Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Tips: Vera har nu Google Home stöd

Efter lång väntan så släpptes nu Google Home stöd till Vera. Det har utlåvats länge men alltid varit försenat eller väldigt tyst om varför det aldrig släpps. Men idag började det fungera och vi har testat att koppla ihop veta med google Home. Läs här om det lilla som nu behöva för att aktivera kopplingen

Ladda hem appen Google Home i Veran

Det är därigenom möjligt att med rösten styra strömbrytare i veran med Google Home.

För att komma igång så behövs en app i vera installeras, samt en koppling i Google Home skapas.

Vi har skrivit en kort instruktion om hur du själv får igång Google Home med Vera här.

Börja med att uppdatera din vera till senaste versionen, när detta är gjort laddar du hem appen ”Google Home” i Vera kontrollern.

Installera appen google home i vera.

När appen sedan är installerad så öppnar du appen ”Home” på telefonen (google home appen) där väljer du att lägg till / konfigurera en enhet / och sedan ”har du redan konfigurerade enheter”. Sök där efter ”Vera smarter Home Control”.

Lägg till en koppling till din vera kontroller

När detta är gjort så kommer du behöva logga in och tillåta google att leta kompatibla enheter. Användarnamnet och lösenordet du anger är det du har i Vera.

Ett tips är att namnsätta enheter i vera innan du synkar med google home, välj namn som känns naturliga att sedan säga till google home.

Då ska det bara vara att placera kompatibla enheter i rätt rum. Lycka till med integrationen, fungerade det bra så sätt gärna ett betyg på inlägget.

// Markus

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

9 svar till ”Tips: Vera har nu Google Home stöd”

  1. Hej, jag skulle vilja komma åt scener, men dom syns inte. Vet du något om detta?

    1. Hej, tyvärr är det mycket som ej exponeras via google home, varav just scenes är en sak. Även virtual devices låter den bli att ta med default. Håller på att kolla om det är möjligt att göra något för att lösa detta. // Markus

  2. Vera lever tydligen. Trodde det var kört. Svenska är inte supportat, men funkar det ändå? Hur funkar det med flera controllers? Kanske blir Veran kvar en stund till.

    1. Hmm, har en vera lite och en vera secure på kontot jag länkade, dock så är vera lite tom på enheter. Få se om jag hinner testa att lägga till en enhet där och om vera lite stöds. Men som du säger, det händer äntligen något med vera. Och som larm tycker jag det är den bästa kontroller vi testat ännu.

      1. Nu har jag testat och det funkar sådär. Jag kör två Vera Plus (men inte Vera Secure så ingen aning hur larmfunktionerna är), på landet och hemma. Gör man rätt från start och inte behöver ändra något så går uppkopplingen som en dans. I annat fall blir det timmar av bortkoppling av konton som inte fungerar och enheter som blir kvar trots bortkoppling. Urk. Gissar att det finns lite kvar att göra i lösningen här. Att bara gå in och ändra fel går inte alls. Samma utmaning i alla Google Home lösningar jag testat (Harmony, Xiaomi, Telldus och Nabucasa).

        Det går utmärkt att styra flera installationer via Veras behörigheter så att rätt enheter styrs i rätt hushåll. Kräver dock (vad jag sett) två Verakonton och tre Google konton för att fungera. Ett för varje ”bostad” där all konfiguration sker och ett för vardagsbruk där ”bostadskontona” kombineras med ”inbjudningar”. Allt underhåll måste ske i respektive ”bostadskonto”.

        Vid installationen ramlar rummen rätt i Google Home om de är namngivna på samma sätt. Veras enhetskategorier funkar däremot som vanligt dåligt, tex blir alla Qubino inbyggnadsenheter brytare och inte lampor, trots ändrad Vera-kategori (ändras jun tillbaka av Vera). Tyvärr hamnar för mig nästan alla Vera enheter som brytare i stället för lampor, så gränssnittet blir väldigt rörigt i Home appen och på Google Nest Hub saknas alla brytare helt. Scener är inte tillgängligt, vilket begränsar rätt ordentligt. Tämligen låst och inget vidare med andra ord.

        Belysning namngivet på svenska funkar. Termostater klarar inte helt svenska (rätt lustiga effekter), solskydd har jag inte kunnat testa än, men räknar med liknande problem där.

        Har även testat bland annat Nabucasa Homeassistant cloud lösning med Google Home, den fungerar lysande, även på svenska. Tex finns synonymer så att både ”Tänd matrumsfönster” och ”Tänd matrumsfönstret” funkar, blir för knöligt annars. Jag saknar även Homeassistants möjlighet att gruppera enheterna, tex att ”Tänd spotlights” tänder 5 lampor.

        Har Veran mest som z-wave hub till Homeassistant där allt annat finns numera. Tyvärr fungerar det inte så bra att ha två installationer med Nabucasas abonnemang så jag hoppades på Vera. Efter att ha kört Vera och Google Home några dagar med rätt mycket strul och saknad funktionalitet känns det för stunden osäkert på att det blir en fortsättning. Veras Alexa koppling fick jag slänga ut efter någon vecka, fick ideligen att enheterna inte var tillgängliga, men Google lösningen har ju faktiskt varit ganska stabil så här långt!

  3. Profilbild för Mattias
    Mattias

    Nä funkar inget vidare. Installationen går bra men när man försöker släcka en lampa så känner den inte igen kommandot.

  4. Hej
    Mina temperatur sensorer kommer inte upp i Google home.
    Dom syns i Veran som dom ska.
    Jag kör Vera plus
    Önskar tips på lösning.
    Tack på förhand.
    Mvh/Lasse

    1. Hej och ursäkta sent svar. Har inte testat Vera nyligt mot Google home så vågar inte svara där, men kanske någon annan läsare har ett bra svar på hur du du kan lösa det.

      // Markus

      1. Hej Marcus
        Tack för ditt SVAR!

        //Lasse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.