Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
Test: Brandvarnaren FGSS-101 från Fibaro
Det här är en snygg och smidig brandvarnare från Fibaro som fungerar med Vera firmware 1.5.672 eller högre. Det smidiga med att koppla en brandvarnare till din Z-wave controller är att du kan själv bestämma vad som ska hända när brandvarnaren larmar. Du kanske vill tända alla ljus i huset, förstärka varningsljudet med en siren, öppna dörrlåsen, skicka iväg mail eller sms innehållande bilder från alla kameror du har i huset. Möjligheterna är många.
Det jag uppskattar med en brandvarnare är att inte behöva byta batterier i dem så ofta. Min brandvarnare har varit i drift i runt 3 månader och har en batteristatus på 100% fortfarande, vilket är lovande. Fibaro skriver upp till 3 års batteritid för denna enhet. Det går även att driva denna med en 12 eller 24 VDC adapter.
I UI5 visas denna tyvärr som en rörelsesensor, den triggas och blir röd om larmet går precis som en rörelsesensor. Kosmetiskt skulle det vara trevligt att den visade sig som en brandvarnare, men i UI5 får man nöja sig med detta.
På denna brandvarnare finns även NC (Normally Closed) anslutningar både för röklarm och för sabotageskyddet. Sabotageskyddet triggas när man vrider på baksidan av brandvarnaren som öppnar upp den.
När det gäller monteringen i taket så hade jag förväntat mig någon smart lösning som ett litet fäste i taket för den lilla brandvarnaren. Men om man vill skruva fast den i taket som jag ville så var man tvungen till att göra hål i bakstycket.
Brandvarnaren har även andra smarta funktioner som inbyggd RGB diod som visar olika status, räckviddstest och självtest.
Dessvärre går inte denna brandvarnare att använda för ”larmar en så larmar alla” eftersom det inte går att påverka brandvarnarens utlösning från Veran. Lite tråkigt, men en variant av det är att komplettera med en vanlig Z-wave siren.
Jag har funktionstestat min genom att blåsa ut ett par tändstickor under den och den larmade precis som den skulle. Men det är dock ingen bra metod för att testa en brandvarnare, röken som utvecklas kan kladda ner optiska brandvarnare som gör att de inte detekterar rök lika bra i framtiden. Så om du vill testa din brandvarnare på ett annat sätt än bara genom testknappen så finns det speciell rök / gas att köpa för att testa brandvarnare med.
- Prisvärd: 4 av 5, just nu tar m.nu 550 kr för den.
- Funktion: 4.5 av 5, Den har alla funktioner jag vill ha av en brandvarnare förutom att jag inte själv kan trigga sirenen i själva brandvarnaren.
- Design: 5 av 5, jag tycker den ser snyggare ut än alla andra brandvarnare jag har och är liten (65 x 28 mm) och diskret.
// Markus
Nexa -> Telldus -> Switchking -> Z-wave -> Vera
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
3 svar till ”Test: Brandvarnaren FGSS-101 från Fibaro”
[…] några veckor skrev jag ett test om denna brandvarnare. Den har fungerat finfint i flera månader men i veckan hände något med […]
[…] har jag skrivit ett test av Fibaros brandvarnare, där enheten presenterar sig som en rörelsesensor i […]
Mina har (3 st) har börjat tjuta av okänd anledning vid olika tidpunkter inom 1 års tid. Jag rekommenderar de ej..
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Taggar:
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar