Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Z-Wave kontroller som larm?

Är det möjligt att med en Z-Wave kontroller få tillförlitlig larmfunktionalitet utan fasta kostnader?

Larm

Automatiserar.se närmar sig snart ett år! Därför passar vi på att göra en summering av året med alla tips och trix för att använda Z-Wave som larm och hemautomations nav.

 

Bakgrund

Idag finns det en uppsjö larm och larmleverantörer, det enda som brukar vara gemensamt är begränsade utbud, inkompatibilitet mellan tillverkare, fasta månadskostnader. Vi kollar om det är möjligt att göra samma med Z-Wave och egen kontroller.

Vi har tidigare skrivit om möjligheten att skapa larm funktionalitet med Z-wave. I den här posten spekulerar vi lite djupare och länkar till tips om vad som går att göra med hemautomations controller och lite fantasi. Vi nämner ofta fantasi som en viktig ingrediens när det kommer till hemautomation, varför då? Jo om du har en flexibel Z-wave gateway som t.ex. en Vera så går nästan allt att lösa. Så med fantasi och påhittighet så kommer du långt!

Eftersom vi båda kör med just Vera är den här posten lite riktad mot just Vera, principen är dock densamma oavsett kontroller.

 

Varför eget larm?

Vi tycker att systemen som idag finns att köpa via olika leverantörer erbjuder dåliga möjligheter till externa anpassningar, de förblir i regel just ett larm. Priset drar FORT iväg när man vill göra mer än bara kontrollera rörelser och dörrar. Vi kör själv Vera för att göra huset smartare och säkrare, allt som behövs för att få känslan av ett riktigt larm är lite smarta regler och bra sätt att larma på/av. Vi använder bland annat zipato rfid taggläsare för att snabbt och enkelt larma på och av.

RFIDZipato

En annan fördel är friheten att välja exempelvis kameror till systemet, det kan vara allt från POE (power over ethernet) kameror till billiga wifi kameror. Kontrollen över vem och vad som får se på kamerorna bestämmer vi helt själva, vilket gör att man inte känner sig övervakad när man är hemma.

Det går fritt att välja mellan olika typer av dörr och fönstersensorer, exempelvis visions, stripes eller liknande sensorer. Vi har skrivit om dom flesta sensorer vi har på den här bloggen. Det går att lägga fokus på att en snygg och osynlig placering av sensorer, eftersom vi inte är begränsade till ett fåtal sensorer.

 

Vad är minus med att ha ett eget uppbyggt larm?

Eftersom man själv bygger och anpassar larmet ansvarar man själv för att allt fungerar när det väl behövs. Skulle kontrollen vara felkonfigurerad kan man inte skylla på någon annan. Fördelen med ett larm där en fackman kommer och kopplar in allt är garantier och övervakning. Du får information om vad du behöver och vart du ska sätta upp det. I regel så ingår support om något skulle börja strula och väktarutryckningar.

Med ett eget system tar det tid att skapa övervakning. Allt från vad ska övervakas till hur det ska övervakas måste måste planeras och utföras, i regel köps del för del till systemet och inte allt på en gång eftersom det blir relativt stor investering i början. Ofta erbjuds väktarutryckning till proffs system vilket inte går att få i egna system. Enligt statistik är det dock sällan väktarna hinner fram i tid eftersom inbrotten går mycket fort.

En annan detalj är ju nivån av säkerhet, ett larm är bäst på att vara ett larm. Men en hemautomations kontroller är bra på mycket men inte bäst på att vara ett larm om man jämför med ett proffs larm.

burglar-md

 

Vad är plus med egna system?

Att ha ett helt eget system innebär att man inte har en fast månadskostnad för varje enhet man nyttjar i systemet. Med en egen kontroller bestämmer man i regel över allt den kan och ska göra, det går att förenkla manuella sysslor i huset, automatisera belysning och få övervakning av utrustning. Fantasin är den enda begränsningen som sätter stopp i system med bra API:er.

Att nyttja en egen kontroller som i vårat fall en Vera, kräver inte speciella kameror eller specifika Z-Wave sensorer för att fungera. De mesta fungerar men det kan vara bra att kontrollera Z-Wave kompatibilitetsguiden innan du köper till din kontroller, det kan nämligen variera lite i hur bra enheter fungerar med kontrollern. Kontrollers som tillåter mycket extern anpassning gör det även möjligt att bygga egna sensorer.

Eftersom Z-wave inte är ett öppet protokoll så nyttjar vi både Ethernet, Wifi, 433MHz och 2.4GHz när vi bygger egna sensorer till systemen. För få massor med ”gratis” sms notifieringar nyttjar vi bland annat ett 3G modem med ett kontantkort. Innan Vera släppte sin app skrev vi en egen Windows klient och Powershell modul som fortfarande finns att ladda hem.

Det vi uppskattar är flexibiliteten, full kontroll på systemet och möjligheten att skapa olika avancerade sätt att larma och automatisera. Med Vera går det att nyttja Modes för att efterlikna riktiga larm, det går att köra skalskydd, nattlarm, semesterlarm och hemmaläge. Genom att nyttja dessa lägen och installera appen house mode plugin i Vera är det möjligt att koppla ihop larmet med hemautomation, exempelvis starta och stoppa belysning, sirener och annat när modes växlas.

HouseModeDetta går även att skapa avancerade scenes i Veran vid exempelvis ett larm. Man bestämmer själv om det är mail, sms eller notifiering som ska skickas, det kanske är ett kompressorhorn som ska startas med 😉  Huset känns smartare och samtidigt säkert.

 

 

Vad har vi gjort med våra Vera system?

Vera skickar sms/mail när tvättmaskinen är klar, detta görs genom att mäta strömförbrukningen och sedan nyttja en scene för skicka sms:et.

WashingMachine

 

Tidigare i år gjorde vi ett enkel projekt baserat på Arduino och en distanssensor. Sensorn mäter mycket pellets det finns kvar, när pelletsnivån går under 20 cm skickas SMS/Mail att det är dags att fylla på.

PelletsStatus2  pellets

Distansmätaren i Vera till vänster, grafen till höger visar förbrukningen.

 

Vi byggde tidigare en egen rfid läsare med hjälp av Arduino och en Ethernet shield. Det byggdes även en RFID/Tagg läsare baserat på MySensors och rfid med 2.4GHz kommunikation. Utöver att nyttja RFID för att styra larmet går det att installera appar på telefoner, surfplattor och datorer, vilket ger access att se kameror, styra enheter och  larma på/av. Idag finns appen till Iphone, Android och Windows 8.1, Windows 10, Windows 10 mobile, Windows 8.1 mobile för just Vera.

rfid RFID- Larmat

Mysensor till vänster     nätverkskopplad Arduino till höger.

 

För att förlänga räckvidden på Vera kontrollern har vi bytt till externa antenner, vilket utöver bättre räckvidd gjorde att batteritiden på några enheter blev något bättre.

868 mhz antenn

 

Vi byggde en WIFI rörelsesensor med hjälp av ESP8266, fullt integrerad med Vera.

ESP8266Macro

 

För att slippa starta förstärkare och belysning i vid tv:n körs en enkel scene i Veran. Scenen kontrollerar om TV är på genom att pinga, när tv:n startas så startas hemmabion och rätt belysning inom 30 sekunder. Stängs tv:n så släcks viss belysning och hemmabion stängs helt efter 5 minuter.

Utöver det ovan nämnda har vi skrivit många fler guider.

 

Säkerhet

Eftersom det idag finns många olika sätt att störa larm är det skönt att nyttja allt från Z-Wave till POE, dvs sprida kommunikationen över ett brett spektra av tekniker. Störsändare blir ett större problem nu när tekniken blivit så billig och lätt att få tag på, och betänk att det är även en hel del riktiga larm som är trådlösa. Det börjar även bli mer vanligt att strömmen bryts i samband med inbrott. Om du t.ex. har fiber indragit i ditt hus, kan du ha en UPS på din fiberkonverter, router, Vera, trådbundna sensorer och dina ip kameror. Det betyder att om strömmen bryts och en störsändare försöker störa ut allt trådlöst kommer du iaf kunna skicka meddelanden från din Vera och kolla till huset via ip kamerorna.

 

UPS

Om du inte vet vad en UPS är, så är det en liten låda som innehåller ett batteri som möjliggör 230v enheter att fortsätta drivas som vanligt då strömmen bryts. Tills dess att batteriet i UPS:en tar slut. Det finns många olika modeller och storlekar så du kan få den drifttid du är ute efter.

eaton-5sc-1000i[1]

Om du nu sitter och tänker ”nä jag känner att jag vill ha säkerheten i ett larm” så betyder inte det att du inte kan ha en integration med en hemautomations kontroller för det. Det finns t.ex. Fibaro universal sensor som går att använda som ”brygga” mellan ditt larm och din hemautomations kontroller. Värt att tillägga är att det är bra att kolla upp så att den möjligheten finns i larmet du tänker köpa, men det finns på de flesta larm.

Eftersom vi baserar systemen på Z-Wave, Ethernet och Wifi är det inte något som tvingar oss att köra kvar på exakt den Vera kontroller vi har idag, man kan byta till Vera Secure eller Plus när den kommer, alternativt byta till en helt annan kontroller så länge den uppfyller kraven. Några exempel på andra kontrollers är Fibaro Home Center 2, Zipabox – Zipato och Telldus ZNet, vi har inte testa dessa ännu så vi kan tyvärr inte säga om dom är bättre eller sämre än Vera som vi valt att köra.

Det kanske finns någon som har läster detta och vill dela med sig av upplevelsen med andra kontrollers, hör av dig i så fall!

Fibaro Home Center 2

 

Det vi vill visa med allt detta är att man inte enbart ska snöa in på ”Larm” eller ”Hemautomation”, utan istället försöka integrera båda för att uppnå ett så kallat smarthem. För oss är kontroll en viktig del av själva hemautomationen. Det känns tryggt att veta att man får en bild skickat till telefonen när någon går in på gården eller att man får en pling när hantverkaren har öppnat dörren o.s.v.

Så hur börjar jag med min hemautomation? Köp en flexibel hemautomations kontroller, köp en sensor som du ser är kompatibel med din kontroller och läs våra guider för att komma igång. T.ex. hur du lägger till en Z-wave enhet och hur du lägger till en kamera.

Vi sitter och väntar ivrigt på att Vera ska släppa deras nya enheter. När de väl gör det så kommer både Luvan och Ispep börja om på noll och bygga upp våran hemautomation av främst 2 anledningar. Dels för att ju mer man håller på desto bättre lösningar kommer man på för sina regler, och dels för att kunna göra flera intressanta inlägg här på sidan så att ni läsare kan få lite bra tips samt att de som är nybörjare får hjälp på vägen.

Har du bra tips på egna lösningar för larm och annat hemma? Eller har du valt någon annan lösning? Skriv gärna lite om dom här eller i Facebook gruppen.

Vi vill tacka alla som kommit med bra idéer och hoppas att du fortsätter att följa oss.

// Luvan  

// Ispep

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

18 svar till ”Z-Wave kontroller som larm?”

  1. Bra inlägg, men ni nämner inte de utmärka integrationerna som finns via Vera plugins till ex Dscs larm. Använder dessa själv, det innebär att varje rörelsesensor till larmet även blir tillgänglig i veran.

    1. Bra input Anders! Intressant. Har inte själv testat det pluginet då jag inte har ett sånt larm. Ska kolla lite närmare på det där.

  2. Profilbild för forslamosh
    forslamosh

    Tack för alltid lika trevligt nörderi.

    Finns liknade projekt för Siemens SPC larm om man äger ett sådant.
    Har själv inte testat det men ser från säkerhetsmässigt sätt att larm är larm med
    dubbelbalansering osv. Som man sedan integrerar.

    mer info finns nedan.
    http://www.lundix.se/smarta-losningar/

    1. Ännu ett bra tips! Det tackar vi för.

  3. Profilbild för Richard Håkansson
    Richard Håkansson

    Tack för fina tips och bra skrivna artiklar. Som nybliven Vera-ägare är man rätt vilsen. Men denna utmärkta bloggen skingrar en hel del frågetecken. Även om det skapar lika många 😉 Tack iaf!

    1. Tack tack, alltid kul att höra att vi kan sprida lite ljus på frågorna.
      Du har helt rätt i att det finns en hel del att sätta sig in i beroende på vart man vill med sin hemautomation. Möjligheterna är många 🙂

  4. Profilbild för Anders Johnsson
    Anders Johnsson

    Bra artikel!

    Jag valde Securitas som larm. Egentligen för att månadskostnaden är överkomlig och för att man får Securitasklistermärken på kåken.

    Jag valde dock att koppla ihop det lite med mitt smarta hem, trots att det inte egentligen finns nåt stöd för det. Jag läser av om larmet är på eller ej (röd eller grön lysdiod) och detta styr Home eller Away på Veran.

    Kan skriva/filma en liten guide om det är någon som är sugen på nåt liknande!

    1. Gärna det Anders! Det vore jätte kul om du kunde skriva ihop något som vi kunde posta här på våran sida 🙂

    2. Profilbild för Henrik Tillman
      Henrik Tillman

      Hej Anders! Jag är sugen på att veta vad du har hittat på, har ett likadant larm och behöver idéhjälp för ihopkoppling med det smarta hemmet. Vad för sensor använde du för av/på?

  5. Intressant artikel.
    Själva har jag kopplat ihop min Visonic PowerMax+ med Vera Lite, som skikcar status till mina mobiler (iOS, Android, Windows Phone) via Vera Alerts. Det ger mig även möjlighet att fjärrstyra larmet via andra appar.

  6. Skaffat några rörelsedetektorer, dörrsensorer och en foscam ip-kamera för utebruk. Har ännu lite barnsjukdomar (som att en fjädrande dörr verkar få Visions dörrsensor att hicka när den stängs-studsar upp igen-stängs men det ska jag väl få ordning på. Skulle vara skönt också ifall kameran jag har (Foscams 9900P) skulle meddela om rörelse till Veran, men det verkar inte fungera tyvärr – får köra separat rörelsedetektor tills vidare.

    Tack än en gång för en inspirerande blogg med vettiga artiklar (både längd och innehållsmässigt)!

  7. Tack, roligt att höra 🙂

    Twosh: Jag har samma problem med Visions dörrsensor sedan firmware 7.0.7.
    Kör själv en Scene med luup kod som återställer Vision sensorn när den triggats.
    luup.variable_set(”urn:micasaverde-com:serviceId:SecuritySensor1″,”Tripped”,0,102)
    – där 102 är id på din Vision sensor.

    Står mer om problemet här: https://www.automatiserar.se/vera-ui7-version-7-0-7-firmware-1-7-5831-7-1142/
    // Ispep

  8. […] Om man tittar på ett riktigt larm så består det ofta av sensorer som dörr och fönstersensorer, rörelsesensorer, siren, kameror, brandlarm och vattenlarm. Eftersom detta är ett stort områden har vi även gjort en djupdykning på z-wave som larm. […]

  9. […] Strips öppnar nu för en helt ny typ av övervakning! ett exempelvis jag kommer på nu är tavlor och liknande tack vare Strips formfaktor. Genom att montera magneten på tavlan och sensorn på väggen (inte med klistret som sitter på original eftersom det troligen skulle skada väggen vid nedtagning!). Flyttas tavlan informeras och loggas när det hände i Z-Wave kontrollern. Vi har tidigare nämnt en del om vad man kan göra med z-wave som larm. […]

  10. […] med dubbelriktad kommunikation, tack vare standard i Z-Wave. Började fundera på att nyttja Vera som larm. Genom att köpa rörelsesensorer, dörrsensorer och larmsirener  kunde jag nu larma på och av […]

  11. […] Detta kan rädda utrustning vid oväder och strömspikar. Väljer du även att ha din hemautomationskontroller som larm är det extra viktigt att ha skydd för strömmen, det har blivit allt vanligare att tjuvar bryter […]

  12. […] mig är summan av allt detta en perfekt kombination för ett larm,  utöver det har den mer minne och bättre hårdvara än min nuvarande VeraLite. En annan fördel […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Taggar:

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.