Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 8 – Nyheter inom smarta hem & bloggen

Kategori:

– Taggar:

Då var det söndag igen och den här veckan har vi påbörjat flera större projekt (som vanligt), något som kommer ta tid att färdigställa.

Några av projekten kräver att vi lägger tid på tekniker och utrustning för att kunna bygga vissa delar. Något som bland annat innefattar en 3D-skrivaren, laserskärare och CNC. Därav blev den här veckan fokuserad på att ordna med dessa.

Vi skrev det här inlägget nu på söndagsmorgon, därav blev vi lite sen med publiceringen.

Det betyder att den här veckan finns det inte information om någon nya sensorer, utan vi visar nuläget och vart vi är på väg. Vi passar på att visa några av de tekniker vi använder för att kunna egna DIY delar till några av våra större projekt med. Den senaste sensorn är termostaten vi publicerade förra veckan

  • Raspberry Pi 5 (rpi 5) med en m.2 disk och aktiv kylning.
  • Vi har precis börjat att lära oss hur en laserskärare fungerar, den behövs för att skapa en panel till esp32 projektet.
  • Reparation och uppdatering av 3D skrivare på grund av egna misstag..
  • NFC taggar och Home Assistant börjar nu närma sig mål. Även om vi fått justera målet pga komplexitet.
  • Börjat testa Laserskärare för att skapa en panel till ett ESP32 projekt.
  • Vi har beställt några nya sensorer som borde dyka upp snart.

Innehåll

Som vanligt på bloggen så går alla länkar inom sidan om vi inte skriver ”extern länk” efter länken.

Raspberry Pi 5 med NV2 / m.2 disk via pci Express

Troligen så kommer vi köra Home Assitant direkt på en M.2 disk. Under tiden vi köpte delar till det här bygget så insåg vi att Raspberry Pi 5 blir en ganska dyr lösning. Det finns säkert prisvärdare alternativ med liknande prestanda. Men blir det stabilt så kan det kanske vara värt det, för vi är fortfarande under vad en Homey Pro 2023 kostar som bygger på en Compute model 4.

Nu tänker vi att detta är ett lämpligt tillfälle uppdatera ”Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey”, vilket fortfarande är mycket populär. Vi tänker att det kan bli nya filmer om detta. Tanken är att vi kör från ax till limpa och visar allt från inköp tills den är grundkonfigurerad med Home Assistant.

Nu gör vi detta primärt för att visa hur du kan använda en m.2 disk istället för en SSD via USB på Rasberry PI 5. Vad vi sett så kan NV2 / m.2 komma upp i 600mb läs och 600mb skriv. Något som bör vara mer än tillräckligt om vi börjar skriva om Frigate tillsammans med den hårdvaran. Filmen nedan visar hur Frigate fungerar tillsammans med en billig Reolink kamera, allt 100% lokalt utan koppling till något moln.

Här ser du ett exempel på hur Reolink kameran vi skrev om tidigare används tillsammans med Frigate för att upptäcka saker.

De som vill får gärna stötta oss och följa Youtube kanalen: https://www.youtube.com/@automatiserarse (extern länk), där publicerar vi allt som har med bloggen att göra.

Vi har börja testa en laserskärare

För att göra en panel till ett kommande projekt så behöver vi en laserskärare/brännare för att skriva snygg text.

För att göra en panel till ett esp32 projekt så tänkte vi testa att laserskära det. vi vill ha en hel del text runt knappar och dioder, något som 3D-Skrivaren skulle klara, men utifrån att vi vill ha själva panelen i trä så lämpar sig en laser bättre. Igår testade vi lasern för första gången och lärde oss direkt några viktiga saker direkt…

  • Det ryker mycket
  • Kalibrera för det material du tänker köra.

Men vi anser att testet var lyckat och vi kommer kunna göra en snygg panel till esp32:an. Förhoppningen är att vi även kan skära ut panelen med lasern så vi slipper fräsa eller såga den biten.

Nu visade det sig att köra lasern 2 ggr med den effekt vi ställde var nog för att skära rakt igenom materialet. Den började bränna underlaget skivan stod på. Viktigt att tänka på att röken från detta kan vara farlig beroende på material du bränner.

Sen var det tur att vi tidigare i vårt inlägg om 3D skrivare och smarta hem byggde en inkapsling till en CNC. Vilket gör att vi nu kan stänga in röken och sedan bygga ett utsug för att få bort röken.

Nu placerade vi lasern på fräsbordet till höger, något som gör att vi kan kapsla in all rök och dessutom göra ett utsug för röken.

Vi hoppas att snart kunna visa några bilder från esp32 projektet med nu när förutsättningarna är på plats. Dock en del kunskap vi behöver läsa oss till, så det är work in progress.

Reparation & uppdatering av 3D skrivare

Med Octoprint på en Rasberry pi så kan vi styra vår Ender 3 Pro och se bild från den i Home Assistant.

Den här veckan hade vi behov att skriva ut några större delar till projektet, men skrivaren strejkade så det blev en massa skruvande i den. Nu tror vi att det fungerar som tänkt och vi fick i natt en notis från Home Assistant att utskriften var klar. Något som är möjligt med hjälp av Octoprint (extern länk), Raspberry pi Zero w2 och integrationen i Home Assistant.

När en utskrift är klar så skickar Home Assitant en notis om att den är klar. Något som underlättar och gör att vi slipper fundera när det är klart. Fick den här push notisen under natten.

Octoprint gör det dessutom möjligt att se kamera direkt i Home Assistant, något som gör att du externt nu kan se din skrivare och stänga den via home assistant om något skulle fela.

Med hjälp av integrationen Octoprint i Home assistant så ser vi både kamera och aktuell information om utskriften. Något som gör att vi kan automatisera även 3d-skrivaren.

För att kunna köra längre utskriver till vårt kommande projekt utan att hela tiden behöva kontrollera om allt ser bra ut så valde vi att uppgradera ännu en del till skrivaren. Något som gör att vi bör få mer tillförlitliga utskrifter.

Original på den Ender 3 Pro som vi kör så ser delen ut så här, viket leder till många problem med bland annat ”ptfe tuben”.
dvs hur plasten når själva munstycket.
Den nya delen till höger gör att mindre värme kommer åt PTFE tuben och därigenom minskar ett problem med just vår modell av skrivare. Dessutom stannar PTFE tuben längre från själva värmeblocket.

Nu misslyckades första uppgraderingen och det läckte last upp mellan den nya delen och munstycket, något som resulterade i mer skruvning och tid som gick till annat än vi tänkt. Men nu sitter den delen och det verkar lovande ( bilden till höge )

Tyvärr så drog vi åt munstycket för dåligt så det blev ett mellanrum mellan den och den nya. Så du ser plast mellan den röda kylaren och värmeblocket.
Nu verkar allt fungera som tänkt och ingen plast läckte uppåt.

Nu är det säkert många som tänker att så här mycket strul bör det väll inte vara med 3d skrivare, och det stämmer. Vi har troligen modifierat våra skrivare så pass mycket att det i sin tur leder till många av problemen. Därför kollar vi eventuellt på att byta till något nyare som dessutom klarar att skriva ut större saker i framtiden.

Har du tips några bra skrivare så tipsa oss gärna.

NCC taggar och Home Assistant

Nu med lasern så är det frågan om det inte skulle gå att bränna snyggare text på NFC taggarna med.

Vi har nu kört NFC taggar en längre tid tillsammans med Home Assistant. Vi känner redan nu att det är ett smidigt sätt att registrera att något gjorts. Sen hade vi en plan att även läsa ut av vem och vilken enhet med Node-Red.

Vi valde att göra en counter och en automation för varje tagg, detta gör att vi både i gränssnittet och via läsning av taggen kan justera räknaren och använda det till fler insikter.

Här är en status för hur taggar lästs en tid, något som vi sedan kan använda till automationer. Detta är 100% Home Assistant och kräver inte mer än en helper räknare och din telefon för att läsa taggen.

Just den delen med Node-Red fick vi justera målet på eftersom vi inte lyckades få fram vilken enhet det är som registrerar i klartext. Namnet på personen däremot har vi lyckats med.

Tanken här var att vid taggläsning hämta ut klartexten om användare, tagg och enhet och sedan lägga med det i posten till InfluxDB. Något som sedan visas i grafana. Men som du ser är flödet inaktiverat just nu.

Nu är den här taggen ett komplement till knappar och gränssnittet.

Inväntar fler sensorer att skriva om

Många av de enheter som vi har liggandes är kanske inte så aktuella längre, därav har vi beställ några nya som vi hoppas dyker upp inom kort.

Vi har beställt fler sensorer den här veckan, vi hoppas på att få dom väldigt snart så vi kan skriva om dessa på bloggen. Nu har vi en del sensorer som ligger med eftersom vi inte hunnit med oss.

Den termostat som vi skrev om förra helgen blev flyttad till ett annat rum, något som gör att vi kan justera elementet om temperaturen går under en viss nivå och dörren är stängd.

Smart Zigbee termostat från Moes

Stort tack för den här veckan

Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder/bjudit på Swish-kaffe på 0705470065. Det uppskattas och vi använder det för att köpa kaffe, driva bloggen och köpa enheter att skriva om.

Vill du stötta bloggen på andra sätt? Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen

Prenumerera gärna på vårt innehåll, då får du hela inlägget som ett mail vid publicering.

Du kan även följ oss på:

På de länkarna brukar vi dela vad som händer löpande och om vi hittar några erbjudanden på roliga tekniker. Sen har vi Facebook med där vi delar snarlik information som på Instagram – https://www.facebook.com/automatiserar/ (extern länk)

Hoppas du får en fortsatt trevlig söndag!

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.