Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Animus Heart

Test: Animus Heart – Hur bra är den?

Vi har nu testat den Animus Heart som Animus Home skickade till Automatiserar.se väldigt ingående. Under testerna har vi varit i kontakt med Animus Home för att få svar på några av de frågor som identifierades under testerna.

Vi valde att testa all funktionalitet med Animus Heart helt offline, vi ser det som en styrka och något som skiljer sig från många andra kontrollenheter idag. Vi blev nöjda med med resultatet och det känns som en riktigt bra kontroller utifrån priset. Självklart finns det saker att önska, men efter du läst igenom inlägget så ser du nog att mycket är på gång med Animus Heart.

Vi kommer uppdatera inlägget med skillnaderna när Animus Heart körs med molnkoppling med. Följ oss för att inte missa när detta sker.

Animus med Powershell
Blev tvungen att ordna så att Automatiserar.se färgen börjar lysa när något händer på bloggen.

När vi startade och konfigurerade Animus Heart så var vi igång på under en halvtimme. Det tog en liten stund extra eftersom den behövde göra en uppdatering när den fått nätkontakt. Vilket är helt normalt för en kontroller idag, det behöver ständigt uppdateras mjukvara för att hänga med.

Hoppas du gillar det du läser och tycker till om resultatet. Ser du något som du inte håller med om eller något du saknar? kontakta oss i så fall.

Vad är Animus Heart för kontroller?

För en tid sedan nämnde vi att ett test av Animus Heart är på gång, i det inlägget skrev vi mycket fakta om kontrollern, så istället för att skriva det på nytt här igen så kan du börja med att läsa om hårdvaran i detta inlägget: https://www.automatiserar.se/vi-kommer-nu-testa-animus-heart/. Du kan även passa på att göra ett snabbt besök på tillverkarens sida: https://www.animushome.com/sv (extern länk)

Animus Heart stödjer flera protokoll

Animus Heart är en bra grundläggande kontroller, stödet för Z-Wave, Bluetooth* och 433Mhz finns, vilket man kan förvänta sig av en kontroller 2019, nu finns det en del saker att önska i gränssnittet (mer om detta längre ner), men för det priset och den funktionalitet är den helt ok. Vi kommer jämföra den med både Homey och Vera Secure eftersom dessa är två av de enheter vi testar extra mycket på automatiserar.se. Saknar man idag en styrenhet för sitt smarta hem så kanske detta kan vara ett fullgott val om priset är avgörande.

Gränssnittet i Animus Heart

Gränssnittet känns enkelt och lättförståeligt, kom igång direkt utan problem. Längst ner i appen väljer du mellan olika menyer i appen.

Du kan nå Animus Heart både via en app i telefonen eller via en webbläsare, väljer man att gå via webbläsaren från en dator så går det att kolla på alla kamera strömmar live och i fullskärm.

Mitt Heart Center
Här ser du min dashboard för den installation vi testar i webbläsaren.
Animius Heart Appens huvudskärm
Animius Heart Appens huvudskärm på Android

Vad kan du förvänta dig av Animus heart?

Stödet för z-wave enheter är bra, saknar dock vissa av de Z-Wave sensorerna som vi brukar testa med. Bland annat saknades Fibaro swipe som är en relativt komplex Z-Wave enhet. Animus Heart använder en lite annorlunda sätt jämfört med andra kontrollers när det gäller inkludering av enheter, den intervjuar Z-Wave enheten efter vilka funktioner den har. Vilket gör att en sensor som inte finns med i appen ändå kan gå att inkludera, om det finns en liknande sensortyp supportad i Animus Heart dvs. Dessutom stödjer den Z-Wave advanced Security 2 (S2) ramverket.

Det saknas ännu native stöd för Zigbee i Animus Heart

Idag går det att komma runt avsaknaden av zigbee, men det krävs en Philips Hue kontroller för att styra Zigbee lampor från trådfri och Philips med Animus Heart. Men vi kollade med Animus Home, och de två lediga usb portarna på baksidan ”KAN” var tänkt för en Conbee sticka eller liknande i framtiden, så vi håller tummarna för det. Öppnar Animus Home för det stödet så skulle vår favorit Zigbee sensor Xiaomi Aqara temperatursensor lyfta kontrollern totalpoäng mycket. Det nämndes även att dessa USB portar kan kan vara aktuellt för extern lagring. Men nu får man ta detta med en nypa salt och inte som beslutat fakta tyvärr.

Översikt på Automationer i Animus Heart

Vi har skapat några automationer bara för att se hur komplext det är och vilka stöd som finns. Den automationen som visas nedan aktiveras när det ringer på en 433Mhz dörrknapp från Nexa. Den i sin tur skickar en http logg till loggprogrammet, startar en 433Mhz brytare, väntar 30 sekunder, stänger 433Mhz brytaren och skickar ännu ett http anrop till logg programmet.

Så här ser en enkel automation ut.
Så här ser en enkel automation ut.

Vi har även testat att köra automationer som skickar http anrop varje gång den aktiveras. Det fungerar riktigt bra och på det sättet har vi kopplat samman Homey, Vera secure och Animus Heart nu. Detta för att inte behöva riva allt när vi vill testa något nytt. Ett flöde reagerar nu varje gång vår egendesignade regnsensor registrerar regn (via en Nexa 433Mhz knapp).

Bestämde mig för att bygga regnsensorn i moduler
Bestämde mig för att bygga regnsensorn i moduler

Loggning med Animus Heart

För att hålla koll på alla lösningar som testas använder vi oss av en mycket simpel loggserver som vi tidigare skrivit och delat. Den sparar webbanrop i kronologisk ordning enligt bilden nedan. Om du undrar varför man skulle behöva det så förstår du snart varför 🙂

Vad händer under några sekunder hos Automatiserar.se?

I min lösning hemma så finns det 4 – 5 olika kontrollers och en mängd Arduinos & ESP8266 som ständigt skickar data. Att felsöka detta kan bli svårt om man inte samlar allt som händer centralt och i kronologisk ordning, därför nyttjar vi vårt program för att helt enkelt spara vanliga webbanrop till en textfil. Orsaken att vi gör detta parallellt med InfluxDB och grafana är för att lätt hitta min data i klartext. Vi rekommenderar det för att lagra data över tid, det hjälper enormt när automationer plötsligt startar, då ser man lätt i varför den automationen startats och av vad. Vårt programmet finns att läsa mer och ladda ner här https://www.automatiserar.se/loggning-med-http/

Bilden nedan visar lite vad som händer i Automatiserar.se hem under 2 sekunders tid, 3 knapptryckningar från Animus Heart samt information från en Arduino.

Knapploggningar via rest anrop
Knapploggningar via rest anrop. Detta loggas med vårt enkla program https://www.automatiserar.se/loggning-med-http/

Kamerafunktionen i Animus Heart

Kamera funktionen för foscam fungerade riktigt bra. För att lägga till dom behövde vi bara ange ip adress och användarnamn + lösenord. Sedan fick vi en live feed från kamerorna utan att behöva ange någon speciell adress efter ip adressen. Detta brukar annars vara relativt komplext, du kan här se hur man måste göra för att lägga till motsvarande kamera i Vera Secure (obs gammal inlägg med UI5).

Hur snabbt kommer man åt kameran?

Vi blev riktigt imponerad över hur snabbt man får tillgång till live view på kameror via appen, från att appen på mobilen startats tills en live feed visas tar det ca 4 sekunder! Det är dock en Delay så det man ser är ca 14-15 sekunder gammalt, så upplevdes det under testerna i alla fall. I mobilappen går det inte att visa helskärmsläge idag, men det går det att göra på datorn. Animus Home säger att det kommer uppdateringar även där. Det är för tillfället bara möjligt att visa kamerorna när du når din Animus Heart från samma nätverk, vilket Homey och Vera Secure idag stödjer. I framtiden kanske dom släpper så det även går att se strömmarna online, men det är inte bekräftat i dagsläget.

Hikvision kamera med Animus Heart
På följande sätt ser du bilden från en Hikvision kamera, det går där att se en live feed.

Debug och felsökning

En viktig del som det sällan pratas mycket om är möjligheterna att se vad som händer i en kontroller när något går fel. ofta döljs detta i loggar som skickas till tillverkaren från gränssnitten. Detta kan vara frustrerade att man inte tillåts se vad som händer i kontrollern. Men så är inte fallet med Animus Heart, där kan du via webbläsaren gå in och få åtkomst till en tunn terminal. Genom att gå till Heart center och sedan öppna ”Developer Portal” så kan du få åtkomst till terminalen, det krävs dock att du kan påvisa att du har den kunskap som krävs (Lite humor är alltid bra)

Frågan som behöver besvaras för att få access
För att få åtkomst till terminalen behöver du påvisa att du har nog med kunskap.

När du väl har påvisat att du har den kunskap som behövs för att använda terminalen så möts du av följande i webbläsaren. När du skriver Help så har du möjlighet till följande:

  • gvars – Global Variables management
  • framework – Framework commands
  • logconfig – Configuration commands for the log.
  • log – Log commands
  • configuration – Configuration commands
  • rf433 – RF433 commands
  • homekit – Manage homekit settings
  • google – Manage google home settings
  • repository – Repository commands
  • zwave – Zwave commands
  • heart – Heart management commands
Debug terminalen i Anumis Heart
Debug terminalen i Animus Heart

Genom att skriva ”enter log” och sedan ”show *” så listas det senaste händelserna, i mitt fall var det:
Jul 04 05:15:38 INFO    #71 Animus Home Update – Scheduling updates in 82615 seconds

Vad skulle vi önska för förbättringar på Animus Heart?

Vi har upptäckt lite saker och ställt frågor om till Animus Home, vi fick svar på alla dessa frågor med.

  • Vid omstart så ställs alla 433mhz enheter till on i gränssnittet, det ska åtgärdas i en kommande uppdatering enlig info jag fick från tillverkaren
  • Jag har efterfrågat fler virtuella enheter än bara on/off och dimmer enhet. Detta för att kunna nyttja egna wifi sensorer (esp8266) eller skicka information direkt från en dator till Animus Heart. Har idag många temperatursensorer som går på wifi, skulle vara bra att kunna återanvända dom.
  • När enheten startas om så hamnar Alexa som aktivt igen, detta var en bugg som kommer försvinna i nästa uppdatering med.
  • När du registrerar ditt konto första gången och väljer att köra offline så framgår det inte att du gör just det. Dvs du får inte något konto skapat centralt utan bara i din enhet, vilket var lite förvirrande när jag skulle testa att logga in via webben. Men där skulle dom göra en förändring och förtydlig med.
  • Idag är det inte möjligt att aktivera blåtand, men kontrollern har stöd för det. I höst nämndes det att stödet eventuellt släpps så det går att aktivera det.
  • När du tappar kontakten med ditt wifi och kör helt offline då får du en varning om att du ska söka efter en ny kontroller eller koppla upp till den via internet. Där så kommer dom lägga en förtydliga om att du kan uppdatera när du tappat kontakten.
  • När man trycker på capture för att ta ett kort ser det ut som att inget händer, men kortet blir en tumbnail för kameran i gränssnittet.
  • Möjlighet att se sensor information på huvudskärmen, temperatur, luftfuktighet och liknande
  • Jag har även efterfrågat möjligheten att visa sensorinformation på enheters tumbnail i huvudgränssnitet. Det skulle ge en mycket bättre överblick om man kör gränssnittet som en dashboard på en skärm.
  • Api:et är begränsat till 1000 anrop om dagen, detta fick jag förklarat att det var för att undvika att nöta sönder kontrollern. Begränsningen för 1000 api annrop om dagen slopas. Läsningar via api bör inte påverka enhetens livslängd eftersom detta inte borde generera skrivningar på lagringsmediat. I framtiden kanske en extern lagringsyta kan råda bot på detta om det visar sig vara ett problem.
  • Möjlighet att rotera mobilen och se kamera feeden i fullskärm på mobiltelefon, i framtiden även att kunna se kameror via internet med. När man kör med molnkoppling dvs.
  • Dom håller på att arbeta med att göra om hela voice sidan och siktar på google home som den primära.
  • Värt att nämna är att hela gränssnittet omarbetas i höst och mycket förbättringar kommer i och med det släppas då låter det som att något stort är på gång med just automationsdelen.

Animus Heart VS Vera Secure

Jämför vi Animus Heart med Vera Secure så är möjligheten att köra den helt utan molnkoppling en fördel. Men Veran har i dagsläget stöd för fler enheter även om den i sig har andra brister. Vera Secure har en inbyggd mobilkoppling och batteribackup, men mobildelen fungerar fortfarande inte i Sverige vad jag sett. Vera Secure stödjer dock fler kameror än Animus Heart, men samtidigt har den funnits på marknaden mycket länge, till skillnad från Animus Heart. .

Animus Heart VS Homey

Jämför jag Animus Heart med Homey så har Animus Heart en stor fördel med en fysisk LAN (Ethernet) kabel, vilket saknas på Homey. Det är ett krav med trådad kommunikation om den ska agera larm, enligt oss i alla fall.

Vad händer med Animus Heart framöver?

Under hösten ryktas det att en större uppdatering är på väg. Många av de frågor jag ställt till företaget Animus Home om Animus heart ska då lösas. Ska bli spännande att se hur framtida uppdateringar möjliggör nya funktioner. Kommer troligen bli fler uppdateringar om kontrollern framöver när dessa uppdateringar släpps.

Att montera en Animus Heart väl synligt ger dig en möjlighet att använda led belysningen för att informera om olika status i ditt smarta hem.

Animus Heart monterad på väggen.
Animus Heart monterad på väggen.

Vad tycker Automatiserar.se om Animus Heart?

Efter att ha kört kontrollern någon månad enbart offline och utan molnkoppling så måste vi säga att den gör det den ska och är riktigt stabil. Att den inte har bluetooth aktiverat och att det krävs en Philips Hue för att styra zigbee belysning känns lite tråkigt. Men kontrollern är förberedd med två externa USB portar så Animus Heart kanske får Native stöd för detta i framtiden. Vilket skulle göra att även Xiaomi Aqara sensorer som jag starkt gillar även skulle fungera. Priset på en animus heart är långt under både en vera secure och en Homey.

Om de ändringar som utlovats utförs så tror vi detta kan bli en riktigt bra kontroller att räkna med i framtiden med!

Vad får Animus Heart för betyg?

Först tänkte vi sätta ett betyg, men fick lite feedback och kommer istället ge ett utlåtande utifrån olika användningsområden. Animus Heart vänder sig nämligen till normalanvändare, och tyvärr är vi på Automatiserar.se nog inte den målgrupp Animus home vänder sig till. Men vi måste ändå säga att den fungerar bra och att den klarar det vi testat bra.

Så målgrupperna för Animus heart är:

  • Vill du inte använda molnkopplingar och vara beroende av internet, då är detta ett bra val. Animus Home värnar om att ditt data skall hållas privat.
  • För användare som både börjat med smarta hem och kommit en bit på vägen kan detta vara en både prisvärd och stabil kontroller.

Vill du hjälpa Automatiserar.se?

Sedan slutet av 2014 har vi drivit Automatiserar.se helt idiellt, vi tycker det är lika roligt nu som då att dela med oss av det vi lär oss när vi själva bygger våra egna smarta hem. Vi brukar alltid dela med oss av allt som behövs för att själv kunna återskapa lösningar vi gjort eller skrivit om. På vägen har vi fått vädligt mycket positiv feedback och det uppskattas verkligen från oss.

Vi har sedan start varit mycket noga med att aldig börja med reklam på sidan eller skapa beroenden mot någon extern, reklam är störande och tar fokus från innehållet på sidan man besöker… Vi är därigenom en helt fristående blogg som tipsar om det vi anser fungerar bra idag utan att vara partiska.

Vill du hjälpa Automatiserar.se på något sätt?

  • Gilla Automatiser.se på Facebook om du har det (knapp längst upp till höger om du sitter på dator, annars längst ner på mobilen)
  • Dela sidan med andra, dela även inlägg vi skrivit med andra för att få igång diskutioner.
  • Prenumerarea på nyheter via mail på: ”prenumerera
  • Skriv kommentarer eller skicka tips till oss
  • Gå med i vår facebook grupp ”smartare hem och hemautomation” (extern länk) och kolla om du hittar mer tips där.

Det gör att fler ser oss och vi får in mer tips att skriva om på sidan, vilket förhoppningsvis då gynnar dig igen med.

*** Gå med i vår grupp om smarta hem och gälla gärna sidan, vi håller sidan helt ren från reklam och gör detta för att det är roligt ***

// Markus

Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.


Kommentarer

2 svar till ”Test: Animus Heart – Hur bra är den?”

  1. Profilbild för adamski
    adamski

    Rätt skrämmande recensioner på Google Play tycker jag.

    1. Det finns en del att önska i mobilappen, skrev några av de saker jag saknar i inlägget. Har bara upplevt att min app loggats ut en gång på Android, annars fungerar den. Dock så blir informationen i appen lite missvisande varje gång du startat appen och din telefon inte hunnit gå in på det egna wifi:t. För mig beror det lite på att ingen molnkoppling finns. Kommer hålla all info och det jag upptäcker om kontrollern i det här inlägget.
      // Markus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *