Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Hur snabb är VeraPlus?

Kategori:

,

– Taggar:

tada

Vi vet att VeraPlus är snabbare än de tidigare Verorna. Men hur snabb är den om man jämför med t.ex. en Vera3 eller Vera Lite?

Vera3 och VeraLite har samma CPU vilket gör dessa lika snabba.

Här kommer lite info om CPU i Vera3:

CPU revision is: 0001974c (MIPS 74Kc)
Ralink RT3883   ver:1 eco:5 running at 500.00 MHz

Gräver vi vidare i vad MIPS 74Kc betyder så hittar vi det här:

The MIPS32 74K is based on a superscalar asymmetric dual-issue pipeline microarchitecture with out-of-order (OoO) instruction dispatch and completion.

The implementation features a 15-stage pipeline to achieve high synthesizable frequencies, and supports up to 4 instructions fetched per cycle, plus up to 4 instructions issued per cycle. The 74Kc/f incorporates the MIPS® DSP Module Rev2 for enhanced signal processing capabilities.

The 74Kc/f includes an OCP Bus Interface Unit and connection to an optional L2 cache controller and delivers a performance of 1.93 DMIPS/MHz and 3.48 Coremarks/MHz. The core also includes an IEEE754 compliant Floating Point Unit, supporting both single and double precision datatypes.

Och om vi då jämför detta med CPU som sitter i VeraPlus:

The CPU feqenuce set to 880 MHz
CPU0 revision is: 0001992f (MIPS 1004Kc)
Detected 1 available secondary CPU(s)
CPU1 revision is: 0001992f (MIPS 1004Kc)
Brought up 2 CPUs
avail: cpu2 is not ready
avail: cpu3 is not ready

Det vi då hittar är att det är en dubbelkärnig 880 MHz CPU. Och gräver vi lite djupare hittar vi denna info om MIPS 1004Kc:

High performance cache coherent multiprocessor system (CPS) supporting up to four MIPS32 1074K processor cores.

The 1074K CPS is based on the combination of two high-performance technologies—coherent multiprocessing, and the superscalar, multi-issue 15 stage pipeline Out-of-Order MIPS32 74K® processor core as the base CPU.

Multi-CPU coherence is enabled by a Coherence Manager Unit, a high throughput fabric supporting internal 256-bit datapaths and connection to an optional L2 cache controller. 1074K single core delivers a performance of 1.93 DMIPS/MHz and 3.49 Coremarks/MHz. The 1074Kf version includes an IEEE754 compliant Floating Point Unit, supporting both single and double precision datatypes.

Toppen, men vad betyder det egentligen?

Vi kan se att båda processorerna är i stort sett lika snabb per MHz vid en kärna. (3.48-3.49 Coremarks/MHz) Men att VeraPlus har 2 kärnor i 880 MHz och Vera3 har en kärna i 500 MHz.

CoreMark is a benchmark that aims to measure the performance of central processing units (CPU) used in embedded systems.

Det betyder att processorn i VeraPlus är ca 3.52 gånger snabbare än Vera3.

Vilket får en att undra, vad kommer det sitta för CPU i VeraSecure? 🙂

Och en sidnotis om VeraSecure, det senaste vi hörde var att denna skulle släppas någon månad efter VeraPlus. Det tolkar vi som att det dröjer till närmare sommaren innan vi kommer kunna lägga vantarna på en sådan.

På Veras wiki finns det även en användbar tabell som visar alla tillgängliga och föregående versioner av Vera.

tabell_cpu

Där ser vi att VeraEdge har en CPU på 580 MHz. Om vi då antar att processorn i VeraEdge har samma coremarks som de övriga så betyder det att VeraPlus är 3.03 gånger snabbare än VeraEdge. Och VeraEdge är 1.16 gånger snabbare än Vera3 / VeraLite.

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

8 svar till ”Hur snabb är VeraPlus?”

  1. Profilbild för Adamski
    Adamski

    Och hur ligger VeraEdge till? Närmare Lite eller Plus?

    1. Jag har ingen VeraEdge till hands för att kunna kolla. Men om du har en själv så kan du logga in via putty och köra dmesg för att få ut vilken cpu sitter i den. (Brukar stå i den övre delen av text massan du får ut)
      Vore kul om du skrev in svaret du får från kommandot 🙂

    1. Bra länk! Jag lägger till den i posten.

  2. Vad är det egentligen som går snabbare med Vera Plus? Är det bara GUI:t, eller går det snabbare att tända ett gäng lampor i en scen?

    1. Generellt sätt gör en snabbare processor allt snabbare, men om det ger någon skillnad på hur snabbt det går att tända och släcka en lampa vet jag väl inte. Det ska vara med en komplex regel kopplat till den lampan i så fall.
      Men om man jämför min gamla Vera3 och VeraPlus så känns VeraPlus betydligt rappare. Men då får man samtidigt tänka på att det är orättvist att jämföra en Vera3 med UI5 som runt 100 enheter och 50-60 regler snurrar på, med en ny installerad VeraPlus med UI7 och en handfull enheter installerad.

  3. Vi gjorde faktiskt lite prestandard mätningar där vi jämförde hur snabbt en enhet slog igång när en sensor triggades. Och till våran förvåning var faktiskt resultatet tydligt. VeraPlus (med endast 20 enheter) jämfört med en VeraLite (med mer än dubbelt så många enheter) var tydligt mycket snabbare att reagera!
    Nu ska man ta i beaktning att VeraPlus var ny installerad och hade betydligt färre enheter installerat. Men jag trodde inte skillnaden skulle vara så stor som den var.

  4. […] Ang cpu hastighet så verkar det sitta samma cpu i VeraPlus och VeraSecure. Om du vill jämföra hur snabb processorn i VeraSecure är med någon av de tidigare Vera modellerna så kan du… […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Taggar:

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.