Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Xiaomi Aqara i frysen

Rutiner för batterier och övervakning

Kategori:

– Taggar:

Det är lätt att ryckas med när det gäller smarta hem! Se bara på den här bloggen, ett tydligt exempel på att det fort går för långt. Det brukar börjar med några få saker som ”verkligen” behöver övervakas, inom kort eskalerar detta och lösningen blir en schweizisk armékniv. Målet för oss blev att kunna övervaka allt i hela hemmet. Mängder av villhöver automationer skapades och implementeras, detta utan åtanke om rutiner och uppföljning.

Men vad hjälper all denna övervakning när vi fuskat och inte skapat rutiner. Med rutiner menar vi den rutinen vi har med brandvarnare. Dvs någon gång ibland testa att den piper och byta batterier i tid. Något som både är tråkigt och inte känns allt för roligt att ta tag i, precis så var det för oss i alla fall. Nu finns de så klart uppkopplade brandvarnare som rapporterar sin status. Men vi har valt att ha kvar den rutinen oavsett.

Som tur var den här olyckan vi skriver om inte en brand, utan en frys som förblev öppen för länge.

För er som följt bloggen så har vi lyft fram Xiaomi Aqaras temperatursensor som lösningen för övervakning av temperatur & luftfuktighet hemma. Men vad hjälper det när temperatursensorn ligger på skrivbordet och frysen står med dörren lite öppen… Vi upptäckte i tid att Aqara sensorn i frysen slutade skicka temperaturer. Då tog vi ut sensorn och påbörjade ett batteribyte, men temperatursensorn förblev kvar på skrivbordet och orsaken var att vi saknade CR2032 batterier just då. Sedan glömdes den bort på skrivbordet, för larmet hade ju stängts i Home Assistant och Homey.

Vi blev tvungen att öppna och kolla i Xiaomi Aqara
Vi hade en sensor som tyvärr gav uppe efter nästan två år i frysen.

Så med detta inlägg tänkte vi dela med oss av hur vi nu börjar övervaka och skapa rutiner för alla de delar vi bygger i vår nya lösning Smarta hem 7.0. När vi hinner med oss så kommer vi flytta informationen till det inlägget och visa hur vi jobbar med rutiner.

Tips för att lyckas med övervakning

Vi ska direkt säga att vi nu håller på att se över och dokumentera våra automationer på en plats. För vi fick som många andra lära oss den hårda vägen att även de smartaste hemmen kan överlistas av dåliga rutiner och lite hjälp från barn. Nu kommer vi behöva revidera dessa tips några gånger, för det tar ofta tid att hitta en bra och långsiktigt hållbar lösning.

Men vi kan väll börja med de punkter vi redan nu har börjat tillämpa för att inte missa kritiska larm.

  1. Dokumentera när du bytte batterier och ta för vana att byta batterier i mer utsatta/kritiska sensorer oftare. Status som sensorer rapporterar för batterier brukar tyvärr inte stämma allt för ofta.
  2. Dokumentera placeringen av sensorn, vi har flera gång funderat vart sensorn vi ska byta batteri på verkligen är placerad!
  3. Skapa larm på när data saknas till ett larm, dvs när sensorn slutat rapportera långt över de normala intervallen.
  4. Testa att automationen verkligen fungerar frekvent, vi har flera gånger upptäckt att vi flyttat runt viktiga sensorer mellan kontrollers och tappat larmen därigenom.
  5. Ha reservbatterier hemma på lager. Vi brukar använda Aqara med CR2032 batterier vilket är billigt att ha hemma. Z-wave har vi bara några få batteri till.
  6. Se till att det är roligt att hålla på med hemautomation, annars kommer dessa rutiner bli ännu en spik i kistan som gör att det får rasa.

Vi kan erkänna att den rutinen vi nämnde ovan hade räddat maten i vår frys. För vi missade inte att byta batteri i sensorn, utan felet var att vi glömde bort att ha batterier hemma. Och därigenom över tid glömde bort batteribytet på sensorn. Nu blev mat frysen dålig som konsekvens, vi litade dessutom på larmet på dörren och temperaturskyddet i frysen.

Så med tanke på kostnaden för den mängd mat som blev dålig så hade vi kunnat haft mängder av batterier hemma.

Hur kunde det hända att frysen förblev öppen?

Nu hade vi troligen maximal otur att frysdörren kunde stå öppen, för i frysen finns det en dörrindikator som piper om dörren förblir öppen mer än någon minut. Men det hindrar inte barn från att lägga något i frysen som var exakt så stor att dörren inte stängdes, men tillräckligt för att dörrlarmet skulle vara nöjd. Dessutom skulle det finnas ett larm när temperaturen blir för hög i frysen, även det uteblev och vi fick ~4 grader varmt i hela frysen innan det upptäcktes.

Det är inte ofta man får så mycket plats så fort i en frys.

Gick frysen sönder?

Nu började vi fundera varför frysen inte larmade om hög temperatur, och det verkar bero på olika zooner i frysen. Varv de varmaste är längst upp och frysen verkar mäta detta i mitten eller längst ner tyvärr ( gissning ). Men vi såg i grafen att temperaturen i den tomma frysen förblev +10 grader i över två timmar efter vi ställt den på infrysning igen. Vi blev därav tvungen att addera ännu en Aqara sensor för att se om det verkligen kunde skilja sig så mycket mellan tre hyllor i frysen.

Resultat av mätningen med två Aqara:s

Längst upp i frysen stod en Aqara, den motsvarades av den lila grafen. I mitten av frysen så placerade vi ännu en Aqara sensor och såg att den fick temperaturen att sjunka. Så från 22.00 till 06.00 så förblev temperaturen längst upp i frysen ~10 grader, medans i mitten av frysen gick temperaturen ner till minusgrader redan efter någon timme. Är det något som kan förklara om detta är ett naturligt beteende för en frys? För vi upplevde det mycket konstigt.

Larm på frysen

Nu när vi hade två temperatursensorer i frysen så kunde vi se roliga trender och vilken skillnad placeringen gjorde i frysen. Den Aqara sensor som placerades längst upp i frysen får mycket stora temperatursvängningar, medan den i mitten av frysen får mycket mindre påverkan. Därav kommer vi välja att ha kvar sensorn mitt i frysen eftersom den håller sig på -10 eller lägre konsekvent, medan den övre sensorn går ända upp mot -6 grader vid defrost.

I grafen från Grafana ser vi att frysen verkar köra avfrostning med ett intervall.

Så vi hoppas med detta inlägg motivera dig som läser detta att kolla en gång extra om larmen verkligen fungerar som tänkt. Och i bästa fall skapa rutiner för batterier och övervakning.

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.