Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
Vad har solceller med hemautomation att göra? Allt och inget. Häng med så berättar vi mer om hur vi tänker.
Jag har planer på att fylla mitt tak med beggade solceller, för att komma undan lite billigare så är dessa 5 år gamla. Panelerna har en effekt garanti på 80% efter 25 år så jag borde inte behöva oroa mig om att panelerna ger nämnvärt sämre effekt än när de var nya.
Till det behöver jag en inverter eller växelriktare som de kallas, som används för att mata ut energin från solcellerna till vanliga elnätet så mitt hus kan använda det. I samband med det kommer husets elmätare bytas ut till en elmätare som mäter energin ut och in. Vilket gör att jag kan använda två st NorthQ energimätare till Veran för att veta hur mycket energi jag producerar.
Och när jag vet när mina solceller producerar mer energi än vad mitt hus gör av med så kan jag skapa regler för det i Veran. Jag kanske kan sätta igång en kylanläggning om det är för varmt inne eller kanske sätta igång golvvärmen i badrummet som jag sällan har igång.
Det ska bli kul att se vart det landar. Jag har ett antal månader kvar innan allt är i drift, förutsatt att allt går som tänkt. Om våra läsare tycker det är intressant så kan jag göra ett uppföljning till hösten, då allt borde vara uppe och snurra.
Nexa -> Telldus -> Switchking -> Z-wave -> Vera
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
4 svar till ”Solceller och hemautomation”
En uppföljning i höst ser vi fram emot, kör hårt! 🙂
Kul att höra! Will do 🙂
Har själv funderat på solceller men landat att det (i dagsläget) inte är lönsamt i.o.m. inköpskostnaden (vi får se om IKEA börjar sälja sina solceller annat än på försök i Tyskland!) och nuvarande regler om mikroproduktion.
Solfångare (som värmer varmvatten) känns mer intressant, OM man har vattenbaserad uppvärmning i huset.
Mmm så har jag även jag tänkt, men priset på panelerna går ner hela tiden. Runt 5.5 kr/w för nya paneler går att hitta i Sverige. Och de begagnade panelerna som börjar nå marknaden innebär helt andra priser om man kan leva med att de har några år på nacken.
Det blir intressant och se hur allt faller ut. Eftersom de jag har köpt begagnade paneler utomlands så ser det ut att kunna bli riktigt billigt jämfört med nypris. Samtidigt som det är en liten chansning eftersom man inte har några garantier förutom säljarens ord.
Men vad vore livet utan lite spänning i tillvaron 🙂
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Taggar:
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar