Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
Guide – Vera UI7 – Geofencing
Guide på hur du konfigurerar geofencing i Veras mobilapp.
Några har undrat över hur pass bra Geofencing fungerar med Vera. Därför har jag testat geofencing på mitt system under några veckors tid. Tyvärr kan jag inte rekommendera det för att automatiskt larma på… För att larma av däremot fungerar det riktigt bra.
Guiden visar hur det konfigureras samt lite tips och trix.
Summering
Geofencing i Vera tillåter dig att nyttja GPS i telefonen för att bestämma vart du befinner dig. Med hjälp av den informationen larmar sedan Vera på eller av. Veran håller reda på om mer än en enhet är konfigurerad för geofencing, dvs har du flera telefoner konfigurerad med geofence kan Veran avgöra när den sista personen åkt hemifrån och larma på. När den första personen kommer hem igen larmas det av. Luvan länkade tidigare till Veras film om hur dom tycker att geofencing fungerar.
Efter att själv ha kört Geofence några veckor och insett att appen inte kontrollerar hur pass bra ”fix” GPS:en har, dvs hur stor noggrannhet GPS:en rapporterar. GPS:en kan ibland rapportera min placering inom någon kilometer. Detta får Veran att rapporterar att jag har lämnat huset… Detta tycker jag gör det OMÖJLIGT att nyttja den till att automatiskt larma på för tillfället. Jag har definierat ett område på ca 1km runt huset som ”hemma”. Detta gör att telefonen hinner registrera att jag nästan är hemma och larma av i tid. När Vera registrerar att jag närmar mig huset skickas en push notification till telefonen, det gör att jag alltid vet om avlarmingen lyckades eller inte.
Följande push notification får jag när jag kommer hem. Motsvarande meddelande kommer även med ”Exit” när jag lämnar området jag definierat.
Konfiguration
Börja med att öppna ”Menu”, gå ner till Geofences och öppna den.
Längst upp till höger finns ett kugghjul, öppna det för att få fram menyn nedan. För att få notifieringar i telefonen behöver du gå in på fliken ”General” och verifiera att ”push Notifications” står som Enabled (som bilden nedan)
Välj fliken ”Geofencing” och aktivera ”Enable Geofencing on this Windows Device”, det är nu möjligt att välja om larmet ska aktiveras när alla geofencing enheter har lämnat huset. Jag har bara valt att den ska larma av när jag kommer i närheten av huset.
För att ha en chans att åka hemifrån utan att larmet ska gå (om du valt att även larma automatiskt) väljer du att lägga till en fördröjning på x antal sekunder.
Nu är grundkonfigurationen klar och det är dags att bestämma vart ”hemma” är.
Ikon som visas när du valt vart hemma ska vara.
Ikonen nedan visar vart din telefonen befinner sig.
Exemplet nedan visar hur min konfiguration ser ut. Grön ring motsvarar hur stor område veran har som ”hemma”, grå ring är GPS:ens noggrannhet för tillfället. Dvs min telefon kan rapportera att jag åkt hemifrån nu fast jag är hemma. Min slutgiltiga konfiguration blev 1km radie runt huset för att undvika gps:ens felrapporteringar.
Genom att hålla fingret nertryckt ca 5 – 10 sekunder på kartan där ditt hus eller gata befinner sig så dyker följande meny upp (bild nedan). Välj ett namn på din Geofence och hur stor ”radius size” du vill ha, jag har testat att köra 100 meter (bilden ovan) vilket fick min telefon att växla mellan hemma / borta hela tiden. Ökade upp radien till 1000 meter, detta lösta problemet för mig relativt bra. Spara sedan genom att trycka på Validate.
Detta är allt du behöver göra på telefonen för att aktivera geofence.
Öppna nu en webbläsare och surfa in på din vera, gå in i Mode, längst ner kan du konfigurera att Veran ska byta mode till ”home” om minst en enhet befinner sig hemma. Är osäker på att detta behövs, men i mitt system har jag konfigurerat det.
// Ispep
I mer än 10 år har Markus Jakobsson delat med sig av erfarenhet inom smarta hem på bloggen. Markus har testa det mesta och lärt sig massor på vägen, kunskaper och erfarenheter han delat med dig här på bloggen.
Favoriter inom smarta hem just nu:
Xiaomi Mi Flora
Raspberry Pi 5
Homey
Home Assistant
Displayen LYWSD03MMC
Hoppas du uppskattade innehållet och fick nytta kunskapen vi delat med oss på Automatiserar.se.
Stort tack för att du tog dig tid att läsa vårt inlägg.
Med vänliga hälsningar Markus Jakobsson
Allt går att automatisera!
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
24 svar till ”Guide – Vera UI7 – Geofencing”
Jag har gjort allt rätt , jag får info att jag åkt o kommer hem. Men det ändras inte i vera edgen . Alltså mode home eller away ändras inte.
/ Jens
Hej
Tillåter du Vera appen att skicka data i bakgrunden på telefonen och har lagt till att den ska byta läge under ”mode” i webbgränssnittet?Inställningarna ovan är allt jag gjort för att få det att fungera med UI7 och en Vera Lite. Jag Kör den senaste firmwaren på min med.
// Ispep
Kör du också iPhone? jag får det heller inte att fungera, får meddelande i telefon att jag åkt/är hemma men status i veran ändras inte…
Kör du också iPhone? jag får det heller inte att fungera, får meddelande i telefon att jag åkt/är hemma men status i veran ändras inte…
Hej
Kör bland annat en Lumia med Windows 10. Det verkar som att det för vissa är problem att aktivera även om man gjort allt rätt. Funderar på om detta beror på att man har flera enheter registrerade som Geofence enheter.
Har tyvärr inte hittat vart man ser alla enheter som Vera tycker är registrerade för geofence ännu :/// Ispep
allt är checkat.
sliter i håret …
vill dubbel kolla hur man gör (byta läge under ”mode” )
visst ska båda vara i bockade?
/JensJag har bara ”Set house mode to HOME when at least one user is at home” ibockad eftersom jag tycker den felar så ofta på vart jag är.
Har du konfigurerat mer än en enhet att köra geofence? Veran byter inte mode om inte alla enheter lämnat området.
// Ispep
Hur tycker du att geofencing påverkar batteritiden i din telefon?
Tycker inte att jag märkt att telefonen drar mer än vanligt med geofencing aktiverat. Detta beror nog på att jag redan hade appar som aktiverade GPS:en.
Kollar jag batteriloggen så har Vera appen dragit ca 6.1% totalt.
// Ispep
Jag har av installerat den på alla förutom min. Även på stationär datorn
Inget resultatHåller på att leta om man på något sätt kan se vilka enheter som är ”aktiverade” för geofence, har tyvärr inte hittat nått ännu, jag håller på att leta
// Ispep
får det inte att fungera. någon som har tips
App fel / eller mig ?
Har aldrig fått modes att fungera tillförlitligt med geofence. Försökte kombinera med ping sensor plugin men nya mobiler stänger av wifi I låst läge….
BTW, ni gör ett bra jobb Luvan & lspep! Saknar bara ett forum här.Undra om Vera plus kan få en fördel med sitt Bluetooth stöd, för just geofenec dvs? Bluetooth brukar som reagera fortare än wifi (tycker jag iaf).
Kanske får testa att bygga en Arduino med Bluetooth som sätter mode ”HOME” på veran via Ethernet (om telefonen blir uppkopplad), de borde ju förbättra Geofence för avlarming.
Att larma är dock lite svårare tycker jag iaf. Har man folk hemma och åker iväg för att handla riskerar man att larma på.Tackar 🙂
// Ispep
Jag kör med en kombination av geofencing och ping på våra mobiler för att känna av prescence. Lätt att sätta upp regler (med lite säkerhetsmarginaler) på t.ex. PLEG.
T.ex. larmar huset inte på och släcker ner (d.v.s. kör away mode) om inte BÅDE geofencingen på våra mobiler signalerar att vi är borta OCH att Veran känner av att mobilerna inte längre är anslutna till wifi.
På samma sätt reagerar huset om ANTINGEN telefonerna ansluter till wifi ELLER geofencingen känner av att vi har kommit hem.
Jag har lekt rätt mycket med just prescence i sytsmeet systemet och att köra någon parallell teknik gör att det blir betydligt mer driftsäkert.
Prövade en period att köra iBeacons också, men det gav inte så mycket när man pingade mot telefonerna. Kanske bra sätt att ha koll på om bilarna har åkt eller inte?
[…] Veras geofence får stöd för flera samtidiga användare. Tidigare har det varit en del strul med just Geofence och flera enheter/användare, förhoppningsvis underlättar detta. […]
[…] Exiting a geofence does not switch house mode to away”, har tidigare skrivit lite om just Geofencing, Några har där nämnt att dom haft problem med att Veran inte bytt Mode. Detta kanske är löst […]
Jag har haft samma problem sedan jag aktiverade Geofence i min VeraPlus, och jag har också iPhone. Endast en telefon registrerad. Notiser på telefonen kommer och är superkorrekta. Sätter jag 400 m kommer notisen utanför 400 m och sätter jag 200 m kommer notisen utanför 200 m. Men huset vägrar gå in i AWAY-läge, jag måste alltid gå in och ställa in det manuellt. Någon som fått det att fungera.
Testade lite extra nu idag, det fungerade när jag hade appen igång, så jag får se till att ha den startad bara 🙂
Intressant, har du fortfarande bara en enhet kopplad med Geofence eller har du flera?
När jag testade fick jag sätta en gräns på 600 meter från huset. Tog jag mindre area än det så rapporterade appen att jag lämnat zoonen ibland fasten jag va hemma. Antar att dom inte tagit med hur pass bra fix GPS:en behöver ha för att byta läge tyvärr.
// Ispep
[…] det här laget hade Vera lagt in stöd för att använda Geofence, vilket enligt informationen var precis det man behövde! När alla åkt hemifrån larmas det på […]
[…] Geofencing, dvs automatisk av och påkoppling av larm utifrån din telefons GPS. […]
[…] på 60w! Men det blir ett senare projekt i vinter. Är även möjligt nu att med hjälp av Geofenceing starta bryggaren och göra kaffe när jag nästan är hemma! Nu vet jag hur kaffebryggaren beter […]
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Taggar:
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar