Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
RFID läsare till Veran via MySensors
Med hjälp av en RFID läsare kan du använda taggar och liknande för att få Veran att utföra saker åt dig. T.ex. Larma på eller av huset, öppna lås och mycket annat. Klicka på Read More knappen så berättar vi mer!
RFID står för Radio-frequency identification. Det är en trådlös teknik som kan kan generera lite ström trådlöst in till en tagg när taggen är nära mottagaren, och då börjar taggen sända ut data som mottagaren tar emot. Fördelen med detta är att taggarna inte behöver ha batterier och blir billiga att producera. Räckvidden från själva taggen till mottagaren brukar vara ett par cm. Nedan ser du en bild på en variant av tagg ser ut.
Vi kommer här använda oss av MySensors som vi tidigare skrivit om.
Denna gång kommer jag använda mig av en Arduino Nano, en mindre och strömsnålare variant av Arduino Uno.
Vi börjar med att koppla ihop radiodelen med arduinon, som vi skrivit om här. Efter det är det endast 4 anslutningar till själva RFID läsaren (PN532 NFC RFID Reader/Writer Module V3).
Det finns två brytare på själva RFID läsaren nere i ett av hörnen. Brytare 1 ska stå hög och brytare 2 ska stå låg. Sett från samma sida som texten är skriven på själva brytarna. (I2C).
Själva lysdioden jag använde var en 3 pins, en för röd, en för grön och sen GND. Men det går lika bra att använda två separata dioder. Benen på en lysdiod kallas anod och katod. Anod ska kopplas till en digital utgång och katod ska kopplas till GND.
Det korta benet på lysdioden ska vara GND (katod). Mellan det korta benet på lysdioden och GND kopplar du ett motstånd på 220-1000 ohm. Jag använde ett 220 ohm. Och sen den gröna anod pinnen ska kopplas till D6 och röda anoden till D5.
Den här gången lödde jag ihop allt efter jag hade testat det på en test platta. Jag använde en TP-kabel som jag klippte av runt 10 cm och drog ut de tvinnade ledarna. Jag skalade ändarna och böjde till små krokar för att det enklare skulle sitta fast medans jag lödde fast kablarna.
Och så här vart resultatet. Bilden vart dock lite mörk…
Längst till vänster ser ni även lysdioden som jag har satt dit, det är en 3 pins lysdiod som lyser både rött och grönt. Den använder jag för att visa när låset är aktiverat eller avaktiverat.
Aktivera Serial Monitor i Arduino IDE för att se taggens nyckel när du använder taggen. Kopiera den och lägga in den på rad 38 vid markeringen // ADD YOUR KEYS HERE! Du ska altså byta ut nollorna i koden med dina nycklar.
När du dubbel kollat alla kopplingar så är det dags att inkludera sensorn till Veran och testa så att allt fungerar. Läs här för att se hur du inkludera sensorn.
Nu är det dags att packa in elektroniken i någon snyggare lösning. Jag använda mig av en enkel plastlåda som jag kapade upp ett hål nertill för USB kontakten. Skruvade fast RFID läsaren och limmade fast lysdioden bredvid RFID läsaren. Här driver jag den med en USB laddare jag köpt på m.nu. Jag kan rekommendera att ha en batteridriven USB laddare när man sitter och testar med Arduinos. Det underlättar att Arduinon inte behöver sitta fast i datorn när man ska testa saker.
Här ser du när RFID låset är avaktiverat. Då lyser lampan grönt.
När låset är aktiverat lyser dioden rött.
Och så här ser RFID låset ut i Veran.
Jag har modifierat koden från MySensors.org för att lägga till lysdioden som visar status för låset. Ladda hem koden här.
Detta är en rätt enkel enhet att bygga ihop eftersom RFID läsaren har få pinnar. Nackdelen med att använda enbart en RFID tagg för att t.ex. larma och larma av huset, är att själva taggen i sig lätt går att avläsa. Om du stötte på en listig tjuv så kan denna läsa av din tagg bara genom att hålla en läsare nära fickan där du har taggen. För att sen göra en klon av din tagg. Men samtidigt kan du med rätt enkla medel skapa ytterligare ett lager av säkerhet, t.ex. ha RFID läsaren innanför ytterdörren så att någon fortfarande måste låsa upp dörren för att komma åt RFID läsaren. Eller kombinera med något form av kodlås så att både kod och tagg måste anges för att larma av huset.
Det finns många vägar till ett smart hus, och det är ju en av anledningarna som gör det så roligt att hålla på med hemautomation!
[poll id=”4″]
Gillar du vad vi skriver om så gilla oss gärna på facebook 🙂
Nexa -> Telldus -> Switchking -> Z-wave -> Vera
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
11 svar till ”RFID läsare till Veran via MySensors”
Snyggt jobbat!
Tack själv, du har skapat bra förutsättningar med MySensors för att göra roliga grejer 🙂
[…] MySensors som vi tidigare skrivit om har stöd för en distans-sensor som skulle kunna passa för ändamålet. Om man vänder den riktad mot marken skulle den kunna läsa av avståndet för att se om det har snöat eller inte. […]
Hej! Fungerar fint med den här sketchen. Har själv funderat på att få den att sova mellan tag-läsningarna, och endast svara på interrupts från Veran eller RFID, men inte lyckats än. Om man larmar av/på med den här noden ett par gånger varje dag kunde den ju faktiskt sova resten och spara lite ström. Tror ni ni skulle vilja försöka göra en vidareutveckling och se om det lyckas? 🙂
Kul att du gillade den 🙂
Tidigare har jag använt den här funktionen för att spara lite ström:
http://www.reddit.com/r/arduino/comments/o5443/so_you_want_an_easy_way_to_save_power/Men jag har inte testat den tillsammans med denna RFID läsare. Jag kan gissa att utmaningen blir att få den att sova samtidigt som den fortfarande reagerar snabbt när en tagg placeras framför läsaren.
Jag upplever att RFID läsaren drar relativt mycket ström, så att få ner förbrukningen vore inte tokigt alls.Jag återkommer om jag hittar på nån bra lösning att sänka förbrukningen 🙂
Hej igen!
Tänkte länka till hur långt jag kommit hittills: http://forum.mysensors.org/topic/1461/how-to-sleep-the-arduino-but-still-have-it-respond-to-the-vera/
Närmaste jag kom det jag är ute efter är i den här sketchen: http://forum.mysensors.org/topic/1461/how-to-sleep-the-arduino-but-still-have-it-respond-to-the-vera/11
Men som jag skriver där så tar det oacceptabelt länge för sensorn att vakna när en tagg finns i närheten.
Har också testat att lägga in en gw.sleep(10); sist i loopen. Då läser den snabbt av taggen, men svarar inte alls på Verans kommandon… 🙁
Så än så länge kör jag på utan sleep…
Tack igen för en bra sajt med god blandning av nyheter och tips! 🙂
Aha ja då kom du ungefär lika långt som mig när jag satt och testade lite. Det hade varit trevligt att få ner strömförbrukningen på RFID läsaren.
Hojta gärna till om du får till det, så gör jag samma om jag får till nått vettigt 🙂
Hej, skulle man kunna byta ut RFID taggen mot sin mobiltelefon (om den nu stödjer RFID) ?
Är det något som du skulle vilja vidare utveckla? 🙂
//Mvh MARTiN
Hej Martin,
Det var en bra fråga, tyvärr inget jag har testat.
Möjligt att vi vidareutvecklar den vid tillfälle, men inget som är planerat just nu. Men man vet aldrig 🙂
Om du gör något själv så vore det kul att läsa om 🙂
/Mvh Lars
[…] vi vill visa här är att Vera är väldigt tillåtande för egna sensorer med, Luvan byggde en RFID läsare med hjälp av MySensor:s, den användes för att larma på och av i hans lösning […]
[…] En läsare till Automatiserar.se (Daniel Nilsson) ville dela med sig av sitt elmätarprojekt, Daniel berätta hur du själv kan bygga en egen läsare med hjälp av öppna programvaror. Det här projektet var riktig genomtänkt, mycket snyggare än det gamla projektet jag gjorde för några år sedan med en Arduino på usb porten för elavläsning. Projektet använder sig även av MySensors som vi tidigare byggde en RFID läsare med till Vera. […]
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Taggar:
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar