Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Guide: Byta antenn på Vera Lite

Kategori:

, , ,

– Taggar:

Har nu bestämt mig för att testa en extern antenn till Vera Lite istället för Aeon Labs Range Extender. Orsaken är en utomhusbrytare som inte riktigt nås för tillfället, inte ens med range extendern.

Eftersom Luvan har gjort en mycket utförlig guide på antennbyte för Vera3, så kommer jag bara förklara övergripande för Vera Lite. Luvans guide innehåller alla artikelnummer med, guiden återfinns här.

ExternAntenn1

 

 

 

 

 

 

Komponenterna ovan använde jag till min Vera Lite. Samma komponenter som Vera3 nyttjar.

Om du gör detta på din egen Vera Lite tänk då på att ALL garanti mest troligt upphör!

 

Steg för steg guide:

Börja med att lossa två skruvarna under Veran:

ExternAntenn2-1

 

 

 

 

 

 

 

Skruvhålen är markerat med röda ringar ovan.

 

Runt det gröna locket sitter tre plastklipp, lossa dessa försiktigt genom att använda en spårmejsel.

ExternAntenn2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Gamla antennen tas bort genom att försiktigt lyfta och vicka kontakten rakt upp, motsatta gäller vid montering.
  2. Jag valde att borra hålet på min Vera Lite och montera SMA kontakten till antennen här. Kontakten behöver ett 6.5mm stor hål.

ExternAntenn3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Borrning och montering gick utan problem. Så här ser det ut när min enhet har den nya SMA kontakten inkopplad. Jag valde att låta min gamla antenn sitta kvar inne i enheten om jag någon gång skulle vilja byta tillbaka till original antennen.

ExternAntenn4

 

 

 

 

 

 

Min enhet efter modifiering.

ExternAntennKlar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu när jag väl är klar och kopplat in allt så ångrar jag en liten detalj……… Kontakten hade suttit mycket bättre bak eftersom jag valde att köra med en kabel och inte en direktmonterad antenn! För att montera på baksidan så plockas kretskortet bort när borrningen sker, i övrigt är det precis samma förfarande.

Om din Vera väl synligt så är det svårt att dölja just den antennen jag har valt att köra. Det finns andra mindre antenner i så fall (som passar bra att ha på framsidan….)

Någon liknande antenn bör fungera i så fall: Länk till Ebay

Jag är riktigt nöjd med räckvidden på den externa antennen, Vera Lite når nu utomhusbrytaren utan range extendern.

// Markus

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

8 svar till ”Guide: Byta antenn på Vera Lite”

  1. Hej Markus!
    Tack för en bra instruktion!
    Det gick bra att modda min vera och jag borrade hålet på samma sida som alla andra uttag satt och det vart väldigt bra!
    Mvh
    Peter

  2. Roligt att höra.

    Skicka gärna en bild på din Vera Lite så kan jag lägga upp den här för att visa hur det ser ut med montering på baksidan.

  3. […] Räckvidden har varit bra, inga problem med kommunikationen (gäller även med original antennen och inte bara externa antennen) […]

  4. Fin guide!

    Har ni uppgifter på om nya protokollet z-wave Plus jobbar på samma frekvens som ”vanliga” z-wave (868 MHz). Frågar så jag inte köper fel antenn!

  5. Tackar 🙂
    Z-Wave Plus ska även fungera på samma frekvens vad jag vet 🙂

  6. […] har tidigare skrivit om hur man byter till en bättre antenn på både Vera3 och VeraLite, men är det möjligt att byta antenn på […]

  7. […] ska göra om man är rädd om garantin. Min garanti är sedan länge borta pga gammal hårdvara och modifiering av antennen. Därför valde jag att lösa det själv den här gången och inte öppna någon ny […]

  8. […] snabbt sätt att växla mellan mina kontrollers. Jag började med att sätta ett namn på min gamla VeraLite som jag bytt antenn på för att utöka räckvidden tidigare. Namnbytet görs under Users & […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Taggar:

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.