Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
Har en längre tid haft en Zigbee knapp från Xiaomi Mijia smart home. Orsaken att den inte har inkluderats i vårt smarta hem är för att Flic knapparna skött detta mycket bra (här kan du läsa vårt utlåtande om Flic knappar). Flic knapparna har hanterat allt från rullgardiner till belysning från IKEA:s trådfri serie.
I dagsläget används alla flic knappar, vilket skapade ett behov av att testa Mijia smart knappen. Användningsområdet för Xiaomi Mijia knappen blev tv rummet. Den fick nu i uppgift att sköta både bild, ljud och ljus till TV:n via Homey.
Knappen Xiaomi Mijia smart switch har nämligen en scene funktionalitet, vilket innebär att den kan utföra olika händelser beroende på hur man trycker på knappen.
Det är svårt att skriva något intressant om en enkel Zigbee knapp som klarar att göra olika saker med hjälp av frekvensen på knapptryckningar. Därför delar vi med oss av hela automationen som byggdes för knappen, vi visar film på både flows i Homey och en film på hur det ser ut i tv rummet när tv, förstärkare och ljus helt sköts med EN knapp.
Bakgrunden till Xiaomi knappen och lösningen
Ett vardagligt problem är när någon kommer på besök och ska byta kanal eller källor på förstärkare mm. Det är svårt att förklara hur allt hänger ihop och vilka inställningar på TV:n i kombination med förstärkaren som gäller. Lägger man då till belysning så har man ett bra recept för problem och irritation..
För att förenkla och samtidigt skapa en smidig och snygg automation så ville jag ha en fjärrkontroll för allt. Nu passade Xiaomi Mijia wireless switch perfekt! Den kan utifrån antal knapptryck starta olika scener. I kombination med vår nya favorit automationskontroller Homey (Här har vi skrivit en riktig djupdykning på Homey) så byggdes snabbt förutsättningarna för att enkelt styra allt med EN knapp, inte ens en fjärrkontroll behövdes längre. Knapptryckningarna på Mijia styr då tv, förstärkare och belysningen (Ikea Trådfri) med olika intervall på knapptryckningarna.
- En knapptryckning – Startar TV & förstärkare, växlar källa till XBOX.
- två knapptryckningar – Startar TV & förstärkare, växlar källa till Chrome Cast.
- Hålla in knappen – Stänger TV & förstärkare, tänder två st trådfri 50% och släcker dom efter 30 sekunder.
Tyvärr har jag nyligen kopplat ihop allt och kablarna är inte dragna snyggt och dolt ännu. Filmen visar styrningen via Xiaomi Mijia knappen och hur snabbt allt ändras hjälp av 3 olika knappkombinationer, den startar tv/förstärkare, byter källor och stänger allt. Det är en fördröjning på 30 sekunder i filmen när jag stänger allt, det är för att visa två Trådfri lampor som tänds till 50% när man stänger tv:n, sedan väntar 30 sekunder för att sedan släcka allt. Då hinner man ut ur rummet och allt släcks automatiskt. Kvalitén på filen är inte den bästa, blev filmat med mobilen.
Xiaomi Mijia wireless switch
Nu finns det som sagt inte så mycket att skriva om själva knappen, men vi jämför storlek mm med en Trådfri knapp.
Mijia tekniskt data
- Material & färg: Vit plast
- Bredd: 5 cm i diameter
- Höjd: 14.6 cm (med tejpen)
- Vikt ~ 20 gram
- Protokoll: Zigbee
Funktioner som stöds av knappen
Själva knappen Xiaomi wireless switch gör det den ska, svårt att skriva så mycket om en knapp. Den kommunicerar via Zigbee och i Homey exponeras följande funktioner när den inkluderats.
- 1x
- 2x
- 3x
- 4x
- Nedtryckt
- Släppt
Men för att visa vad Xiaomi Mijia wireless switch möjliggör i kombination med en smart och kompatibel kontroller så visar jag här några av de flows (här kan du läsa mer om vår info om Homey Flows) som kopplar samman Trådfri, Onkyo, philips med Xiaomi Mijia wireless switch funktionalitet.
De appar vi nyttjat för denna lösning.
- Web request – (stoppa tv)
- Wol (starta tv) – Starta TV:n via wake on Lan.
- Trådfri gateway – Styra belysningen
- Xiaomi app – Ta emot knapptryckningar
- Onkyo controller – Styra förstärkaren & byta källa.
Film för flows för att växla källor på förstärkaren (om den är igång) annars startar den förstärkaren med.
Flow för att stänga tv och förstärkare, tända trådfri belysning (via trådfri gateway, sedan släcka dessa efter 60 sekunder)
Så nu återstår det bara att göra en förklaring för knapptrycken, då behövs förhoppningsvis inga fjärrkontroller alls för att sköta ljud och bild.
Har du mer tips på saker man kan göra med dessa knappar? Dela dom gärna med oss.
Tycker du om den här typen av inlägg så gilla gärna vår sida och sätt ett stjärnbetyg så vi vet vad vi ska satsa mer på.
// Markus
I mer än 10 år har Markus Jakobsson delat med sig av erfarenhet inom smarta hem på bloggen. Markus har testa det mesta och lärt sig massor på vägen, kunskaper och erfarenheter han delat med dig här på bloggen.
Favoriter inom smarta hem just nu:
Xiaomi Mi Flora
Raspberry Pi 5
Homey
Home Assistant
Displayen LYWSD03MMC
Hoppas du uppskattade innehållet och fick nytta kunskapen vi delat med oss på Automatiserar.se.
Stort tack för att du tog dig tid att läsa vårt inlägg.
Med vänliga hälsningar Markus Jakobsson
Allt går att automatisera!
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar