Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Väderstationen WMR89

Test: Billig väderstation med bra möjligheter?

Under en längre tid har jag letat en vindmätare för att komplettera mina sensor hemma. Har sökt en vindmätare som både registrerar vindriktning och vindstyrka. Tyvärr har priset varit svårt att motivera eller funktionalitet som saknas till min kontroller..

Av en slump fick jag se att Clas Ohlsson reade ut en väderstation (extern länk) från Oregon för under halva halva priset (ca 500kr). Vilket gjorde hela väderstationen med display billigare än en lös vindmätare! Därför skriver jag en liten notis om det är fler som går i samma tankar och kanske hittar någon i nersatt väderstation. Det som gör den bra är att både Homey och Vera Secure (med RFXTRX) klarar av att läsa sensorerna.

Presentation av oregons vindsensor i grafana
Presentation av oregons vindsensor i Grafana

Utöver vindmätaren så fick jag även en regnmätare, temperatursensor och luftfuktighetsmätare. Som bonus har jag nu en central display som sensorerna registrerar till. Dit skickar alla sensorer värden även i mitt fall.

Som om det inte var nog så blev det ännu ett plus med detta köp! jag kan med hjälp av regnmätaren från Oregon kalibrera värden från regnmätare vi designat och delat fritt här på bloggen med, Delarna finns att ladda hem på vår thingiverse här (extern länk)

Var allt toppen med väderstationen?

Det som både var positivt och negativt med väderstationen är att kommunikationen sker på 433Mhz och helt öppet, dvs inte zigbee eller z-wave. Är du fundersam på skillnaderna så kan du kolla vårt inlägg som förklarar vad som skiljer trådlösa protokoll och vilka som passar vart. jag föredrar protokoll som har skyddad kommunikation och därigenom gör det svårare att skicka felande data.

Som svar på om väderstationen var värd att köpa så måste jag säga ja, detta baserat på att mina övriga system kunde nyttja information från väderstationen. Samtidigt som den fungerar helt fristående som en klocka med väderinformation.

Att den nyttjade 433Mhz i det här fallet gjorde det dock möjligt att ta emot signalen i flera olika system samtidigt. Det visade det sig att RFXTRX till Vera Secure var den lösning som klarade att automatiskt ta upp ALLA enheter från väderstationen, vill du veta mer om RFXTRX så kan du läsa det här inlägget på vår blogg, där förklarar vi vad den kan och hur den fungerar. Vilket gjorde att jag åter installerade mqtt klienten på vera secure, I vår Raspberry PI guide kan du läsa hur installerar både klient och server för MQTT, för att visualisera med grafer så använder jag grafana. Grafana är en gratis programvara för att presentera data visuellt, den installation av Grafana som används för tillfället körs helt på Windows. Det finns en färdig MSI att ladda hem för att själv komma igång och testa på Windows, här har du en länk till Grafana och sidan där MSI nerladdningen görs.

Presentation av oregons vindsensor i grafana
Presentation av oregons vindsensor i Grafana

Väderstationen

Nu kanske du var mest intresserad av väderstationen, jag har testat den med sensorerna som följer med, hade inte några problem att få igång den med sensorerna. Den visar temperaturerna från ute givaren och givare i displayen. Den går att köra på både batteri och med nätadapter.

Oregon har en central display för senoserna
Oregon har en central display för sensorerna
Med hjälp av en knapp ovanpå kan Oregon tändas.
Ovanpå Oregon sitter en avlång knapp som gör det möjligt att tända displayen.

Det enda riktiga problemet jag hade med väderstationen var att koppla upp den mot en Windows 10 dator, installationen hade problem med ett certifikat för drivrutinerna, med lite trixande och med hjälp av att tvinga in en annan drivrutin för kommunikationen via USB så började dock programmet fungera

Applikationen från Oregon gick att starta och koppla med väderstationen efter lite trixande med drivrutinen.

Test av vindsensor

Det jag köpte hela kittet för var just vindsensorn, den mäter nuvarande vindstyrka, medelvindstyrka, tidigare vindstyrka och tidigare medelvindstyrka. vindriktningen mäts även den, en siffra mellan 0 – 360 motsvarar det väderstreck det blåser mot.

Monterad vindsensor från Oregon
När vindsensorn monteras måste man kontrollera så den sätts i riktning mot Norr, detta för att få korrekta anvisningar om vindriktning.

Sensorn förväntar sig att vara monterad not norr för att ge korrekta väderstreck tillbaka. För att få så få störande faktorer som möjligt så monterades den en bit upp på en gammal flaggstång. Detta med hjälp av medföljande hållare samt sex stycken buntband.

Oregon vindsensor
Vindsensorn från Oregon kommer med både fästen och batterier.

För att exportera informationen om vindriktning till Grafana så använder jag mig av ett MQTT plugin i Vera, i vår guide här kan du läsa hur du själv får in MQTT i din vera.

vindsensor i vera
Presentationen av vindsensorn i Vera gränssnittet

När väl MQTT klienten Vera börjat skickat till min Mosquitto installation (på Windows), som sedan översätts till en InfluxDB så var det möjligt att presentera vinden i Grafana.

Här presenteras vindstyrka från RFXTRX i Grafana
Med hjälp av MQTT och InfluxDB så kan Grafana presentera bland annat vindstyrka.

Test av regnsensorn

Den regnsensor som följde med fick även den en plats på gården, den gick även att få in i Homey, vilket varken vindsensorn eller temperatursensorn klarade…

Formfaktorn på regnmätaren är lite mindre än den designen vi gjorde på vår regnsensor, den rapporterar mm regn utifrån antal tippningar av tippskålen.

På grund av avsaknad av regn så har jag inte haft möjlighet att testa den alls, kommer därför behöva uppdatera inlägget när det kommit lite regn om någon är intresserad att veta mer om Oregon sensorn.

Oregons regnmätare till vänster och vår till höger.
Till vänster är Oregons regnmätare, och till höger den vi designat.

Öppnar man regnsensorn så kan man se att Oregons regnsensor bygger på samma princip som den vi tidigare byggt, den sista versionen av vår sensor använder nu en Xiaomi Aqara door sensor för att registrera regn, vilket gör att kommunikationen till regnsensorn är dubbelriktad och dessutom stödjer mesh för utökad räckvidd. Oregons regnsensor kommunicerar via 433Mhz. Vi kommer uppdatera med tester så fort det blir regn.

Tekniken för att mäta regn är samma på både vår sensor och Oregons
Till vänster är Oregons regnsensor, till höger är vår regnsensor med en Xiaomi Aqara door sensor för att registrera regn.

Test av temperatursensorn

Nu har jag inte hunnit med att testa just temperatursensorn allt för ingående eftersom jag starkt förespråkar Xiaomi Aqara och har täckt mitt behov med dessa sensorer. Har du missat dessa temperatursensorer så kan jag starkt rekommendera dessa istället för den från Oregon. Vi har gjort en riktigt djupdykning på dessa Aqara sensorer och där visat varför vi tycker dom är bästa på marknaden för priset just nu. Här kan du läsa hela vårt test och recension av Xiaomi Aqara. Priset på en Aqara sensor börjar vid 100:-, det man bör tänka på att dessa kommunicerar via Zigbee och inte 433Mhz.

Oregon temperatursensor monterad på väggen.
Sensorn är tyvärr riktigt stor och inte alls lätt att dölja på ett snyggt sätt.

Om du jämför sensorn ovan från Oregon med Xiaomi Aqaras temperatursensor nedan så förstår du vad vi menar med att den går MYCKET enkelt att dölja Aqara sensorer och dom har en otroligt bra funktionalitet för priset (temperatur, luftfuktighet, lufttryck). Dom passar väldigt bra till kontrollern Homey

Aqara sensor med temperatur, luftfuktighet & lufttryck. Kommunikation via Zigbee
Aqara sensor med temperatur, luftfuktighet & lufttryck. Kommunikation via Zigbee

Den temperatursensor som medföljer rapporterar även luftfuktighet, formfaktorn är relativt ”stor” om man jämför med Xiaomi Aqara temperatursensorerna, men samtidigt så fungerar den ok för det den ska göra.

Vilka kontrollers fungerade Oregon till?

Som jag nämnde i början så fungerade alla sensorer fullt ut med en Vera med Rfxtrx. Nyligen så började vi även testa Animus Heart, tyvärr så fanns inte Oregon alls som möjlig att inkludera, även om dom har stöd för 433Mhz. Kommer skicka en fråga till Animus Heart och kolla om det är något dom har på roadmappen eftersom märket är relativt vanlig.

Men vera med rfxtrx gav full pott för mig, när den till och med utklassar Homey så blir man imponerad (fram tills 2020-05-19 iaf), för i vanliga fall har det varit helt tvärt om.

2020-05-19 – Har idag verifierat att vindsensorn och temperatursensorn går att få in med Homey om du använder appen ”Wireless Weather Sensors”. Tack för Tipset John! (info i kommentaren nedan)

Med följande app gick det att inkludera Vindsensor & tempsensor till Homey.

För att få in vind & temperatursensor i Homey så behöver utöver en installation av appen även appen konfigureras, när enheterna sedan hittats i appen så går det att välja ”add device” och sedan Wireless Weather sensors.

Genom att i Appens välja Config och sedan bocka i Oregon Scientific V3 så dök följande sensorer upp relativt snabbt. dessa adderas sedan som vanligt genom ”add device”
Nu har fick vi även möjlighet att se hur pass bra RFXTRX skiljer sig mot Homeys 433Mhz när det gäller mottagning.

Varför Grafana och InfluxDB på Windows?

En skillnad mot tidigare gånger vi skrivit om Grafana och InfluxDB är att jag nu testar allt detta på Windows, och det har verkligen fungerar bra och helt utan problem!

Den största orsaken till detta har varit att min Rasberry PI 3 vid två tillfällen fått minneskort korrupt, tyvärr kan jag inte skylla på någon där utan jag missade att göra backup.. Men jag saknade även lite av prestandan, den som nu verkar finnas med Rasberry pi 4. Idag blev det så att vi fick tag på en Raspberry Pi 4 och inser att våra guider för Home Assistant och Raspberry Pi behöver uppdatera och skrivas om från grunden.

Jag kan tyvärr inte tycka dom har lyckats med programmet Weather OS Pro89, det kändes inte riktigt som andra program man är van vid.

Att exportera informationen var bara möjligt om man använder just deras program med…

Hur ser graferna ut?

Att presentera vind på ett snyggt och överskådligt sätt var inte helt enkelt. Jag har därför valt att presentera samma information på flera sätt.

Presentation av oregons vindsensor i grafana
Presentation av oregons vindsensor i Grafana

För att få till den vänstra delen av grafen så installerade jag ett plugin i Grafana som heter ”WindRose” (extern länk till github här)

Saknar du någon i inlägget eller tycker det är missvisade säg gärna till så försöker jag uppdatera. Är du intresserad av att se vad som händer mellan våra inlägg så kan du följa oss på vårt Instagram, där försöker vi dela vad som händer och är på gång. Är du intresserad av att diskutera eller få tips från andra så kan du gå med i vår Facebook grupp som riktar sig till alla som tycker det är roligt med smarta hem och automation.

Om du gillar inlägget så får du gärna dela / gilla vår sida, det hjälper oss. Vi driver nämligen den här sidan helt utan reklam och ideellt för att det är roligt 🙂

// Markus

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

10 svar till ”Test: Billig väderstation med bra möjligheter?”

  1. Jag har både regn och vindsensorn ifrån Oregon, kan väl säga att regnmätaren inte är något vidare… den funkar hyfsat men det är lätt att skapa mer regn om du rör på den så att ”vippan” i den gör rörelser och ökar regnmängden. Använder båda dessa givarna med Telldus gateway, och via API plockar jag ut JSON data som jag lägger in i en MySQL databas, för att sedan presentera via Grafana.

  2. Ett tips när det gäller vindmätare ifrån Oregon, använd litium batterier (https://www.kjell.com/se/produkter/el-verktyg/batterier/litiumbatterier/kjell-company-aa-litiumbatterier-4-pack-p42480) om du inte vill springa och byta hela tiden, samt ha ”driftstörningar” för att givaren inte får tillräckligt med ström (tex vid kallt väder).

    1. Tackar för det tipset.
      Har kollat lite hur intensivt vindsensorn skickar information och det verkar som att den pratar riktigt frekvent. Sedan den 27:e har jag fått in 9589 uppdateringar om vindriktning och vindstyrka. spännande att se hur länge Varta batterierna jag använde nu kommer hålla.

      // Markus

  3. Hej! Går vindsensorn fortfarande inte in i Homey? Appen WWS skriver i version 2.5.2 ”Fixed wind speed for Alecto, Cresta & Oregon Scientific” vilket då insinuerar att man borde kunna få in vindhastighet från Oregon-väderstationer.
    Skulle verkligen uppskatta om du provar ifall du har kvar bägge enheterna 🙂

    /John

    1. Tjena
      Hade missat WWS (Wireless Weather Sensors) appen, la till den i Homey och fick nu in både Vindsensorn och temperatur från Oregon Scientific. Regnsensorn strular en del och vill däremot inte gå in korrekt.

  4. Hej Marcus !
    Har, med intresse, läst igenom din text om väderstation.
    För ca 15 år sedan hade jag en väderstation som jag kunde koppla till min PC. Jag programmerade då ett litet program som gjorde det möjligt att se temperaturer, nederbörd, kurvor, diagram mm på min hemsida. Men det var då det. Har säkert kommit smidigare lösningar idag.

    Jag skulle gärna få till något sådant igen. Har du möjlighet att tipsa mig vad jag kan använda.

    M v h
    Thomas

    1. Jag kan tipsa om denna väderstation
      https://telldus.com/p/tradlos-vaderstation/

      Jag har inte denna själv utan kör med:
      1 st Oregon Scientific WGR800 Professional Wind Sensor
      1 st Oregon Oregon Scientific PCR800 Wireless Rain Gauge

      Då min Oregon Scientific PCR800 Wireless Rain Gauge gått sönder, så funderar jag själv på att köpa detta paket för ca 1500 kr, det borde också funka bra med de flesta mottagningsenheter då den använder 433 MHz protokollet.

      1. Profilbild för Fredrik F
        Fredrik F

        Stort tack för tipset, Magnus!
        Går denna Telldus att lägga till i Athom Homey?

        1. Hej,
          Det ser ut som Homey har support, ja… se här:
          https://homey.app/en-us/app/com.telldus.live/Telldus-Live/

          Jag har dock inte denna Athom Homey, då jag kör Telldus Tellstick Znet Lite v2.

        2. Du kan kolla in denna appen också:
          https://homey.app/sv-se/app/com.weather-sensors/Wireless-Weather-Sensors/

          Jag vet dock inte om Telldus väderstation supporterar direkt via Athom Homey, men det brukar vara 433 MHz enheter som inte paras så chansen är nog stor att du kan få in mätvärdena ändå. Du kan alltid kolla med utvecklaren direkt före ett köp.

          Väljer du att köpa in en Telldus Tellstick Znet Lite v2 kan du koppla dig via denna, men då kostar de mer pengar och du har en pryl som du kanske inte har så stor användning av i och med att du redan kör Athom Homey.

          Som sagt, tyvärr kör jag inte själv Athom Homey och vet inte med 100% om denna nya väderstation ifrån Telldus funkar rakt av. Om jag köper denna nya väderstation så kan jag låta min granne se om han får in den i Athom Homey, för han har en sådan. Återkommer om jag gör detta, kan inte lova något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.