Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
Test av Marquant brandvarnare, även en billig siren?
Jula (extern länk) säljer dessa billiga 433 MHz brandvarnare som går att para ihop trådlöst med varandra. Det ger möjligheten att när en brandvarnare utlöses, så larmar även de andra.
Dessa brandvarnare går att få in i Veran genom RFXtrx modulen som gör att Veran även kan kommunicera på 433 MHz.
Brandvarnare säljs i par. Läser man på Julas hemsida får dessa brandvarnare blandat betyg. Jag har tidigare köpt 4 st brandvarnare av samma typ på Jula (men förpackningen såg lite annorlunda ut) som jag har haft i drift i runt 2 år. En av dessa började larma och triggade igång resterande brandvarnare utan anledning och fortsatte att larma tills jag drog ur batterierna.
På bilden nedan ser du även fästet som följer med brandvarnaren. Man vrider brandvarnaren en aning för att sätta fast brandvarnaren i fästet vilket gör att den går enkelt att ta ner vid batteribyte och liknande.
Batterierna som följde med var inget att hurra för, de räckte inte länge. Någon brandvarnare räckte batterierna bara några veckor och någon räckte runt ett år. Men efter att de var bytta till bättre batterier så har jag inte behövt byta några fler gånger.
För att få in brandvarnaren i Veran, så är det bara att trycka på TEST knappen på brandvarnare när du har ställt in RFXtrx pluginet på att automatiskt skapa 433 MHz enheter.
Enheterna som skapas ser ut så här:
Och om du väljer egenskaper på enheten med hänglåset så kommer du få fler val.
En knapp jag gillar är ”Panic” vilket triggar larmet på brandvarnaren. Det gör alltså att du även kan använda brandvarnaren som en siren vid inbrott eller liknande.Vill du skapa en scen som triggar larmet så kan du göra det via advanced fliken på scenen.
Så vad blir summeringen?
- Prisvärd: 5 av 5, mellan 199 och 299 kr paret är ett bra pris.
- Funktion: 3 av 5, ”larmar en så larmar alla” funktionen och att det går att använda brandvarnaren som ett larm är väldigt behändigt. Men kvaliten på själva brandvarnaren verkar dock inte vara i högsta klass.
- Design: 3 av 5, den ser ut som vilken brandvarnare som helst. Lite större än genomsnittet till storleken.
// Markus
Nexa -> Telldus -> Switchking -> Z-wave -> Vera
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
4 svar till ”Test av Marquant brandvarnare, även en billig siren?”
Litiumbatterier passar ej in i dessa brandvarnare. Spänningen på dessa lång-live batterier är något högre än 9 v. detta får brandvarnaren att tjuta hela tiden. Brandvarnarna är således ej lämpade som brandvarnare utan mera en ”leksak”.
Bra info om Litiumbatterierna!
Vad är orsaken till att du tycker att dessa enbart är en leksak och inte ett komplement i säkerheten hemma?
// Ispep
[…] som pratar via 433 MHz och är kompatibel med RFXtrx. Nexa brandvarnaren är väldigt lik Marquant brandvarnaren som vi tidigare testat, men helt lika är dom […]
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Taggar:
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar