Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Tips: Använd Raspberry pi som övervakningskamera

Kategori:

, , , , ,

– Taggar:

För en tid sedan köpte jag två kameror som är speciellt byggda för Raspberry PI. En kamera med ir filter och en utan ir filter. Min tanke var att se om det är möjligt att bygga en egen övervakningskamera med bättre kvalité (8Mpixel) och integrera den med Vera (och ja de fungerade!)

Raspberry PI som övervakningskamera
Raspberry PI som övervakningskamera, paketering  är ännu inte klar  🙂

Mitt mål var att bygga en kamera med språket Python, dels för att lära mig mer om språket, men även för att det fanns bra funktioner till Raspberrys kameror. Efter lite testande och byggande av egen kod hittade jag ett helt färdig Open Source projekt ”RPi Cam Web Interface”. Med några få rader kommandon installerades allt som behövdes och kameran exponerades via http. Insåg då att det inte fanns någon anledning att fortsätta med min egna kod…

webbservern
RPi Cam Web Interface, stöd för att spara filmer bilder och köra Mjpeg. Alla egenskaper på kameran går att styra direkt från webbsidan.

Hela guiden på hur jag byggde kameran och kopplade den till Vera återfinns här: Raspberry PI som övervakningskamera

I väntan på IR led:ar till kameran som är utan IR filter har jag börjat testa den nya Orange Pi Zero. Just nu håller jag på att testa den och skapa en guide på hur man snabbt kommer igång med kortet. Orange Pi Zero har 4 kärnor på 1.2GHz, wifi, ethernet, 256Mb ram och är inte större än 48mm X 46mm. Mätte förbrukningen och såg att den drar 0.7W med wifi igång!

Orange Pi Zero
Orange Pi Zero projektet

Kom gärna med tips och idéer och säg till om nått inte stämmer.

// Ispep

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

3 svar till ”Tips: Använd Raspberry pi som övervakningskamera”

  1. Roligt! Har själv testat att använda en raspberry pi 2 och piNOir kameran för att skapa en övervakningskamera. Jag är inte någon jättevan kodare så hoppade python. Insåg att jag får bättre bilder i mörker genom att ta stillbilder(raspistill) och sedan lägga detta i en stream snarare än att streama(mjpg) på en gång. Köpt ir-lampa men vill att min övervakning ska vara helt osynlig för blotta ögat, ir-lampan lyser rätt rött ändå. Vad har ni för våglängd på era IR-leds? Syns de i mörker?

    1. Helt rätt att det inte blir allt för tydliga bilder när det är helt mörkt med Mjpeg, Måste nog att göra nått liknande till nästa version. Funderar även på att lägga till en PIR sensor då.
      Har nyss fått mina ir dioder tror dom ligger på våglängd ~850, verkar som att min hikvision ligger på någon snarlik frekvens med. Tyvärr kan man se att dom är igång eftersom dioden lyser lite rött när den är aktiv.

      // Ispep

  2. […] är att hjälpa fler att komma igång med bland annat Grafana, InfluxDB, MQTT, Node Red, DHT22 och IR kameran på […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Taggar:

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.