Projektsida – Danalock V2 Scandi – Bluetooth och Z-Wave+

Senast uppdaterad 161109 – Lägger till information från Danalocksupporten gällande låsning med hjälp av nyckel från utsidan.

Som jag skrev i den här artikeln har vi på automatiserar.se fått möjlighet att utvärdera ett Danalock V2 Scandi via m.nu. Tanken med den här projektsidan är beskriva installationen av låset hemma hos min familj och berätta hur det fungerar i vår vardag. Har vi nytta av alla funktioner? underlättar dessa eller ställer de till mer problem än vad de tillför?

Vi börjar med kartongens innehåll och går därefter vidare till installationen.

Danalock V2 Scandi img_0135 img_0137

Danalock V2 Scandi kommer stiligt paketerat i en rejäl kartong med ett lock som hålls stängt med hjälp av en magnet. Alla delar ligger förpackade i ett formanpassat ”mjukskum” så det är inget som ligger löst skramlar . De små pluttarna ni ser (svart, vit, röd och grön) är de adaptrar som används för att koppla samman Danalock med vredmedbringaren i låskistan. Metallbrickorna, tre stycken, används för att fästa Danalock i dörren. I mitt exempel som har en dörr som öppnas utåt behöver jag använda alla adaptrar som följer med för att sätta Danalock ”ur fas”. Om jag inte gör det kan jag inte öppna eller stänga dörren, motorstyrningen skulle då ta i dörrkarmen. Danalock har som ni ser i bilden nedan två olika anslutningar för själva motorn, ett centrerat och ett i utkanten. Det är det som möjliggör de två olika monteringsalternativen.

img_0138

Den fysiska installationen

Istället för att skapa ytterligare en installationsmanual utöver den som Danalock skickar med visar jag endast bilder från min installation. Jag tycker att manualen håller så pass bra kvalité att det inte är någon mening att skapa en ny. Det enda som inte står tydligt beskrivet är fastsättning av plasthylsan för vredmedbringaren när man skall ansluta låset ”ur fas”.

img_0133 img_0134 img_0141

img_0143 img_0145 img_0147

Den fysiska installationen är enkel och jag ställdes inte inför några problem alls, allt är väldigt enkelt och intuitivt.

Konfiguration av låset

När väl den fysiska installationen är genomförd är det dags att ställa in låset, det görs via  mobilappen som finns tillgänglig till Android och iPhone.

Att slutkonfigurera låset är inte heller det något att oroa sig för, det är väldigt enkelt, man blir tydligt guidad i appen och allt utförs steg-för-steg.

Låsets funktioner – och hur tycker jag att dom fungerar

Hur hanterar låset hantering med hjälp av traditionell nyckel från utsidan?

 • Det visar sig tyvärr att låser inte  klarar av att ändra ”låsstatus” det med den typ av låskistor som vi nyttjar i Sverige(enligt supporten). Jag upplever dock att det blev betydligt trögare att låsa med hjälp av nyckel sedan jag monterade Danalock, så någon koppling mellan ut- och insida måste det finnas.
  Ni som har ett Danalock, hur tycker ni att det blev för er, känner ni någon skillnad i tröghet?
  På min fråga varför låset inte ändrar status när man låser/låser upp med hjälp av nyckel svarar dom så här:

  This is a common issue you’re facing here. The reason for this is, your inside and outside cylinder o the door is not connected to each other, which means when you unlock the door from the outside, the Danalock is not receiving this indication as the inside cylinder, and therefore status does not change.

  This is mostly seen on doors from Sweden and Norway. Solution: Please use the APP every time you activate the door (lock and unlock) or change the cylinder in the door to a single cylinder with communication btw inside and outside.

   I hope this clarify any questions raised!

Kalibrering av låset

 • Låset går både att kalibrera automatiskt och manuellt. Jag har testat båda alternativen men tycker ändå att den manuella är att föredra då det går att ställa in så att motorn inte behöver gå längre än absolut nödvändigt för att låsa/låsa upp.

Automatisk öppning(geofence)

 • N/A har inte använt denna funktion ännu. Mer info kommer senare!

Twist assist

 • Testade det här men jag tycker inte att funktionen var bra. Jag upplevde att jag fick vrida olika långt från gång till gång innan motorn satte igång. Jag inaktiverade detta och familjen låser/låser upp manuellt inifrån genom att hålla fingret i mitten på låset och vänta på ett(1) ”beep”.

Lock timer

 • N/A har inte använt denna funktion ännu. Mer info kommer senare!

Lock speed

 • Hastigheten på motorlåset går att ställa in i ett antal olika steg, snabbare låsning medför svag motor och långsammare låsning motsvarar stark motor. Jag var orolig att vår ytterdörr skulle ställa till det då den ofta hamnar i ett mellanläge då den upplevs som stängd men för att låsa behöver man trycka till den. Har testat i alla olika hastigheter och det här har faktiskt fungerat klockrent(utan att behöva kontrollera om dörren är helt stängd). För tillfället är motorn inställd på normalhastighet.

Bluetoothkoppling

 • För att kommunicera med låset via Bluetooth behöver man installera Danalockappen. När väl appen inte kraschar fungerar detta ypperligt. Jag har vid ett antal tillfällen startat Verans app för att hantera låset då Danalockappen antingen har kraschat eller tagit väldigt lång tid på sig för att synka status.

Z-Wavekoppling

 • Inga konstigheter alls här, låset fungerar ypperligt mot Vera UI7 och det går både fort och smidigt att hantera via det gränssnittet. För en normalanvändare finns det inte så mycket inställningar att ändra. Det är antingen lås eller lås upp, hantera pinkoder(osäker på vad kan nyttjas till i mitt läge, har inte hunnit laborera med det ännu, troligtvis hänger detta ihop med kommande Danapad). Vidare finns det det andra mer avancerade inställningar också, men det är inget jag heller har hunnit bekanta mig med ännu. Jag har dock skapat några scenes som underlättar vår vardag i familjen:

Scenes/Scenarion som jag skapat i Veran

 • Veran låser automatiskt ytterdörren vid ett angivet klockslag på kvällen
 • Jag har sedan tidigare en Fibaro brandvarnare och via den kan jag ha ett scenario som vid händelse av rökutveckling/brand direkt tänder alla lampor i huset och låser upp ytterdörren

Dela ut access till personer utanför familjen

 • Det finns en möjlighet att tilldela access till personer utanför familjen. Detta är uppdelat i tre olika lägen: permanent, temporär och återkommande access. Man sätter behörigheten och skickar sedan ett SMS till den person som skall få åtkomst. Jag har inte testat denna funktion ännu, återkommer.

Tips och trix

Håll fingret centrerat på låset och följande händer när du tar bort det efter X antal ”beep”. (Låset har inte en fysisk tryckknapp i mitten utan någon form av fotocell som känner av att det blir mörkt när ett finger hålls framför och agerar därefter)

1st ”beep” låser/låser upp
2st ”beep” ställer låset i parningsläge mot Z-Wave
3st ”beep” stället låset i parningsläge mot Bluetooth
4st ”beep” kalibrerar låset
5st ”beep” återställer krypteringsnycklar
10st ”beep” återställer låset till fabriksinställningar

Betyg/Omdömen

Ljudnivå 3/5 (Det låter en del om motorn när den körs. Har med hjälp av en mobilapp mätt att det avger cirka 48-50db 1m från låset. Då det går att kalibrera hur länge motorn skall gå är detta inget som stör nämnvärt)

Öppning/stängningshastighet 5/5

Installation 5/5

Upplevd kvalitétskänsla 4/5 (Känslan vid manuell hantering av låset är helt OK, den silvriga ringen i aluminium känns gedigen. Det som drar ner betyget är att det glappar lite och inte är helt stumt)

Tillförlitlighet 3/5 (Jag har inte upplevt att låset känner av när man använder en vanlig nyckel. Låset kan man andra ord tycka att det är låst när det i själva verket är öppet. Har sett att flera av er kommenterat detta också så jag tänker kontakta supporten och försöka bringa klarhet i den här frågan)

Integration mot mobiltelefon – Android 3/5 (Appen sett till dess funktioner och möjligheter är helt OK, det som drar ner betyget är att den kraschar lite då och då och behöver tid på sig för att hämta status)

Integration mot Vera Plus 4/5 (Sett till mina behov och önskemål, dvs att kunna låsa/låsa upp via Veran och hantera det med hjälp av olika scener är det helt OK. Kunde man utföra alla inställningar skulle integrationen får full pott!)

Batteriernas hållbarhet (återkommer efter en tid)

Faktisk kvalité (återkommer efter en tid)

Handhavande vuxen (återkommer efter en tid)

Handhavande barn (återkommer efter en tid)

Första summering/slutsats

Jag installerade låset den 1:a November och har nu levt med det i 6 dagar. Överlag har det fungerat bra och ingen i familjen har ännu svurit över det, snarare tvärtom. Vi uppskattar funktionen att det låser automatiskt på kvällen och tycker att det är smidigt att det går att hantera via mobilen. Smolket i bägaren just nu är att det inte känner av när man använder en vanlig nyckel, vi känner oss därför osäker på aktuell status vilket medför att alla bär med sig en vanlig nyckel tillsvidare. Just nu funderar jag på om Danalock har gjort fel och prioriterat att få in så många tekniska finesser som möjligt vilket har gett negativa effekter på tillförlitligheten, både i låset men också mobilappen. Det är lite av en oslipad diamant!

Om cirka 2-4 veckor kommer jag att återkomma med en mer innehållsrik summering. Då har jag testat mer funktioner och har ytterligare mer praktisk erfarenhet.

20 reaktioner på ”Projektsida – Danalock V2 Scandi – Bluetooth och Z-Wave+”

 1. Grymt bra info! 🙂
  Följer detta med spänning, särskilt det med att smärtfritt även kunna använda nyckel…

  1. Hej!

   Jag vete tusan om man någonsin kommer kunna använda nyckel tillsammans med Danalock. Jag har kört mitt lås cirka ett år nu och trodde från början att det inte skulle vara någon match.

   Grejen är följande: när man låser upp med nyckel vrids bara den yttre delen av låset, som låser dörren. Den inre delen är frikopplad. När man låser eller låser upp dörren från insidan sker precis samma grej, fast tvärtom.

   Om man leker med tanken att in- och utsida skulle vara sammankopplade så skulle det funka att låsa och låsa upp med nyckel. Det skulle bli trögare att öppna med nyckel, men Danalock skulle snurra med och således förstå om dörren är låst eller olåst (på samma sätt som om man vrider på Danalock från insidan).

   Däremot – om man inte har nyckel i och vill öppna dörren från insidan så kommer ju inte Danalock kunna öppna. Detta eftersom ingen nyckel sitter i på utsidan och låset är låst, det vill säga att det inte går att rotera. Om ytterdel och innerdel sitter ihop går det ju inte att rotera innerdelen när ytterdelen är låst.

   Detta gäller mig veterligen lås av ”modern typ”, alltså sådana som man måste låsa när man slagit igen dörren. Det kan vara annorlunda för lås som låser dörren direkt när man slår igen den.

   Men den stora frågan – varför vill ni använda nyckel? Det är ju det bästa med låset – att slippa nycklar!

   // Anders

   // Anders

   1. Niklas Grundel

    Hej Anders,

    Tack för ditt engagemang och input!

    Jag vill gärna sluta använda nyckel med i den fas vi befinner oss hemma nu måste vi ha nyckel (jag har inte lyckats övertyga fru och barn att det är bättre/smidigare att låsa med mobilen, än..). Ett av barnen går dessutom hem från skolan själv och har ingen mobiltelefon med sig, det enda sättet att komma in då är med hjälp av nyckel.

    Hade jag haft fjärrkontroll alt RFID-taggar som styrde Veran och indirekt låset vore det ju klart! Det är kanske den lösningen man får titta på. Zipato har ju en RFID/Z Wave med knappsats, men den är inte avsedd för utomhusbruk. https://www.m.nu/las-larm/rfid-z-wave-keypad-zipato

    Vidare har vi ett helt fristående larm som inte interagerar med Veran alls. Jag har funderingar på hur jag skall lösa det. Får jag till det ökar möjligheten att dom kan nyttja Veran för att hantera larm och lås. Tankarna kring den lösningen kräver dock en helt egen projektsida och en lång utläggning 🙂

    1. Jag har ett äldre Vision dörrlås med Z-Wave som också har extern knappsats. Detta tycker jag är nödvändigt om man ska kunna skippa nycklar helt. Det har ju varit snack om en knappsats till just Danalock sedan åtminstone 2014 men den verkar ju ha lagts i malpåse. Synd! Ett alternativ är Z-Wavemodul till Yale Doorman (som HAR knappsats), men trots att detta finns i UK så verkar det inte fungera med den svenska versionen.

 2. Tjenare igen!

  Tack själv! Mycket kul med likasinnade! 😀

  Då förstår jag behovet av nyckel! Det som skulle kunna funka är att sätta in en liten strömbrytare (mikroswitch) i dörrkarmen som är sluten när låskolven är ute och bruten när låskolven är inne (olåst). Sedan kopplar du den till en universalsensor som då kan berätta för Veran om dörren är låst eller inte. Om dörren låses upp med nyckel så kommer Veran få en signal och kan då låsa upp Danalock samtidigt bara för att få rätt status på Danalock.

  Har också ett ”dumt” larm, men jag löste det såhär och är grymt nöjd! Använder i princip ingen annan app än Securitas egna för att larma på och larma av och därmed att låsa och låsa upp!

  https://www.automatiserar.se/tavlingsbidrag-lasa-av-status-pa-securitas-larm/#more-4693

  // Anders

 3. Har själv kört Danalock v2, men blev tvungen att ge upp.

  Z-wave fungerade bra, och mitt lås ”sitter ihop” så Veran (Edge) var alltid medveten om dörrlåset var öppet eller inte, oavsett om vi använde fysisk nyckel eller inte.

  Att använda nyckel blev mycket riktigt betydligt trögare – så pass att grabben (8 år) hade problem med att låsa upp och fick ta en annan dörr hela tiden. Varför inte låsa upp med mobilen då? Jo, för att Bluetoothen verkligen var hit and (mostly) miss. Det går snabbare att låsa upp manuellt än att hoppas på att man inte behöver vänta upp till en minut innan Bluetoothen lyckas kommunicera med låset. Detta oavsett iOS/Android-enheter.

  Geofencing fungerade heller inte bra via Dana-appen – där körde vi Veras app istället. För min del har jag testat med både Windows Phone 8.1 och Android och Veras app fungerar numera klockrent. Hade helt enkelt så att ifall huset gick över i hemmaläge öppnades Danalocket via Z-wave, och i andra lägen låstes det.

  Problemen tilltog efter ca 3 månader av 2-3 lås/öppna cykler per dag via z-wave. Z-wave kommunikationen slutade fungera, medan man ännu kunde kommunicera med Bluetooth. Gick inte att reset/pair igen heller. Testade nya batterier men ingen nytta. Lämnade tillbaka låset och fick ett nytt. Något typ av fabrikationsfel i det låset också för batterierna i det låset brände slut på ungefär ett dygn. Lämnade tillbaka även det låset.

  Har nu kört ca 6 månader helmanuellt igen. Även om Danalocket endast fungerade pålitligt via z-wave i ca 3 månader gav det mig mersmak. Skulle gärna ta in ett ”smartlås” igen p.g.a. bekvämligheten, men jag är mycket skeptisk till Danalocks kvalitet. För min del så skulle det räcka med z-wave och jag kan förlåta en hel del med Danalock – som mest har att göra med deras undermåliga app (bluetooth-kommunikationsproblem, appkrascher, dålig geofencing, mm: betyg 1/5 från mig). Men jag vill ha ett lås som är av hög kvalitet helt enkelt och jag kan inte förlåta dålig mekanik/elektronik som medför konkreta problem med grundfunktionaliteten.

 4. Bra recension, synn att så många upplever problem med kommunikationen i låset.

  Själv satte jag in Idlock för ett tag sen och är otroligt nöjd. Jag köpte även till z-wave modulen och kan nu se låsindikering direkt i mobilen. Kan även självklart öppna och låsa från därifrån. Enda nackdelen är väl att möjligheten att använda nyckel försvinner. Men än sålänge har jag inte haft behov av det då låset har fungerat problemfritt. Kvalitén känns gedigen och + för att det är otroligt snyggt, iallafall den delen som sitter ute

 5. Jag har ett Danalock på dörren på garagets baksida. Jag har inga problem. Jag använder än så länge bara Bluetooth eller nyckel.
  Vilken typ av lås har ni monterat ert Danalock på? I garaget har jag en äldre typ av lås liknande ASSA 8765 (https://goo.gl/tfYwk1), fortfarande med regel. Gissar att låsen av typ ASSA 2002 (https://goo.gl/D5GrF6) kan ge lite bekymmer med nyckel.

  När jag använder nyckel så går det lite trögre, men när jag börjar vrida så tar Danalock över och fullföljer vridningen. Jag har assist funktionen aktiverad, men från insidan trycker jag i mitten då det är enklast…

  Jag har dessutom en gammal mobiltelefon liggande på insidan av dörren som är kopplad till vårt WiFi, och den har Danabridge Appen som hjälper mig att hålla koll på om det är låst eller ej när någon använder nyckeln. Plus att jag kan släppa in någon om jag inte är hemma…

  Jag har ett gammalt Yale Doorman på ytterdörren som ju fungerar bra, men saknar ju möjligheten att använda Bluetooth och/eller Z-wave
  Jag har byggt en egen lösning med hjälp av en demonterad radiosändare så jag kan låsa upp via mobilen, men jag får ju ingen återkoppling om det är låst eller ej.

  Tänkte jag skulle byta även ytterdörren till Danalock, men vill ha möjligheten till både tagg och kod. Danalock kommer ju med ett tillägg som kallas Danapad (https://goo.gl/Q847Wj) och Danafob (https://goo.gl/J9GzzA) som ju avjälper dessa bitar.
  Annars säljer ju Bauhaus Danalock för 1995 kr med fri frakt just nu, så det är ju ett bra pris…

 6. Jag ägde mitt Danalock i 3 dagar sen gav både jag och sambon upp och skickade tillbaka det. Ville från första början ge det en chans och se om det kunde fungera, men redan direkt efter installationen så märkte jag att den automatiska upplåsningen inte fungerade, vilket var ett krav och just därför jag köpte produkten. Låset kändes lite segt (som om man får vänta lite) när man ska ut. Dessutom var det inte direkt tyst, utan hördes tydligt när den låste.

  Det enda som var bra med det var den automatiska lås funktionen.

 7. Precis installerat ett Danalock v2 sammankopplat med min Vera plus. Tack för tipset med Manuel installation för att sätte hur långt låset skulle vridas. Hade även problem med att låsa upp. Låsa funka bra men d va trögare att låsa. Skruvade då ner motorn till långsam och stark och sedan funkade de bra att låsa upp med. Som du säger har det även här blivit väldigt trögt att låsa upp från utsidan. Planerar dock ej att använda nyckeln. Som andra även säger så låter det en hel del när man låser och låser upp. Nu återstår de bara o se hur kvalitén är.

  1. Niklas Grundel

   Hej Anders och tack för ditt inlägg!

   Jag har levt med det här låset sedan i november och kan väl sammanfatta det så här. Blandar man in fysiska nycklar fyller låset inget syfte alls. Det blir konstant ur synk då och går väldigt sällan att låsa upp med hjälp av Vera eller mobilen. Det som faktiskt fungerar är kvällslåsningen som jag har aktiverat, dvs att vid givet klockslag skickar Veran via en scen att låset skall stänga.

   Ett projekt som jag har påbörjat men inte skrivit om här (ännu) är en RFID-läsare byggd på en nodemcu som i sin tur är kopplad till Veran via WiFi. Det fungerar som så att när man visar en i systemet förkonfigurerad tagg så öppnar eller låser Danalock. Jag ser det här som ända alternativet just nu för att slippa fysiska nycklar. Lösningen är under POC för tillfället, faller det väl ut och familjen är nöjd så kommer jag att lägga ut info och bilder här på bloggen. Har kört det i cirka 1 vecka och än så länge vill jag påstå att det är 100%-igt.

   /Niklas

 8. Hej!

  Grymt intressant läsning.
  Installerade mitt Danalock igår, vilket gick relativt smidigt efter att fått googla en del på hur jag ska skruva upp låset samt införskaffa skruvar av rätt längd.
  Lite irriterande att det inte finns med avkortningsbara skruvar till alla moment. Tanken är att man ska använda sina gamla skruvar men detta gick dåligt då mina inte var ”konformade” vilket gjorde att adapterplattorna inte kunde appliceras mot varandra.
  Utöver det var skruvarna till den inre hållaren för korta. Som sagt, irriterande att behöva skruva isär låset, upptäcka att man inte har rätt skruvar och sedan behöva skruva på det gamla låset igen för att nästa dag åka och inhandla skruv av rätt utformning och längd.
  Ställde in låset manuellt med relativt kort rörelse mellan låst och öppet läge (själva låset är annars möjligt att skruva nästintill ett helt varv i ”tommen” efter att ha låst eller öppnat).
  Min första upplevelse är att det tar så där på gränsen lite för lång tid att låsa upp. Mina barn lär inte bli imponerade och även jag kan tycka det är lite irriterande att behöva stå och vänta.
  Tyvärr kunde jag inte använda ”högsta hastigheten” för öppning utan använder snäppet under. Detta förvånar mig då låskolven går väldigt lätt in och ut och dörren stängs lätt för övrigt.
  En annan sak som förbryllar mig är att det måste väl stå fel i installationsmanualen för Danalock med monteringsplatta?
  Det kan väl aldrig vara meningen att föra in adaptern i mittencylindern på baksidan av låset (även bilden visar på det..)? De måste väl mena den yttre cylindern för hela låset ska ju monteras förskjutet?
  Detta innebär i sin tur att de små insexskruvarna hamnar ovan och nedan på låset, istället för på höger och vänster sida. Jag fick slita en del med att lyckas skruva in den undre i begränsat utrymme och med ett handtag i vägen..
  Installation med min z-wave enhet (Zipabox) gick jättesmidigt trots att avståndet vid installationen till enheten var snarare 10 meter än rekommenderade 1 meter. (ytterligare ett irritationsmoment att vid färdig installation få informationen att Danalock kontra styrenhet för z-wave bör vara inom 1 meter för att kunna installeras. Min zipabox är inte direkt ”lättflyttad” då jag installerat kablar i kabelrännor o.s.v.)

  Har än så länge inte vågat slå på den automatiska låsningen.
  Funderar på hur det blir då tidningen ska hämtas och grannen vill prata? Låset går igen, mobilen kvar inne, ingen nyckel….
  Har någon av er upplevt liknande ovanstående scenario?

  Underbart att läsa er andras erfarenheter och återkommer gärna med mer egna.

 9. Hej igen,

  Efter en ny dag med tester är jag riktigt oroad över funktionaliteten.
  Om jag av någon anledning låser med nyckel från utsidan så finns det ingen möjlighet att ta sig in utan att använda nyckeln igen.
  Låset uppfattar sig själv som upplåst (eftersom jag låst med nyckel) och vid kommunikation med låset via app så kommer givetvis låset att försöka låsa sig d.v.s. gå åt fel håll.
  Inte så bra men det borde väl lösa sig genom att trycka en gång till och då låsa upp (och då komma i rätt fas igen)….?
  Nix pix!!
  Olika scenarier uppkommer. Danalock-appen är sämst och går endast åt lås-riktningen oavsett hur jag trycker. Zipaboxens app är bättre och vrider självklart först åt ”fel” håll men vid nästa tryck vrider den åt rätt håll men går inte tillräckligt långt för att låsa upp kolven.
  Det finns heller inget annat sätt att ta sig ut innifrån heller förutom att manuellt vrida vredet (touch medför bara att den fortsätter att försöka låsa sig trots att jag vill ut)

  Detta är mer eller mindre en katastrof i mina ögon…

  Ända sättet att lösa denna situation är att låsa upp med nyckel igen från utsidan.
  Låst med nyckel innebär alltså att hela låset mer eller mindre är satt ur funktion och eventuella sensorer lär också vara verkningslösa då ingen statusförändring verkar lösa det här…
  Åt skogen går möjligheten att öppna på distans etc.

  Är det ingen annan som upptäckt detta eller är det så att just mitt lås är extremt fel för Danalock?

  Kan tillägga att jag även kalibrerat om låset till att ha en extremt kort låsrörelse till att ha den längsta möjliga (vridningarnas ändpunkt). Tyvärr med samma resultat.

  Mycket tacksam för andras feedback på detta!

  1. Niklas Grundel (Trådskapare)

   Hej Christer,

   Det du beskriver har jag exakt samma problem med. Jag skulle nästan vilja påstå att detta uppträdande är ”by design”. Tyvärr! Jag får som sagt känslan av att Danalock prioriterat en massa flashiga funktioner framför en bra och tillförlitlig grund.

   Det är av denna anledning som jag har börjat bygga ett RFID-system hemma för att hantera låset.

   Slutsatsen är att Danalock enbart fungerar tillförlitligt utan manövrering och inblandning med fysisk nyckel. Det är bara de digitala alternativen som gäller.

   /Niklas

   1. Hej Niklas,

    Stort tack för din feedback.

    Har nu förstått grunden till problemet (tror jag)..
    I och med att du låser med nyckel så förflyttar sig låset på något vis inuti dörren. Du får då helt annorlunda ändlägen för låset och även den punkt där kolven slår till.
    Din ursprungliga kalibrering med lägen är alltså plötsligt helt värdelös eftersom grundförutsättningarna ändrats. Spelar då heller ingen roll i vilket läge Danalock tror sig befinna sig i eftersom låslägena förflyttat sig.
    Har i all min testning även råkat på lägen där nyckeln varit verkningslös (d.v.s. går inte att rubba kolven). Detta känns ju också mycket olustigt för den händelse att batterierna skulle ta slut och digital låsning inte skulle vara möjlig. Då blir man kanske tvungen att panga en ruta för att överhuvud taget ta sig in.
    Man måste kunna lita på att nyckeln fungerar som sista utväg…

    Som jag ser det finns det olika vägar att gå:
    – Givetvis att bara använda sig av digital låsning. Nackdel: Svårt i praktiken utan att ”lita” blint på tekniken(autolock) samt motstånd från andra familjemedlemmar.
    – Byta låskista. Vet ej om detta är möjligt och vad det då innebär i kostnad samt andra ev. nackdelar (tröghet etc.)…
    – Tvingas inse att denna produkt inte tillför något och återgå till nyckelstenåldern..
    – Ordna något slags RFID-enhet som kan sitta på utsidan. Nackdel: Finns ingen att tillgå än… Vet ej om Danapad är något att vänta på då en lösning enligt mig kräver att den kommunicerar med z-wave (kan ej hitta något om detta) och då samtidigt hanterar larm(vill ju ej behöva ha dubbla keypads).

    Just nu snurrar det i huvudet men jag inser att ingen lösning med Danalock kan bli riktigt bra om låslägena kan förändras vilket innebär att jag tänker kontrollera vad det finns för möjligheter med att byta låskista.

 10. Niklas Grundel (Trådskapare)

  Hej igen,

  Det där med att låset har blivit stumt har jag inte råkat ut för vid något tillfälle, däremot har det hamnat ur synk och står och tuggar vid fler tillfällen än vad jag kan minnas. Det enda som gäller då är omkalibrering…

  Sedan jag införde RFID för någon vecka sedan och förbjöd familjen att använda nycklar har kalibreringen fungerat perfekt faktiskt.

  Vad jag har förstått av kommenterar här och lite googlande så verkar Danapad inte vara aktuellt för lansering ännu.

  Vore intressant om du tittar på spåret att byta låskista, har inte tittat på det själv. Uppdatera gärna om du hittar något eller gör några framsteg!

 11. Hej alla, läser intresserat alla era inlägg. Har ingen erfarenhet av låset, men har lite funderingar, så jag försöker beskriva mitt scenario.
  Vi flyttar med en skock barn till ny hyresrätt, jag tänkte slippa betala för extra kopierade nycklar som garanterat kommer tappas, samt cylinderbyte vid utflytt. Hyresvärden accepterar inte ett Yale Doorman eftersom det då tar bort möjligheten att komma in med vanlig huvudnyckel. Ett par dagars snokande på nätet har lett mig in på några uppslag. Jag vill behöver något som kan vrida vredet på insidan, alternativ har varit Glue Lock som verkar ha nackdelar jag inte behöver. Tiden det tar på sig för att låsa/öppna räcker, och missen att inte göra så att låset klarar av att ange låst eller öppet, anledning till att låset ev. inte kunde låsa.

  Danalock verkar ju bättre till en början, det verkar snabbare, det har bättre möjlighet att kommunicera med telefon och Z-wave (har inte klivit in i den världen riktigt än, men snart). Men även här verkar det svajigt med att ange låst/öppet, och om man använder nyckel som ni skriver.

  Det är heller inte alltid ett barn har med sig sin mobil eller har slut ström, så att lösa det på andra sätt, gärna med en kod, en biometrisk läsare, kanske en kamera (finns ju kameror för tittögon som hade kunnat användas om man inte vill/kan ha en kamera synligt monterad) Detta skulle kräva att jag kan vrida vredet i dörren, att köpa ett motorlås (låskista med motor) kostar minst 8000:-, till det kommer tekniken för att identifiera upplåsaren.

  Att använda Danlock som motor för att vrida vredet skulle göra det hela mer ekonomiskt genomförbart. Finns det någon som har koll på hur jag skulle kunna lösa kommunikation mellan en knappsats från ett kodlås till exempel? Eller en kompakt fingeravtrycksläsare?

  Att låsa upp med en tagg, jodå, men om ungarna tappar taggen utanför huset så är sannolikheten att den skulle kunna kopplas ihop med den enda RFID läsaren i trappuppgången (utanför dörren).

  Jag skulle behöva lite uppslag här, någon som har tips eller idéer på hur det skulle kunna lösas?

 12. Hej
  Jag har precis installerat låset och är nöjd (V2). Jag tycker dock att det tar väldigt lång tid innan man kan öppna efter man har låst via Z-wave och Vera Plus. Känns som om det är en fördröjning på 1 minut innan man kan göra något igen. Ett exempel är när man skall åka iväg med bilen och precis har låst och behöver låsa upp igen snabbt. Då får man snällt stå och vänta. Via appen (som är rätt värdelös) funkar det snabbt. Är det någon annan som har märkt detta?

  För er som tycker att det är trögt med nyckel gjorde jag en manuell kalibrering där jag körde låset till max respektive min OCH sedan tillbaka a ett kvarts varv (åt båda hållen). Sedan har det fungerat jättebra.

 13. Har nyss installerat v2an och har samma problem med osynk vid anv. nyckel. Den vet inte elekroniskt hur den skall låsa/låsa upp utan står bara och tuggar dumt gång efter gång tills man gjort en omsynk.
  Mitt lås är inte som danalock påstått en dubbelkolv utan rörelserna överförs till v2an. Den verkar dock ttvärr ignorera den informationen. Sover? Inte otroligt, eller hur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *