Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
Vecka 14 – Nyheter inom smarta hem & bloggen
Då var det söndag igen och dags för en summering av veckan.
Vi har den här veckan gjort ett längre test på IKEA:S läckagesensor BADRING. Det är en mycket genomtänkt och prisvärd sensorn för 99 kr.
Igår passade vi på att uppdatera Home Assistant till 2024.4.1. Många nyheter där som underlättar taggning och ordning, något vi kommer lägga in i vår guide om Home Assistant.
Vår beställningen på en Google Coral och några andra enheter har nu kommit. Så den Raspberry Pi 5 vi har börjat köra bloggens Home Assistant guider från kommer få stöd för Frigate inom kort.
Kolla gärna på filmerna i inlägget och kom med feedback på vad som går att göra bättre. Vi är långt från experter där och fokuserar nu på att berätta om enheterna, själva klippandet och justering av innehåll är saker vi kommer förbättra allt eftersom. Ge gärna en tumme upp om det duger och fyller ett syfte.
Har du några tips på saker som hänt inom smarta hem under veckan i övrigt så kommentera gärna med det längst ner i inlägget.
Innehåll
Som vanligt på bloggen så går alla länkar inom sidan om vi inte skriver ”extern länk” efter länken.
Länk | Info |
Sammanfattning av testet på IKEA:s vattenläckagesensor BADRING | Sammanfattar det viktigaste i vårt test på BADRING, alla detaljer finns sedan i inlägget där testet gjordes. |
Raspberry Pi 5 och Google Coral | Vi beskriver här vad som kommer hända i vår guide för Home Assistant och hur Google Coral blir en vital för att få Frigate att fungera optimalt. |
Sammanfattning av testet på IKEA BADRING
Vattenläckagesensorn Badring är än så länge den mest prisvärda sensorn för att upptäcka läckage i tid vi än så länge testat. Vi har tidigare använt oss av en modell från Xiaomi Aqara, men den kräver att kommunikationen till vår gateway fungerar och vi måste därav hålla koll på att den fungerar som tänkt.
Formfaktorn på Badring är relativt liten och den kan placeras på ett underlaget och få några mm mellan kontakterna och golvet tack vare gummifötterna.
Nu har vi kört den mindre än en vecka så det är för tidigt att avgöra hur stabil den är.
Hela testet på IKEA:s BADRING kan du läsa här: https://automatiserar.se/test-ikea-badring/
Raspberry Pi 5 och Google Coral
Vi kommer nu bygga vidare på de guider vi tidigare publicerat om Home Assistant med nyheterna i 2024.4.x. Inom kort kommer vi skapa en guide för hur du kommer igång med Frigate med.
Google Coral och Frigate
För de som inte hört talas om Google Coral så är det en TPU (Tenserflow Processing Unit / USB Accelerator). Vilket i vårt fall kommer användas för att avlasta processorn i Raspberry Pi för objekts detektering på Kameror. Något som gör att du kan använda en klenare processor utan att den belastas allt för mycket från realtidsdetektering på kameror.
I Frigate så kan vi se att Google Coral jobbar en hel del med att detektera från våra kameror, den ligger konstant i 16% belastning. Men den avlastar vår primära Processer i Home Assistant och gör det möjligt att använda 7st kameror.
För de som redan nu är intresserade av Frigate och objektsdetektering så nämnde vi en del om det i vårt test på Reolink kameran tidigare. Det stora värdet vi ser med Frigate är att vi kan använda en mängd olika kameror och ändå få en mycket tillförlitlig objektsdetektering.
Förra veckan visade vi början på installationen av vår Raspberry pi 5 med en kort film där NVME disken är monterad. Vi kommer inom kort montera den här i något skal så den blir mer skyddad.
Läs det tidigare testet här: https://automatiserar.se/test-av-raspberry-pi-5/
Stort tack för den här veckan
Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder/bjudit på Swish-kaffe på 0705470065. Det uppskattas och vi använder det för att köpa kaffe, driva bloggen och köpa enheter att skriva om.
Vill du stötta bloggen på andra sätt? Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen
Prenumerera gärna på vårt innehåll, då får du hela inlägget som ett mail vid publicering.
Du kan även följ oss på:
- Instagram ( https://www.instagram.com/automatiserar/ (extern länk)
- Threads: https://www.threads.net/@automatiserar (extern länk)
- Youtube: https://www.youtube.com/@automatiserarse ( extern länk )
På de länkarna brukar vi dela vad som händer löpande och om vi hittar några erbjudanden på roliga tekniker. Sen har vi Facebook med där vi delar snarlik information som på Instagram – https://www.facebook.com/automatiserar/ (extern länk)
Hoppas du får en fortsatt trevlig söndag!
I mer än 10 år har Markus Jakobsson delat med sig av erfarenhet inom smarta hem på bloggen. Markus har testa det mesta och lärt sig massor på vägen, kunskaper och erfarenheter han delat med dig här på bloggen.
Favoriter inom smarta hem just nu:
Xiaomi Mi Flora
Raspberry Pi 5
Homey
Home Assistant
Displayen LYWSD03MMC
Hoppas du uppskattade innehållet och fick nytta kunskapen vi delat med oss på Automatiserar.se.
Stort tack för att du tog dig tid att läsa vårt inlägg.
Med vänliga hälsningar Markus Jakobsson
Allt går att automatisera!
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar