Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
Test: POPP Flow Stop gas/water shut-off controller
POPP Flow Stop är en motordriven ventilavstängning tänkt för vatten- eller gasledningar som med stöd för Z Wave gör det möjligt att trådlöst exempelvis stänga av inkommande vatten i huset vid läckage upptäckt av en i systemet befintlig sensor. I vårat samarbete med m.nu har vi fått ett exemplar för att testa hur den kan implementeras i praktiken.
Här kommer ett inlägg från Mårten som tidigare varit med och skrivit på våran sida. Vi hoppas vi ser mer inlägg från Mårten och om du är själv sugen på att bidra med något är du varmt välkommen.
Om man som jag är husägare och vill ha möjlighet att fjärrstyra avstängning av inkommande vatten eller stänga av detsamma vid ett eventuellt läckage finns det ett antal olika vägar att gå. Du kan köpa en vattenfelsbrytare som kan konfigureras att automatiskt känna av läckage och därmed stänga av inkommande vatten. Denna lösning kräver dock ett ingrepp av en rörmokare, dvs. röret måste fysiskt kapas och produkten installeras. Det finns mig veterligen heller ingen sådan med stöd för Z Wave vilket gör den helt fristående från dina övriga hemautomationsenheter. En vattenfelsbrytare kostar normalt sett från 5000 kronor och uppåt (installationskostnaden tillkommer).
Här flikar Luvan in som tidigare skrivit om sin vattenfelsbrytare. Det jag gjorde var att läsa av status på min vattenfelsbrytare, men det man även i teorin kan göra är att komplettera med en reläbrytare, kanske som denna. Med den kan du styra om vattenfelsbrytaren ska vara i hemmaläge eller bortaläge. Och du kan säga att i bortaläge ska den endast tillåta ett väldigt kort vattenflöde så att den stänger av i stort sett direkt. Åter till Mårten.
Om du redan har ett system för hemautomation baserat på Z Wave är det mycket intressant att titta på POPP Flow Stop. Själva enheten som har stöd för Z Wave Plus är i själva verket bara en motor som du monterar på vattenledningen med hjälp av medföljande monteringsanordning. Motorn styr sedan en arm som fysiskt vrider en kulventil och på så sätt stänger av vattnet. Denna styr du sedan antingen manuellt via din Z Wave-kompatibla kontrollenhet eller automatiserar med hjälp av t.ex. en läckagesensor. En POPP Flow Stop kostar 1295 kr hos m.nu i dagsläget och kräver ingen rörmokare.
I förpackningen finner vi följande:
1 st. POPP Flow Stop.
2 st. metallfästen som passar rördimensioner mellan 13 och 25 millimeter.
1 st. slangklämma för ovan metallfästen.
1 st. insexnyckel för justering av motorns arm.
1 st. adapter för strömförsörjning 12V.
Enligt tillverkaren är den kompatibel med ventilstorlekar från en halv tum upp till en och en halv tum (från 1.27 cm till 3.81 cm). Den klarar också ett vridmoment på mellan 3 och 6 Nm och öppnar eller stänger en ventil på mellan 5 och 10 sekunder.
Själva monteringen skall enligt tillverkaren ta 5-10 minuter att göra, men jag vill göra er uppmärksamma på att detta är en uppskattning som gäller vid helt optimala förhållanden. Hur er installation ser ut för inkommande vatten, vattenmätare och dylikt har stor inverkan på både om det medföljande fästet passar rakt av, om justeringar krävs och hur lång tid det tar att justera in själva armen som skall stänga av kulventilen. Det har också stor betydelse vilken typ av kulventil ni har och hur stort själva handtaget på denna är.
På undersidan av själva motorn finns i alla fall fästet, sladd för strömförsörjning (som går att dela på mitten), armen som skall vrida ventilen samt en koppling för att frigöra armen från motorn så att du kan vrida på den utan att tillkoppla strömförsörjning. Tänk på att inte under några omständigheter vrida på armen manuellt utan att frikoppla motorn då detta med största sannolikhet förstör motorn.
Jag insåg ganska snabbt att min installation av inkommande vatten inte var optimal för denna produkt, men det skulle inte hindra mig från att få den på plats.
Till att börja med sitter min kulventil i vinkel och inte efter en rak vattenledning och sen har den en mycket kort arm vilket gör att den inte passar i originalfästet. Till råga på allt så sitter det ett fäste för vattenmätaren direkt efter kulventilen som gör att slangklämman hamnar för långt ifrån kulventilen för att originalfästet skall räcka till att hålla motorn centrerat över axeln på ventilen.
Jag fick således kapa till två metallbitar för att dels förlänga och förhöja fästet för motorn till röret och för att försänka fästet för armen till ventilens vred. Jag blev också tvungen att borra ett hål i örat till ventilvredet för att fästa armen med den försänkta metallbiten.
En standard kulventil med lång arm på ett rakt rör tar nog 5-10 minuter. Denna variant tog lite längre tid och kräver att du har lite material och verktyg. Tänk på att det viktigaste är att axeln på motorn hamnar centrerat över kulventilen!
Väl på plats rent mekaniskt var det dags att inkludera enheten. Detta gick som en dans, bara att slå på strömmen, sätta min Vera i inkluderingsläge och trycka tre gånger i snabb takt på strömknappen på motorn. Jag valde att döpa min enhet till ”Inkommande vatten” och den dyker upp som en vanlig strömbrytare.
Jag valde också att vända min enhet så att när den är på i Vera så är ventilen öppen, dvs. vattnet är på och när den är av så är ventilen stängd, dvs. vattnet är av. Normalt sett är det tvärtom, men det är ju en smaksak om man vill se status på vattnet så att säga eller själva ventilen.
Jag vill att min POPP Flow Stop automatiskt ska bryta inkommande vatten när någon av mina läckagesensorer detekterar läcka. För att uppnå detta skapade jag en scen i min Vera som jag döpte till ”Inkommande vatten av vid läcka”.
Jag inkluderade sedan fyra läckagesensorer som jag har runt om i mitt hus och konfigurerade dem att reagera om de upptäcker en vattenläcka.
Nästa steg är att välja vad som ska hända om någon av läckagesensorerna upptäcker en läcka och där valde jag att helt enkelt stänga av inkommande vatten. Som ni kanske minns så döpte jag min motor, eller i praktiken strömbrytare till detta.
Det går naturligtvis att lägga till fler saker till denna scen, som t.ex. att notifera vissa personer, köra en anpassad Luup-kod eller välja i vilket läge denna scen skall vara aktiv (om inte alla). Tilldela ett rum och ett namn och klicka på finish så är du klar.
Verifiera att din scen har skapats och att den är aktiv.
Nu ska ju detta sköta sig självt, dvs. det är ju hela tanken med hemautomation men ibland vill man ju manuellt slå på eller av saker även om man gör det på distans så att säga. Till detta ändamål använder jag ImperiHome, en tredjepartsapplikation till Andriod. Här ovan ser ni en vy av många där jag bland annat lagt in strömbrytaren inkommande vatten och givit den en ikon som är passande. Det går naturligtvis lika bra att använda standardgränssnittet i din Vera eller annan kontrollenhet.
Här nedan finns också två filmer (sammanslagna till en) för hur denna produkt agerar i praktiken när den upptäcker läckage.
Dags för en sammanfattning. Produkten är relativt billig tycker jag om man ser till alternativen, plus att lösningen blir flexibel och kan kombineras i all oändlighet tillsammans med dina övriga Z Wave-enheter. Den var mycket enkel att inkludera och instruktionerna som medföljde var enkla att tyda och följa. Det som eventuellt drar ner betyget lite är fästet som kunde vara mer flexibelt, men det kan ju också vara min installation som är mer ovanlig än andras. Innan du köper titta på hur din installation ser ut och var beredd på att göra mindre modifieringar för att få den på plats.
Med det sagt så funderar jag redan nu på ett inköp av ytterligare en POPP Flow Stop att montera på vattenslingan från bergvärmen så att jag kan bryta vattenflödet vid eventuellt läckage vid golvvärmeanslutningen.
Nexa -> Telldus -> Switchking -> Z-wave -> Vera
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
9 svar till ”Test: POPP Flow Stop gas/water shut-off controller”
Intressant inlägg. Kul med filmsnutten.
Ikonen du använde i ImperiHome har du fixat den själv?
Hej,
Ja, den har jag ordnat själv.
Bra recension!
Kul att den är uppskattad 🙂
Hej!
Intressant läsning! Dina läckagesensorer… Är de trådlösa och kan man använda dem med Tellstick? Eller vet du var man kan få tag på sådana någonstans?
Har en egen brunn med en vattenpump i källaren. Skulle vilja att om en läckagesensor blir blöt, så kan man ställa att en Nexa-strömbrytare skall slås av som vattenpumpen kopplats till.Hej!
Mina läckagesensorer är Z wave både Philio Tech och Everspring men det går ju att använda vilka som helst som passar ditt system.
[…] har även visat lite ImperiHome tidigare här på automatiserar.se när han testade sin POPP Flow Stop gas/water shut-off controller, vilket är en enhet för att stänga av och på vattenflödet i en vattenledning. Där har Mårten […]
Jag vet att jag ställer en fråga i en äldre artikel, men men…
Går det att fixa så denna Popp fixar att öppna och stänga Ballofixer?
Skulle vilja ha något att kunna stänga av vattnet till typ diskmaskin, tvättmaskin osv.
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Taggar:
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar