Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Tips: Billig surfplatta, perfekt för ImperiHome eller billigt skräp?

Kategori:

, , , ,

– Taggar:

Min ImperiHome lösning i köket gjorde mig sugen på en till större surfplatta till vardagsrummet. 13.3″ för under 2000 kr, billigt skräp eller blir den perfekt för ImperiHome? Vi testar så klart 🙂

Efter att jag har kört min gamla Samsung surfplatta med Imperihome i köket ett tag så ville jag ha en till i vardagsrummet. Men eftersom det blir längre avstånd från där man brukar sitta till surfplattan så började jag kika på surfplattor med större skärm. Och Trekstor SurfTab Theatre 13.3 ser ut att vara en prisvärd surfplatta med tanke på sin 13.3″ skärm.

Jag köpte den på Amazon.de som numera har gratis frakt till Sverige för beställningar över 39 EUR. Men en liten luring är att det stod 196 EUR när jag köpte den, men väl i kassan så kostade den 206 EUR när den skulle till Sverige. Olika säljare skickar till olika länder, så den billigaste skickade inte hit. Men priset i SEK landade ändå under 2000 kr vilket är rätt prisvärt om man jämför andra surfplattor på över 13″.

Plattan verkar ha filmtema över sig som namnet avslöjar och med sina 4 högtalare och metallställ för att kunna titta på skärmen utan att behöva hålla i den. Och för att ha den som surfplatta så känns det helt klart att det är en billig platta. Den är tung, ljudet är inte speciellt högt för att ha 4 högtalare men hyffsad i kvalite. Det sitter ett skärmskydd som jag inte tagit av, den ger en rätt sträv yta som inte är så behaglig att föra sina fingrar på vid scrollande och så vidare.

Plattan använder sig inte av USB-kontakten för att ladda, utan har sin egen 3A laddare. Den laddar inte speciellt snabbt och batteriet verkar inte räcka jättelänge jämfört med t.ex. våran Sony Xperia Z2 tablet som har några år på nacken.

Skärmen i sig är ljusstark, men saknar automatisk ljusnivå. Den har rätt bra betraktningsvinklar och är allmänt godkänd men självklart inte lika bra som på min Samsung Galaxy S5 telefon som sjunger på sista valsen. En dryg grej med den är att trots sina upplösning på 1920×1080 så är allt stort på skärmen, gigantiskt t.o.m. DPI inställningarna kändes inte riktigt bra med andra ord.

Nämnde jag att den är tung? Ja det är den, inget man vill sitta och hålla i en längre tid, så att det följde med ett metallställ för den är förståeligt.

Den använder sig av en Intel Atom cpu, vilken är hyffsat snabb. Den är betydligt snabbare än min gamla Samsung Galaxy S2 platta. Men den är inte lika snabb som min Sony Xperia Z2 tablet. Den hackar till nu och då om man surfar eller swipar. Men i det stora helt så flyter det mesta på acceptabelt.

Så hur är den för ImperiHome? ImperiHome kräver ju inte lika mycket av en surfplatta, men även här finns det några nackdelar men som tur var gick det att fixa. Det första är att TTS (Text till tal) inte fungerade via ImperiHome, men det fungerade internt på själva plattan, dock inte med Svenska, utan engelska. Den andra anledningen var att DPI inställningarna inte var optimala som tidigare nämnt.

TTS var lätt att fixa. Google Text till Tal gick fint att ladda hem som en app från Play store. Efter det så gick det fint att gå in till inställningarna över tillgänglighet och välja Google Text till Tal som TTS motor. Efter en omstart av plattan så pratade plattan Svenska riktigt bra.

DPI inställningarna var lite drygare att fixa men relativt enkelt ändå. Jag körde först DPI checker för att se vilken DPI som plattan kördes på från start. 280 DPI vart svaret.

Men det är lugnt, det kan vi ändra på utan att ens behöva roota enheten. Börja med att ladda ner Android SDK plattform tools här.

Nästa steg blir att enabla utvecklingsläget. Gå till inställningar – Om surfplattan och börja klicka på Version tills den säger att du har aktiverat utvecklingsläget.

Gå tillbaka till inställningar och in på Utvecklingsalternativ, där hittar du USB-felsökning. Aktivera detta.

Koppla sedan in surfplattan till din dator där du har laddat ner och extraherat plattforms verktygen i steget längre upp. Den kommer vilja installera en drivrutin för plattan och det lyckades den med utan problem på min Windows 10 dator.

Kör sedan kommandot adb devices i en CMD när du står i samma mapp som du extraherade plattformsverktygen. Där ska den lista din enhet om den hittar den.

Kör sedan kommandot adb shell wm density 180 && adb reboot i samma CMD fönster. Här kan du byta ut 180 mot det värdet som du tycker är bäst. Blir gränssnittet konstigt så kan du köra samma kommando och ange 280 som är default värdet för denna surfplatta. Enheten kommer starta om efter du kört kommandot, och efter att den startat upp igen så kommer du kunna se skillnaden.

Här kan du se skillnaden på dpi inställningarna, jämför med bilden längre upp så ser du att det blivit mindre dö-yta på skärmen och mer får plats.

En annan fördel med denna platta är surfning, det får plats MYCKET information när man kör plattan stående i webbläsaren som syns nedan. Väldigt behändigt när man väl använder den som surfplatta. Nu är vi inte sponsrad av Amazon eller Apotea, utan jag använder Apotea bilden för det är en typisk plottrig webbutik med mycket information.

Vi fick ett bra tips om ett snyggt och enkelt väggfäste från Adamski i vårat förra test av ImperiHome, nämligen Koala Mount 2.0 från Dockem. Exempelbild nedan på själva fästet.

Fästet kostade runt 150 kr och var en aning litet för den stora surfplattan med hänvisning till att det vart en hel del skärmyta ovanför själva fästet, samt att Trekstor plattan är relativt tung. Men det gick fint ändå. Fästet är rätt enkelt att montera, och mycket lättare än det andra fästet jag använde i köket, när man väl ska ta ut surfplattan. Så hur vart slutresultatet?

En grej att nämna är att eftersom fästet inte når så högt upp så blir det lite ”slappt” eller vad jag ska säga, när man trycker på skärmen högre upp. Längre ner känns det dock stabilt och bra. Vi jämför med en bild från min gamla Samsung 10.1″ platta som helt plötsligt känns väldigt liten 🙂

Summering

Ja jag måste säga att jag vart rätt nöjd med plattan med tanke på vad den kostar. Jag kommer inte på något på rakt av som gör att jag ångrar mig, utan jag tycker den är helt klart godkänd för ImperiHome. Jag kunde även exportera inställningarna från köksplattan och importera på den nya Trekstor plattan utan problem via ImperiHomes inställningar. Smidigt och bra 🙂

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

4 svar till ”Tips: Billig surfplatta, perfekt för ImperiHome eller billigt skräp?”

  1. Profilbild för Fredrik
    Fredrik

    Tack för tipset, har letat efter en stor och billig platta att sätta på väggen. Nu är den beställd! 🙂

    1. Hoppas du blir nöjd 🙂

  2. Skillnaden i priset beror på den svenska momsen. Priserna visas med tysk moms men när du angett adress osv räknas det om med svensk moms.

  3. Profilbild för Lennart
    Lennart

    Go lördagskväll !
    Jag ville ha en större platta för att läsa dagstidningar på. Denna verkade perfekt. Levererades snabbt och är ljusstark o bra. Men jag ett problem . Mycket mycket tacksam om någon – Luvan? – kan hjälpa mig?
    När jag laddar ner en app., T ex Netflix, så laddas den ner och säger att den är nedladdade, men jag hittar inte de nerladdade apparna. Främst Googles olika mappar kommer fram om man drar vänster nedre hörn upp , men inte de appar jag själv laddat ner.
    I nedre vänstra hörnet står det ” Abgesicherter Modus” . Gardet med detta att göra???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Taggar:

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.