Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Tips: Vad bör du tänka på inför val av teknik?

Idag finns det otroligt mycket som går att automatisera hemma, allt från belysning, temperaturstyrning , motorvärmare till larm. I regel finns hemautomationskontrollers som erbjuder smarta sätt att centralisera  styrning av dessa olika enheter.  Problemet är bara att ingen av dessa kan allt!

 

Alla val gör att det är mycket att ta ställning till innan man sätter igång med att automatisera hemma. Man vill undvika att välja fel system eftersom detta kan bli ett kostsamt misstag.

Vad ska man välja? Svaret är tyvärr ”det beror på”…

Syfte

Målet med detta inlägg är att ge tips på flera olika nivåer och inte bara tekniskt och mot en viss hårdvara. Dvs bra saker att tänka på innan du bestämmer dig för ett visst system, och eventuella fällor man ska passa sig för.

Det man bör tänka på utöver inkompatibilitet mellan olika enheter och tekniker är eventuella månadskostnader eller dålig batteritid.

Vissa system sköter sig själv medan andra kräver i stort sett en mindre examen i regelhantering och scriptning. Fördelen med olika nivåer är att det med stor sannolikhet finns ett system som passar ditt önskemål.

Utöver dom fysiska och tekniska aspekten på enheter och kontrollers bör man även ha en viss hum om protokollen som används. Protokoll är ett minst sagt ett lika stort ämne som kontrollers! Vi har tidigare gjort en djupdykning i olika protokoll, där finns en hel del information om dom populäraste protokollen som Z-wave, Zigbee, WIFI, bluetooth, Nexa(433MHz), EnOcean, AllSeen, WeMo, MySensor(2,4Ghz).  Och dessa är bara några av alla de trådlösa protokoll som finns idag!

 

AllWireless2

Olika protokoll har olika egenskaper, vilket gör vissa protokoll lämplig för batteri medan andra helt måste räknas bort.

 

Vad vill du automatisera idag?

Följande frågor kan vara bra att fundera på innan val av kontroller/teknik görs

  • Börja med att fundera över vilka behov systemet ska uppfylla idag.
  • Hur mycket tid har du lust att lägga på hantering och konfiguration, du kanske gillar att göra avancerade regler och avancerade scenarion eller bara vill att det ska fungera.
  • Hur mycket pengar är du beredd att lägga initialt på detta?
  • Ta gärna med en fundering över hur viktigt det är med återrapportering från enheter, det kanske räcker att du får in information utan att bekräfta varifrån den kommer. Eller så kanske du bor centralt till där risken finns att många grannar har system för hemautomation som riskerar störa ditt system om det är helt ”öppet”.
  • Kommer du i framtiden att vilja bygga egna enheter med exempelvis Arduino eller EPS8266 och integrera liknande saker i ditt system?
  • Är det långa avstånd dit sensorer och liknande utrusning kommer att placeras?
  • Är den tillräckligt enkelt för att andra medlemmarna i familjen ska kunna använda den?

 

Z-waveInfo

Exempel på saker som  Z-wave med rätt kontroller kan hantera.

 

Vad vill du göra inom dom närmsta åren?

När du funderat igenom allt du vill att systemet ska klara idag, börja då fundera på vad du i framtiden skulle vilja automatisera. Det är nämligen så att alla system inte klarar att byggas ut hur mycket som helst. Eller inte klarar en viss typ av enhet som du i framtiden vill nyttja. Ta som exempel övervakningskameror, det finns många system som inte har stöd för kameror ”native” men dom kanske kan få stöd genom script eller 3:e parts programvaror.

Hur vill du att din hemautomation ska se ut om 1-2 år fram i tiden?  Klarar hemautomationskontrollern av din vision?

 

Att kontrollera innan köp!

  • Vill du kunna styra ditt system när du inte är hemma eller vill du helt begränsa access från internet? Just detta skiljer mellan många av systemen.
  • Finns det appar till din telefon / dator för att underlätta hantering av systemet?
  • Finns det mycket information om systemet på internet? Detta brukar vara en bra indikator på om systemet är populärt och hur pass bra det fungerar. Det kan vara värt att kolla lite på forum om systemet som du har i åtanke fungerar bra med alla typer av enheter du har som mål att skaffa.
  • Vill du själv hantera systemet eller vill du ha ”support” från någon?

PRIS

Idag skiljer sig priserna för kontrollers och enheter en hel del. Vissa kontrollers kräver fasta månadskostnader medans andra är helt gratis. Utöver att kosta olika och stödja olika tekniker så skiljer sig även stödet för olika enheter. Ta D-Link som exempel, dom nyttjar Z-Wave MEN fungerar bara med sina egna enheter. Medans Telldus ZNET Lite stödjer Z-Wave och 433MHz, vilket gör att man kan komma undan med billigare enheter blandat med Z-Wave. Tycker du det är roligt att göra avancerade regler så kräver Telldus Live en ”PRO” tjänst kostar pengar medans ”lite” reglerna är gratis.

organization-clipart-money-clip-art[1]

 

Realistiska exempel

Nedan gjorde vi lite exempel på frågeställning man brukar behöva ta ställning till och vad det får för konsekvenser.

 

Målet: Tänd en lampa

Z-wave

Väljer du en Z-Wave brytare för 300 – 500kr får du just den funktionaliteten, utöver att tända lampan kan du mest troligt se hur mycket energi lampan drar och OM den tändes. Men priset / enhet kan gör det ohållbart att koppla detta till många lampor.

433Mhz

Väljer du att nyttja Nexa (433MHz) enheter är priset ca 200kr för 3st enheter.  Valet att köra den billigare brytaren gör dock att du tappar återrapportering ”OM” lampan tändes. dvs det enda sättet att veta om lampan tändes är att fysiskt kolla på den. Genom att skicka tänd kommandot flera ggr så är risken liten att det missas.

 

 

Målet: Starta utrustning vid tv:n (stereo, Sub, tv och liknande)

Z-wave

Väljer du en Z-Wave brytare för 300 – 500kr får du just den funktionaliteten, dvs starta och stoppa enheten. Du kan även få koll på hur mycket energi utrustningen gör av med. Men den viktigaste faktorn nu är att Du och ingen annan kan starta och stoppa Z-Wave enheten tack vare protokollet och tekniken bakom.

 

433Mhz

Väljer du en enhet utan dubbelriktad kommunikation (433MHz) för en billig peng kan du enkelt slå på och av brytaren.  Risken är även att grannen nu kan slå av och på din brytare. Sitter det dyr utrustning som kan skadas eller störa mitt i en film är det inte lika roligt OM det händer.

Det vi vill få fram med dom två exemplen ovan är ”rätt teknik på rätt plats”, spelar det någon roll om lampan inte tänds eller om grannen tänder den nån gång ibland? njaaaa inte direkt.. Men det spelar nog en otroligt stor roll om DYR utrustning riskeras att startas och stoppas av andra.

 

Val utifrån behovet:

  • Att tända och släcka belysningen i dina fönster vid solnedgång och uppgång. Så kanske ett Nexa / telldus baserat system passar dig.
  • Att tända och släcka belysningen i dina fönster vid solnedgång och soluppgång samt styra din motorvärmare beroende på hur kallt det är ute. Så kan ett kombinerat Nexa och Z-wave system vara rätt för dig. Om dina ambitioner stannar där kan Telldus Z-net vara något för dig.
  • Samma som ovan fast du har högre ambitioner om att bygga ut ditt system i framtiden. Då kanske en Vera med rfxTRX modul passar bättre.
  • Att ha ett snyggt gränssnitt och hålla dig till Z-wave enheter enbart. Så kanske Fibaro kontrollern passar dig.
  • Styra allt som du vill genom att bygga egna sensorer, göra egna integreringar med skript eller kanske t.o.m. skriva egna plugins som körs på din kontroller. Kanske även bygga ett eget övervakningssystem med din hemautomationskontroller som center. Så kanske Vera är ett alternativ för dig.

Valen är många, men vårat tips till dig är att undersöka detta innan du köper din kontroller:

Är enheten stabil? Klarar den att köras längre perioder utan hängningar.

Här kan det vara svårt att bilda sig en uppfattning om man hoppar in på ett forum och kollar, eftersom man oftast inte skriver hur bra allt fungerar utan mer när man behöver hjälp.

 

Vad tycker vi?

Efter att ha hållit på i bra många år nu så är stabilitet och kompatibilitet det viktigaste. Utan bra stabilitet litar man inte på systemet och VAF faktorn  riskerar att helt bli körd! Kompatibilitet är en faktor som är mycket viktig för att kunna automatisera allt från tvättmaskin till belysning och liknande.  Framförallt ska det fylla en nytta samtidigt som det är roligt! Under tiden vi kört den här bloggen har vi upptäckt och lärt oss massor som vi försöker dela med oss av!

Vi har hållt på ett tag, men vi tror att du har säkert bra idéer eller tips som andra skulle ha nytta av! i så fall skriv gärna en kommentar eller maila oss så lägger vi till det i guiden eller försöker svara så gott vi kan och hinner 🙂

Eftersom vi håller på mycket med Telldus och Vera har vi valt att skriva mycket exempel mot just dom. Men du kanske har bra koll på alternativa kontrollers och har lust att dela med dig om din uppfattning?

Gilla och dela gärna så vi ser att det uppskattas det vi skriver.

// Ispep & Luvan

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

7 svar till ”Tips: Vad bör du tänka på inför val av teknik?”

  1. Ett klokt inlägg som det säkert går att utveckla.

    Jag valde Z-wave i kombination med en Vera Edge (som var den senaste Veran då) av följande skäl:

    * Att kunna lita på systemet. Z-wave bekräftar att det du vill ha utfört verkligen blev gjort. Att tända en lampa klarar alla system, men när du t.ex. börjar bygga ett eget hemmalarm så måste det vara minst lika stabilt som det du köper ifrån de större leverantörerna.

    * Att själv kunna välja larmcentral (Securitas, Falc osv). Här kan man jämföra kostnader och utbud helt fritt.

    * Det stora urvalet av Z-wave enheter du kan använda och att alla enheter verkligen rapporterar tillbaka allt som händer direkt när det händer.

    * Att kunna bygga scener där en enhet kan trigga andra enheter, t.ex. att fuktmätaren i tvättstugan omedelbart bryter strömmen till tvättmaskinen om det kommit vatten på golvet (dvs om det är risk för översvämning pga trasiga slangar).

    * Att kunna övervaka men även sköta allt på distans. Detta går dels med Veras egna webbgränssnitt, men även med appar som t.ex. ImperiHome.

    * Att få exakt det UI, dvs användargränssnitt, som du själv vill ha. Bara fantasin sätter gränser här.

    * WAF: Detta kan till en början te sig lite skämtsamt och kanske även nedvärderande mot den man lever med, men faktum är att automatisering med ett mindre genomtänkt eller mindre lättanvänt användargränssnitt kommer skapa onödiga spänningar i familjen. (Det blir mer kul än praktiskt). Kombinationen Z-wave, Vera samt de plugins som finns till Vera och möjligheten att själv kunna skriva egna script gör att du kan bygga exakt det system som övriga i hushållet känner sig bekväma med.

    1. Helt rätt att det går att utveckla, och det finns betydligt fler system för hemautomation än de vi nämnt ovanför.
      WAF faktorn är inte att underskatta. En bra fungerande hemautomation, märks inte. Allt bara funkar i bakgrunden. Men för att komma dit så är det svårt att inte göra ett par fel på vägen. Men så länge man lär sig och utvecklas så kommer den hela tiden bli bättre och bättre tills en dag kommer man på sig själv: ”Hmm var länge sen jag kollade hur det var med min hemautomationskontroller” för allt snurrar bara på i bakgrunden.

  2. Hej

    Måste först säga vilken toppensite. Jätteintressant!
    Jag är helt ny på hemautomation, men har visioner om att ha hela hemmet uppkopplat för eller senare 🙂

    Målet är att använda en Rasp berry pi som nav till och börja med. Jag vill kunna styra uttag baserat på input från temp- och rörelse-sensorer och ha möjlighet att bygga egna diverse esp8266sensorer.
    Jag vill kunna se statistik och trendgrafer och möjlighet att kunna få mail vid vissa situationer osv. Är rätt van vid scripting och diy-elektronik, men vill ändå inte ta för stora tuggor och på så sätt tröttna på projektet.
    Tänkte köra antingen Home Assistant eller Domoticz. Vad är era åsikter kring Domoticz? Hade varit jättekul att ha möjlighet att bygga ut med kameror.

    Vilket protokoll passar mig bäst tror ni? Gillar idén med Nexa att det är billigare att bygga ut med fler brytare och sensorer.

    Är RFXtrx433E värd pengarna? Finns det alternativ? (student)
    Har ni förslag på någon form av multi-sensor? Typ pir, lufttemp och ljusmätare i ett.

    Det som jag behöver hjälp med är vilka initiala inköp som jag behöver göra.
    Tack på förhand.

    Jätteintressant site som sagt

    1. Hej
      Tackar, vi uppskattar att höra sånt 🙂

      Kort svar idag tyvärr, lite ont om tid 🙁
      Det finns under projekt en guide för RPI med grafana (snygga grafer), node red, mosquitto, influxDB och Home Assistant. Jag har själv tyvärr inte hunnit med att testa Domoticz. Men däremot kommit en bra bit på Home Assistant (HA), guide på projektsidan även där. Med HA har jag idag inte stött på något som jag tycker har varit ett stort problem. Allt fungerar bra t.o.m på en Orange Pi Zero. Med lite pyssel fick man igång Let´s encrypt för att öppna för HTTPS från internet.
      När jag började testa HA så började jag igen med Telldus tellstick av den anledningen att 433Mhz givare är billiga, och en lampa som inte tänds 100% av gångerna kan jag leva med 🙂

      Finns även ett projekt på ESP8266 12E som temperatursensor på projektsidan 🙂

      Läs lite i guiderna och ställ fler frågor så ska jag försöka ge ett mer utförligt svar nästa gång.
      // Ispep

  3. hej,

    kul med en hemsida på svenska. Har hållt på med HA sedan man hade de där timers där man petade på flärpar för av/på.

    Ställde mig i kö för min första Pi för fem år sedan, när den kom och sedan dess har det växt och växt så nu har jag tellstick och z-wave och lite annat. Och äntligen har jag nu fått tid över (och mjukvara jag behöver) för att köra igång Pine64 som HA-platform med openHab.

    Med andra ord är jag HA-nörd, och W:et i WAF. För det här stör mig faktiskt. Har hållt på med datorer sedan 64ans tid och undrar fortfarande varför det inte är fler tjejer som gör det. Jag känner många som är intresserade och vill, men som inte riktigt kommer igång (vilket jag försöker ändra på) och jag tror att alla dessa eviga kommentarer i stil med WAF och ”va, kan tjejer programmera” som man fortfarande kan mötas av 2017 inte på något sätt gör det lättare.

    Och det finns gott om män som vill ha något som är snyggt och bara funkar och som knappt fixar mitt (tycker jag) enkla system…

    Det jag hoppas med det här inlägget är att ni funderar över hur ni använder begreppet WAF. Jag tror verkligen inte att ni använder det för att medvetet alienera kvinnor utan av slentrian och det låter ju lite skoj.

    Om man väljer att använda SAP istället (spouse acceptance factor) eller något helt annat spelar nog ingen roll. Varför inte bara användbarhet och tillförlitlighet, vilket jag tror de flesta vill ha, inte ens jag är särskilt road av att vakna och ha 13 grader i sovrummet för att MQTTn lagt av, gissa vad andra tycker 🙂
    det viktiga, tycker jag, är att få alla intresserade att känna sig välkomna, oavsett kön.

    1. Hej
      Roligt att höra att sidan är intressant, vi har hållit på att skriva ett par år så det finns en hel del innehåll om hemautomation.
      Tyvärr händer det så mycket inom hemautomationens alla olika områden, vi hinner inte riktigt med oss på allt nytt !

      RPI var nog det som öppnade för DIY inom hemautomation för många, men Arduino och Esp8266 var nog det som gav den stora massan möjlighet.

      Vad gäller uttrycket ”WAF” var andemeningen att förklara vikten av enkelhet, stabilitet och tillförlitlighet. Problemet precis som du säger är att det kan tolkas felaktigt och negativt, vilket inte alls är meningen i inlägget. Men som du skriver, genom att ta upp det så kan man påverka, ska ha det i åtanke framöver när jag skriver.

      Vi tar gärna emot tips, inlägg och idéer på saker att skriva och publicera på sidan.

      // Ispep

  4. Tack, vilken bra artikel! Jag vill mest kunna styra lamporna till att börja med men jag vet att intresset kommer växa så småningom. Den här artikeln var en bra intro inför första köpet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.