Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
Test av Philio Tech Multisensor – Rörelse / Ljus / temperatur / Dörr
PHI_PSM02
Multisensor – Light / Temp / Door – från Philio Tech är inte bara dörrbrytare!
Utöver dörrbrytarfunktionen så har man också möjlighet att skapa larm baserat på temperatur, belysning och rörelse med en enda fysisk enhet. Tyvärr så fungerande enheten inte så pass bra som jag önskat, men den gör sitt jobb och kostar inte allt för mycket.
Ljusavläsning
Enhetens ljusmätare rapporterar in i LUX, med den nuvarande firmware version 1.7.481 i Veran så ser den ut att fungera relativt bra. Tyvärr så är värdena som avläses mycket låga och stämmer inte med andra givare jag hade som kontroll i samma rum (mest troligt eftersom den rapporterar in i LUX). Men det är ändå möjligt att göra scenes och trigga olika aktiviteter baserat på de värden som enheten rapporterar in. Mest troligt så kommer det att räcka med att göra en mindre konfigurering i Veran för att få till detta lite bättre.
Grafen ovan visar hur ljust det har varit i rummet där dörrbytaren sitter under några dagars tid.
Temperaturavläsning
Temperaturer rapporteras bra, men man får inte en korrekt bild av temperaturen i rummet om brytaren sitter på ytterdörr eller fönster. I mitt fall så sitter brytaren mot en altandörr. Utetemperaturen påverkar då direkt resultatet från enheten. Grafen nedan är loggad när rummet normalt ligger på ca 21 – 22 grader, när det inte eldades under perioden. När utetemperaturen gick under -20 grader så visade detta sig tydligt på brytaren mellan den 25 och 26 december.
Grafen ovan visar inrapporterad temperatur under en veckas tid.
Rörelsevakt
Enheten har möjlighet att rapportera rörelser i ett rum, detta fungerar förvånansvärt bra. Enheten ligger tyvärr kvar som triggad väldigt länge inne i Veran vilket är ett problem om man nyttjar enheten som en del av ett larmlösning med Vera. I Vera med UI5 så rapporterades rörelsegivaren och dörrbrytaren in som samma enhet. Men från och med UI7 i Vera så är dessa separerade. Mest troligt så kommer problemet med en delay att lösa sig i en senare firmware.
Exempel: Du aktiverar scenen Away i Veran när du är på väg ut ur huset (Firmware version 1.7.481 till veran så är det en 30 sekunder lång delay), du öppnar dörren där givaren från Philio sitter, rörelsedelen har triggat samt att dörrstatus nu ändras till öppen, du stänger dörren och dörrstatus går tillbaka till normal, tyvärr så fortsätter rörelsedelen att vara triggad rätt länge. När 30 sekunder har passerat så går larmet eftersom rörelsesensorn står som ”tripped”.
Eftersom brytaren i regel sitter på en dörr där man kommer att passera, så fungerar det väldigt dåligt om enheten tar tid på sig att återställas till normalläge. Ett sätt att komma runt detta är att göra en scene i veran, som sätter rörelsesensorn till bypass om dörren stängs.
Dörrbrytare
Enheten rapporterar in öppning och stängning av dörren utan problem, det går riktigt fort att få informationen till min Vera. När enheten rapporterar om öppning / stängning så passar den även på att uppdatera temperatur och ljus.
Summering
Enheten erbjuder väldigt många funktioner för en billig peng. Hade enheten inte haft problem att återställa rörelsesensorn så hade jag direkt gett den 4 / 5 i funktionalitet. Värt att tänkta på är att mitt test nu är utfört med en Vera med UI7.
Eftersom jag nu utvärderar enheten tillsammans med en Vera så betygsätter jag enheten utifrån denna controller.
- Prisvärd: 4 av 5, priset är ca 495 kr.
- Funktion: 2 av 5, enheten klarar av att göra mycket mer än bara agera dörrbrytare. Tyvärr så drar ljusavläsningen och den långa tiden för att återställa rörelsesensorn ner betyget.
- Design: 3 av 5, enheten finns bara i färgen vit och gör inte mycket väsen av sig mot en vit dörr eller fönster.
// Markus
I mer än 10 år har Markus Jakobsson delat med sig av erfarenhet inom smarta hem på bloggen. Markus har testa det mesta och lärt sig massor på vägen, kunskaper och erfarenheter han delat med dig här på bloggen.
Favoriter inom smarta hem just nu:
Xiaomi Mi Flora
Raspberry Pi 5
Homey
Home Assistant
Displayen LYWSD03MMC
Hoppas du uppskattade innehållet och fick nytta kunskapen vi delat med oss på Automatiserar.se.
Stort tack för att du tog dig tid att läsa vårt inlägg.
Med vänliga hälsningar Markus Jakobsson
Allt går att automatisera!
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
4 svar till ”Test av Philio Tech Multisensor – Rörelse / Ljus / temperatur / Dörr”
Någon som har någon aning ifall den långa återställningstiden har förbättrats med nya uppdateringar?
Hej
Kör fortfarande med återställningen efter 10 sekunder eftersom den inte riktigt återställer ok ännu.Loggarna nedan är från en scene som återställer dörren efter 10 sekunder samt tänder utebelysningen om det är mörkare än ”45” och släcker om det är över ”60”
Som du ser sände sensorn en egen ”Closed” efter flera timmar 🙁2016-04-26 21:16:14.857 | IP | ?Vera | DoorTvRum | OPEN
2016-04-26 21:16:14.873 | IP | ?Vera | DoorTvRumOpen | ON | LjusetVa | 16
2016-04-26 21:16:24.122 | IP | ?Vera | DoorTvRum | Closed
2016-04-27 02:59:15.446 | IP | ?Vera | DoorTvRum | Closed// Ispep
Tack för svaret! Det verkar då ändå som att din workaround fungerar bra, så pga priset ska jag köpa en och testa.
[…] metallgaller med små hål. Vilket beror på att sensorn mäter luftfuktighet och inte rörelse som philio tech multisensor med rörelse, ljus, temperatur och dörrsensor. Det finns inte mycket att säga om designen. Vad gäller hur noga sensorn mäter så verkar den […]
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Taggar:
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar