Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Gästinlägg: Vera med DSC Larm

Kategori:

, , ,

– Taggar:

Här kommer ett intressant gästinlägg från Anders som visar hur hans integration mellan sin Vera och DSC larm fungerar. Mycket intressant tycker vi. Vi är alltid intresserade av gästinlägg så om du är sugen på att bidra med något så kontakta oss för mer info. Stort tack till Anders för sitt gästinlägg.

keypad

Efter tävlingen på automatiserar.se i höstas blev jag sugen på att berätta lite om mina upplevelser med min Vera Lite och hur jag använder den. Jag hade dock inte tiden i höstas men nu har jag skrivit ner några rader om mitt system.

Mitt system består idag av följande:

Ovanstående komponenter är integrerade enligt bilden nedan.

dsc

Det som verkar vara det som väcker mest intresse på automatiserar.se är integrationen till Larmet, så denna tänkte jag beskriva lite nedan.

När EnvisaLink modulen är inkopplad till larmet och kopplad till nätverket så lägger man till pluginen (länk: http://code.mios.com/trac/mios_dscalarmpanel) till Veran. När väl detta är gjort så ställer man sedan in vilka sektioner som är vad i larmet och vad som är kopplat till vad, t.ex. brandsektioner m.m.

När detta är gjort så får man en hel del nya enheter i Veran, nämligen en för varje rörelsedetektor (Zone 6 i bilden nedan är en rörelsedetektor) och en för varje brandvarnare som är kopplad till larmet.

dsc2

Om det rör sig vid en rörelsedetektor så visas detta i realtid i Veran. Vi får även ett antal triggers som ex när man larmar på eller larmar av, vilket gör att vi kan bygga scener eller script med PLEG som utför saker beroende på detta. I mitt fall har jag t.ex. gjort följande.

När vi lämnar huset och larmar på så händer följande.

  • Alla taklampor som inte skall vara tända släcks.
  • Våra Sonos högtalare stoppas.

När det rör sig någon i köket och solen gått ner och lampan inte är tänd i taket så tänds lampan för att åter släckas om det inte rör sig på 2 minuter.

Möjligheterna blir ganska stora när man på detta viset får tillgång alla de rörelse sensorer som larmet har samt att man kan komma åt händelser så som när man ex larmar huset.

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

3 svar till ”Gästinlägg: Vera med DSC Larm”

  1. Hej!

    Googlade på en lösning med DSC och Vera och Z-wave och hamnade här.

    Någon som kan förklara om jag kan koppla exempelvis magnetbrytare för z-wave och koppla in dem mot DSC-larmet? Idag har jag ett DSC med tre IR-detektorer men skulle vilja komplettera dessa med tre magnetbrytare.

    Tacksam för svar 🙂

  2. […] enheter som larm och annars som inte stöds av Z-wave eller liknande.  Vera Alerts, PLEG eller DSC är några […]

  3. Profilbild för Zlatan Kesetovic
    Zlatan Kesetovic

    Hej alla. Jag har börjat med automatisering av vårt hus för 3 år sen med några Nexa insticksbrytare och Nexa Gateway för styrning av fönsterbelysning och utomhusbelysning. För knapp ett år sen gick Nexa Gateway sönder och jag passade på och skaffade en Telldus Znet Lite som verkade bra övergång från 433MHz till Zwave tack vare att den stödjer både två. Allt funkar bra men jag började fundera på att göra ytterligare automatisering. Tanken är att koppla ihop Zwave och larmet (trådburet Teletec PC1616), lås på entrédörrar, 2-3 webb kameror, fjärrvärmepanna, garageport och kanske senare andra prylar som tvätt/tork, kylskåp mm. Och då vill jag också kunna styra det mesta via en surfplatta monterat på väggen.
    Jag läste om att det går att koppla PC1616 larmet till Vera Lite respektive HC2 då undrar jag om det går att koppla det till Telldus Znet Lite eller Nexa Bridge (som jag kan köpa billigare genom inbytesprogram)?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Taggar:

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.