Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Vera UI7 – Mysensor – Distanssensor

Kategori:

, , , , ,

– Taggar:

Efter att ha kört pelletsprojektet över ett år utan problem så beslutade jag mig för att konvertera sensorn i Vera till en distanssensor.

PelletsStatus2

Mysensors har gjort färdiga plugins för att utöka funktionaliteten i Vera, allt som behövs är att ladda upp några få filer till Veran. Jag har gjort en guide på hur jag själv gjorde för att lägga till en ny sensortyp i Veran (distanssensor).

Det som behövs hämtas från Mysensors hemsida är följande filer:

  • D_DistanceSensor1.json
  • D_DistanceSensor1.xml
  • S_DistanceSensor1.xml

Börjar med att göra en backup av Veran innan du laddar upp filerna. När backupen är färdig så laddas filerna upp under Apps \ Develop apps \ Luup Files

AddCode

 

Markera alla tre filer och ladda sedan upp dessa, gick allt bra så bör du se samma som bilden nedan.

AddCodeDone

 

För att sedan detta ska fungera så behöver du starta om Luup motorn, detta görs lättast genom att gå in i på Serial Port Configuration och där markera ”Reload Luup

RestartLuupEngine

Nu ska allt som behövs för att lägga till den nya distanssensorn vara klart.

Distanssensorn bör nu finnas tillgänglig under schemat: urn:micasaverde-com:serviceId:DistanceSensor1 och variabeln dit man rapporterar heter: ”CurrentDistance

 

För att bekräfta att detta fungerar så lägger jag till en virtuell enhet med hjälp av följande guide (med skillnaden jag skriver nedan)

Välj som på bilden nedan:

  • urn:micasaverde-com:serviceId:DistanceSensor1
  • D_DistanceSensor1.xml
  • S_DistanceSensor1.xml

PelletsTest1

Enheten dyker inte upp i gränssnittet, jag fick tyvärr inte några distanssensorer alls efter omstart. Avvaktade några minuter med samma problem, testade att lägga till en enhet flera ggr och starta om luup motorn flertalet ggr. Efter att ha tagit en kaffe och startat om den igen så dök alla tester upp i gränssnittet (eventuellt tangentbordskombinationen Ctrl+F5 ha löst detta med)

Mitt råd är:

  1. Lägg till en enhet
  2. Avvakta i några minuter.
  3. Starta om luup motorn
  4. Dyker inte enheten upp starta om veran genom att köra följande rad.

os.execute( ’reboot’ )

 

FleraEnheter

Jag städade bort alla förutom den första som gjordes precis enligt guiden jag tidigare hänvisade till. Körde sedan följande rad i en webbläsare för att bekräfta att enheten fungerar som tänkt.

  • http://DittVeraIP:3480/data_request?id=variableset&DeviceNum=138&serviceId=urn:micasaverde-com:serviceId:DistanceSensor1&Variable=CurrentDistance&Value=23
  • Byt ut fetmarkerad text till ditt Vera IP eller namn samt rätt enhets id (i mitt fall 138) och sedan sätter du ett värde för att testa, jag valde 23 just nu.

Efter att ha fått till detta så började kontrollera varför jag nu inte får rätt ikon, fick bara bara en generisk Z-wave ikon.

TestarPellets

Efter lite letande så verkar det som att UI7 skiljer sig åt i JSON, ”default_icon” ska nyttjas istället för ”flashicon” som gäller för UI5, jag ändrade det i json filen och laddade upp den på nytt igen. Tryckte sedan Ctrl+F5 och genast så byttes ikonen till den som visas nedan.

TestarPelletsDone

Jag kommer nu att uppdatera mitt pelletsprojekt för att rapportera med en ny URL samt fundera lite över hur den ska rapportera, den rapporterar för tillfället till schemat ”urn:schemas-micasaverde-com:device:LightSensor:1” och variabeln ”CurrentLevel”. Just nu rapporterar den även % pellets kvar och inte CM pellets.

 

Stor tack till Mysensors.org som delat med sig av all kod som behövs för att lägga till en helt ny typ av enhet i Veran!

MySensors

// Ispep

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

Ett svar till ”Vera UI7 – Mysensor – Distanssensor”

  1. […] Distansmätaren i Vera till vänster, grafen till höger visar förbrukningen. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Taggar:

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.