Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 7 – Nyheter inom smarta hem & bloggen

Kategori:

– Taggar:

Vi har nu kört igång med Moes Zigbee termostat som vi fick tag på för ~270kr tidigare. Den verkar lovande än så länge.

Den här veckan blev det en massa andra saker som tog tid från bloggen. Men vi har ändå lyckats ta oss tid i helgen och testat Moes Zigbee termostat för vattenburna element. Väl monterat den på elementet så kunde vi snabbt börja styra elementet via Home Assistant.

Dessutom så fick vi post den här veckan! Vi fick fler av vår nya favoritsensor för ~50kr/st, så vi kan nu övervaka temperatur på fler ställen hemma. Dock så lyckades vi montera en lite fel och därav påverkade solen resultatet rätt tydligt.

Vi fick under veckan fler av Bluetooth temperatur och luftfuktighetssensorerna från Xiaomi. Vi kunde på en halvtimme byta firmware i dom för att kommunicera via Zigbee, guiden vi skrivit här fungerade dessutom på den senaste firmwaren med. Den gör att vi nu kan avaktivera smilyn i displayerna eller helt stänga dom med.

Vi hoppas du hittar något av intresse.

Innehåll

Test av Moes Smarta zigbee termostat för vattenburna element

Moes smarta Zigbee termostat har äntligen blivit monterad och testad.

Igår publicerade vi ett test och fakta om Moes Zigbee termostat för vattenburna element. Vi hoppas att termostaten nu är stabil över tid, något vi måste återkomma med.

Men kvaliten på termostaten känns ganska bra, dessutom så följde det med en mängd adaptrar för att klara de flesta typer av ventiler till element.

För vårt element så blev det den här plastadaptern.

Vi upplevde det dock som trial and error att hitta rätt adapter mellan termostaten och elementet, under början av testet så upplevde vi att den inte lyckades stänga elementet helt. Något som beror på att vi inte valt rätt distans.

För att se hur pass snabbt värmen kommer från det vi öppnar termostaten så ställde vi en sensor på elementet.

När vi publicerade det här testet var den billigaste enhet vi kunde hitta runt 350kr tyvärr.

Vill du lästa hela testet så kan du kolla in det här: https://automatiserar.se/test-av-moes-smarta-zigbee-termostat/

Nabu Casa (Home Assistant) går med i Z-Wave alliance

Home Assistant
Vi gillande den gamla loggan bättre än den nya så därav kör vi den här 🙂

I veckan annonserade Nabu Casa ( Några av de bakom Home Assistant ) att dom kommer gå med i Z-Wave Alliance.

Där kommer dom nu jobba för att få Z-Wave JS certifierat. Detta är möjligt enligt dom med hjälp av alla som stöttar projektet via deras Home Assitant Cloud subskription.

VI har valt att stötta projektet den vägen sedan starten så, utöver våra guider om Home Assistant.

Varje månad betalar vi en bit under 100kr till projektet via den lösningen. Detta gör vi för att stötta projektet och dessutom få en mycket enkelt koppling till vår Home Assistant från internet.

När vi började bloggen runt 2014 så var det 433Mhz som var stort, dock så var Z-Wave på gång. Nu visade det sig dock att Z-Wave blev en teknik som dalade i popularitet när både Ikea och Philips valde Zigbee istället.

När Vera Secure släpptes runt 2017 så var Z-Wave det populäraste och ”bästa” protokollet enligt många. Tyvärr blev den här kontrollen aldrig någon hitt även om den hade alla protokoll.

Och vi ska erkänna att vi har lagt lite fokus på Z-Wave på många år nu. Det är absolut inte en dålig teknik, men det har än så länge varit svalt intresse av tillverkare att skapa nya enheter där.

Däremot har Home Assistant lagt en hel del krut på att få till en bra lösning för att hantera Z-Wave enheter. Vilket får oss att tro att Home Assistant och det stora community som finns bakom det kan hjälpa till att få Z-Wave att bli en lösning att räkna med igen.

Vi hopps att Z-Wave kan få ett uppsving igen eftersom det är bra teknik som fungerar stabilt. Det är dessutom open source sedan några år.

Läs hela nyheten här: https://www.home-assistant.io/blog/2024/02/15/nabu-casa-joins-z-wave-alliance/ ( Extern länk )

Fått beställningen av Bluetooth sensorer

I veckan så kom äntligen några sensorer till. Dom här sensorerna har verkligen fått fart i popularitet sedan möjligheten att lägga på en egen firmware och ändra dom till Zigbee kom.

Stora kontrollers som Dirigera, Homey, zigbee2mqtt, Zhm har stöd för dom. Däremot bara Zhm och Zigbee2mqtt som kan uppdatera firmware och justera displayen via Zigbee ännu.

Det har även kommit en ny firmware till vår favoritsensor LYWSD03MMC (bilden nedan). Nu kan vi äntligen stänga av den den smilyn via Zigbee2mqtt, dessutom går det att helt stänga displayen. Sen är frågan om det sparar någon mätbar mängd batteri.

Äntligen så går det at stänga av smily:n på enheten. Det går till och med att stänga av displayen helt.

Den guide vi skapat för att steg för steg kunna flasha en sensor via webbläsaren fungerar fortfarande lika bra. För att sätta ett sammanhang om vad vi använder alla temperaturer till så delar vi två av de dashboards vi använder i Home Assitant.

Den här dashborden används primärt för att avgöra om det är optimal temperatur i ett rum. Något som gör det snabbt och överskådligt om det är något rum sticker ut.

Vi har gjort två olika vyer i Home Assistant för att samla in temperaturerna på ett överskådligt sätt. Vi kommer göra en uppdaterad dashboard med mer information.

Den här dashboarden använder vi för att se differenser mellan utetemperaturer, elförbrukning, kaminen, luftvärmepumpen och pellets. Något som gör att vi kan se hur pass bra justeringar och styrning fungerar.

För att övervaka vår uppvärmning med pannan, luftvärmepumpen och kaminen så brukar vi använda följande information. Elförbrukningen kommer från Tibber Pulse P1 som skickar all data lokalt utan koppling till molnet.

Vi brukar ofta flytta runt sensorer för att hitta de optimala placeringarna, något som gör att den medföljande tejpen ger med sig efter ett tag eller skadar underlaget när vi flyttar sensorn. Nu är detta kanske inte ett stort problem, men det kan vara lite tråkigt att förstöra tapeten om man inser att tex solen lyckas lysa rakt in på en sensor.

Som i det här fallet när solen sakta rör sig mot sensorn, vi kunde direkt se i graferna att temperaturen påverkas och därav behövde vi flytta sensorn.
När den här sensorn passerade 32 grader så gick ett larm om att något var fel med temperaturen i rummet, och detta berodde som sagt på att solen lyste rakt på sensorn.

Att solen lyste på sensorn innebar att vi fick flytta den till en annan del av rummet för att undvika att temperaturen på sensorn påverkas så mycket. Men med hållaren vi designat så är det bara att skruva ut skruven och flytta den till en bättre plats.

Vi fick frågan från flera håll om skapa ett storpack hållare till den populära LYWSD03MMC sensorn. Nu finns dom att köpa här: https://automatiserar.se/produkt/vaggfaste-till-lywsd03mmc-10-storpack/ för 250:- inklusive frakt. Genom att köpa dessa så stöttar du bloggen och gör det möjligt att chansa och köpa in obeprövad teknik att skriva om så du får veta hur dom fungera.

Stort tack för den här veckan

Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder/bjudit på Swish-kaffe på 0705470065. Det uppskattas och vi använder det för att köpa kaffe, driva bloggen och köpa enheter att skriva om.

Vill du stötta bloggen på andra sätt? Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen

Prenumerera gärna på vårt innehåll, då får du hela inlägget som ett mail vid publicering.

Du kan även följ oss på:

På de länkarna brukar vi dela vad som händer löpande och om vi hittar några erbjudanden på roliga tekniker. Sen har vi Facebook med där vi delar snarlik information som på Instagram – https://www.facebook.com/automatiserar/ (extern länk)

Hoppas du får en fortsatt trevlig söndag!

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.