Smart trädgårdsbelysning med Arduino och 12V

Projekt Smart Trädgårdsbelysning med Arduino.

I det här projeket kommer jag bygga smart belysning till min trädgården med hjälp av Arduino, relän, Ethernet sköld, transistorer och lite annat smått och gott. Detta kommer sedan att integreras med min Vera Lite samt med loggservern. Jag kommer att skriva koda till Arduinon så den både agerar webbserver och webbklient samtidigt.

All kod och hur du själv bygger detta kommer att delas här och på vår Github (mer exakt länk kommer inom kort)

Senast uppdaterad:2016-10-27: Fixar mer bilder och lägger till mer information, länkar ut sidan publikt.

2016-10-26: Skapar sidan och lägger upp en grunden för den fungerande lösningen jag idag har byggt.

 

Bakgrunden till projektet

Har under en längre tid haft flera 10W led lampor från Jula i trädgården(av märket ANSLUT). Tyvärr har kvalitén på dessa varit ytterst dålig! Första vintern gav två helt upp och en tredje hade börjat blinka… Beslutade mig därför för att se vad det är som går sönder och se om det var möjligt att laga dom. När jag gjorde det insåg jag att en konvertering från 220V till 12V skulle lösa många av mina problem.  Mitt mål är att driva hela projektet med ett 120W  Mean well nätaggregat. Jag har som plan att nyttja så mycket funktioner som möjligt med en Arduino Uno och ett nätverkskort. I framtiden kan detta bytas mot en Raspberry PI.

 

Led lamporna

När jag öppnat lampan och mätt insåg jag att det är dioderna som går sönder och inte spänningsomvandlaren som jag hade trott. Beslutande mig ändå att konvertera dom till 12V för att underlätta  projektet.

Med den nya lysdioden monterad insåg jag rätt snabbt att värmen är det som dödar lysdioderna. inom 10 – 15 minuter var hela armaturen riktigt varm… Kommer därför inte att köra dessa på 12V i framtiden, istället kommer de att drivas av PWM (puls modulering) med 0 – 11.5V beroende på omständigheterna runt om.

Ny 10w led monterad
Ny 10w led monterad

Efter montering kopplade jag in båda lamporna till ett 12V nätaggregat via TIP122 transistorer, detta gör det möjligt att dimmra upp / ner lamporna och därigenom generera mindre värme. Tillfälligt styrde jag ljusstyrkan med en LDR (ljuskänslig resistor), som i sin tur via kod styrde hur mycket energi som skulle skickas till lamporna.

2st 10W ANSLUT LED lampor med PWM och arduino UNO
2st 10W ANSLUT LED lampor med PWM och arduino UNO

JULA har helt slutat med den modellen av led lampan jag skrivit om ovan.. Nu är den ersatt med följande lampa, dels är armaturen lite större samt att lysdioden är av en annan typ med större fysisk kontakt med armaturen. Har dock inte testat den så jag vet om den blir mindre varm eller inte.

Strålkastare LED IP44 10 W 600 lm
Strålkastare LED
IP44 10 W 600 lm

Strålkastare LED IP44 10 W 600 lm

 

Montering

Jag valde att montera allt på en mdf skiva för att få en stabil mer permanent lösning.

Arduino UNO och relä

Vid de första testet fungerade allt som tänkt.

TILLFÄLLIG montering bara för att verifiera funktionalitet
TILLFÄLLIG montering bara för att verifiera funktionalitet (V1)

 

Arduino Uno

 

Gränssnitt

Genom att surfa in på ip adressen arduinon får är det möjligt att styra alla funktioner direkt via länkarna.

första versionen av webbgränssnittet till arduinon
Första versionen av webbgränssnittet till arduinon

Utöver de två led spottarna har jag även monterat en ledstripp på en aluminiumskena, detta jag att jag får en distans mellan taket och skenan.

led belysning på aluminium list

Jag har även hårdkodat i version 1 att alla ändringar som görs i Arduinon ska skickas till loggservern för att enklare trigga på händelser.

loggningtillloggserver

 

Kom gärna med tips, idéer och förslag på förbättringar.

 

// Ispep