Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Wiz Power Plug med energimätning kopplar upp via ditt 2.4 Ghz wifi och har stöd för matter

Wiz smart plug med energimätning

Kategori:

– Taggar:

Sammanfattning av Wiz Smart Plug med energimätning

Strömpluggen från Wiz är en mycket prisvärd wifi enhet som även ger dig effektmätning. Du kan via appen se aktuell förbrukning och dessutom styra dina enheter
även om du inte är hemma via appen. Wiz Smart plug går dessutom att köra lokalt utan något konto i appen och integrera med andra kontrollers.

Wiz Smart Plug klarar 10A (2300w) och är IP20 klassad, så ingen enhet att köra utomhus dock. Den har energirapportering och ger dig därav möjlighet att utöver starta och
stoppa ett eluttag även övervaka den inkopplade utrustningens strömförbrukning. Något som öppnar för avancerad automation.

Som jag nämnde i inlägget för någon vecka sedan så har jag köpt en hel del enheter som jag håller på att testa. Wiz är ett av de globala märkena som ägs
av Signify.com (extern länk), där återfinns även Philips och Philips Hue, därav hoppa jag på liknande kvalité som Philips Hue.

Mitt utlåtande

Enheten är Matter-certifierad och när jag började testa den med Home Assistant så kan jag inte annat än säga att det gick väldigt enkelt att inkludera den.
Jag behövde lägga till stöd för WIZ via gränssnittet. Strax efter jag gjort det så dök den min enhet upp som en enhet som gick att kontrollera och inkludera i Home Assistant.

Den saknade dessutom en QR kod för Matter. Osäker om dom bara smugit ut den här funktionen i enheten för att börja prova hur det tas
emot. Jag har även läst att vissa inte fått energirapporteringen att fungera, jag gissar att det då är i andra kontrollers och inte i appen. För jag kunde få det att
fungera i både appen och i Home Assistant.

Jag upplever att den här enheten kan passa bra till många saker, både som fristående i sommarstugan eller hemma. Du kan välja om det är bara via mobilen du vill se och styra uttaget.
Men den kan även inkluderas och köras via en kontroller och använda ditt Wifi:s täckning, något som gör att du kan hålla ditt Zigbee nätverk lite renare.

Om du vill använda Homey så behöver du skapa ett konto i Wiz Connect appen för att få åtkomst till Wiz Smart Plug.

Sammanfattningen uppdaterades: 2024-10-17 – (Totalt tid för att skriva inlägget ~4 timmar)

Wiz Smart Plug är en mycket billig och prisvärd enhet för att få effektmätning och möjlighet att via molnet eller lokalt få data
om ditt hem eller sommarstuga.

Finns att köpa här:

Köplänkar kan vara affiliatelänk eller ha en tagg, mer info om orsak till eventuell affiliatelänk.
Genom att använda länken så stöttar du bloggen och gör det möjlighet att ha bloggen helt fri från reklam.
Du kan stötta bloggen genom att Swisha en donation om du uppskattar innehållet med på 0705470065

Installera appen och Wiz Smart plug

Det första du kommer behöva leta fram är den här appen för att komma vidare ”WiZ Connected”.
När du har installerat den så är det mycket lätt att komma vidare, jag har dock bara testat detta på
Android.

När jag packade upp Wiz Smart plug från förpackningen så hade jag hoppats att det fanns en Matter kod
till enheten, då hade jag förhoppningsvis helt sluppit koppla upp med appen.

Nu behövdes dock appen även om jag ville ha in Wiz pluggen i Home Assitant, så jag valde att installera
appen men att ej skapa ett konto i för Wiz. Vilket fungerade och det verkar som det mesta gick att göra
I Home Assistant sedan.

Du kan självklart välja att använda enbart appen till den här strömpluggen, och skapar du ett konto i appen
så kan du styra dina uttag och nå dom både hemifrån och när du är på resande fot.

Att installera enheten var kanske inte det mest självklara kan jag tycka.. Jag tycker att dom direkt på lådan borde ha gett en länk till appen som du ändå kommer behöva för att installera uttaget. Men så fort du väl installerat appen så var det inte några konstigheter att installera uttaget till mitt Wifi nätverk.

Jag valde att inte registrera något konto och där så kunde jag ana att kommande integrationer skulle kunna vara ett problem, vilket bekräftades när jag testade att integrera mot Homey. Däremot så gick det att integrera Wiz uttaget utan problem i Home Assitant utan kontot. Så vet du av dig att du kommer köra den här med någon kontroller i framtiden så kan det vara smart att skapa ett konto ändå.

Sedan att hitta ett bra namn att sätta till mitt lokala konto var svårt 😉
Eftersom jag nu köpt två Wiz Smart plug och kommer använda ett dom uteslutande till bloggen så registrerar jag kontot primärt för bloggen.

Vill du stötta mitt bloggande om smarta hem? Några kr för att täcka driftkostnaden för bloggen eller göra det möjligt att
köpa enheter att skriva om på bloggen är alltid uppskattat.

För att stötta så Swisha på: 070547006

Stort tack om du väljer att stötta bloggandet.
// Markus

Gillar du att sidan är helt fri från reklam och vill stötta bloggen? Swisha gärna en swish-kaffe på 0705470065 medans vi skriver på nästa inlägg :)

Jag gick sedan vidare och började konfigurera upp mitt ”hem” i Wiz connected appen. Jag valde att skapa ett nytt hem och sedan ett rum, eftersom jag testar det här uttaget till ett element i garaget så blev det naturligt att välja ”Garaget” som mitt enda rum i appen. Jag valde sedan att vänta med att lägga till något enhet och gick direkt till startsidan. Längst upp till höger i appen hittar du sedan ett plustecken för att lägga till nya enheter.

När jag började inkludera mitt Wiz uttag så var det svårt att misslyckas här. Men jag behövde i appen tillåta den att visa enhetens plats, kunde inte gå vidare utan att tillåta det. När jag väl tillät det ”bara den här gången” så kom jag vidare och den började söka efter enheter via Bluetooth.

Här kunde den hämta min telefons WIFI lösenord automatiskt. Men
jag valde att knappa in ett separat nät manuellt, jag valde ett 2.4 Ghz
wifi där jag har liknande teknik.
Nu började jag närma mig att kunna lägga till enheten i mitt nätverk..
Nu kunde jag koppla in min Wiz Smart Plug och sedan gick resten
automagiskt, så detta var alla de steg jag behövde ta för att få in
enheten. Den gick över och sökte i 20-30 sekunder och sedan
dök min enhet upp.
När enheten väl dök upp så var det bara att bocka i och
trycka ”DONE”, det var dock lite fult att den visar en ikon för en lampa
och inte en strömplugg kan jag tycka..

När min enhet väl var på plats så kunde jag påbörja namnsättning av den och börja styra den i appens gränssnitt. Nu gick det att se hur mycket effekt uttaget förbrukade och även styra det via mobiltelefonen. Utifrån mitt eget val att inte skapa något konto så kommer det inte den appen att fungera utanför mitt wifi hemma.

Så i appen kan jag nu styra strömpluggen och få insikt om hur mycket effekt elementet gör av med. När jag kollar i appen så verkar det som att den default en gång i timmen skickar förbrukningen på ”tomgång”, den verkar ligga på mellan 0.4w – 1w enligt grafen. Nu har jag inte kontrollerat detta mer noggrant än så.

Så är du ute efter en relativt billig lösning att tex sätta i en sommarstuga eller hemma och sedan via WIFI få kontroll på hur mycket effekt något drar och över tid få en sammanställning så kan den här enheten för ~130kr vara ett mycket prisvärt alternativ som dessutom har ”delvis” matter stöd. Nu kommer jag dock att visa hur jag valt att använda den här Wifi strömbrytaren tillsammans med Home Assistant.

Teknisk fakta om Wiz Smart Plug

Nu finns det inte så mycket speciellt jag kan tillföra om det tekniska som du inte hittar på andra platser på internet, men för att du ska slippa jaga runt så adderar jag det i inlägget.

InformationDetaljer
Max effekt10A ( dvs 2300w )
MåttHöjd: 6,1 cm
Längd 5,9 cm
Bredd 4,9 cm
Vikt0,1 kg
EAN/UPC – produkt8718699789329
Materialnummer (12NC)929002427614
Strömförbrukning0,5 – 2w vad jag själv kunde se (i deras dokumentation står det 230v…)
Garanti1 år ( på vissa ställen står det 2 år), men det bör vara minst två år.
EffektmätningJa – Med ett visst intervall, default 1h i appen verkar det som och var 5:e i tex Home Assistant
IP KlassningIP20 – Skyddsklass 1
Fakta kommer från den här sidan på Wizconnected.com (extern länk)

Vad kan du göra med Wiz Smart Plug

När jag publicerade inlägget så var mitt syfte med Wiz Smart plug att styra ett 800 watts element i garaget och mäta effekten. Detta för att jämföra skillnaden med att native kunna styra temperaturen direkt i elementet via Zigbee, detta med det zigbee element från Namron (extern länk till Elbutik.se).

Efter att ha gjort detta i snart en månad så kan jag säga att jag har lärt mig en hel del och kommer i inlägget om Namron elementet berätta om vilka skillnader jag upplevde mellan att styra elementet helt via on / off till att kunna justera temperaturen i själva elementet.

Den graf du ser ovan är min temporära vy i Home Assistant för att jämföra hur styrningen av uppvärmning skiljer sig mellan Wiz strömpluggen med effektmätning och Namron elementet som jag döpt till H187E. Totalt har jag 188 zigbee enheter i mitt zigbee nätverk och upplever det fortfarande mycket stabilt (peppar peppar).

Vad jag kunde så så uppdaterades inte effekten den mäter löpande i Home Assistant utan på ett fast intervall på några ggr i timmen, men justerades eller ändrades ändars effekten nog mycket
så rapporteras det rätt så omgående. Ett relativt bra sätt att hålla luften ren från överflödig data.

Dom enheter jag använder för att få till vyn ovan är följande:

Du vet väll att jag skickar ut inlägget i den här formen vid publicering som ett nyhetsbrev med, så du behöver inte jaga bloggen om du är intresserad av mitt innehåll på bloggen

Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Installera Wiz Smart Plug via Matter till Homey Pro 2023

Först här upptäckte jag att det saknades några detaljer för att enkelt få in Wiz Smart plug till Homey Pro 2023 via matter, det finns inte någon kod nedskriven på Wiz Smart Plug. Den guiden via Matter var det sätt jag först testade och tänkte att det var kört nu.

Men sen testade jag att söka efter ”WIZ” och där fanns WIZ Connected som dessutom var officiellt stödd i Homey

Jag ser dock att det bara fanns stöd för två enhetstyper via den här appen…

När jag installerat appen i Homey för WIZ Connected uttag så fick jag sedan upp en inloggningsruta

Jag installerade appen och körde sedan igång med en anslutning.
Den varnade för att den ville öppna ett fönster och sedan fick jag upp följande, nu körde jag via webbläsaren och inte Homey appen
så osäker om den direkt skulle ha öppnat wiz appen.. Men jag öppnade den manuellt och gjorde som det stod

Här valde jag faktiskt att stanna… För jag har medvetet valt att inte göra något konto i WIZ appen, och det verkar som att jag då inte kan koppla eftersom den här kopplingen då sker mot WIZ hemsida initialt från Homey. Något som jag kanske får återkomma till i framtiden om jag väljer att skapa ett konto i appen.

Jag förstår att det kan behöva vara så av praktiska orsaker, men kolla hur enkelt integrationen med Home Assitant gick så kanske du förstår varför jag stannar här just nu.

Sammanfattning av Smarta hem kontrollern Homey Pro 2023

Jag har under nästan ett års tid nu använt mig av Homey Pro 2023 för olika scenarion hemma. Homey pro 2023 är mycket enkel att komma igång med och har
stora möjligheter när det gäller mer avancerade automationer med. Detta tack vare Advanced Flow vilket ingår.
Är du en person som gillar nyckelhålsfärdiga lösningar så kan Homey Pro 2023 vara ett vettigt alternativ.

Homey är en lösning som lämpar sig för den som gillar nyckelhålsfärdiga lösningar, men utan att tappa möjligheterna till de riktigt avancerade sakerna.

Mitt utlåtande

Jag har under många år använt mig av Homey och upplever deras mjukvara och app som kraftfull. Jag har stor erfarenhet av ett system
som heter Node-Red för att göra smarta flöden via så kallade block. Advanced Flow påminner mycket starkt om detta men på ett mycket enklare sätt,
redan efter några minuter var jag igång och skapade avancerade scenarion som skickade notiser till min telefon.

Athom Homey blev dock uppköpta till 80% 2024-07 av företaget LG, så frågan är om detta kommer påverka framtiden för Homey. Men i Oktober 2024
så har jag ännu inte märkt av några skillnader utifrån uppköpet.

Homey pro 2023 är en mycket mångsidig och kaftfull lösning som ger dig stora möjligheter att automatisera ditt hem
Med Homey Pro 2023 ingår
Advanced Flow och du
kan köra access direkt mot
den utan molntjänsten.

Finns att köpa här:

Köplänkar kan vara affiliatelänk eller ha en tagg, mer info om orsak till eventuell affiliatelänk.
Genom att använda länken så stöttar du bloggen och gör det möjlighet att ha bloggen helt fri från reklam.
Du kan stötta bloggen genom att Swisha en donation om du uppskattar innehållet med på 0705470065

Installera Wiz Smart Plug i Home Assitant

Att lägga till Wiz Smart Plug powermeter i Home Assistant var inte några problem alls. Allt som behövdes var att jag först installerade själva Wiz Smart plug via appen från Wiz, så fort det var klart så kunde jag söka fram enheten i Home Assistant genom att lägga till ”WIZ” integrationen under Inställningar / tillägg och tjänster. Där söker du sedan efter wiz och du bör hitta något som på bilden nedan.

Börja med att söka efter Wiz under tillägg och tjänster
Nästan direkt så dök den här enheten upp i Home Assitant sedan, dvs ip adressen och
namnet på min WiZ plugg. Genom att trycka på konfigurera så lades den in i Home Assitant

Som du ser så var inkluderingen av den här enheten i Home Assistant kanske den snabbaste jag gjort, några få klick sedan hade jag en wifi enhet i home assistant som rapporterar effekt och dessutom går att styra. Nu ska allt detta vara helt lokalt så jag bör kunna vara utan internet och ändå kunna styra uttaget.

I Home Assitant så ser jag ut att default få data var 5:e minut även om inte något ändrats.

De egenskaper som du sedan får med Wiz Smart Plug
i Home Assistant är följande, on / off samt effekten
den drar. Nu är det 1,2w som mätaren visar
Gick ut i garaget och justerade så elementet nu skulle
värma högre än tidigare, och nästan direkt så fick jag
rapport om att det drar 800w.

Så med hjälp av Wiz Smart Plug kan jag nu få in hur mycket effekt mitt gamla oljefyllda element gör av med i realtid. Jag kan dessutom starta och stoppa det beroende på hur högt eller lågt elpris det är automatiskt. Så skulle jag se att det är dyr el på Elprisklockan så skulle jag även ha kunnat öppna orginal appen och stoppat elementet manuellt.

Har du testat Wiz Smart Plug och i så fall vad tycker du om den? Jag upplever att det är helt ok pris på en bit över 100kr för att kunna blanda enheter och minska lite last i mitt Zigbee nätverk. Jag har även börjat testa Inspelning från IKEA för 99:-, men den använder sig dock av Zigbee och inte Wifi som Wiz Smart plug.

Sammanfattning av Mjukvaran Home Assistant

Home Assistant är en mjukvara som du kan installera på olika hårdvaror, tex Raspberry Pi, virtuellt eller fysiskt.
Med Home Assistant (även kallat HASS) kan du mycket fritt koppla ihop en egen lösning för att styra ditt smarta hem.
HASS är den mjukvara som idag är ledande och Open Soruce, dvs många bidrar till koden och inget enskilt företag
äger det. Även om projektets grundare har ett företag som heter Nabucasa som erbjuder mervärden till Home Assistant.

Nu är Home Assistant inte riktigt ”plug & play” om du inte har lite vana av liknande lösningar, men det är där jag kommer in
med bloggen. Jag försöker här ge dig en förståelse och tips på hur du använder HASS för att få ett optimalt smart hem.

Home Assistant strävar efter att du som användare ska ha full kontroll och kunna köra smarta hem saker hemma
utan krav på koppling mot molntjänster.

Mitt utlåtande

Jag har under många år använt Home Assistant som min primära smarta hem lösning, detta beror på att jag ofta vill testa
de absolut senaste teknikerna och ibland kunna göra saker ”under huven” för att komma vidare med problem.

Jag upplever att Home Assistant har gått från ett projekt som krävde att du hade god kunskap om ”YAML” och script till
Något som snart är ”Plug & Play” tack vare det stora community som finns runt Home Assistant. Idag är det sällan jag är föst
med att upptäcka eller fundera på hur något ska lösas.

Home Assistant är det största Open Source projektet inom smarta hem.

Finns att köpa här:

Raspberry PI 5 är en mycket vettig lösning för att få en helt fristående installation:

Lämpliga tillbehör för att göra Home Assistant snabb & som Zigbee kontroller.

Köplänkar kan vara affiliatelänk eller ha en tagg, mer info om orsak till eventuell affiliatelänk.
Genom att använda länken så stöttar du bloggen och gör det möjlighet att ha bloggen helt fri från reklam.
Du kan stötta bloggen genom att Swisha en donation om du uppskattar innehållet med på 0705470065

Uppskattade du inlägget?

Vad tycker du om det här inlägget, börjar det ge dig ett värde och är det lätt att avgöra om enheter är relevanta och aktuella för dig?

Vill läsa om flera intressanta tekniker på min blogg, Kolla i så fall om några av de nedan kan vara aktuella utifrån dina behov.

Om du vill komma längst upp i inlägget igen så kan du använda den här sammanfattningen.

Vill du stötta mej och hjälpa bloggen framåt? Här är några sätt som verkligen uppskattas av mig

Gillar du att sidan är helt fri från reklam och vill stötta bloggen? Swisha gärna en swish-kaffe på 0705470065 medans vi skriver på nästa inlägg :)
Stötta med några kr till driftkostnaden
av bloggen via en Swish – 0705470065
Här kan du läsa mer om bloggens
kostnader.
Kolla i min lilla webbshop efter något
som hjälper dig bygga ditt smarta hem.

Följ min resa till ett smartare hem via mina sociala medier

Gör som andra och prenumerera på min blogg via mail! Du får den senaste infon om smarta hem som mail och behöver inte längre hålla koll på bloggen för att hänga med.

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.