Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
Strips den osynliga Z-Wave sensorn
Strips är den osynliga Z-Wave sensorn från Sensative
Automatiserar.Se har fått möjligheten att testa den kommande Z-Wave sensorn Strips från det Svenska företaget Sensative. Produkten är helt ny på marknaden, detta ger dig möjlighet att påverka vad som ska finnas i nästa version av sensorn redan nu, allt du behöver göra är att rösta längre ner på sidan.
Formfaktorn på strips är mycket imponerande, strips är under 3mm tjock med ett inbyggt batteri som ska räcka 10 år. Strips design och storlek (195 × 15 × 2,98 mm) gör det möjligt att montera mellan dörr och dörrkarm utan problem, resultatet blir en helt osynlig sensor som inte går att modifiera utan att öppna dörren eller fönstret!
Jag tog en bild av Strips och Visions givare på samma dörr både före och efter montering. Bilden i mitten har Strips monterad på ovansidan av dörren och karmen. Bilden till höger visar Strips på ovansidan av dörren (dvs osynlig).
Vad kan Strips göra?
Strips nuvarande version innehåller magnetsensor, fokus är att övervaka fönster med hjälp av den osynliga formfaktorn. Montera Strips på fönster som riskerar att glömmas öppna eller där risken är stor att inbrott görs. Detta skapar ännu ett lager av trygghet utan att synas eller kräva underhåll på 10 år.
Det finns planer på att inkludera några av följande funktioner i nästa version av Strips: temperatur, fuktighet och vibration. Det är dock inte bestämt vad eller när i tiden detta kommer att ske. Sensative vill gärna se vart intresset är störst och utifrån det skapa sensorn.
Rent spontant så ser jag att det finns användningsområden för alla tre typer av sensorer.
- Vibrationssensorn skulle göra det möjligt att övervaka och larma enskilda fristående objekt som exempelvis möbler, skärmar mm.
- Fuktsensorn kan mäta fuktigheten i krypgrunder och andra platser där fukt kan bli ett problem, och det upptäckas i tid innan skadan är skedd.
- Temperatursensorn skulle lätt gömmas bakom tavlor eller liknande inredning och därigenom ge korrekta avläsningar i rum utan att synas.
[poll id=”9″]
Strips består av följande komponenter
Erfarenheter
Jag har kört strips sensor med Vera Lite och UI7 i ca en veckas tid. Designen gav plus hemma eftersom sensorn inte längre syns på dörren. Rapporteringen fungerar stabilt, har inte fått sensorn att missa öppningar/stängningar av fönster och dörr ännu. Inga ”PollTxFail” har heller registrerats fast enheten flyttats runt.
Kommer att skriva mer om enheten och visa lite data inom kort.
[poll id=”8″]
Hantering av Strips
Strips har inte några fysiska knappar utan allt sköts med den medföljande magneten. Genom att visa magneten med olika kombinationer för Strips så skickas olika kommandon till Z-Wave kontrollers. För att inkludera Strips till en Z-Wave kontroller så tas den medföljande magneten av sensorn. En grön lysdiod indikerar om enheten lyckades koppla till kontrollern med två blink, misslyckas enheten blinkar lysdioden 6 ggr.
Montering
Monteringen sker enkelt med hjälp av den självhäftande tejpen på Strips sensorn, lika med magneten. Placeringen av magneten är viktigt, den monteras på den fyrkantiga kortsidan av sensorn i samma riktning.
Exempel på fungerande placering av magneten
Kommande
Strips kommer inom kort att certifieras mot Z-wave plus. Arbete pågår även för att få sensorn att fungera med de vanligaste kontrollerna (gateways) på marknaden:
- •WeBeHome Gateway
- •Fibaro Home Center 2
- •Zipato Zipabox
- •Vera (Vera 3; Vera Edge)
I september planeras produktionen börja, under november blir enheten tillgänglig för leverantörer och konsumenter.
Information och intervjuer från Sensative
Sensative AB skapades 2013, företaget är Svenskt och baserat i Lund.
Målet för Sensative är nu att göra Strips design till standard för den här typen av sensorer. Detta görs med hjälp av följande Indiegogo kampanj. Redan efter 25 dagar hade 93 personer samlat $47,777USD, vilket är 191% av målet!
https://youtu.be/gwWbpRmVsa4
Följande intervju förklarar syftet och målet med Strips (Engelska).
https://www.youtube.com/watch?v=ctX7mJ6JcN8
En demo på hur enheten fungerar (Sensatives egna)
Produktblad: Sensative_ProductSheet_BtC_web
Har du några frågor om Strips så är det bara att skicka den här eller på Facebook.
// Ispep
I mer än 10 år har Markus Jakobsson delat med sig av erfarenhet inom smarta hem på bloggen. Markus har testa det mesta och lärt sig massor på vägen, kunskaper och erfarenheter han delat med dig här på bloggen.
Favoriter inom smarta hem just nu:
Xiaomi Mi Flora
Raspberry Pi 5
Homey
Home Assistant
Displayen LYWSD03MMC
Hoppas du uppskattade innehållet och fick nytta kunskapen vi delat med oss på Automatiserar.se.
Stort tack för att du tog dig tid att läsa vårt inlägg.
Med vänliga hälsningar Markus Jakobsson
Allt går att automatisera!
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
6 svar till ”Strips den osynliga Z-Wave sensorn”
Jag funderar spontant över två saker:
1. Möjlighet att byta batteri? Även om batteriet sägs fungera i 10 år (vilket känns tveksamt) så känns det fel om man ska behöva slänga produkten när det inbyggda batteriet tar slut?
2. Pris! ~$50 är ungefär samma som andra Z-Wave sensorer, t.ex. från Fibaro. Vill man att det ska vara osynligt finns ju Aeons Recessed Door Sensor. Vad är USP:en med denna? Att det inte går att byta batteri och inte har andra funktioner (just nu) än magnetkontakt?
Hej Aron,
Tack för dina kommentarer,
1. Man kommer inte att kunna byta batteri på Strips. Men för att Strips ska vara så tunn att den kan monteras dolt (< 3 mm tunn), så krävs ett annorlunda tänk och design, ett vanligt "coin cell" battery var helt enkelt för tjockt för att få plats i Strips. Vi har så klart undersökt alla alternativ vad gäller batteri, (laddningsbara/utbytbara/engångs) men insåg snabbt att enda möjligheten att göra en sensor så tunn, samtidigt som den klarar fuktproblematiken i ett fönster, var att göra en sensor med specialdesignat batteri som inte gick att byta ut.
Med en traditionell magnetkontakt så krävs istället flera batteribyten, vanligast är vartannat eller vart tredje år. Under tio år innebär det flera batteribyten, vilket kan bli rätt dyrt om det är en installatör som utför arbetet.
Om du är intresserad av att veta mer, kommer vi inom kort lägga upp en film på vår youtube kanal, som visar Strips strömförbrukning och hur vi ser att Strips kan hålla i upp till 10 år.
2. Jag håller med dig om att 50 USD ligger i samma prisklass som andra Z-Wave sensorer, men Strips har inte bara unika egenskaper jämfört med andra Z-Wave produkter utan är helt enkelt banbrytande i jämförelse med andra. Låt mig förklara varför vi tror så starkt på Strips:
Vi ser att morgondagens hem kommer vara uppkopplade och bidra till en enklare, tryggare och roligare vardag. Men för att detta ska bli en verklighet, så räcker många av dagens lösningar helt enkelt inte till. Tänk dig själv när du har 10, 20, 50 synliga prylar i ditt hem, du vill koppla upp varje fönster och dörr till ditt smarta hem och smarta telefon – tänk dig tiden det kommer att ta för att montera dem (inte minst om du tänkt att borra in en sensor i varje fönster/dörr…) och sen om några år behöver du (eller din larm/smarta hem installatör) byta batterier på varje enhet. För oss i Sensative, är det helt enkelt inte tillräckligt bra och vi vill erbjuda något annorlunda som ger fler möjligheten att ta del av smarta hem teknik utan att behöva se alla prylar i hemmet.
Därför är Strips utformad för att vara osynlig, så att du ska kunna koppla upp alla fönster och dörrar i ditt hem utan att behöva göra någon åverkan på fönster och dörrar. Men att vara osynlig är inte tillräckligt för att vi ska vara nöjda, det ska vara enkelt att komma igång med Strips. Med adhesivt material tejpar du fast Strips, genom att bara flytta på magneten så sätter du den i "inkluderingsläge" (Se "auto inclusion Strips") och väl på plats så vaktar den fönstret/dörren i upp till 10 år innan du behöver byta ut den.
När vi utvecklat Strips har vi ställt oss tusen frågor och ifrågasatt varför fönster/dörr sensorer ser ut som de gör. Skulle gärna vad du tycker kring frågorna nedan, ser fram emot att höra vad du tycker.
– Skulle du vilja ha en synlig magnetkontakt på varje dörr och fönster i ditt hem?
– Är du Ok med att borra/slipa/skruva in en sensor i alla fönster/Dörrar? Om Ja, hur mycket tid kommer det och ta? Om Ja, är du säker på att garantier mm. är giltiga?
– Hur tror du smarta hem sensorer kommer fungera, se ut och kosta om 5-10 år?Tack för dina tankar, hör av dig om det dyker upp fler.
Med vänlig hälsning
Fredrik WestmanHej,
Kommer strips att fungera med Smartthings?
Mvh
PeterHej Peter
Fick nyss var från Fredrik Westaman på Sensative. Dom har testat med Smartthings tidigare och det ska fungera riktigt bra.
// Ispep
[…] Redan när Strips var under utveckling och Indiegogo fick vi möjligheten att testa den (läs hur det gick)! […]
[…] vill tacka Sensative som både gav oss möjligheten att testa Strips i utvecklingsfasen och som färdig produkt. Inte nog med det, dom gav oss även den Stripsen som Anders vann. Stort […]
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Taggar:
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar