Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
Detta bidrag kommer från Jörgen. Vi tackar Jörgen för hans bidrag och önskar honom lycka till i tävlingen.
Fjärrstyrning av Luftvärmepump i Stugan med ZXT-120.
Märke: Panasonic
Modell: CS-NE9JKE
Tidigare så fjärrstyrdes luftvärmepumpen med en SMS styrning, som var en liten box som monterades på vägg med en liten IR sändare som var riktbar.
K2-SMS enheten från Kinnan har haft en hel del problem, slutade att fungera rätt som det var för ett år sedan och fick då en utbytesenhet som var trasig redan från början. Ny uppdaterad enhet K3-SMS kostar c:a 2500 kr och gör i princip samma sak. Valet blev enkelt, byter system till Z-Wave och köper in Z-wave enheter. En intressant Z-wave enhet är ZXT-120 som är en Z-wave till AC IR sändare. Denna enhet klarar att fjärrstyra ett stort antal olika märken av Luftvärmepumpar och storleken ungefär som en brandvarnare.
Paketet innehåller följande delar:
Den delen där batterierna sitter monteras först, sedan sätter man fast ZXT-120 direkt på denna.
Efter en del provande så blev det bäst att sätta enheten monterad direkt i taket och fri sikt till luftvärmepumpen.
Efter enheten är monterad så ska den konfigureras. Lägg till den i Veran som Termostat så dyker den upp som en termostat i gränssnittet enl. bild nedan.
Efter enheten kommit upp i Veran så behöver man konfigurera värdet för sin värmepump så IR sändaren matchas med funktionerna för värmepumpen. Variabel 27 används för att lägga till koderna för det egna märket och koderna kan hittas under nedan länk.
http://www.remotec.com.hk/photos/software/Z-wave/ZXT-120%20Code%20List%20V1.5_20131203.pdf
Man kan konfigurera Hemma och Borta läge så kan man ha underhållstemperatur när man är borta.
Hälsningar/
Jörgen
Nexa -> Telldus -> Switchking -> Z-wave -> Vera
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
8 svar till ”Tävlingsbidrag: Fjärrstyrning av en Panasonic luftvärmepump”
Bra guide! Jag undrar om Jörgen fick till styrningen av fläkt och läge för utblåsgallret?
Har haft lite problem runt detta på en Panasonic ”Sverigepumpen”, känns att koderna för Remotec man kan välja på inte är 100% lik fjärrkontrollen.
Har inte kollat det hur det såg ut med fläkt och läge på utblåset. Kollar detta nästa gång jag ska upp till Stugan så postar jag lite mer information om detta.
Min hade svårt att få igång, så jag provade en massa koder.
Lärde du zx-120 koder eller knappade du bara in ?
jag kör 16 grader nu bara för att jag inte får till underhållstemperaturen.Läser man i kodlistan för Panasonic så är det en herrans massa koder. Ska alla dessa matas in? Jag ser att Jörgen har en enda kod. Han kanske fick lägga till 20 st till efter det att bilden togs. Bra guide! Sånt uppskattar en pappskalle som mig
Hej Danne
Man kan bara lägga in ett värde, jag fick testa igenom alla koder tills jag fick den att funka. Det är fortfarande ett bekymmer med att den inte går att sätta till underhållsvärme, heat 8/10 gr. Borde gå att lära in från fjärrkontrollen så man kan skicka heat 8/10. Ska kolla det när jag ska upp till stugan nästa gång. Får du till det själv så svara gärna tillbaka :-).
//JörgenJörgen: funkade det att lära in från fjärren så att du kan sätta HEAT 8/10? Funderar på att byta ut nuvarande sms-styrning mot denna, men då måste ju detta funka …
Hur länge räcker batterierna i ZXT-120 eller strömförsörjer du den
Eller så köper man en Huskoll WiFi, så fungerar allt direkt ur kartongen.
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Taggar:
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar