Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
Det här tävlingsbidraget kommer från Pär som är med och tävlingar om en Somfy One.
Målet med detta projekt är att förbättra inomhusklimat och minska energikostnader för uppvärmning i källare i en villa. En bieffekt är att jag nu har bättre kontroll över temperatur och luftfuktighet.
Komponenter i lösningen:
- Vera Plus
- Solluftfångare med separat kallrasskydd
- Termostat till solluftfångare
- DIL-relä från Kjell&co
- Badrumsfläkt (utsug)
- Nexa inbyggnadsbrytare (kopplad till Badrumsfläkt)
- Fibaro dörrsensor med extern temperatursensor
- Qubino inbyggnadsdimmer med extern temperatursensor
- Heiman temperatursensor/luftfuktighetsensor
- Fibaro brandvarnare med temperatursensor
- Popp brandvarnare med temperatursensor
Kort om solluftfångare
Det finns olika typer av solluftfångare. Den som används i detta projekt tar in luft i nederkant av panelen, luften värms upp och tryckes upp genom panelen och sedan ner på baksidan där det i underkant sitter en insugsfläkt till huset. En hyffsad dag med sol blåser det in 45grader varm luft in i källaren.
En risk med att ta in varm luft utifrån till en källare är att den varma luften kyls ner och släpper ur sig fukt, varm luft kan hålla mer fukt än svalare luft. För att hålla koll på luftfuktigheten används ett antal temperatursensorer/luftfuktighetsensorer samt avfuktare.
Så fungerar lösningen
Solluftfångarens insugsfläkt styrs av en digital termostat (enkel funktion: är det varmare än inomhustemperaturen så startar fläkten inne solluftfångaren och varm luft blåses in i källaren). När det inte är varmt i solluftfångaren ”stängs” ventilationskanalen med hjälp av ett kallrasskydd för att inte dra in kall luft i källaren.
Solluftfångarens fläkt och den digitala termostaten drivs av en integrerad 12v solpanel i solluftfångaren (finns även möjlighet att switcha till fast 12v via 12v strömadapter).
När insugsfläkten startar så sluter ett DIL-relä en krets, på andra sidan reläet är en Fibaro dörrsensor inkopplad (ingång för separat brytare används i dörrsensorn). När den känner av att reläets krets är sluten ändras status på dörrsensorn och en PLEG-scen i Veran triggas och startar utsugsfläkten i tvättstugan som ligger i andra änden av källaren – den varma luften dras således igenom hela källaren och ut ur huset i tvättstugan.
För att hålla koll på temperaturen som solluftfångaren genererar när fläkten är igång används en extern temperatursensor till dörrsensorn.
För att inte riskera att det blir för fuktigt i källaren används en luftavfuktare som startar om det blir för hög luftfuktighet.
För övervakning av temperatur och luftfuktighet används en plugin DataMine 2 i Vera. Här kan man analysera hur temperatur och luftfuktighet påverkas i hela källaren när solluftfångarens fläkt är igång. Tabellen nedan visar ett exempel hur olika delar av huset påverkas under ett dygn av solluftfångaren (Hobbyrum -Temp). En liknande lösning, men med återcirkulerande luft finns på garagetaket och drar ner varm luft genom ett sprirorör ner till ett förråd under garaget.
Tanken är att temperaturen ska gå upp i övriga delar av källaren när ”Hobbyrum – Temp” går upp i temperatur (röda linjen). Liknande diagram används för att följa luftfuktigheten.
I mer än 10 år har Markus Jakobsson delat med sig av erfarenhet inom smarta hem på bloggen. Markus har testa det mesta och lärt sig massor på vägen, kunskaper och erfarenheter han delat med dig här på bloggen.
Favoriter inom smarta hem just nu:
Xiaomi Mi Flora
Raspberry Pi 5
Homey
Home Assistant
Displayen LYWSD03MMC
Hoppas du uppskattade innehållet och fick nytta kunskapen vi delat med oss på Automatiserar.se.
Stort tack för att du tog dig tid att läsa vårt inlägg.
Med vänliga hälsningar Markus Jakobsson
Allt går att automatisera!
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
4 svar till ”Tävlingsbidrag: Solluftfångare i källare (uppvärmning/ventilation)”
Pär, vilken solluftfångare använder du? 🙂
Har funderat på att själva göra något liknande.Den på bilden är en ”Oscar”.
Jag har även byggt en egen med impregnerade reglar, svart plåt och härdat glas från ett stort glasbord. Den ”ligger” på garagetaket och drar ner värmen via garaget till källaren och återcirkulerar luft via garaget
Bra jobbat!
När jag läste artikeln kom jag att tänka på denna http://www.penthon.com/krypgrundsprodukter/penthon-solvarme/ som också startar/stoppar fläktar baserat på några sensorer. Dock är det roligare att se en gör-det-själv lösning! 🙂
[…] Solluftfångare i källare för uppvärmning / ventilation […]
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar