Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Felsökning – Ovanligt fel med Conbee 2

Efter två kvällars felsökning så kan vi förhoppningsvis bespara dej den tiden, dvs om du har råkat på problemet med Conbee 2 stickan. Detta kanske var något du redan visste om, men vi hade inte någon aning om att detta när vi påbörjade felsökningen. Och ska vi vara helt ärliga så kan vi inte säga att vi löst grundproblemet.

Med Zigbee stickan Conbee 2 hoppas vi på att få igång en bra serie guider inom även Zigbee (dvs utöver Home Assistant)

En mycket kort sammanfattning:

Har du en conbee 2 USB sticka? Vägrar att presentera sig som en USB enhet för din hårdvara? Testa att koppla in den via en USB HUB eller USB förlängningskabel. Det är summeringen av detta inläggs lösning. Är du intresserad av att lära dig mer om hur vi felsökte detta och hur vi letar i Home Assistant för att komma fram till detta så rekommenderar vi att du kollar hur vi gick till väga.

Bakgrund till inlägget.

I samband med vår uppdatering av guiderna till Home Assistant så har vi börjat om med en helt ny installation av Home Assistant. Detta på en gammal Intel NUC. För att inte direkt behöva riva vårt nuvarande Zigbee nät med en Conbee 1 sticka så valde vi att köpa in en Conbee 2 USB sticka. Vilket nu innebär att vi har en dedikerad Conbee 2 sticka för bloggen! Tack för donationerna till kaffe, det är till sånt här det går till.

Den aktuella installationen av Home Assistant är idag både stabil (peppar peppar) och fungerar utan problem. Därav vill vi inte påbörja en flytt till Conbee 2 stickan i dagsläget. Däremot så vill vi börja testa Zigbee2mqtt eftersom den har stöd för många nya enhetstyper som deCONZ idag inte har stöd för.

Vår primära Home Assistant har 86 Zigbee enheter i dagsläget.

Nu till själva problemet med conbee 2 stickan…

Den här Zigbee stickan kommer vi nu testa med både Deconz, Zigbee Home Automation & zigbee2mqtt i framtiden.

Idag använder vi en Conbee 1 sticka med vår primära Home Assistant. Och målet nu är att steg för steg bygga upp den nya Home Assistant som en testmiljö. Samtidigt som vi gör detta så skriver vi guider och dokumenterar, nu blev det en guide på hur vi gjorde installationen på en Intel Nuc:s M2 disk med ett USB minne. Men när den delen var klar och vi skulle börja testa deCONZ (Extern länk) så blev det tyvärr djupdykning USB problematik. Mer exakt varför Conbee 2 inte dök upp! Detta gjorde att vi inte kunde komma vidare alls någon Zigbee dokumentation. Så i deCONZ installationen presenterades inte någon USB enhet alls.

Är du intresserad av att veta mer om hur du felsöker Zigbee nätverket så kan du hoppa hit

deCONZ och felsökning på varför USB stickan Conbee 2 inte dyker upp som tänkt.
I steget där vi väljer vilken USB enhet vi vill använda för vår Deconz tog det stopp och felsökningen startade.

Vi installerade om komponenter, återställde backuper…

Alla steg vi testade med återställningar, ominstallation hjälpte inte. Så vi började läsa igenom loggar och leta hur det lätt skulle gå att se när hårdvaran återfanns rätt. Även detta tog väldigt lång tid och löste inte vårt problem, så vi började fundera om vi fått en defekt Conbee 2 sticka! Därav letade vi fram en av de första smarta hem styrningarna vi hade, nämligen en en Telldus stick! Det är en hårdvara som vi säkerligen har mycket att tacka för allt att hemautomation tog fart när vi började runt för säkert tio år sedan.

Den här Telldus stickan är troligen en av de stora orsakerna till att vi började med smarta hem!

Åter till felsökningen….

Intel Nuc med Conbee 2 stickan direkt inkopplad
Initialt så körde vi Conbee 2 direkt i Intel NUC:en

Vi i kopplade in Telldus stickan på USB porten och gick in i gränssnittet och vad ser vi där snyggt och prydligt? Där är nu en USB enhet, och presenteras som en riktigt seriell enhet. Vi kopplar nu ut den USB stickan och kopplar in Conbee 2 stickan på samma port, och plötsligt dyker den upp som en korrekt serieport! Loggen nedan hittar du i din Home Assistant under ”https://homeassistant.local:8123/hassio/system

Efter att ha kopplat i och ur en Telldus Tellstick så hoppade porten igång och vi kunde nu leta fram vår deCONZ sticka

Nu kunde vi gå in i Home Assistant och lista hårdvaran, det hittar du i samma vy som ovan men under följande meny

Under ”hårdvara” kan du få fram informationen nedan, dvs den med ttyACM0, det är den port vi kommer få upp Conbee på framåt.
Nu kunde vi äntligen fortsätta att konfigurera deCONZ.

I och med det så kunde vi bara trycka på start i deCONZ mjukvaran, allt hoppade igång utan någon ny konfiguration eftersom serieporten blev samma.

När USB stickan presenteras rätt i deCONZ så är det väldigt enkelt att hitta rätt usb sticka.
I vårt fall är: /dev/serial/by-id/usb-dresden_elektronik_ingenieurtechnik_GmbH_ConBee_II_DE2455690-if00 rätt USB port

Vi tänkte att uppdatera firmware kanske skulle lösa detta problem i med Conbee 2 stickan. Allt var som det skulle och loggarna såg fin ut. så vi valde att göra kväll och stängde ner allt.

Vi valde att uppdatera firmware i Conbee 2 stickan när vi ändå hade kommunikationen rätt. Det blev firmware version 2660700.
Vi passade på att uppdatera firmware i Conbee II stickan till den senaste 2660700.

Dagen efter startade vi upp med samma fel!

Vi fick lite senare dagen efter möjlighet att sitta en stund igen på kvällen, dessutom hade vi köpt hem en helt ny Xiaomi Aqara temperatursensor till. Tror vi är uppe i fler än 15st, och fortfarande lika nöjd med dom. Vi packade upp den nya Aqara sensorn och förberedde den för att inkluderas i deCONZ och fortsätta vår guide. Nu startade vi vår Intel NUC och efter någon minut så kunde vi logga i Home Assiatant igen som tänkt. Däremot så startade inte Deconz!!

Man kan aldrig ha för många Xiaomi Aqara enheter 😉

Vi kollade deCONZ loggen och såg att den hittade inte Zigbee stickan (Conbee 2) längre. Vi kollade i enhetshanteraren och mycket riktigt så saknades den igen…..

Nu blev vi lätt irriterad eftersom vi hade tänkt färdigställa ett nytt Zigbee nät i den här NUC:en! Men vi fick fortsätta felsökningen.

Vi tänkte att se måste ha något med USB att göra, så vi gjorde motsvarande test igen med Telldus stick. Och Tellsticken dök upp precis som tänkt. Därav testade vi att byta USB stickan igen till conbee på samma port. Men den här gången dök den inte längre upp! LITE mer frustrerad så började vi fundera över liknande scenario som har hänt på Rasberry pi, där finns det nämligen ett problem när de gällde USB 3.0 och Z-Wave stickan från Aeontech. Den verkar behövda en USB 2.0 hubb eller liknande för att fungera.

Nu hade vi inte någon hubb liggandes så vi testade istället en USB förlängningskabel. Detta resulterade i att är att Conbee 2 stickan dyker upp som tänkt, även efter omstart (testat 4-5 ggr). Vilket gjorde att vi strax efter 22.30 på kvällen ÄNTLIGEN kunde inkludera vår nya Xiaomi Aqara sensor!

Äntligen kunde vi få in data och fortsätta med vår deCONZ guide. Tyvärr blev det så sent på kvällen så vi han inte göra mer än så.

Nu hoppas vi att vår förklaring av felet kan lösa ditt problem med, för även om vi tycker att mycket är självklart så kan det ibland vara små detaljer det tar stopp på. Och i det här fallet hade vi mycket svårt att reda ut vart själva grundfelet var. Så vi har inte löst felet, men vi har troligen kommit runt det och kan därigenom fortsätta att automatisera med Conbee 2.

Vi får se men vi funderar på att spara felsökningen vi gjorde i filmen i samband med att vi gör klart guiden för deCONZ. Finns det några speciella områden du skulle vilja veta mer om när det gäller just deCONZ?

Har du råkat ut för någon konstighet med Conbee 2 stickan? Du till och med kanske vet vad det är som orsakar felet? Lämna gärna en kommentar så fler får veta i så fall. – Fick svar nedan nästan direkt 🙂

EDIT: nästan direkt efter publicering fick vi det här tips från vårt inlägg på Facebook (extern länk till vår Facebook publicering om detta).

Källa: ConBee II Installation (phoscon.de) ( extern länk )

Det vi fick som kommentar bilden ovan, och den hittas på hemsidan från dom som tillverkar Conbee 2. Nu känns det mindre bra att ha spenderat två kvällar med att felsöka istället för att börja leta efter instruktioner från tillverkaren. Så något vi kommer ta med oss efter det här är att faktiskt kolla hos leverantören. Men det vi kan tycka är bra i och med den här informationen är att vi faktiskt löste det på korrekt sätt och inte behöver vara oroliga i framtiden att vi har en felande enhet.

Felsöker ett Zigbee nätverk med Deconz

Vi hör ofta att det är problem med Xiaomi Aqara:s temperatursensor och att enheter inte fungerar som tänkt via Zigbee. Här har vi gjort demo på hur dåligt just den enheten bygger om sin mesh.

Installationen av Home Assistant är gjord på en Intel NUC. På home assistant har vi sedan installerat Deconz som filmen presenterar. Där visar vi hur två andra enheter bygger om sin mesh, medans Aqara sensorn förblir kvar på den trasiga länken tills vi inkluderar om den igen.

I demo:t används

  • 1st – Conbee 2 sticka
  • 1st – Tråfri lampa
  • 1st – Xiaomi Aqara sensor
  • 1st – Tuya Zigbee temperatursensor
  • 1st – E-ink Zigbee sensor

Hoppas att det här inlägget var givande eller har gett dig tips på vart du ska börja felsöka om du har problem med din Conbee sticka eller Zigbee nätverket.

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

5 svar till ”Felsökning – Ovanligt fel med Conbee 2”

  1. Profilbild för charles
    charles

    Hej och Tack Markus,
    Jag har många Aqara sensor (motion, temperatur och magnet) och har haft en del problem med Deconz (Conbee II, HA installerat på en RPI4) då några av mina enheter/sensor kopplas bort efter några timmar. Jag har försökt nästan allt men utan att lyckas. Det som jag undrar är hur du lyckats för att få flera node till samma end device (mina sensor som är batteri drivna)? En tips vore så bra (-:

    1. Har du någon enhet som går på permanent ström? typ en lampa eller något uttag. För det är bara dom som klarar att mesha vidare till batteridrivna enheter.

      1. Profilbild för charles
        charles

        Hej Marcus,

        Jag har ca 45 nodes och många repeater såsom Ikea plug. Det som jag undrade var hur du gjorde för att för flera länkar (gröna streck) till en batteri driven zigbee enhet (såsom aqara temperatur)?
        Tack för din hjälp (-:

        1. Aquarasensorerna följer inte riktigt zigbeestandarden och flyttar sig bara i meshen under de första 10-60 minuterna så för att de skall ansluta genom en router rekommenderas det att para sensorn på den plats den skall sitta, detta gäller allmännt med zigbee att undvika para vid kordinatorn och sen flytta.

          En annan grej med conbeeII-stickan är att den iaf när den körs via KVM(hassos i VM) gillar inte USB resets som gör att man måste starta om hela VMen för att den skall hoppa tillbaka, detta gör det lite bökigt att uppdatera firmware i denna (måste göras på en annan dator). Hade samma problem med Aeotec Zwave sticka, märkte detta efter att nya zwave2mqtt började köra en USB reset efter updart som default.

          1. Tackar för ett mycket informativt svar Johan. Många som har haft problem och klagar på Aqara enheterna brukar i regel ha flyttat enheten efter den partas, alternativt att en meshade enhet stängts på strömbrytaren.

            Den där biten med att uppdatera Firmwaren i stickan hade jag inte någon aning om heller, så tack för det tipset! Har själv flyttat den till en annan enhet när jag skulle uppdatera firmware tidigare.

            Stort tack för att du tog dig tid att skriva och dela den här informationen, guld värd när man sitter och felsöker.
            // Markus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.