Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
Tips: Allt du behöver veta om Vera och Vera Secure
Sedan nyheten kom i januari 2015 att det skulle komma en kontroller med namnet Vera Secure så går den äntligen att köpa! Redan dagarna efter Vera Secure släppts i Sverige hade Automatiserar.se en hemma! Vilket gjort att vi kunnat testa och utvärdera den ingående med allt vi tidigare gjort.
Vi hoppas du hittar inspiration, fakta och bra tips på hur du kommer vidare med hemautomation på just Vera och Vera Secure. Om inte annat kommer du att veta det mesta en Vera är kapabel att göra efter du läst inlägget. Vilket kan underlätta när det är dags att välja kontroller eller påbörja en automation, saknar du något så säg till 🙂
Stort tack till m.nu (extern länk) för att ha gett oss möjligheten att tidigt få testa och utvärdera VeraSeure (extern länk), otroligt bra service 🙂
Vi kommer i följande inlägg summera mer än 3 års erfarenhet av det vi gjort med Vera:s kontrollers fram tills idag, samt det vi gör framöver med VeraPlus och Vera Secure. Nyheter om Vera kommer vi att addera till det här inlägget, detta för att göra det enklare att få all information relaterat till alla Vera:s kontrollers samlat. För att få den infon går du längst ner i inlägget och välja prenumerera på detta inlägget.
Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter om Vera produkter här med! Vi uppskattar all info och tips och lägger gärna till det på sidan!
Senast uppdaterat: 2017-11-25
Varför?
Vi har i mer än tre års tid gjort funktioner, tester och skrivit guider om Vera:s produkter, vi beslutade därför att göra en summering för att underlätta för de som har intresse av Vera. Vi tycker nämligen det var svårt att göra en dynamisk bra sida som inte blir oändligt lång annars. Här finns därför en korta summeringar med information relaterat till Vera och hemautomation. Kan säkert vara något vi missat att länka in eftersom det är relativt mycket vi testat. Förhoppningsvis hittar vi det och lägger till det.
Hittar man något man är intresserad av eller vill veta mer av så finns en länk till en sida där vi har detaljerad information om området. Gränssnittet i Vera är desamma för alla Vera modeller, detta gör att guider, tips och trix vi gjort på äldre Veror även fungerar på nyare modeller. Så vida du valt att uppdaterat till UI7. Vilket är verans nuvarande firmware och gränssnitt. Vi hoppas även på att här kunna visa hur adaptiv en Vera kan vara för automation, den är nämligen väldigt öppen och tillåtande.
Vi kommer självklart att lägga extra mycket fokus på att testa de nyheter som Vera Secure tillför och kontinuerligt addera information vi hittar om den.
Hoppas du uppskattar läsningen! 🙂
Meny
Senaste ändringar
2017-11-25
Har nu verifierat att RFXtrx guiden som Luvan skrivit fortfarande är aktuell samt att Nexa enheter går att styra med dessa inställningar. Tyvärr visade det sig att jag nu belastar min Vera Secure så pass mycket att batteriet återigen blir för varmt för att ladda.. Batteriet är nu placerat strax bakom enheten och direkt börjar den ladda igen.
2017-11-14
Har lagt till ett steg för MQTT till Vera Secure, detta gör att jag nu kan styra mina Ikeas Trådfri via gatewayen, detta tills Vera Secure själva släpper sin fix. Guiden för Node-Red kommer inom kort at uppdateras med.
2017-11-12
Summerat allt roligt vi hunnit med att göra med Vera och Vera Secure fram tills nu. I alla fall allt jag kunde komma på att jag nu flyttat över till min Vera Secure. Vi hoppas att detta uppskattas för alla som använder eller funderar på att börja med Vera. Har du någon intressant idé? skriv den gärna som en kommentar eller kontakta oss.
Vera Secure
Vad är nu så speciellt med Vera Secure? Är det att Vera Secure har Zigbee, vilket även Ikeas gateway Trådfi kör. Eller är det att den har inbyggd UPS dvs batteribackup. Det kanske är nyheten om att den har VeraLink, vilket är kommunikation på 433Mhz. Eller att den har inbyggt GSM modem som gör att den fungerar även om du saknar internet hemma (OBS GSM FUNGERAR EJ IDAG). Den största fördelen som jag ser det är att all automation fungerar även om du skulle vara utan internet, vilket en del andra system idag har problem med.
För mig är summan av allt detta en perfekt kombination för ett larm, utöver det har den mer minne och bättre hårdvara än min nuvarande VeraLite. En annan fördel är att Vera inte kräver någon månadskostnad eller prenumeration i dagsläget (om man inte vill).
Priset på en Vera Secure hos m.nu (extern länk) är 3495:- idag.
Hårdvara
För att se tydligare se vad Vera Secure erbjuder till skillnad från VeraPlus och VeraEdge så lägger vi med informationen om dessa i samma lista. Skillnaden mellan VeraPlus och Vera Secure är inte stor men det finns några kritiska skillnader. Bland annat mängden minne, VeraLink, 3G uppkoppling och batteribackup. Att mängden ramminne är fördubblat kommer öka tillförlitligheten på kontrollern. Min VeraLite har 64Mb ram och detta har tvingat mig att minska på mängden automationer, samt addera en omstart av den varje natt. Eftersom mitt behov att automatisera inte har minskat nyttjar jag även Home Assistant, Node-Red och Grafana parallellt. Förhoppningen är nu att samla mer automation i Vera Secure.
VeraEdge | VeraPlus | Vera Secure | |
CPU | 600 MHz | 880 MHz Dual-core | 880MHz Dual-core |
RAM | 128 MB | 256 MB | DDR3 512 MB |
Flash minne (lagring) | 128 MB | 128 MB | NAND 128 MB |
USB portar | 1 | 1 | 1 |
Radio | Wifi, Z-wave Plus | Wifi, Z-wave Plus, ZigBee, Bluetooth | 802.11 a/b/g/n/ac Wi-Fi, Z-Wave Plus, ZigBee, Bluetooth, VeraLink, 3G Cellular |
Storlek (HxBxD) | 116mm x 80mm x 31mm | 195mm x 127mm x 32 mm | 225mm x 147mm x 48 mm |
Strömförsörjning | AC 100-240V in | AC 100-240V in | AC 100-240V in |
DC 12V 1A ut | DC 12V 1A ut | DC 12V 1A ut | |
Batteridrift | Ej inbyggt | Ej inbyggt | Li-ion Battery: 2400mAh/18Wh |
Tjänster
Vera erbjuder nu något som heter VERASENTINEL, vilket är ett bättre sätt att hantera kameror, tyvärr har jag inte hunnit med att testa den funktionen och är osäker på om den finns att köpa i Europa ännu, kostnaden är 4.99$ i månaden. Mer information kommer när vi vet om det är möjligt att köra detta i Europa.
Det finns även en larmtjänst med namnet VERAPROTECT, den erbjuder övervakning 24/7/365 dagar om året med larmcentral, priset är 19,99$ / månad. Samma gäller även här, dvs att den tjänsten inte finns i Europa ännu. Mer info om detta så fort vi vet mer.
Batteriet
Batteriet blir troligen för varmt i Vera Secure om luckan sitter på, nu när jag tagit bort luckan (2017-11-13 så laddar batteriet) Stort tack till Jonas för upptäckten. (2017-11-25) Tyvärr visar det sig att jag börjat belasta min Vera så pass hårt att den slutat ladda igen, nu har jag placerat mitt batteri bakom vera:n för att då den att ladda igen.
(Gammal info) Något jag irriterat mig på men inte hunnit Googla om är batteriinformationen, jag får ständiga notiser om att batteriet inte är fulladdat. Bilden nedan är vid första uppstart, men fram tills nu har jag inte kommit över 83% laddning. I skrivande stund så laddas batteriet sakta ur, antar att det är mjukvarustyrt och kommer gå ner till en viss nivå innan den börjar ladda igen.
Efter tips från Jonas i kommentaren så visar det sig att batteriet är för varmt i Vera Secure, detta gör att en skyddskrets troligen hindrar den från att ladda. När jag flyttade ut batteriet ur Vera Secure så började den ladda direkt!
Under batteriluckan ser man även att det sitter ett simkort! kanske är dags att börja kolla mer på den biten med nu när ändå enheten står öppen.
Som bilden nedan visar så har Vera Secure redan laddat från 53% till 55%, när jag öppnade luckan fick jag även ett larm om ”Battery has been tampered with! Tamper = ON”
Stort tack till Jonas som upptäckte detta och delade med sig av fyndet.
Lagring
Lagringen i VeraSecure ser kanske lite väl snålt tilltagen ut, 128Mb i slutet av 2017 kan kännas lite väl klent. Men i den äldre VeraLite är det först nu jag fått problem med utrymme. Jag kommer att återkomma till detta framöver när min Vera Secure körts lite längre. Under min tid med VeraLite har jag först nu börjat få problem men för lite utrymme, och den har 32Mb! Man bör dock vara försiktig med aktivering av allt för mycket debug eller loggning till den lokala lagringen eftersom den kan skrivas sönder. Har hört om några som råkat ut för detta på äldre kontrollers, i regel har detta berott på just extrema mängder skrivningar till lagringen. Uppstår detta så är risken att man får ett dyrt bokstöd i form av en kontroller.
VeraLink
Vad jag kan förstå så är inte 433Mhz enheten en ersättare för RFXTRX som många idag använder för att kommunicera med Nexa och andra 433Mhz enheter (vilket är lite synd!). Priset på en temperatursensor på 433Mhz ligger på ~100kr medans en på z-wave eller Zigbee ligger på mycket mer. Jag använde tidigare Viking tempratursensorer vilket jag var mycket nöjd med. Är du intresserad att veta mer om trådlösa protokoll som används kan du läsa om det här: https://www.automatiserar.se/hemautomation-del1-tradlosa-protokoll/
I dagsläget finns inte 2GIG i Europa på frekvensen 433Mhz utan bara i USA på 345Mhz…
Vera själva säger så här om protokollet VeraLink:
VeraLink is Vera’s proprietary 345/433 MHz frequency, designed to work with Nortek’s 2GIG Radio Frequency devices. These devices are only compatible with the new VeraSecure Controller.
Letade fram en film som förklarade mer om vad 2GIG:s produkter kan. Där pratar dom även om något nytt som kallas Go!Bridge, vilket verkar vara ett alternativ för GSM.
Listan på enheter som Vera Secure ska klara från och med firmware 7.0.21
- 2GIG Wireless Carbon Monoxide Alarm(2GIG-CO3-345)
- 2GIG Thin Door/Window Contact(2GIG-DW10-345)
- 2GIG Recessed Door Contact2GIG-DW20R-345)
- 2GIG Bypass Door Window Contact (2GIG-DW40-345)
- 2GIG Glass Break Detector (2GIG-GB1-345)
- 2GIG 4-Button Key Ring Remote (2GIG-KEY2-345)
- 2GIG Panic Button Remote (2GIG-PANIC1-345)
- 2GIG Passive Infrared Motion Detector (2GIG-PIR1-345)
- 2GIG Wireless Smoke/Heat Alarm (2GIG-SMKT3-345)
- 2GIG Tilt Sensor (2GIG-TILT1-345)
Tyvärr har jag inte någon möjlighet idag att testa eller bekräfta hur dessa fungerar, men mer information kommer att dyka upp så fort jag hittar mer info.
Zigbee
När VeraPlus släpptes fick även den stöd för Zigbee, vilket gjorde att Niklas kunde koppla den mot sina Ikea lampor ”Trådfri”, detta verkade helt perfekt! Men tyvärr varade inte den glädjen eftersom detta slutade fungera när Trådfri lamporna senare uppdaterades.
Tyvärr kunde jag inte få igång en fullt uppgraderad lampa från Ikea i min Vera Secure bara genom att lägga till en ny enhet. Kommer fortsätta forska lite på detta så fort min kontroller är helt implementerad.
Installation
När jag fick Vera Secure blev jag lite förvånad över att den fortfarande bara har en USB port, har tidigare skrivit om det i jämförelsen mellan modellerna, men glömt bort det. För tillfället är detta inte ett problem eftersom jag inte har för avsikt att köra RFXtrx eller datamine till en början.
Eftersom vi tidigt fick ett tävlingsbidrag som bild för bild visar vad som behövs för att göra själva installationen av Vera Secure så rekommenderar jag att ni läser den här innan ni fortsätter: gästinlägget: vera secure for dummies. Är du bara intresserad av vad som går att göra eller vill skumma igenom texten så är det bara att fortsätta.
Min installation gick även igenom utan problem, jag valde dock att göra min installation via Firefox. Eftersom jag redan har en VeraLite som jag sakta med säkert kommer att tömma på enheter. Detta innebär att jag har två enheter i portalen. Vilket ställer till det när jag sitter i mobilen, det finns där inte något snabbt sätt att växla mellan mina kontrollers. Jag började med att sätta ett namn på min gamla VeraLite som jag bytt antenn på för att utöka räckvidden tidigare. Namnbytet görs under Users & Account Info / Unit Settings
Inkludering av enheter
Jag valde att inte ta bort enheterna från min gamla VeraLite när dom flyttats. Utan jag väljer att göra en reset på Z-Wave enheten när jag flyttar och ska inkludera. Detta för att få en överblick på vilka enheter som flyttats från den gamla kontrollern. Det går att exportera nätverket och sedan importera om man vill.. Men jag har haft VeraLite så länge så jag vill börja från grunden igen med Vera Secure.
Detta gör att jag inte missar någon av alla mina enheter under tiden jag flyttar dom till min nya Vera. Tyvärr har jag nu lärt mig den hårda vägen att vissa enheter ska man inte använda tejpen som medföljer, utan man bör nyttja skruv. Detta eftersom inkluderingsknappen sitter under vissa enheter… En av dessa enheter är Fibaro dörr och fönstersensor – fgk-001-007
Utöver det rekommenderar jag att börja flytta Range extenders först, eftersom den gör det lättare att inkludera enheter på platsen dom monterats. Har du inte någon range extender bör du börja med enheter som har konstant strömmatning, typ en strömbrytare.
När jag väl flyttat enheter som ej ingår i så många scenes började jag addera plugins för att kunna återskapa alla automationer jag tidigare använt mig av.
Tidigare har jag gjort en väckarklocka till grabben som drar upp rullgardinen och börjar läsa upp information på morgonen, att flytta styrningen till Vera Secure gick snabbt. Efter att ha exluderat Fibaro swipe och inkluderat den på nytt igen så kunde jag skapa scenes Vera Secure som lyder rörelserna man utför framför tavlan
Läs om hur jag gjorde här: Väckarklocka med rullgardinsmotor och Home Assistant. Att jag använder Home Assistant för att trigga på morgonen beror helt på att jag behövde TTS (text to speek) funktionen för att Google Audiocast ska läsa upp en text.
Felsök din Vera
Ibland fungerar det kanske inte som tänkt, ett plugin strular och man funderar på varför fungerar det inte… Då underlättar det att känna till möjligheterna som erbjuds för felsökning. Genom att besöka en ”debug url” så ser man i realtid vad som skrivs i loggen direkt via webbläsaren, detta underlättar vid felsökning.
Adressen man kan nå detta på är : http://IPADRESS_TILL_VERA/cgi-bin/cmh/log.sh?Device=LuaUPnP
SSH
När steget ovan inte är nog och det krävs det ”fysisk” access till veran behöver man aktivera kontot remote. Följande steg aktiverar ett konto för SSH access. Kontot ”remote” aktiveras och det går sedan att logga in och kontrollera filer inne i Vera med kontot.
Summering Vera Secure
Nu hoppas jag att informationen här löpande ska uppdateras allt eftersom jag kommer igång med Vera Secure. Min första känsla av Vera Secure är bra. Jag har inte behövt lägga in någon schemalagd omstart som jag har på min VeraLite, detta behövs för att få VeraLite stabilare. Till VeraLites försvar står det att den rekommenderas styra 75 enheter, tror jag va uppe i nästan 150+ innan jag fick minska på antalet.
För sommarstugor eller hushåll med internetabonnemang som saknar möjlighet till publik ip adress, där går Vera Secure och de andra Verorna ändå att nå från internet. Detta görs genom att Vera:n skapar en tunnel upp till ett nav på internet. Kan tycka att det är både bra och dåligt på samma gång, men det underlättar för extern access.
Som jag tidigare nämnde har jag både en VeraLite och en Vera Secure i portalen ( https://home.getvera.com/users/login ) , tyvärr känns det inte helt optimalt i mobilappen eftersom man i inloggat läge inte kan växla kontroller. Men detta är inte ett problem som någon med endast en kontroller kommer lida av.
Om jag utvärderar den mot Home Assistant så är den otroligt mycket lättare att komma igång med, man behöver inte kunna programmering för att automatisera. Om man vill så går det att nyttja Lua i scens för att göra mer avancerade saker med, men det är inte ett krav.
Jag märker att prestandan i Vera Secure är bättre, jämfört med min VeraLite är den enormt mycket snabbare. Tidigare tyckte jag att VeraLite och UI7 hade ett segt gränssnitt var segt. Dvs när jag snabbt ville släcka en lampa så tog det tid att starta webbläsaren eller appen för det, så vad gör man? Man skriver ett eget gränssnitt så klart! Detta för att på några sekunder utföra det jag vill mot Vera. Samma program fungerade rakt av mot Vera Secure idag (skrevs 2015-03-09)! Programmet finns att ladda hem här: Vera ui7 Windows klient v1.2, När jag testade det blev jag nästan lite förvånad över hur snabbt det gick att styra via det i Vera Secure, kanske är något som ska uppdateras?
Plugins
För att öka funktionaliteten i Veran så rekommenderar jag att du installerar plugins, detta är små program och funktioner som lägger till funktionalitet i Vera:n. Vi har tidigare gjort en lista med våra favoriter, den gäller fortfarande! Listan kommer säkert att utökas.
Här kan du läsa övergripande om plugins: Guide: Vera UI7 appar
Pingsensor
Jag har börjat att installera Ping plugin, den gör det möjligt att se om nätutrustning är aktiv och sedan trigga scenes. Jag använder den bland annat för att se att www.automatiserar.se är igång. Får Veran inte något svar så tänds en lampa vid datorn, självklart har vi fler övervakningar. Men jag vill ha visuell information när jag sitter vid datorn.
Ping pluginet används även för att se när min tv är aktiv, med detta som en trigger har jag skapat en scene som startar en strömbrytare vid tv:n, där sitter en gammal förstärkare och lite belysning som behövs. Detta gör att jag nu slipper byta till en nyare förstärkare. Inom 5-10 sekunder från det Tv:n startat så svarar den på ping och då startas strömbrytaren. När tv:n sedan stängs så släcks lamporna och förstärkaren med. Väldigt enkel typ av automation, men det underlättar i vardagen eftersom en fjärrkontroll helt kan undvikas.
Wake on Lan
Mitt nästa plugin som installerats är WOL pluginet (Wake On Lan) detta gör att jag via Veran (från internet) kan starta datorer hemma. Detta underlättar eftersom vi tyvärr har haft mycket problem med strömmen och haft strömavbrott många gånger varje år. Jag skrev för en tid sedan lite tips på vad man ska tänka på om man har problem med strömmen: Hemautomation och strömavbrott.
Genom att anteckna alla MAC adresser på datorerna kan jag välja att dom ej automatiskt startar efter strömavbrott eftersom det ibland går några sekunder sedan försvinner strömmen igen. Detta besparar hårddiskar och säkringar onödig last när huset på nytt startar. Har jag då behov av att nå en avstängd dator hemma så startar jag dom via Vera:s inloggningssidan på internet.
Datamine
Som jag nämnde tidigare har jag valt att inte fortsätta med DataMine eftersom jag idag använder InfluxDB, Grafana och Node-Red för att visa Grafer (mer om detta kommer!). Men för dom som är intresserade av att få grafer under längre tid kan jag rekommendera pluginet datamine.
Virtual ON/OFF Switches
Det här pluginet är ett måste! Den använder jag i massor med projekt för att få en ”knapp” i veran som kan styras från både uppkopplade enheter och i scenes.
För att ge lite tips på saker man kan göra så tar jag ett axplock av det jag själv nyttjat pluginet till:
Skicka sms när tvätten är klar.
För något år sedan gjorde jag en scene med hjälp av en strömbrytare som mäter ström, den kopplade jag till tvättmaskinen, jag analyserade förbrukningen och kunde utifrån det skapa en scene som skickade ett SMS med mitt program när maskinen var klar.
Läs om det här Vera UI7 Tvättmaskin som rapporterar med sms och mail när den är klar
Pelletsövervakning
För att slippa gå ner och hela tiden se hur mycket pellets det är kvar så byggde jag tidigare en distanssensor som mäter avståndet ner till pelletsen (DEN KÖRS FORTFARANDE!). Med den har jag sedan skapat en scene som växlar en virtuell knapp för att skicka ett sms när nivån närmade sig 15%. Orsaken att jag vill ha en virtuell brytare där är för att endast få ett sms. Hade jag inte haft en virtuell knapp skulle jag få ett sms varje gång arduinon rapporterat ett värde under 15%.
HouseModes Plugin
Det här pluginet rekommenderar jag och verkligen uppmanar att installera! När jag började använda min Vera som ett larm hittade jag en stor brist i min lösning… När larmet väl gick av behövde jag manuellt återställa alla larmsirener och avaktivera flertalet andra händelser. Innan jag använde pluginet så behövde VARJE enhet avaktiveras via en scene eller på sensorn. Men detta tar tid, vilket är frustrerande… Lösningen blev dock helt perfekt med hjälp av detta pluginet! Eftersom jag använder mig av en Keyfob RFID sensor för att snabbt manövrera av/på larmning.
När taggen visas och jag trycker på home så växlar HouseMode Plugin över till ”home” vilket jag nu kan trigga en scene på! Det den scenen gör är att återställa alla larmsensorer till ”AV” även om dom är av, vilket gör att ”om” larmet gick av misstag så tar det någon sekund för att återställa allt.
Pleg (Luvans favorit)
Jag använder inte Pleg, men Luvan har använt den länge och ser ett stort värde i pluginet för att göra avancerade händelser i veran. Läs mer om det här Pleg- en av verans bästa plugin (enligt Luvan)
Detta var alla plugins fram tills nu, vi kommer säkert att addera fler till listan framöver!
RFXtrx433E
Tyvärr går det inte att default styra Nexa enheter och liknande med VeraLink som går på 433Mhz, för att kunna återanvända gamla enheter har jag valt att addera en RFXtrx433E tills vidare, detta för att verifiera att det fungerar på Vera Secure och få in alla enheter.
Luvan har tidigare gjort en serie om hur detta fungerar, för att du ska slippa leta så länkar vi in dessa här så du enkelt kan komma igång själv 🙂
- https://www.automatiserar.se/guide-uppgradera-rfxtrx-433-firmware/ – Börja med att uppdatera din rfxtrx enhet
- https://www.automatiserar.se/guide-installera-rfxtrx433e-pa-ui7-veraplus/ – Guiden är verifierad på Vera Secure med (2017-11-25)
- https://www.automatiserar.se/test-av-rfxtrx-433e-till-vera/ – Liten recension om vad RFXtrx är och vad den kan tillföra.
- https://www.automatiserar.se/guide-lagga-till-nexa-enheter/ – Några har haft problem med just Nexa enheten på sidan, kan verifera att guiden ovan stämmer för att dessa ska fungera (om du kört in rätt firmware!)
Hos m.nu kan du köpa RFXtrx433E (extern länk)
My Modes
Detta är kanske en av dom viktigaste funktionerna om du önskar använda Vera som larm, vi har tidigare skrivit om hur du hanterar Modes här
Jag började tidigare att bygga en sensor för att visuellt visa vilket mode min Vera var i när en rörelse detekterades, tyvärr fick jag allt för långsamma svar från VeraLite (Den hade helt enkelt för mycket att göra). Nu när jag har en Vera Secure kommer jag nog att damma av projektet igen (https://www.automatiserar.se/esp8266-12e-mode-sensor-vera/)
Kameror
För att snabbt se vad som händer hemma har jag placerat kameror i de utrymmen vi inte vistas till vardags. Dessa presenterar jag i gränssnittet. Fördelen med Vera i mina ögon är att det går att inkludera vilka kameror som helst (nästan), allt från billiga Dlink kameror till mer proffsiga Hikvision eller VistaCam700. Jag har även haft möjlighet att låta kamerornas egna rörelseavkänning ladda upp bilder till en FTP och sedan från det trigga saker i vera med hjälp av min Powershell funktion.
Det är även möjligt att inkludera open source kameror, jag har byggt en egen med en Raspberry PI 2 och kamera, den är integrerad i både VeraLite och Vera Secure idag.
Jag kommer testa att koppla några kameror direkt till min Vera Secure:s wifi nu för att se hur detta fungerar, har inte kunnat göra detta ännu eftersom kamerorna används i VeraLite med och till FTP:n med.
Powershell
Under de år jag använt VeraLite har jag byggt en Powershell modul (extern länk) som är godkänd av Microsoft, detta för att enklare integrera mot VeraLite (Detta var innan jag hittade Node-Red och Home Assistant). Det har gett mig möjlighet att avlasta VeraLite med viss typ av jobb, bland annat så har jag nyttjat modulen för automatiskt spara bilder från alla webbkameror när ett larm har gått. Utöver att spara bilderna har modulen även taggat all sensorinformation som finns i samma rum som kameran.
Det som händer är att modulen går och hämtar information ur Vera:n (fungerar på alla modeller med UI7), läser var kamerorna finns och loggar in på dessa och sparar ner bilderna. När bilderna sedan är sparade så adderar scriptet information om vilka sensorer som finns i rummet och vilken status dessa har.
När jag sedan granskar bilderna ser jag all information i rummet när bilden togs, jag har maskat vad som fanns på bilden 🙂
Detta är bara en av alla de funktioner jag har i modulen, det är även möjligt att starta / stoppa enheter på liknande sätt. För att installera den på din dator redan nu och testa behöver du bara skriva följande rad:
# För att läsa om modulen: find-Module automatiserarse # För att installera modulen på datorn (kräver Powershell V3 eller senare) install-Module automatiserarse # Sedan kan du direkt testa den med: Get-MJVeraStatus -VeraIP DittVeraIP
Vill du läsa mer om just Vera och Powershell så kan du läsa mer här: Powershell modul för hemautomation
Arduino och Esp8266
Att bygga egna sensorer till Vera:s kontroller är otroligt lätt, orsaken till detta är att man via ett http kommando kan skicka in information från sensorer till Veran. Applikationer och annat vi skrivit pratar via samma webbkommandon. Tyvärr orkade ju inte min VeraLite med allt jag önskade göra, vilket tvingade mig att nyttja andra källor som Thingspeak och Grafana. Vi har försökt att samla alla dessa projekt under projektsidan för att enklare hitta roliga projekt vi byggt som även går att använda till Vera kontrollers.
Graferna nedan är ”live” och inlänkade från Thingspeak. Så man behöver ju inte någon hemautomationskontroller om man inte vill, det går att skicka informationen direkt till internet med. Grafen nedan är resultatet från en solcellsdriven ESP8266 som kört på ett batteri över ett år!
Direkt när jag började med vera byggde jag en Multisensor med en Arduino som kommunicerade över nätverket ( Bygg en Multisensor till Vera ). Den rapporterade temperatur, ljus och rörelse. Detta var inte alls avancerat, men otroligt lärorikt och roligt. Den designen kommer troligen att uppdateras nu när jag har en VeraSecure som orkar med lite fler sensorer igen!
Det vi vill visa här är att Vera är väldigt tillåtande för egna sensorer med, Luvan byggde en RFID läsare med hjälp av MySensor:s, den användes för att larma på och av i hans lösning tidigare.
Nyckelskåp
Vi byggde även ett nyckelskåp med en arduino, detta för att testa lite hur det skulle vara att med virtual on / off switch styra relän.
Vera och med arduino styrt nyckelskåp
Trådfri
Eftersom jag väntar på en integration direkt från Vera Secure till Trådfri (vilket verkar dra ut på tiden). Så beslutade jag att nyttja MQTT och Node-Red för att få tillgång till mina Trådfri lampor i Vera Secure. I skrivande stund så har jag med hjälp av Virtual On / Off Switches nu stöd att direkt tända eller släcka mina Trådfri lampor. Kommer uppdatera de guider du behöver för att själv göra det på veran så fort jag hinner. Det enda som behöver göras i Vera Secure är att lägga till MQTT, detta kan du göra genom att följa denna guiden: Installera MQTT i Vera.
Utrustningen som sedan hanterar MQTT heter Mosquitto, Guider för hur du installerar det på Raspberry Pi eller UbuntuServer mottagande sida behöver du en Raspberry Pi eller gammal dator med UbuntuServer finns här:
- Guide: Så installerar du Ubuntuserver med Grafana, node-red, mosquitto
- Guide: Så installerar du raspberry med Grafana, node-red, mosquitto
Om du följer någon av de två guiderna ovan kan du följa med i kommande tips och trix jag delar med mig av gällande alla modeller av Vera. När detta är gjort har jag gjort en guide på hur Node-Red fungerar, där kommer jag inom kort addera hur du får igång Trådfri med COAP och den senaste uppdateringen IKEA där gjort.
Kommande
- Utvärdering av Vera Secure som fullgott larm, kan det vara ett vettigt alternativ till Verisure och Sector alarm men ändå vara ”gratis”?
- Geofencing, dvs automatisk av och påkoppling av larm utifrån din telefons GPS.
- Uppdatering och tester av Powershell modulen (testade den nyss och den fungerar även på Vera Secure), men den har inte fått några nya funktioner på evigheter så det är dags.
- Leta lite mer info om VeraLink, Bluetooth och VeraLink.
- Koppla enheter direkt via Vera Secures egna Wifi.
- Få tips och idéer från er som läser och uppdatera med det 🙂
- Flytta mina sensorer som idag skickar till VeraLite och uppdatera koden där:
- Wifi sensorn baserad på Lifepo4 batteri och solcell (snurrat i snart ett år utan problem på ett batteri!)
- Göra en uppdaterad design på den Arduino baserade multisensorn
- Mer kommer säkert att dyka in så fort jag helt bytt kontroller.
Visa uppskattning på innehållet genom att gilla och dela sidan, kom gärna med tips på vad mer som går att göra 🙂
// Ispep
I mer än 10 år har Markus Jakobsson delat med sig av erfarenhet inom smarta hem på bloggen. Markus har testa det mesta och lärt sig massor på vägen, kunskaper och erfarenheter han delat med dig här på bloggen.
Favoriter inom smarta hem just nu:
Xiaomi Mi Flora
Raspberry Pi 5
Homey
Home Assistant
Displayen LYWSD03MMC
Hoppas du uppskattade innehållet och fick nytta kunskapen vi delat med oss på Automatiserar.se.
Stort tack för att du tog dig tid att läsa vårt inlägg.
Med vänliga hälsningar Markus Jakobsson
Allt går att automatisera!
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
45 svar till ”Tips: Allt du behöver veta om Vera och Vera Secure”
Några korta reflektioner efter att ha kört Vera (Lite & Plus) i några år… Vissa saker gör den helt okej, men vissa saker är helt enkelt obra. Vera platsar absolut som en del i en bra hemautomatisering, men bör kopplas ihop med andra enheter för att få bästa resultat.
En av de mest irriterande sakerna med Veran är schemaläggning av scener som använder sig av s.k. ”Delayed action”. Ibland får Veran för sig att starta om Luup, och då glömmer den bort alla pågående ”Delayed actions”. Det fick som resultat bl.a. att motion-sensorer som tänder min utomhusbelösning nattetid inte alltid släkte belysningen efter 5 minuter, utan i stället lös hela natten m.m.
Med hjälp av Verans MQTT plugin och en Raspberry PI körandes NodeRed/InfluxDB & Grafana har jag degraderat min Vera till en Z-wave-sticka där jag använder Verans HTTP API från NodeRed pch små Python app’ar för att styra allt i hemmet. Den här lösningen har tickat väldigt länge nu, och inte klickat en enda gång vad jag har märkt. Jag försökte ett tag med Verans bästa(?) schedulerarplugin ’Pleg’, men kom hela tiden fram till att kombinationen med MQTT & NodeRed var mer flexibel (samt gratis).
Vidare; det fina med att ha MQTT som nav i sin hemautomatisering är att om man vill bygga sina egna sensorer/brytare/etc med Arduino/ESP8266 så blir det kanonenkelt att integrera dessa i sitt system. Exempelvis kan en ESP8266’a skicka data till din MQTT Broker via WiFi, som ett NodeRed-flöde parsar och skickar HTTP-API-kommandon till din Vera som sedan kan agera på något sätt som du vill.
Såå.. Veran är bra, men enligt mitt tycke blir det en ännu bättre lösning när man kombinerar den med andra produkter.
Bra input!
Allt är inte guld och gröna skogar med Vera som du säger, ska försöka ta med mer information om just Mosquitto MQTT i kombination med Node-Red och Vera. Min automation fram tills nu har nyttjat veran som ett externt GUI och internet som nav för Z-Wave med lite scenes. Men detta berodde på att min VeraLite helt enkelt orkade med. Tänkte försöka flytta min automation till VeraSeure nu för att se om den klarar av det. I övrigt då tycker du att vi fått en bra bild av vad en vera klarar och inte klarar?// Ispep
Det tycker jag! Det hade varit intressant att se en jämförelse mellan Veran och Homey som är ganska populär nu.
En fråga till dig som är bra på Verans http-api…
http://vera:3480/data_request?id=variableget&DeviceNum=20&serviceId=urn:micasaverde-com:serviceId:EnergyMetering1&Variable=KWH
kan vi använda för att hämta strömförbrukningen hos exempelvis en Fibaro WallPlug.Jag skulle dock vilja forcera Veran att göra en KWH-poll mot DeviceNum=20, eftersom att värdet som ges som svar i queryn ovan är troligtvis det värde som WallPlug’en rapporterade in senast enligt sina intervall-inställningar. Vet du hur man kan forcera en poll via HTTP API’et?
Tackar.
Har själv inte alls testat Homey, men det kanske är något man borde göra med. Vad gäller API:et så har jag inte testat att trigga en läsning på det sättet, men nu blev jag själv nyfiken på om det går och hur man i så fall gör 🙂
// Ispep
Kanon bra recension och genomgång!
Köpte precis själv en Vera Secure och är ny på allt vad detta innebär och möjligheterna med det.Så detta är väldigt uppskattat.
Jag har noterat samma sak med mitt batteri, att kapaciteten sjunker stadigt, min började larma vid 70% och sjönk till 63% då jag vart nyfiken och öppnade upp batteriluckan. Batteriet visade sig vara ganska varmt vilket gjorde mig smått orolig, så jag la den lite vid sidan om men ändå inkopplad. Efter en halvtimme var batteriet svalt och laddningen hade gått upp till 77%.
Min hypotes just nu är att Veran blir väldigt varm internt som i sin tur värmer upp batteriet som får värmeskyddet i batteripacken att trigga så den slutar ladda.
I skrivande stund är mitt batteri 97% laddat och ligger fortfarande utanför Veran.Mycket intressant! Blev direkt tvungen att skruva bort luckan och testa, och som du säger batteriet var relativt varmt! Ska se om min börjar ladda från och med nu.
Såg även att dom hade en indikator för att man manipulerar batteriet: Battery has been tampered with! Tamper = ON – Device changed state
Edit: 2017-11-13 18:33 – Du hade rätt Jonas! Nu började min VeraSecure ladda med ska addera den informationen. Stort tack för infon.
// Ispep
Intressant, då är det veriferat av en person.
Hoppas fler kan ge lite information om dom upplever samma problem eller inte, kan vara individ problem.Jag har monterat tillbaks mitt batteriet och ska se vad som händer.
//Jonas
Måste batteriet vara inkopplad? Eller man kan koppla ur det?
Batteriet är inkopplat hela tiden. Jag har skruvat lös det från Vera:n, Men den sitter med kabeln ändå. Ska senare testa att låta den sitta på plats, men köra VeraSecure utan luckan under och se om det blir nog svalt. Har du samma problem?
// Ispep
En workaround på problemet finns att ladda ner från följande tråd. Det är en enradsändring i en javascriptfil.
Devicelistan uppdateras dock inte automatiskt men ett tryck på refresh löser det problemet. =)
Fantastisk artikel! Har länge väntat på mer info om VeraSecure. Väldigt ny på hela med automatisera. Något som hela tiden satt stopp är olika protokoll och nästan varje har sin egna kontrollenhet.
Borkman nämnde ett HTTP API, kan man få ut värden/datan ur alla enheter man lägger till?
Tråkigt att IKEA Trådfri inte verkar fungera (än). Hur är det med Philips HUE lamporna?
Tackar! precis du kan skicka http kommandon för att utföra olika saker mot Veror, både programmet jag skrivit och Powershell modulen pratar mot dessa http api:er. Har en fundering på att skriva ett inlägg på hur man själv kan skicka olika http kommandon och hur dom fungerar.
Philips HUE fungerar riktigt bra, finns till och med en app. Niklas har skrivit lite om detta tidigare ( https://www.automatiserar.se/vera-philips-hue-a-perfect-match/ ) har missat att länka in det, får skriva ihop lite om det med så fort jag hinner 🙂
Vad gäller trådfri så har dom sagt att det ska fungera i en kommande Firmware, dock inte fått detta bekräftat ännu..
// Ispep
Det skulle vara intressant om du som arbetat så mycket med HTTP-API’et skrev ihop en artikel om det! 🙂
Angående Ikea Trådfri; Om man har en Hue-Bridge i nätverket och lyckas para Ikea-lamporna med den så borde väl Niklas’ artikel ovan fungera 🙂
Några andra alternativ när man har Ikea’s egen kontroller i nätverket:
Exempel 1: Node-Red
Om du har en Ikea Trådfri Hub ståendes i nätet, kan du kunna styra den från Node-Red med noden ”node-red-contrib-tradfri” (har inte testat den än själv)(https://github.com/nidayand/node-red-contrib-tradfri). Det här klippet visar det lite: https://www.youtube.com/watch?v=075zTnrIp1Y
Det finns även andra alternativ här ska sägas. Det är bara att göra en sökning efter noder i Node-Red.Exempel 2: pytradfri / HomeAssistant
Samma koncept fast en python-klass: https://github.com/ggravlingen/pytradfriJag har inte sett någon Vera-plugin än för att styra Ikea’s egen kontroller, men det är väl bara att ”någon” sätter sig ned och wrappar upp något av ovanstående exempel i Lua…
Igår satt jag en stund och lekte med MQTT och Node-Red, idag har jag mina Trådfri lampor i VeraSecure (kanske inte så snyggt, men det fungerar)
Håller på att uppdatera stegen i olika guider nu om det är fler som vill lösa det så tillfälligt. Till och med lyckats få till så jag kan byta färger på IKEA:S RGB lampor.// Ispep
Coolness att du fick in det i Veran 🙂
Btw, Jag testade nu ikväll att lägga till min Ikea-Hub i Node-Red och det fungerade utan problem.
Roligt, nu finns det många tankar på vad allt detta kan tillföra. Funderar på att addera RGB lampan och låta dessa återspegla vilket modes Veran är i när en sensor eller dörrsensor triggar (på alla förutom home dvs)
// Ispep
Har samma på batteriproblem på två nya VeraSecure, väntar svar från Vera support.
Har någon koll på hur interna microfonen används samt inbyggda högtalaren. Kan man lyssna på tjuven vid inbrott samt prata tillbaka på något vis? Vad gör högtalare knappen uppe på VeraSecure kontrollern?
Hej
Har inte hunnit kolla något på Högtalaren och Mikrofonen ännu, men det är på ”att göra listan” 🙂Att öppna luckan under verkar ha avhjälpt mitt problem med batteriet, du kanske kan testa att ha den avstängd nån timme eller ställa den kallt till bara för att se om den börjar ladda?
// Ispep
Jag testade tipset att skruva ur batterier och lägga det utanför vilket nu laddar min till 100%, hoppas Vera löser detta med endast en firmware och att ingen hårdvara måste bytas ut.
[…] Uppdatering: 2017-11-14: Nu när VeraSecure är släppt finns det ett sätt att styra Trådfri med hjälp av MQTT och Node-Red, läs allt om hur du gör här: https://www.automatiserar.se/allt-om-vera-och-verasecure/#Tradfri […]
[…] har nu kört VeraSecure under en tid och hunnit med att summera alla nyheter om Vera och VeraSecure […]
Jag skulle vilja ha mer information om 3G uppkopplingen.
Tanken för mig är att köra VeraSecure istället för larm. Men jag tycker det är svårt att tyda ifall 3G uppkopplingen (som tydligen inte ens går att aktivera idag om jag förstod rätt?) endast går att använda för uppkoppling mot Veras premiumtjänster.
Jag vill ju bara att den ska koppla mot internet så sms/push/mail ska fungera precis som vanligt utan extra kostnad (bortsett från ett mobilabb då).
Jag håller på att leta information för fullt om både VeraLink, 3G och blåtand, tyvärr är det mycket som är väldigt ”odokumenterat” eller helt saknar information i dagsläget. Men jag håller på att jaga, om någon har lite mer info får ni gärna dela här.
Är precis i samma sits gällande larm. Jag vill ha möjlighet att kommunicera även om strömmen och internet går ner hemma. Kommer uppdatera med hur jag väljer att lösa just detta inom kort.
// Ispep
Jag har bytt ut det medföljande sim-kortet och installerat ett Comviq kontantkort. Tar jag bort ström och nätverkssladdarna växlar den över till gsm och tänder lysdioden Cellular. Får push att internet saknas och cellular är aktiverat. Appen tillåter nu begränsade till att endast kunna byta mellan modes home, away, etc. när jag drar larm får jag sms om vad som hänt och jag kan larma av och sirenen tystnar (pga att jag stängt av siren för Home läget)
Enligt Veras support fungerar inte 3G alls i EU-versionen. Lite skrämmande att de inte har bättre koll när det bevisligen fungerar för dig.
Då är det klart intressant med VeraSecure för mig, SMS är ju egentligen tillräckligt även om jag gärna skulle få till att man kan logga in och se kamerabilder osv.
Vera supporten säger att de jobbar på 3G stöd i nästa firmware, men de säger inte vilka features som kommer att stödjas. Hoppas de inte begränsar någonting i alla fall.
Hej
Att sms fungerar för mig beror på att jag använder ett flöde i Node-Red och MQTT. Har inte börjat testa den inbyggda 3G varianten ännu eftersom jag håller på att släcka min gamla VeraLite fortfarande 🙁// Ispep
Underbar läsning! Jag försöker suga in allt som finns om Secure, finns inte jättemycket på nätet än eller så är det jag som sökt dåligt 🙂 En fråga, Sentinel som är deras tjänst för att bla göra kameraövervakning enkel kostar månadsvis men är det bara för att få den extra mängden ”cloud storage”? Kan man alltså använda Sentinel men köra sin egna backup i NAS eller dylikt. Eller är vissa funktioner begränsade? Önskar ju ha en smidig videoövervakning med triggers som uppmärksammar en men att man kan sköta lagringen själv.
Hej,
Angående dåliga batterier är detta en garantifråga. Jag gjorde en ticket på supporten när jag fick min Secure i november och de var väl medvetna om problemet. Jag fick en länk till en sida att fylla i mina uppgifter. Häromdagen kom det nya batteriet på posten från Vera och det funkar fint.
[…] Fantasin är sällan ett problem, så relativt snabbt identifierades ett sätt att uppgradera min gamla luftavfuktare, den är från 2002 men nu kanske den smartaste och med avancerade luftavfuktare som finns för under 10.000kr? Den fick nya funktioner som att startar inom 10 sekunder från att luftfuktigheten överstiger 60%, stannar lika snabbt när fuktigheten går under 45%. Styrning via app och schemaläggning i telefonen. Den aktiveras bara när larmet är i nattläge eller hemma, energiförbrukningen visualiseras och loggas. Därigenom finns möjlighet att se eventuella fel som kan uppstå med den. Luftavfuktaren fick även stöd för sms och mail när den kört klart eller om vattnet behöver tömmas. Imponerande med tanke på att den byggdes år 2002. Allt detta var möjligt genom att nyttja luftfuktighetsmätningen i Philio Tech PAT02-1B, en strömbrytare med strömövervakning i kombination med VeraSecure. […]
Fantastiskt stort tack för ett riktigt bra inlägg och blogg!
Jag kör själv Vera Plus som larm och tycker att det fungerar hyffsat bra. Jag har tyvärr haft en del strulande sensorer osv som har skadat förtroendet delvis . Dock har det efter en liten arbetsinsats fungerat betydligt bättre.
Kvarvarande problem som jag tänkte lyfta är hur du gör vid pålarmning. Ibland händer det att sensorer, ex. Rörelsesensorer, har hektat upp sig och fortfarande indikerar rörelse. Det får följden att larmet går på en gång (dock ej siren men notis, mail osv). Hur har du löst det?
Tackar!
För att undvika just sensorer som står kvar i fel läge har jag gjort en scene som återställer rörelsesensorer direkt dom triggar. Då slipper man fundera om rörelsesensorn återställer korrekt 100% av gångerna. Rörelsesensorer är dock inte det jag haft mest bekymmer med, utan det jag haft bekymmer med är dörr sensorer, ibland står dom som öppen fast dörren stängts.. Tyvärr vill man inte direkt återställa dessa automatiskt eftersom dörren då kan vara öppen…
Har därför funderat på att nyttja en lampa (tips från Lars Ahlstedt i inlägget https://www.automatiserar.se/test-zipato-mini-keypad-rfid-z-wave/), dvs när en sensor står som öppen har man en lampa som är igång. Då se när man att något är fel innan man larmar. Även funderat på att sätta upp en billig surfplatta vid dörren som visar ett simpelt gränssnitt och möjliggör av / på larmning med kod på skärmen 🙂Tyvärr är tiden en bristvara för både Luvan och mig, därav har vi haft lite svårt att hinna med alla roliga projekt vi funderat på 🙁
// Ispep
// Ispep
Hej,
Jag har problem med att få min Vera Secure att starta larmet direkt när jag har öppnat någon larmad dörr/fönster. Det tar 30sec innan larmet startar att larma.
Hur ska jag ställa in så att larmet startar direkt när något en dörr öppnas?
Använder också geofencing men har provat utan också men hjälper inte.
MVH Lasse
[…] Håller i skrivande stund på att uppgradera båda mina kontrollers (Detta gick ok på både VeraLite och VeraSecure). […]
[…] Har själv testat en del huvudkontrollers, bland annat Telldus Znet, Razberry, VeraLite och VeraSecure. Många av dessa kontrollers har även stöd att styra flera olika protokoll / tekniker. I […]
[…] har jag använt Tasker till och från. Fram tills nyligen har jag använt min VeraSecure för att styra hemautomation via internet och tyckt det varit “good enough”, belysning […]
[…] avsikt att integrera mot Homey:n med. Skulle det visa sig att det är omöjligt att ersätta min VeraSecure, Trådfri mm så kommer det framgå varför jag eventuellt väljer att […]
[…] jag kommer i del 2 skriva om hur jag fick in mina Zigbee Aqara sensorer som inte gick att få in i VeraSecure. Det tog mig ca ~5 minuter att komma igång med Homey och en timme att skriva om […]
[…] en lång tid sedan. När dessa köptes hade jag en förhoppning om att dessa skulle fungera med min Vera Secure. Men tyvärr har Vera valt att gå en lite trubbig väg när det gäller Zigbee till sin […]
[…] börjar sensorer och logik flyttas från VeraSecure. För att inte tappa grafer och liknande information som min VeraSecure tidigare tillhandahållit […]
[…] vecka efter jag fick händerna på en VeraSecure beställde jag lite blandade Zigbee sensorer från tillverkaren Xiaomi Aqara. Xiaomi Aqara har […]
[…] haft två Aqara vibrationssensorer liggandes sedan jag började använda VeraSecure, dom blev liggandes på grund av avsaknad av kompatibilitet. Ett bra tips innan du köper en sensor […]
[…] hemma i en låda under mycket lång tid tyvärr, detta på grund av inkompatibilitet med mitt larm VeraSecure. Men som sagt nu är den igång och jag är mycket nöjd med rörelsesensorn i kombination med […]
[…] v7.29 verkar det dock vara mycket på gång! Om man ska tro Vera.. Jag har uppdaterat min VeraSecure och upplevde inte några problem. Har man en Vera 3 så behöver man dock höra av sig till […]
[…] kan strula. Men jag väljer att aktivera det ändå för att kunna se om Homey snart kan ersätta Vera Secure. För att själv aktivera detta så behöver du gå till Settings / Experiments och aktivera […]
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Taggar:
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar