på rören. Redan från start vet vi att detta inte ger en exakt bild över temperaturen i röret, men vi kan se förändringar. Vi ville se om detta kan vara ett sätt att se när det används varmvatten från varmvattenberedaren. Något om sedan kan användas för att se när varmvattenberedaren värmer vatten med el eller via pannan.

Ett annat syfte var att se hur pass stor skillnad det är mellan ett element en bit in i huset och direkt från pannan. Nu gav den sensorn som ligger platt på elementet bättre avläsning än att bara ”hänga” en sensor på röret. Detta är rätt självklart eftersom värme stiger och den sensorn som ligger på elementet får en mycket stor kontaktyta mot underlaget.

När vi kollar grafen från pannan ut mot elementen så kan vi se hur ofta pannan startar / stoppar med sensorn. Men vi kan inte få en avläsning av temperaturen som vi kan lita på. Utöver det så ser vi även när pannan stannat och vi istället väljer att ta ut värmen från luftvärmepumpen.

Nu är det olika skala på bilderna nedan, men den Sonoff sensor som ligger på elementet brukar registrera några grader högre temperatur än den sensorn som sitter på röret, vilket är ganska självklart.

Tempretur på röret från pannan.
Temperatur på elementet från Sonoff sensorn.

Den senaste dagen har vi kört luftvärmepumpen på relativt hög temperatur. Vi ser dessutom hur luftvärmepumpen avfrostar sig, vilket vi nästan tycker är lite väl ofta. Hur ofta brukar dom avfrosta?

Flera sensorer i hallen som mäter hur värmen i hallen förflyttas.

Stort tack för den här veckan

Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder/bjudit på Swish-kaffe på 0705470065. Det uppskattas och vi använder det för att köpa kaffe, driva bloggen och köpa enheter att skriva om.

Vill du stötta bloggen på andra sätt? Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen

Prenumerera gärna på vårt innehåll, då får du hela inlägget som ett mail vid publicering.

Du kan även följ oss på:

På de länkarna brukar vi dela vad som händer löpande och om vi hittar några erbjudanden på roliga tekniker. Sen har vi Facebook med där vi delar snarlik information som på Instagram – https://www.facebook.com/automatiserar/ (extern länk)

Hoppas du får en fortsatt trevlig söndag!

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

4 svar till ”Vecka 9 – Nyheter inom smarta hem & bloggen”

  1. Intressant lås till postlådan. Om det kunde enas om en teknik och kommunikations-språk kanske alla speditörer skulle kunna bygga in funktionen en gång för alla i sina medarbetares appar. Nu blir det lite nischat tyvärr. Även om produkten är bra, och skönt att slippa en nyckel på knippan.

    1. Det har du helt rätt i, det är svårt att få alla företag att fungera och därav så blir det vissa bolag på vissa platser som stödjer det. Brukar va svårt att få många att enas om en standard, sen lär de va ännu svårare att motivera alla att skaffa en ny brevlåda. Men som ett extra lager säkerhet och möjligheten att slippa nycklar så är det ett alternstiv.

      Min gissning är att om det ska komma en standard som fungerar och är uppkopplat med så gissar jag att LORA är den radioteknik som används.

  2. Z-Wave borde ha bättre räckvidd än Zigbee på grund av lägre frekvens. Det främsta problemet med Z-Wave är kostnaden som kan vara 50 till 100% högre. Då alla de stora drakarna gick med i Zigbee Alliance fruktade jag att det var dödsstöten för Z-Wave men än så länge verkar liket röra på sig. Intressant är också att de senaste årens roockie på hemautomationsmarknaden, Shelly, även har en serie med Z-Wave tillsammans med Qubino.
    Sedan ska jag tacka för tipset om och rabattkoden för In The Box. Borde komma vilken dag som helst. Detta med notiser om post i brevlådan är intressant och borde gå att lösa med befintlig hårdvara i In The Box då den har en sensor som reagera på knackningar? Problemet med brevlådor är att de för det mesta är gjorda av stål och fungerar till stora delar som en Faradays bur. Med hjälp av en anpassad antenn på in- och utsida borde den biten gå att lösa. Och när vi ändå är i gång så kan vi lägga till en anpassning till Home Assistant. Jag har testat med en Aqara vibrationssensor med nedslående resultat.

    1. Hej
      Vi får hoppas att de får fler företag att tillverka z-wave enheter. För det är samma frekvens som lora kör med, vilket klarar mil i bra förutsättningar. Så det borde finnas möjligheter för zwls att nå långt med.

      Den uppkopplade biten har jag funderat en hel del på med, just att brevlådan blir en Faradays bur stället till det, men ska se om de inte går att hitta på något enkelt till sommaren för det med. Funderar på en esp32 med extern antenn och esphome, då räcker det med ett litet hål i lådan för antennen i värsta fall.

      // Markus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.