Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
PLEG, en av Verans bästa plugin
Vad är PLEG? PLEG står för Program Logic Event Generator. Det är en avancerad regelskapare för Veran. Med den kan du göra mycket mer avancerade regler än de som finns i Verans vanliga gränssnitt. Klicka på Read More knappen så ska jag förklara varför jag tycker att PLEG är ett av de bästa plugin som finns till Vera.
Med PLEG går det att t.ex. använda NOT, AND och OR för att trigga en action. Med hjälp av dessa använder jag PLEG för är min utomhusbelysning vid ytterdörren. När det blir kväll så startar belysningen på 20% effekt via en Fibaro dimmer. Jag har en rörelsesensor utanför dörren, och när den triggas så dimmras belysningen upp till 100% i några minuter för att sen återgå till 20% effekt för att spara energi.
Ett annat exempel som jag har skrivit om här tidigare, är att jag använder flera rörelsesensorer för att trigga en av mina övervakningskameror.
I korta drag går det hela ut på att du skapar en trigger, schemaläggning (schedule) eller enhetsegenskap (device properties), så använder du dessa för att bestämma när ett villkor (condition) ska bli uppfyllt, och vad du sen ska göra när det villkoret är uppfyllt.
Efter att du har installerat plugin på din Vera så klickar du på egenskaperna för plugin (skiftnyckeln på UI5), och under Inputs börjar du med att skapa en Trigger, Schedule eller Device properties.
Med hjälp av triggers så lägger du till en enhet som du vill lyssna på, nedan ser du min sensor som sitter på min altandörr. När den utlöses så blir denna trigger aktiv.
Med hjälp av shedules kan du ange en schemaläggning i tid när din regel ska bli aktiv.
Med hjälp av device properties så kan du lyssna efter ett speciellt värde eller status på en enhet och skapa regler för även det. T.ex. en viss temperatur.
Nu går vi över till fliken Conditions, här kombinerar du de olika inputs som du nyss skapat. Jag har här angett att min fläkt för sovrumsventilationen kommer starta på en fast tidpunkt via en schemaläggning (schedule) men stängas av med olika regler, en av dem ser du nedan på bilden. Den säger att om temperaturen utomhus är under 10 grader och fläkten är igång, så kommer en action triggas som säger att fläkten ska stanna efter 10 minuter. Är det varmare ute så går fläkten längre.
När jag anger tFanBedroom (trigger som anger att fläkten är aktiv) så betyder det att denna måste vara TRUE för att regeln ska fungera. Samt att jag även använder mig av AND pTempFramsida <10. Det betyder att pTempFramsida (som är en device propertie från min utomhus termometer) måste ha en temperatur på max 10 grader för att även den vara TRUE. Är båda dessa regler ovan TRUE så är detta villkor (condition) giltigt, och den action som jag knyter mot detta villkor kommer att utföras.
Nedan ser du fliken actions, denna liknar de vanliga reglerna som vi kan skapa med Veran.
Så här kan jag helt enkelt klicka på om jag vill att en enhet ska starta eller stoppa när vilkoret (condition) blir uppfyllt.
Möjligheterna med PLEG är stora, och det är mer din fantasi som sätter gränserna på vad man kan göra. Och för att du lättare ska komma igång så finns det lite dokumentation om plugin. Rex Becket har skrivit ihop denna PDF som är den bästa dokumentationen av plugin som jag har hittat.
Men inte nog med det så finns det 2 st youtube guider som Pete B har gjort.
Forum sektion på micasaverde om PLEG.
PLEG går att testa gratis i 30 dagar, och kostar $5.5 + tax. Personligen tycker jag det är ett billigt pris för den funktionalitet som PLEG ger.
Om intresse finns så kan vi även skriva lite om vanliga regler som vi använder för våran egen hemautomation. Skriv en kommentar om det i så fall. Lycka till med dina regler 🙂
Nexa -> Telldus -> Switchking -> Z-wave -> Vera
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
7 svar till ”PLEG, en av Verans bästa plugin”
[…] finns även fler sätt att lösa detta på, du kan t.ex. göra en PLEG regel som kollar av att kl 21.00 på kvällen ska inte garagedörren vara öppen och notifierar dig om […]
[…] PLEG VeraAlerts Luvans favorit som han beskriver här: PLEG […]
[…] I videon nämns även PLEG vilket vi skrivit om tidigare, läs mer här om PLEG. […]
[…] för andra enheter som larm och annars som inte stöds av Z-wave eller liknande. Vera Alerts, PLEG eller DSC är några […]
Hej,
Bra artikel, är ny på Vera och önskar gärna lite exempel på PLEG om möjligt.
Tex
Start av belysning random 10min- 2h efter solnedgång och stop 0-2h innan soluppgång.Tack tack 🙂
Ingen dum ide, kanske återkommer med en artikel om saken 🙂
[…] Jag använder inte Pleg, men Luvan har använt den länge och ser ett stort värde i pluginet för att göra avancerade händelser i veran. Läs mer om det här Pleg- en av verans bästa plugin (enligt Luvan) […]
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Taggar:
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar