Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
Test av Everspring IP44 rörelsesensor SP103
Denna IP44 klassade rörelsesensor har vi utvärderat under några kalla månader utomhus. Klicka på Read More knappen för att läsa vad den går för.
På enhetens ena sida så finns en justerskruv som du kan ställa in hur lång tid den ska vara på innan den slår av. 5 sekunder till 12 minuter ger min och max på inställningen.
En rörelsesensor som denna registrerar föremål som är varma och som rör sig. Vilket betyder att löv och andra kringblåsande föremål inte triggar denna sensor. Alla 4 sensorer har jag monterat utomhus utan något skydd för väder och vind.
Räckvidden för rörelsedetektion anges till 10 meter för denna enhet. Men här tycker jag inte rörelsesensorn har fungerat klockrent för mig. Jag har 4 st och 2 av dom är riktad neråt men mot en väg som är runt 5 meter bort. När jag först installerade dessa var det plus grader och enheterna registrerade inga bilar som passerade. Men ju kallare det är desto känsligare upplever jag att de blir. När det är minusgrader ute så larmar den för bilar som passerar. Min gissning är att skillnaden mellan bilens varma motor och vägen blir större och när det är kallt, och därav att enheten blir känsligare.
Själva räckvidden för Z-wave kommunikationen är bra, jag har haft problem med andra enheter som varit vid garaget medans denna alltid har fungerat bra.
När det gäller batteritiden så tycker jag att de får godkänt. Den som sitter på garaget larmar så fort en bil passerar vilket blir säkert 10-20 gånger per dag. Men ändå efter ca 5 månader så är batterinivån runt 40% med de medföljande batterierna. De jag har på baksidan triggas sällan och de har fortfarande 90% av sina batterier kvar och installerades ungefär samtidigt.
En del rörelsesensorer följer det med nått form av justerbart skydd, som används för att minska detektionsytan sidledes. Denna sensor tar 100 grader, men ibland vill man t.ex. bara ha 70 grader för att inte sensorn ska känna av grannar eller liknande. Men tyvärr följer det inte med något sånt skydd för denna sensor.
PIR sensorer har en akilleshäl, de gillar inte solen. 2 av mina sitter i söderläge och när snön börjar smälta så ger den en spegelliknande yta som gör att solen träffar sensorerna från marken. Det skapar tyvärr en del falsklarm. Och samma gäller även för vattenpölar. Men det är inget som är unikt för denna sensor utan drabbar mer eller mindre alla PIR sensorer. Men generellt under ett år fungerar sensorn bra. Det är endast under vissa väderförhållanden som falsklarmen uppstår.
Ett annat tips för att undvika falsklarm är att inte ha sensorn riktad mot ett fönster.
För att sammanfatta så tycker jag dessa har fungerat bra. Batteritiden är godkänd, funktionen godkänd och enheten känns gedigen. Är det något jag kan klaga på så är det just att känsligheten kan vara lite olika beroende på väder och temperatur. Och att den inte kommer vinna något design-pris 🙂
- Prisvärd: 4 av 5, 469 kr tar m.nu för den just nu.
- Funktion: 4 av 5, godkänd.
- Design: 3 av 5, den är halvstor och halvsnygg.
Nexa -> Telldus -> Switchking -> Z-wave -> Vera
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Taggar:
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar