Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
Test av Fibaro dörr och fönstersensor FGK-001(-007)
Detta är Fibaro dörr och fönstersensor som både ser bra ut och är smidig, för att vara en sensor med dessa funktioner. Denna kan du sätta på t.ex. ett fönster eller en dörr för att få din Z-wave controller att veta om det är öppet eller stängt och sedan trigga dina regler med hjälp av detta.
Vi börjar med installationen, flera nämner att de har problem med att inkludera dessa till sin controller, men gör man på rätt sätt går det snabbt och enkelt. Knappen du ska använda för att inkludera är under enheten, ha locket stängt under inkluderingen. Sätt din controller i inkluderingsläge, om du har en Vera så kolla på Z-wave lysdioden på Veran, den ska nu blinka i jämn takt.
Klicka 3 gånger snabbt på knappen på undersidan av Fibaro enheten, om inte Z-wave lysdioden på din Vera börjar blinka intensivt så fortsätt tryck ett par gånger till. Det fungerade fint för mig när jag inkluderade mina 4 sensorer och krävdes 5-6 tryckningar per enhet innan min Vera snappade upp den.
En annan sak värt att nämna om enheten är att du kan koppla in en 1-wire temp sensor (t.ex. DS18B20+) i den så att den även skapar en till enhet i din Vera som visar temperatur. Default rapporterar enheten tillbaka temperaturen var 18 minut till controllern.
Du kan även koppla denna till en binär brytare, av eller på, men det är inget jag har testat ännu.
Den finns i 7 olika färger för att få den att smälta in bättre med din hemmamiljö.
Här använder jag dörrsensorn på en glasdörr med aluminiumram. Som ni ser kan avståndet mellan själva sensorn och magneten vara relativt stort utan att funktionen påverkas, på bilden är avståndet nära 15 mm. Den har en liten blå lysdiod innanför skalet som indikerar om enheten byter status, vilket är bra när du ska testa dig fram vart den passar för din installation.
Om du kollar noga på magneten så ser du en liten markering, den används för att sikta in magneten så att du får den i rätt läge jämfört med sensorn. Som har motsvarande markering.
Du kan endera skruva fast den eller använda formskuren dubbelhäftande tejp som följer med. Om du använder dubbelhäftande så rekommenderar jag att du gör ren både sensor och platsen du fäster den vid med T-röd eller liknande för att få ytan ren från fett. Förutsatt att ytan klarar av det, testa på ett ställe där det inte syns först om du är osäker. Min sitter bra och har ännu inte lossnat.
En nackdel med att använda dubbelhäftande är att du inte kan använda tamper switchen som sitter under enheten, om du använder skruvar så kommer den automatiskt att pressas mot underlaget så knappen blir intryckt.
Enheten har även en tamper switch innanför locket, så när locket tas bort så kommer enheten att registrera det.
Så vad får den för betyg?
- Prisvärd: 4 av 5, just nu tar m.nu 399 kr för den.
- Funktion: 5 av 5, den gör vad den ska utan problem under test tiden och möjligheten för att koppla in tempsensor eller binär brytare uppskattas.
- Design: 5 av 5, jag tycker den ser helt ok ut och jag har ännu inte sett någon snyggare dörr och fönster sensor.
Nexa -> Telldus -> Switchking -> Z-wave -> Vera
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
9 svar till ”Test av Fibaro dörr och fönstersensor FGK-001(-007)”
Håller med om betyget. Mina funkar hur bra som helst.
[…] Fibaro dörr och fönstersensor. Du kan lästa vårat test av denna enhet här. […]
De är snygga men det verkar vara lite sådär med kvaliteten, två av tre har jag fått utbytta på garanti pga felaktig magnet sensor.
Aha bra input, slutade de registrera öppet och stängt läge eller vad fick du för symptom?
Jag har runt 5-6 st och jag har inga problem med dessa än så länge.
[…] Här har vi en intressant video som visar att det går att koppla upp en råttfälla med lite påhittighet och en Fibaro dörr och fönster sensor. […]
[…] inne i farstun som styr både utomhusbelysning och takbelysning i farstun. Till detta har jag en Fibaro dörrsensor som sitter på dörren som känner av om den öppnas eller stängs och till sist har jag en Aeon […]
[…] Aeotec är smart konstruerad och har möjligheten att laddas via USB. Otroligt mycket värt att slippa leta special batterier. Sensorn går att måla över, vilket gör att den inte behöver synas mer än nödvändigt. Dock är den lite större och mer synlig än andra sensorer som vi testat, exempelvis Vision, Strips och Fibaro. […]
[…] standard i Z-Wave. Började fundera på att nyttja Vera som larm. Genom att köpa rörelsesensorer, dörrsensorer och larmsirener kunde jag nu larma på och av via mobilen och dator. När en rörelse […]
[…] Detta gör att jag inte missar någon av alla mina enheter under tiden jag flyttar dom till min nya Vera. Tyvärr har jag nu lärt mig den hårda vägen att vissa enheter ska man inte använda tejpen som medföljer, utan man bör nyttja skruv. Detta eftersom inkluderingsknappen sitter under vissa enheter… En av dessa enheter är Fibaro dörr och fönstersensor – fgk-001-007 […]
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Taggar:
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar