Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
Test Viking Remote Thermo Sensor
Vikings temperaturgivare har god räckvidd med hög tillförlitlighet, värden som skickas är mycket tillförlitliga och felar sällan.
Givaren kommunicerar över 433 MHz.
Givaren kommer med en plastram samt tre skruvar, plastramen underlättar vid batteribyten eftersom man då enbart knäpper lös enheten och byter batteriet. Temperaturgivaren är bra designad och fungerar som en helt vanlig termometer tack vare displayen, samtidigt som den rapporterar över 433Mhz.
När batteriet kopplas in så får enheten ett randomiserat ID. Eftersom givaren tar ett randomiserat id så är det möjligt att köra riktigt många av samma enhet utan att de krockar (upp till 255 enheter) Tyvärr så går det inte att hårdkoda ett id, utan detta byts vid eventuellt batteribyte. så det finns en risk att enheter tar samma id vid batteribyte! Batteritiden är enormt bra på dessa enheter så det är inte ett problem.
Betyget på temperatur givaren blir 4/5 möjliga.
Orsaken till att det inte blir 5 stjärnor är dels på grund av de medföljande skruvarna samt att enheten saknar möjligheten att låsa id vid batteribyte.
När det blev officiellt att Telldus hade stöd för enheten så ökades priset på givaren med nästan 25% på vissa ställen.
Priset idag är ca 130:-
Mer tester och information finns nedan.
Har under några års tid kört Vikings temperaturgivare tillsammans med ett Telldus Duo system, flera enheter går på samma batterier som vid inköp.
Enheten fungerar mycket bra med Telldus system, jag rekommenderar varmt dessa till Telldus system.
För att kontrollera hur pass mycket enheterna diffar placerade jag 9st givare på samma bord under en dag. Jag konfigurerade ett script som tvingade min Telldus Duo att rapportera vidare var 5 minut in till en Vera Lite.
Inne i Veran så konfigurerade jag ett datamining plugin och aktiverade loggning på enheterna. Grafen visar att givarna höll sig väldigt nära varandra i temperatur, som max skiljde det sig ca 0.6 grader, vilket är helt ok.
Av alla dessa givare så är det enbart en enda som har fått problem, denna fick problem med svärta i displayen. Enheten satt i söderläge med direkt sol, enheten rapporterade 50 grader Celsius någon gång under den perioden då detta uppstod.
Original så följer det med tre skruvar som är relativt smala, dessa fungerar riktigt bra så länge man inte skruvar i en trävägg. Huvudet har då en förmåga att bli runt oavsett hur pass bra passform det är på bitsen om man skruvar i hårdare material. Jag rekommenderar att man byter till små träskruvar så vida dessa inte ska monteras på gips eller liknade.
// Markus
I mer än 10 år har Markus Jakobsson delat med sig av erfarenhet inom smarta hem på bloggen. Markus har testa det mesta och lärt sig massor på vägen, kunskaper och erfarenheter han delat med dig här på bloggen.
Favoriter inom smarta hem just nu:
Xiaomi Mi Flora
Raspberry Pi 5
Homey
Home Assistant
Displayen LYWSD03MMC
Hoppas du uppskattade innehållet och fick nytta kunskapen vi delat med oss på Automatiserar.se.
Stort tack för att du tog dig tid att läsa vårt inlägg.
Med vänliga hälsningar Markus Jakobsson
Allt går att automatisera!
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
20 svar till ”Test Viking Remote Thermo Sensor”
[…] styr jag med detta Z-wave uttag och jag har även en sån här tempgivare i rummet. När tempgivaren kommit upp i 18 grader så slår värmen automatiskt av eftersom jag […]
[…] med hjälp av WIFI har i 99% av fallen strömmatning via elnätet och inte batteri, medan en temperatursensor i regel drivas av batteri i flera år utan problem, enhetens batteritid beror till stor del på hur […]
Fick ej något värde från yttergivaren i början men avhjälpte problemet med av ta ur batterierna på inneenheten och sätta i dem igen då fungerade det MVh Julian
Bra att du nämnde det 🙂
Tackar tackar Julian!
Har samma utegivare, men den har under två år vandrat runt och några gånger åkt i golvet. I somras bodde den ofta i växthuset, men såg inte att den hade några problem med höga temperaturer. Men displayen har blivit sämre och sämre.
Förra helgen åkte den i backen igen. Ett kort fall men alla kvarvarande segment i siffrorna försvann. Endast en liten svart klutt i botten blev kvar(är kvar även utan batterier).
Bytte batterier men fick inte displayen att funka. Och inget värde på inne-enheten heller. Vilket var sämre!
Har låtit den stå öppen för att torka ur och sedan demonterat den ett antal ggr.
Den hade lite ärgliknande klägg på kretskortet och med hjälp av topps och förstoringsglas fick den lite kärlek.
Resultat uteblev dock. Tills jag läste ditt inlägg och agerade därefter.
-Ett annat plus var att jag läste i en manual på internet att inne-enheten kan ta emot signal från tre ute-enheter.
Har någon erfarenhet på hur det funkat att ha flera ute-enheter?
Vet någon om man kan köpa med extra displayer till utegivare?
Mvh//Stefan
Hej.
Kul att läsa detta. Vi har sålt väldigt många lösa sensorer sen det blev känt att dom jobbade så bra mot tellstick.
Idag finns denna modell endast att köpa på http://www.lohelectronics.com
Dom har både den med temp. Och den med temp/fukt.
Teknikmagasinet har bytt till en annan sändare från oss, som ska fungera lika bra.M V H
Joakim på Termometerfabriken Viking ABTakk, Joakim! Nå er det jo lenge siden du postet her. Jeg fant givaren hos Loh. Kan man også få kjøpt den med hygrometer? Stor tack från Oslo.
Hej.
Bara en slump att jag läste detta idag. Loh har en ny variant från oss med Temp/fukt. samma art nr som förut 02812. Lika bra funktion mot dessa system.
M V H
Jocke
Hej.
Vet att det är en gammal tråd men jag är ny på Vera o scriptning.
Hur ser scriptet ut som skickar in data från Telldus Duo till Veran?
Med vänlig hälsning.
//LasseHej
ingen fara, tror faktiskt inte jag har lagt upp scriptet jag själv nyttjade mellan Telldus center och Vera ännu.
Jag ska försöka skriva ihop det som en funktion och lägga till det i powershell modulen vi har för hemautomation.
https://www.automatiserar.se/powershell-modul-for-hemautomation/// Ispep
Jag hade föredragit att känselkroppen suttit på kabel. längre livlängd på batterier, mindre corosion på elektroniken, bättre kontakt med inomhusenheter. MVH Lars
Hej
Nu var det ett tag sedan jag hade dessa, men jag tror jag var uppe i 9 st. Priset för dom vid det tillfället var 99:-, och dom fungerade helt ok som temperatursensor till mitt Telldus system.
Hade inte några problem med räckvidden. Mest troligt för att jag hade en extern antenn till min Telldus Duo. Det jag mins att jag störde mig mest på var att sensorns ID byttes när man bytte batterier (vilket kanske var lite väl ofta som du skriver) :/Självklart fanns det saker man tyckte kunde vara bättre, men för det priset tror jag inte man kan begära så mycket mer tyvärr.
Idag finns det många andra produkter som är bättre, men för bara några år sedan var det en mycket begränsat.// Ispep
Har du testat någon annan sensor som är bättre än den här menar du? Då blir jag nyfiken vilken det kan vara? Denna har överlägset bästa batteritiden av de jag testat. Har inte bytt batteri i mina sen jag köpte dom för typ 3 år sen. Och dessa är även de som har haft bäst kontakt av de jag testat.
Hade mitt ESP8266 projekt i åtanke när de gäller billiga temperatur sensorer 🙂
https://www.automatiserar.se/solcell-och-lifepo4-med-esp8266-12e/
Kan ha varit så att jag använde dåliga batterier på sensorn jag hade ute, som sagt det var ett tag sedan jag hade någon av dessa.
// Markus
[…] ligger på ~100kr medans en på z-wave eller Zigbee ligger på mycket mer. Jag använde tidigare Viking tempratursensorer vilket jag var mycket nöjd med. Är du intresserad att veta mer om trådlösa protokoll som […]
[…] (För tillfället dvs). Det skulle även vara möjligt att köra någon 433Mhz temperatursensor som viking eller liknande, vilket iofs saknar luftfuktighet men priset är ett helt annat. Detta skulle dock […]
Väcker upp en gammal tråd.
Dammade av 2 stycken viking-sensorer som jag skaffade i samband med att du skrev inlägget. Då fungerade de utan problem. SEdan så har de legat i lådan ungefär ett år. Under tiden så har jag uppgraderat min gamla RFXtrx till den nya E-varianten. Nu dyker inte dessa sensorer upp i gränssnittet längre. Har satt in och ut batterier ett par gånger. FineOffset / Viking är Enable i inställningar.Vad kan ha hänt?
Får du upp andra 433 Mhz enheter i gränssnittet?
// Ispep
Samtliga sensorer från Oregon (har 3 olika varianter) dyker upp och fungerar utan problem.
[…] på den här Viking temperatursensorn ovan och Aqara sensorn är enorm när det gäller formfaktor och funktionalitet. Men […]
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Taggar:
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar